Částečná rekonstrukce panelákového bytu
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- kocispavel
- Kontaktovat uživatele:
Částečná rekonstrukce panelákového bytu
Zdravím,
nemáte někdo zkušenosti s částečnou rekonstrukcí panelákového bytu?
Konkrétně - jedná se o panelák z r. 1975, byt v 8. patře, a bude potřeba vyměnit elektroinstalaci, která je původní a celá v hliníku.
Zasekat do panelů nebo to vést po povrchu v lištách? To zasekávání ( zafrézování ) se mě moc nelíbí, statika, bordel....
Samozřejmě to nebudu dělat svépomocí, někoho už hledám.
A dál se budou ,muset renovovat původní špalíkové mozaikové parkety. Jsou prošlapané, sem tam odlepené. Podlahářům se do toho moc nechce.
Jak to máte vy?
Díky za rady.
Pavel
nemáte někdo zkušenosti s částečnou rekonstrukcí panelákového bytu?
Konkrétně - jedná se o panelák z r. 1975, byt v 8. patře, a bude potřeba vyměnit elektroinstalaci, která je původní a celá v hliníku.
Zasekat do panelů nebo to vést po povrchu v lištách? To zasekávání ( zafrézování ) se mě moc nelíbí, statika, bordel....
Samozřejmě to nebudu dělat svépomocí, někoho už hledám.
A dál se budou ,muset renovovat původní špalíkové mozaikové parkety. Jsou prošlapané, sem tam odlepené. Podlahářům se do toho moc nechce.
Jak to máte vy?
Díky za rady.
Pavel
Re: Částečná rekonstrukce panelákového bytu
Dělal jsem částečnou v roce 2020 jádro a kuchyň. 2NP v 7NP paneláku. Měnil jsem i dispozici - nenosná příčka, ale měl jsem stejně raději posudek statika. Mám něco málo zasekané i v panelu, vodař i elektrikář mi řekli že by se to moc dělat nemělo, ale že se to tak stejně všude dělá... Teď v RD budu pro trubky předezdívat, jelikož se v roce 1960 šetřilo a nosné příčky mají 15cm, tak statik zasekaní výslovně nedoporučoval 
Sousedi tahali kabely podlahou a vývody drážkou do zdi.
Docela jsme si užili hluku než to "vyrabovali"
Docela jsme si užili hluku než to "vyrabovali"
Něco podobného jsem řešil někdy před 25 lety, panelák z roku 86. Nakonec jsem zásuvky nechal těsně nad zemí jak byly, včetně přiznaných krabic, přívodní dráty schoval do pohledových podlahových lišt. U vypínačů nejvíce bijících do očí jsem zasekal pouze krabičky a přívodní dráty schoval do nových obložkových zárubní (původně byly vypínače přímo v plechových zárubních). Lišty v chodbě od hlavního rozvaděče jsem nechal. Vlastně jsem většinu rozvodů neměnil, jen decentně poschovával. Ovšem nevím, co by na to dnes řekl elektrikář. 
Oprava parket bude problém, moc práce s nejistým výsledkem, kterou nikdo nezaplatí. Nejspíš proto se podlaháři ošívají. Nech si od nich poradit, buď vytrhat, nebo překrýt, záleží na stavu a podkladu.
Oprava parket bude problém, moc práce s nejistým výsledkem, kterou nikdo nezaplatí. Nejspíš proto se podlaháři ošívají. Nech si od nich poradit, buď vytrhat, nebo překrýt, záleží na stavu a podkladu.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
-
hrábě
V lištách to bude neskutečně do očí bijící, my zasekáváme do podlahy. Pokud je potřeba, třeba od rozvaděče, zasekáváme do zdi.
Když rekonstruovala 75m2 byt v paneláku před 2 roky dcera, tak dávali komplet nové rozvody a nezbytné drážky na elektřinu ve sviských stěnách frézovali a co šlo, bylo taženo v sádrokartonovém podhledu, kterým se vyrovnával křivý strop cca o 10 cm. Zároveň se do podhledu dávala izolační vata. Půvovní rozvody jen odstřihli a nechali je být.
Parkety (včetně ploten dřevotřísky a škváry co byla pod nimi) vyhodili protože jejich přeskládání by vyšlo dráž než nová podlaha z desek fermacell a podsypu opět fermacell. Zároveň se u původní podlahy moc nedalo mluvit o rovinatosti. Byly tam boule a v jedné místnosti byl v podstatě schod.
Jak vata v podhledu tak podsyp výrazně pomohl proti přenosu hluku od sousedů nad a pod nimi.
Ještě doplním, jádro už tam bylo vyzděno minulým majitelem, ale i tak se řešila výměna plynového sporáku za elektrický a další věci s tím spojené dané jinou stavbou kuchyně. Celé se to dělalo cca 2 měsíce po práci.
Takže přeji mnoho sil a trpělivosti.
Parkety (včetně ploten dřevotřísky a škváry co byla pod nimi) vyhodili protože jejich přeskládání by vyšlo dráž než nová podlaha z desek fermacell a podsypu opět fermacell. Zároveň se u původní podlahy moc nedalo mluvit o rovinatosti. Byly tam boule a v jedné místnosti byl v podstatě schod.
Jak vata v podhledu tak podsyp výrazně pomohl proti přenosu hluku od sousedů nad a pod nimi.
Ještě doplním, jádro už tam bylo vyzděno minulým majitelem, ale i tak se řešila výměna plynového sporáku za elektrický a další věci s tím spojené dané jinou stavbou kuchyně. Celé se to dělalo cca 2 měsíce po práci.
Takže přeji mnoho sil a trpělivosti.
Já teď před Vánocemi dodělal takovou menší rekonstrukci u mamky v paneláku asi ze 70. let a to samé co psal jio. 8. patro ve 12 patrovém paneláku. Naštěstí jsem opravoval jen jednu místnost. Elektriku v celém bytě dělala firma. Hlavní trasu vedli od rozvaděče nahoře u vstupních dveří lištami asi 40-50mm vrchem u stropu. Pak všechno tahali dolů drážkami. Jak je dělali nevím, asi měli frézu. Vše dělali oni, i koncové maskování. V pokoji jsem trošku poopravoval popraskané zdi a strop. Podlahu jsem chtěl opravit parkety, ale byly v tak dezolátním stavu, že jsem chytil nerva a vše vytral a vyhodil. Pod parketami byla hobra 12mm, od ní tenký térpapír a pod tím škvára. Původní hliníková elektrika byla stylem kabely pohozené po zemi a zaházené maltou. Ty jsem dal pryč a nerovnosti trošku srovnal. Taky samá boule a vlny. Navíc v jedné části asi 10mm schod. Vyrovnal jsem podsypem Liapor, na to 2 vrstvy desek OSB a na to plovoučku. Sem tam mi pomáhal soused. Sice to bylo taky dost drahé, ale s výsledkem jsem spokojený, na to že jsem to dělal poprvé. Nejdříve jsem dal poptávku na firmy, ale jak jsem slyšel ty ceny, tak jsem to raději udělal sám. Kdyby někdo chtěl tak mám možná ještě v telefonu pár fotek.
Kolega to teď řeší a tahá to placatým cyky kabelem , podlahou drážkami v nivelaci.
- LittleFalco
Já jsem rozvody po místnostech tahal stejně - na styku podlahy a zdi je spára, takže jsem vysekal kout a tam táhnul rozvod.
K zásuvkám jsem řezal drážky flexou do zdi drážky a kanál vysekával sbíječkou (fréza neexistovala)
K vypínačům jsem dal kabely od podlahy dovnitř obložek a vedle do zdi vyřezal flexou a vysekal díru pro krabici (diamanťák na krabice asi byl ale ne dostupný)
Elektrický rozvod po bytě jsem tahal kanálama v panelech ve stropě a vertikálně ve stěnách. Barák z roku 1979, nevím jestli to tak mají všechny.
Kompletní předělání elektriky - výměna hliníku na měď, nový rozvaděč, zásuvky a vypínače včetně 3fázového rozvodu do kuchyně a dílny trvalo necelý týden. Sundání tapet, štukování stěn a malování další týden. Nejhorší byla přestavba jádra - to zabralo taky týden ale nějakých pět dní jsem žil bez umyvadla a záchodu, pouze s tekoucí vodou (provizorní kohoutek). Podlahy v celém bytě včetně vylití stěrky - dlažba předsíň+kuchyně, zbytek (plovoučka) další týden.
Dneska bych si to znovu dělal sám - i když nekoukám na cenu tak to je nejrychlejší a nejlepší varianta. Když jsem v roce 2008 stavěl barák v Praze tak jsem vystřídal několik firem, jednoho kreténa vykopal (doslova) ven a obávám se že situce na trhu asi nebude dnes o moc lepší.
Suma sumárum jsem to měl sám, svépomocí za měsíc hotové. A to jsem X-krát musel mazat ven něco dokoupit, internet byl v plenkách a eshopy neexistovaly. Pak následovala stavba kuchyňské linky a vestavěných skříní ale to už do toho nepočítám.
Nejvíce mě zdržel fakt že jsem v tom bytě už byl nastěhovaný - do největší místnosti doprostřed jsem nastěhoval všecho a zakryl plachtou. Elektriku jsem udělal najednou, ale stěny a podlahu v té místnosti jsem musel dodělat separátně, až jako poslední krok. Pokud je ten byt prázdný tak se dá tak týden ušetřit.
K zásuvkám jsem řezal drážky flexou do zdi drážky a kanál vysekával sbíječkou (fréza neexistovala)
K vypínačům jsem dal kabely od podlahy dovnitř obložek a vedle do zdi vyřezal flexou a vysekal díru pro krabici (diamanťák na krabice asi byl ale ne dostupný)
Elektrický rozvod po bytě jsem tahal kanálama v panelech ve stropě a vertikálně ve stěnách. Barák z roku 1979, nevím jestli to tak mají všechny.
Kompletní předělání elektriky - výměna hliníku na měď, nový rozvaděč, zásuvky a vypínače včetně 3fázového rozvodu do kuchyně a dílny trvalo necelý týden. Sundání tapet, štukování stěn a malování další týden. Nejhorší byla přestavba jádra - to zabralo taky týden ale nějakých pět dní jsem žil bez umyvadla a záchodu, pouze s tekoucí vodou (provizorní kohoutek). Podlahy v celém bytě včetně vylití stěrky - dlažba předsíň+kuchyně, zbytek (plovoučka) další týden.
Dneska bych si to znovu dělal sám - i když nekoukám na cenu tak to je nejrychlejší a nejlepší varianta. Když jsem v roce 2008 stavěl barák v Praze tak jsem vystřídal několik firem, jednoho kreténa vykopal (doslova) ven a obávám se že situce na trhu asi nebude dnes o moc lepší.
Suma sumárum jsem to měl sám, svépomocí za měsíc hotové. A to jsem X-krát musel mazat ven něco dokoupit, internet byl v plenkách a eshopy neexistovaly. Pak následovala stavba kuchyňské linky a vestavěných skříní ale to už do toho nepočítám.
Nejvíce mě zdržel fakt že jsem v tom bytě už byl nastěhovaný - do největší místnosti doprostřed jsem nastěhoval všecho a zakryl plachtou. Elektriku jsem udělal najednou, ale stěny a podlahu v té místnosti jsem musel dodělat separátně, až jako poslední krok. Pokud je ten byt prázdný tak se dá tak týden ušetřit.
Zpátky doma, v kopcích :-)
- kocispavel
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím
a díky za rady a zkušenosti. Já mám za sebou "pouze" kompletní rekonstrukci baráku, s panelákem zkušenosti nemám.
Napadlo mě ještě dotázat se předsedy SVJ jak to tam řešili jiní. Jelikož ve stanovách mají zákaz jakéhokoliv řezání drážek do panelů, tak většinou
mají snížený podhled ze sádrokartonu ( stropy jsou tam cca 2550 mm ) a v něm vedeny veškeré dráty. Dolů do zásuvek a vypínačů to mají v rozích v lištách.
Takže to asi uděláme stejně, teda snad to udělá odborník.
A s podlahama se ještě rozhodneme.
Díky
Pavel
a díky za rady a zkušenosti. Já mám za sebou "pouze" kompletní rekonstrukci baráku, s panelákem zkušenosti nemám.
Napadlo mě ještě dotázat se předsedy SVJ jak to tam řešili jiní. Jelikož ve stanovách mají zákaz jakéhokoliv řezání drážek do panelů, tak většinou
mají snížený podhled ze sádrokartonu ( stropy jsou tam cca 2550 mm ) a v něm vedeny veškeré dráty. Dolů do zásuvek a vypínačů to mají v rozích v lištách.
Díky
Pavel
co se týče výměny elektroinstalace, jestli to budu vubec někdy v manželčinym bytě řešit, tak pokud ano, pouze nový jističe plus nový dráty do kuchynský linky, respektive pro sporák.kocispavel píše: čtv 08.01.2026 21:17 Zdravím
Díky
Pavel
v každym případě v klasickym bytě natahaná elektřina lištama plus z lišt vystouplý zásuvky minimálně 5 cm, no to je opravdu strašný, nejenom že je to hnusný, je to i nepraktický třeba kuli malbě, nepřistrčíš až ke zdi skřín.
co se týče těch parket, jsou pujčovny kde si na to mužeš vše komplet pujčit--stroje, smirky, lepidlo, lak--co nespotřebuješ, tak ti zpětně odečou--i ten nespotřebovaný lak, nebo lepidlo--něco jako herkules, on se smíchá s nabroušeným prachem a tím vznikne tmel v barvě parket kterým se pak stáhnou spáry.
je to ale vcelku blbá práce hlavně v rozích a pořád je potřeba myslet na jedno---je lepší brousit mín, než probrousit vanu.
Ale upřimě, jako jooo, klasický parkety jsou hezký---když jsou hezký, ale stačí se na ně blbě podívat a už hezký nejsou, zlatý lamino, lino, vinylka.
V ložnici ok, ale v obývaku nebo v místnostech kde se chodí hodně bych povrchovku v dřevě nechtěl ani náhodou--ani takovou tu lamelovou sendvičovou dřevěnou podlahu, to je taky jen pro zlost--strašně na povrchu choulostivý.
To ti je k prdu, když parkety vržou, někde jsou dokonce vzduté, jsou mezi nimi spáry, mnohé mají už vylomené péra a něco jako nivelace tam neexistuje.pepin píše: pát 09.01.2026 22:48 co se týče těch parket, jsou pujčovny kde si na to mužeš vše komplet pujčit--stroje, smirky, lepidlo
-
Jirka Schifi Zatec
Ahoj kluci,neco o podlahach a podlaharstvi vim,
podlaharinu jsem delal odhadem ctyricet roku,pvc,koberce,antistatik,pl.podlahy,korek a dalsi,vcetne nivelacek,ano pokud parkety uz jak se rika vrzou neboli chrasti tak uz nepomuze asi nic a je lepsi si s tim dat tu praci a vytrhat je,pokud to je ve starsi zastavbe -panelak nebo bytovka tak se lepily do horkeho asfaltu,a vubec se nedivim dnesnim podlaharum ze se jim ani trochu nechce do renovace starych parket pokud jsou ve stavu ze jsou uvolnene,vrzou atd.Je to opravdu pakarna stare parkety dat do stavu tzv.jakz takz,lepsi je to vyskubat,poctive napenetrovat a to treba dvakrat a vylit nivelacku a je pokoj.Ahoj Jirka. 
Noo, nechtěl jsem tady psat že já bych klasický parkety mimo max ložnici prostě zlikvidoval.jio píše: sob 10.01.2026 13:42 To ti je k prdu, když parkety vržou, někde jsou dokonce vzduté, jsou mezi nimi spáry, mnohé mají už vylomené péra a něco jako nivelace tam neexistuje.
Jinak pokud nevržou, jen jsou pohledově hnusný, tak je stačí jen zbrousit, přetmelit, přelakovat. V tý ložnici bych do toho šel.