Potřebuji aby vysílač uměl vario?

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Zpráva
Autor
prikrylm

Potřebuji aby vysílač uměl vario?

#1 Příspěvek od prikrylm »

pepin píše: pon 11.08.2025 18:20 Ten vysilač flyskyi6 ale neumí vario.
A jak často takový normální smrtelník potřebuje vario? Když větroň vlítne do termiky, tak je TO vidět. Pokud je éro tak vysoko, že TO není vidět, je na zvážení, jestli chci výš...
Jako vario/výškoměr je (řekněme) užitečný, ale spíš taková "nice to have" než "must have"...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

Re: Hledám vysílač do budoucna

#2 Příspěvek od pepin »

prikrylm píše: pon 11.08.2025 22:29 A jak často takový normální smrtelník potřebuje vario? Když větroň vlítne do termiky, tak je TO vidět. Pokud je éro tak vysoko, že TO není vidět, je na zvážení, jestli chci výš...
Jako vario/výškoměr je (řekněme) užitečný, ale spíš taková "nice to have" než "must have"...

Na to já umim odpovědět jediný—- s větroněm bez možnosti zapnout si vario mi to už dnes baví mín, než když si mohu to vario zapnout.

Ale o mě nejde, jen jsem zmínil že na flysky i6 alespon mě vario nefunguje.

Co si ale myslím, že flysky i6 bych jako jediný vysílač nedoporučoval, je fajn jak je malej, tak na sranda modely určitě super, ale neumí v podstatě vubec nic. Třeba na dvojitý výchylky nesedí ani odtrimování, změnou velikosti výchylky se změní i trimování. Jako druhý malý vysilač na sranda era dobrý, ale jako pouze jeden vysílač bych flysky i6 moc nedoporučoval.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Libor »

prikrylm píše: pon 11.08.2025 22:29 ... potřebuje vario? Když větroň vlítne do termiky, tak je TO vidět.
Ano, je to vidět a je to na letadle poznat / cítit. Když je ale (větší) letadlo stovky metrů daleko a jde-li o vlnění, tak to je vidět hůře. Průlet stoupákem je vidět na změnách náklonu letadla a změně jeho rychlosti hned, běžné vario zapípá později, sám to poznám o zlomek vteřiny dříve, ale když letadlo letí dál v mase stoupajícího nebo klesajícího vzduchu, nepoznám to na chování letadla, poznám to až po delším pozorování. Ale v zásadě souhlas ;)
Libor
pepin

#4 Příspěvek od pepin »

Neni to tady vlákno o variu, ale když už se to řeší.

Když mi model povyskočí tak to vidim, ale jen to povyskočení což muže zpusobit i jen poryv větru, pokud následně nezačne trvaleji pipat vario obloukem znovu proletim misto kde jsem povyskočil, pokud v tom oblouku nezačne vario pipat pokračuji po obloze dál a jinam.

Ostatně to i souvisí s tim proč jsem u varia frsky řešil že pípá pořád i když nejde o stoupák.

Dejme tomu u malýho větroně je to jedno, ale u většího a těžšího už se mi nechce sedat s vybitejma baterkama třeba jen po 10 minutách—- riskovat další a další přistání kuli krátkýmu skoku.

Jasně, kdysi se letalo bez varia a taky to šlo, ale s čim, se sagitou, vegou, lionem.

Dřiv vysilač nemluvil a taky to šlo, prostě si člověk zvykne velice rychle na cokoli lepšího a už se mi vracet nechce.

Jà zase vubec nepouživam napětový čidla, létam pouze na čas a jsem v poho, je mi totiž naprosto jasný že když bych ho použil jen v jednom modelu, velice rychle zjistim že ho chci asi do všech modelu co mam na baterky.

Podstatný ale není jakou ptákovinku kdo na vysilačce použiva nebo nepoužívá, podstatný je že kdyby ji chtěl použivat ale ten konkretní vysilač to neumí tak je to blbý a flysky i6 prostě variovat neumí.

Proto mám na flysky i6 ještě jeti s jetiboxem , kdy pokud chci použit vario prdnu do era ještě malej přijimač jeti s variem.
ladous
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ladous »

pepin píše: úte 12.08.2025 8:30Proto mám na flysky i6 ještě jeti s jetiboxem , kdy pokud chci použit vario prdnu do era ještě malej přijimač jeti s variem.
Čímž cena toho vysílače vzrostla na dvojnásobek... Lidi, nemůžete chtít od vysílače za dvanáct stovek totéž, co od (znatelně) dražších kousků.

Třeba lodní modeláři jako já se bez varia obejdou celkem hravě 8-)
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
pepin

#6 Příspěvek od pepin »

ladous píše: úte 12.08.2025 12:06 Čímž cena toho vysílače vzrostla na dvojnásobek...

To přidej, vysilačový modul jeti asi 2000 kč, jetibox tušim 1200 kč přijimač jeti cca 2000 kč a vario jeti cca 2500 kč.

Tedy pokud bych to neměl doma v šupliku stal by mě ten tuning cca 7700 kč.
kope
Kontaktovat uživatele:

Re: Potřebuji aby vysílač uměl vario?

#7 Příspěvek od kope »

Vario jsem "nutně potřeboval", když jsem si pořídil Graupner MX-20. Docela brzo šlo z domu. Měl jsem pocit, že se daleko víc soustředím na to, co říká rádio, než na sledování toho, jak se model chová ve vzduchu, jak signalizuje termiku... Ale zase na druhou stranu mám kamaráda, který prostě potřebuje, aby mu rádio stoupání/klesání hlásilo. Bez toho má pocit, že termiku není :-)
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
pepin

#8 Příspěvek od pepin »

kope píše: úte 12.08.2025 16:36 Vario jsem "nutně potřeboval", když jsem si pořídil Graupner MX-20. Docela brzo šlo z domu. Měl jsem pocit, že se daleko víc soustředím na to, co říká rádio, než na sledování toho, jak se model chová ve vzduchu, jak signalizuje termiku... Ale zase na druhou stranu mám kamaráda, který prostě potřebuje, aby mu rádio stoupání/klesání hlásilo. Bez toho má pocit, že termiku není :-)

Tak pokud ti to vario graupner imrvére pískalo i podle toho jak i klesáš, tak se nedivim že jsi ho komplet zrušil, pípáni klesáku ja taky moc nedávám—- jako že letím s větroněm a ledva vypnu po nastoupání pod motorem tak mi vario pořád píská v podstatě z 90 procent klesání, já mam ty varia dnes už právě i na radiomasteru nejenom na jeti nastavený aby pipali pouze stoupání, respektive pro raduomastera mi tady kluci vytvořili nastavení abych si mohl polohou přepínače zvolit jestli nic, nebo jen stoupání, nebo jak stoupáni tak i klesání.

Pro stoupání mam nastavený jen pípání, když stoupám rychleji, signalizuje to výraznější stoupání jako morzeovkou dvojpipnutim, když mam nastaveno i klesání, to už signalizuje rychlost klesání kolísavým tonem.

To pípání i klesáku ale použivam zatím občas chvilku spíš jen ze zajimavosti jestli mi to někdy přestane vadit to pořád poslouchat. Zatim mi to ale přišlo docela dobrý to klesavý pípání protrpět s maketou při aerovlecích, ona ti každá minutka navíc plácání v mistě kde to klesá nejmín dá větší šanci dočkat se nakonec toho stoupáku a nemuset sedat a znovu se nechat vytáhnout vlečnou.

Takže ono to není jen o tom, že naletim stoupák to přece vidim, jasně to vidíš, ale jestli letíš nulku, nebo metr tři pět dolu už nevidíš ani omylem zvlášt pokud jsi s tim modelem přimo nad hlavou, při aerovlecích po vypnutí tak cca 300 m vysoko.

Ale z mé strany co se týkalo puvodniho vlákna —- jaký vysílač jsem opravdu jen chtěl upozornit na to, že na vysilači flysky i6 vario nastavit nejde.

Že je to uplně jedno někomu kdo jezdí jen s lodičkou nebo bagrem, nebo na serfu, nebo na kole, nebo jen chodí na pivo do hospody je mi jasný že je pak nějaký vario nevario naprosto zbytečný si s takovou zhovadilosti lámat hlavu.
Naposledy upravil(a) pepin dne úte 12.08.2025 21:47, celkem upraveno 1 x.
corsair
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od corsair »

jen jsem to vlákno přečetl a už mě bolí za krkem :mrgreen:
Jiri

#10 Příspěvek od Jiri »

Prakticky ve všech elektrovětroních mám Frsky přijímače s vestavěným variem. Vždy ho mám vypínatelné, dále na přepínači hlášení výšky. Rozdíl oproti přijímači bez varia je nějakých 300,-, to je v ceně modelu celkem malé procento.
Společně s hlášením napětí pohonné baterie jsou to dvě pro mne nejužitečnější hodnoty.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
HONZIK 22

#11 Příspěvek od HONZIK 22 »

Kdyz vysilac/prijimac umi vario vyskomer ,je prinosem. Viz Frsky s jeho Ethosem ti nakresli i graf v case a vysce a ty se muzes presvedcit ,ze bazina nenosi i kdyz si nad ni lita cap a hleda zaby. Tak proc ne.
Uz nekolik/mnoho desetileti se chystam znovu na Sapera .Ten jsem stavel v sedmnacti a chci ho na padesate vyroci teto me jinoske stavby postavit znova ,tehdy byla narocna jak svina, bo mikelanta. :mrgreen:
A tam bude ,,pipac,, jiste nutny.
https://www.hiesbok.cz/saper13
https://www.khmm.cz/2022/04/11/saper-13 ... ti-letech/
Presne toto to bude.
prikrylm

#12 Příspěvek od prikrylm »

Ale jo, vario JE prima. Ale je TO tu doslova vytržené z kontextu, kdy chce borec nějaké rádio a není úplně jasný rozpočet. V takovém případě to vario člověk oželí. Navíc si nejsem jistý, jestli třeba takový OpenI6X to vario dokonce neumí.
A jestli dobře čtu, tak OpenI6X podporuje CRSF i s ELRS, takže s podporou AFHDS2A a ELRS TO už je vcelku "univerzální" rádio. Na ELRS se nějaká ta varia najdou.

Jako ne, že by FS-i6X byl nějaký mechanický skvost, ale za ty prachy...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od YenyaKas »

pepin píše: úte 12.08.2025 8:30 Podstatný ale není jakou ptákovinku kdo na vysilačce použiva nebo nepoužívá, podstatný je že kdyby ji chtěl použivat ale ten konkretní vysilač to neumí tak je to blbý a flysky i6 prostě variovat neumí.

Proto mám na flysky i6 ještě jeti s jetiboxem , kdy pokud chci použit vario prdnu do era ještě malej přijimač jeti s variem.
Hmm. Já jsem se dal do úprav firmwaru pro i6 právě proto, že jsem chtěl podporu varia. Takže ano, s naším 14-kanálovým firmwarem FlySky i6 vario umí. Ať už TGY-CAT01 (https://github.com/qba667/FlySkyI6/wiki/ASL) nebo třeba toho co jsem ubastlil na základě tlakového senzoru a Arduina Nano nebo Promicro (https://github.com/Yenya/ibus-altitude-sensor), což má i napěťový senzor, který taky považuju za dost užitečný. Podpora zvukové zpětné vazby (vario) je obecná, lze to napojit na libovolný iBus senzor, který je ve vysílačce vidět (https://github.com/qba667/FlySkyI6/wiki/Vario).

Já mám takový tlakový a napěťový senzor ve všech modelech kromě Quasaru - to je taková věc na vyblbnutí, která stejně bez motoru moc neletí, takže ani já nečekám, že bych s tím surfoval na termických bublinách. Ale tak tlakový senzor BMP280 stojí asi 50 korun a Arduino Nano nebo Promicro jen o něco málo víc, takže jinak v ostatních modelech ten senzor mám a rádio mi pípá, když model ztrácí nebo nabírá výšku.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
pepin

#14 Příspěvek od pepin »

Tak to ses hezky vyřádil, palec nahoru. 👍
graup15

#15 Příspěvek od graup15 »

prikrylm píše: pon 11.08.2025 22:29 A jak často takový normální smrtelník potřebuje vario? Když větroň vlítne do termiky, tak je TO vidět. Pokud je éro tak vysoko, že TO není vidět, je na zvážení, jestli chci výš...
Zítra se pujdu zeptat pilotů skutečých DG800 jestli to vario nemají odmontit...to vidí ne?
Tvl vario není o tom,že nevidíš, že to stoupe jako hovado..., ale o tom,že se udržíš i ve slabém stoupáku kdy to vidět fakt není. A nebo ti extremně pomáhá se dobře středit a nevypadávat z bubliny nebo stoupáku do pryč.
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“