kope píše: úte 12.08.2025 16:36
Vario jsem "nutně potřeboval", když jsem si pořídil Graupner MX-20. Docela brzo šlo z domu. Měl jsem pocit, že se daleko víc soustředím na to, co říká rádio, než na sledování toho, jak se model chová ve vzduchu, jak signalizuje termiku... Ale zase na druhou stranu mám kamaráda, který prostě potřebuje, aby mu rádio stoupání/klesání hlásilo. Bez toho má pocit, že termiku není
Tak pokud ti to vario graupner imrvére pískalo i podle toho jak i klesáš, tak se nedivim že jsi ho komplet zrušil, pípáni klesáku ja taky moc nedávám—- jako že letím s větroněm a ledva vypnu po nastoupání pod motorem tak mi vario pořád píská v podstatě z 90 procent klesání, já mam ty varia dnes už právě i na radiomasteru nejenom na jeti nastavený aby pipali pouze stoupání, respektive pro raduomastera mi tady kluci vytvořili nastavení abych si mohl polohou přepínače zvolit jestli nic, nebo jen stoupání, nebo jak stoupáni tak i klesání.
Pro stoupání mam nastavený jen pípání, když stoupám rychleji, signalizuje to výraznější stoupání jako morzeovkou dvojpipnutim, když mam nastaveno i klesání, to už signalizuje rychlost klesání kolísavým tonem.
To pípání i klesáku ale použivam zatím občas chvilku spíš jen ze zajimavosti jestli mi to někdy přestane vadit to pořád poslouchat. Zatim mi to ale přišlo docela dobrý to klesavý pípání protrpět s maketou při aerovlecích, ona ti každá minutka navíc plácání v mistě kde to klesá nejmín dá větší šanci dočkat se nakonec toho stoupáku a nemuset sedat a znovu se nechat vytáhnout vlečnou.
Takže ono to není jen o tom, že naletim stoupák to přece vidim, jasně to vidíš, ale jestli letíš nulku, nebo metr tři pět dolu už nevidíš ani omylem zvlášt pokud jsi s tim modelem přimo nad hlavou, při aerovlecích po vypnutí tak cca 300 m vysoko.
Ale z mé strany co se týkalo puvodniho vlákna —- jaký vysílač jsem opravdu jen chtěl upozornit na to, že na vysilači flysky i6 vario nastavit nejde.
Že je to uplně jedno někomu kdo jezdí jen s lodičkou nebo bagrem, nebo na serfu, nebo na kole, nebo jen chodí na pivo do hospody je mi jasný že je pak nějaký vario nevario naprosto zbytečný si s takovou zhovadilosti lámat hlavu.