Jak se haloví znalci, zatím jen teoreticky, řeší ovládání reverzu při 4D? Modelový příklad, mám 3D/4D regl přepnutej na 4D. Jak se to potom ovládá pákou plynu? Minimum je na středu a od sebe je dopředu a k sobě je reverz? Dá se na to vůbec zvyknout? Nebo se to řeší jinak. třeba tlačítkem reverz přes mixy? Pokud jo, tak jak? Spínače v knyplech nemám a asi by ani nešly nainstalovat.
A co vrtule, v těch obousměrnejch skoro žádnej výběr není. Jak se to chová s obyčejnou?
Díky
4D regl a vrtule
Re: 4D regl a vrtule
Obyčejná moc nefunguje a ovládání se řeší tak jak jsi psal - dopředu je dopředu a dozadu je dozadu.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Díky. Takže pokud se dá z plnýho dopředu plnej dozadu, tak se automaticky zabrzdí a roztočí naopak? U auťáků s obousměrnejma reglama se muselo z plnýho dopředu překejvnout kousek přes středovou polohu plynu na reverz, tím se zabrzdilo, pak se muselo se vrátit na střed, tím se odbrzdilo a pak se teprve mohl dát plnej reverz. Aspoň u reglu, co mám v tištěný formuli.
U automobilových regulátorů se ta brzda před možností couvání většinou dala vypnout.
U letadlových ESC jsem "automobilovou" brzdu nikde nepotkal (to neznamená, že není).
Ještě jsem viděl kapku mechanicky složitější řešení ala vrtulníková vrtulka s nastavitelným úhlem náběhu, řízení pak bude nejspíš shodné s vrtulníkovým - konstantní otáčky (nebo přes křivku) a plynová páka pak funguje, jak bylo popsáno výš. Viděl jsem TO i naživo, sám jsem takovou věc nikdy neřídil.
Na řízení je pak potřeba další kanál. Výhoda může být to, že taková vrtule, ač nebude ideální, bude fungovat v obou směrech stejně.
U letadlových ESC jsem "automobilovou" brzdu nikde nepotkal (to neznamená, že není).
Ještě jsem viděl kapku mechanicky složitější řešení ala vrtulníková vrtulka s nastavitelným úhlem náběhu, řízení pak bude nejspíš shodné s vrtulníkovým - konstantní otáčky (nebo přes křivku) a plynová páka pak funguje, jak bylo popsáno výš. Viděl jsem TO i naživo, sám jsem takovou věc nikdy neřídil.
Na řízení je pak potřeba další kanál. Výhoda může být to, že taková vrtule, ač nebude ideální, bude fungovat v obou směrech stejně.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Kdysi jsem zkoušel páku plynu centrovanou (stejně jako druhý knipl), tedy oba kniply se samy vracely na středovou polohu. Dopředu byl plyn a dozadu byla butterfly brzda. Dalo se na to rychle zvyknout, a dokonce jsem uvažoval, že bych to používal ny všechny modely, i na ty, co nemají brzdu. Je to vlastně stejné jako v autě, když šlapete na plyn. Musí se tlačit aby to jelo; když pustíš, zastavuje to. Třeba by stálo za úvahu takto použít ten 4D reg...
Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz