Ahoj modeláři.
Rád bych Vám představil novou stavebnici modelu SONIK se kterým jsem letos odlétal téměř všechny závody F3L a F5L. Pokud pofukovalo do 3 m/s, tak jsem létal s Nowindem. Model byl konstruován jako univerzál do všech podmínek, ale měl by zvládnout i létání v silnějším větru. Konstrukce se osvědčila a třeba na MČR jsem s ním vyhrál a Libor Pechan byl třetí, když po většinu soutěže foukalo nahoře přes 10 m/s.
Viz článek na Res.cz: https://res.cz/2025/06/10/mcr-a-eurotou ... rany-2025/
Model ve variantě F3L je možné si objednat u výrobce na stránkách: https://www.star-pila.cz/letadla/sonik/
Trup pro kategorii F5L by měl být v nabídce velmi brzy.
SONIK
Re: SONIK
Tak Sonic dorazil. Krabici jsem otevřel až dnes protože došlo k hromadnému rozdávání dárku se širší rodinnou. Při otevření balíčku jsme s taťkou, také modelářem do dnes(78let) v neplouvoucích maketách lodí zavzpomínali na stavebnice které jsem kdy dostal. Postupně to od mých pěti lety byl Kolibřík, Pinto, Junior, Dana, Gino, Adulka, Saper 13, Motor MK17, laminátový trup Univerál, Motor Raduga10, MVVS 6,5GRRT. A po cca 35 letech další stavebnice, kterou mi po dohadech rodiče zaplatili. Tolik nostalgie.
Nyní několik otázek pro současné stavitele. (k modelařině se vracím asi po třetí)
Brousíte odtokovky před nebo po slepení křídel?
Čím lepíte křídlo? kde disperze, kde epoxy a kde vteřiňák?
Jak brousíte vteřiňák, nebo jak lepíte aby nebylo potřeba ho brousit?
Brousíte a čím povrchy a drážky kde bylo laserem páleno?
Prosím o co nejrychlejší odpovědi, protože mám několik dnů volna, tak se chci věnovat stavbě. Jinak stavebnice vypadá velice pěkně, materiál je top a na stavbu se moc těším.
Přeji krásný zbytek roku a díky za odpovědi
Petr Novák
Nyní několik otázek pro současné stavitele. (k modelařině se vracím asi po třetí)
Prosím o co nejrychlejší odpovědi, protože mám několik dnů volna, tak se chci věnovat stavbě. Jinak stavebnice vypadá velice pěkně, materiál je top a na stavbu se moc těším.
Petr Novák
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Petře, předevčírem se u mě na stole objevila naprosto náhodou konkurenční stavebnice KIWI od p. Hlavinky. Ptal jsem se jeji na velmi podobné otázky.pzn16 píše: pát 26.12.2025 21:21 Tak Sonic dorazil. Krabici jsem otevřel až dnes protože došlo k hromadnému rozdávání dárku se širší rodinnou. Při otevření balíčku jsme s taťkou, také modelářem do dnes(78let) v neplouvoucích maketách lodí zavzpomínali na stavebnice které jsem kdy dostal. Postupně to od mých pěti lety byl Kolibřík, Pinto, Junior, Dana, Gino, Adulka, Saper 13, Motor MK17, laminátový trup Univerál, Motor Raduga10, MVVS 6,5GRRT. A po cca 35 letech další stavebnice, kterou mi po dohadech rodiče zaplatili. Tolik nostalgie.
Petr Novák
"Potah: Solarfilm ne, Oralight případně Oracover ano. Vlies spíš ne, je to gumové, Oralight je nejlepší.
Vše lepším disperzí Titebond, občas si pomůžu CA, ale jen na místa která se nebudou brousit, např v trupu. Odtokovky po opracování natřít L285, v případě nesoutěžního modelu nejlépe olaminovat tenkou skelnou tkaninou 25 nebo 50g/m2 a zatížit."
Toť výtažek z e-mailu.
Doporučuji se kouknout na stavební galerie, které jsou k nalezení zde:
viewtopic.php?t=92232
Případně předchůdce Kiwi:
https://www.rajce.idnes.cz/lpechan/albu ... a-kiwi-res
Já budu lepit Titebond (ještě nevím kterým), protože se dá prý nejlépe brousit. Momentálně mám Soudal 64A a 67A.
CA lepidlo moc ke stavbě nemusím. Dříve se proslýchalo, že se časem rozpadá. Je pravda, že jsem po mé dlouhé pauze už měl modely, které se opravdu začaly rozpadat (avšak byly lepeny něčím jiným). Disperze mě však nikdy nezklamala.
Jakou máš pracovní desku? Používám rovnou laťovku, ale přemýšlím, jestli neexistuje něco lepšího. Viděl jsem teď na YT rovnou laminátovou desku polepenou korkem (kvůli špendlíkům), To by také nemuselo být k zahození.
Zdraví, Jirka
Sonik ve verzi ERES úspěšně zalétán.
hmotnost 430 gramů
dvoučlánek LIpol 550mAh více obrázků zde:
https://photos.app.goo.gl/N1tZSv6C2EKKDADEA
hmotnost 430 gramů
dvoučlánek LIpol 550mAh více obrázků zde:
https://photos.app.goo.gl/N1tZSv6C2EKKDADEA
Vladislav Plichta
www.clouseau.eu
místopředseda