Menší katapult pro RC modely

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Menší katapult pro RC modely

#166 Příspěvek od jyrry »

Důležité je, pokud jsou nasávací otvory nízko, zapnout pohon(y) až když je éro ve vzduchu. Jinak to může nasát trávu a je vymalováno - vlastní zkušenost, když to ulámalo lopatky EDF.
.
Jo, na ty vruty jsem pořídil akuvrtačku za pár stokorun, má vyjímatelnou baterii 3s LiIon, s nabíjením USB-C. Bude spolu s cívkou gumy celé léto v autě, jen tu baterku budu občas nosit domu k nabití.
jyrry.webnode.cz
Zenair

#167 Příspěvek od Zenair »

vlachyn píše: ned 11.01.2026 22:38 Díky, vyzkouším taky start ze země, bez konstrukce.IMG_8769.jpg
Pěkný Vampirek, od PTIKYLE, předpokládám. Já ho zatím házím, ale katapult by mu slušel lépe. Jak jsi u něj pořěšil háček? Trochu se bojím, že by se mohl vytrhnout, pokud by nebyl lepený na větší ploše.
vlachyn

#168 Příspěvek od vlachyn »

jyrry píše: pon 12.01.2026 7:37 Důležité je, pokud jsou nasávací otvory nízko, zapnout pohon(y) až když je éro ve vzduchu. Jinak to může nasát trávu a je vymalováno - vlastní zkušenost, když to ulámalo lopatky EDF.
.
Jo, na ty vruty jsem pořídil akuvrtačku za pár stokorun, má vyjímatelnou baterii 3s LiIon, s nabíjením USB-C. Bude spolu s cívkou gumy celé léto v autě, jen tu baterku budu občas nosit domu k nabití.
Díky :)
vlachyn

#169 Příspěvek od vlachyn »

Zenair píše: pon 12.01.2026 12:47 Pěkný Vampirek, od PTIKYLE, předpokládám. Já ho zatím házím, ale katapult by mu slušel lépe. Jak jsi u něj pořěšil háček? Trochu se bojím, že by se mohl vytrhnout, pokud by nebyl lepený na větší ploše.
Ano, je to od PTIKYLE. Do trupu jsem jen vyřízl otvor a háček jsem zalepil purexem, tak uvidím jak to bude držet. Zatím byl je jeden let.
Zenair

#170 Příspěvek od Zenair »

Díky, také budu trochu experimentovat až bude lepší počasí. Uvidím, jak to nakonec dopadne :) Není to nutnost, spíš pohodlí - jednou jsem ho hodil špatně a musel jsem rychle přistávat. Nechce se mi to opakovat, to éro létá moc hezky.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#171 Příspěvek od jyrry »

Sice je to i jinde, ale tady to třeba bude příhodnější :mrgreen:
Soubory pro tisk jsem vyexportoval jako stl, jinak (step) to nešlo vložit.
Hlavně dobře kotvit jak tu desku, tak gumu - mám z toho respekt, když je to naplno natažené a stojím za érem...
Na dobré ukotvení používám vruty 10x200 - 2 do desky a 2 do kroužku na konci (začátku? :-D ) gumy.
Zatím jsem to vytisknul z běžného PLA, z barev, které jsou v trávě dobře vidět, aby o to někdo nezakopl.
Asi bych jinak dal třeba PLA-H, je houževnatější. Kdybych ho měl v těch barvách :-)
Určitě kdekdo poradí co je na to mnoooohem lepší :)
Hlavně to ale chce dost vrstev a silné stěny, myslím že jsem dával 10 vrstev (2mm) a 6 perimetrů (2,4mm).
.
Přílohy
katapult_zakladna.stl
(781.33 KiB) Staženo 13 x
katapult_paka.stl
(611.9 KiB) Staženo 9 x
katapult_valecek.stl
(273.71 KiB) Staženo 13 x
jyrry.webnode.cz
vlachyn

#172 Příspěvek od vlachyn »

Pro uchycení konce lana do země používám vytištěný držák z PETG. Okopíroval jsem od kolegy, který to má vyfrézované z překližky.
Přílohy
drzak gum lano dil1 fin.stl
(172.54 KiB) Staženo 7 x
drzak gum lano dil2 fin.stl
(130.36 KiB) Staženo 6 x
drzak lano.jpeg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#173 Příspěvek od jyrry »

Výběr háků, ok a podobných drobností je třeba tady - https://www.lanova-technika.cz/4-gumolana

Koncovku na gumu 10mm jsem si udělal svoji:
koncovka_gumy_10.stl
(435.92 KiB) Staženo 19 x
Provlíknu gumu, udělám na konci řádně utažený uzel a ten vtáhnu do těla koncovky. Tisknul jsem z PLA-HD, lze samozřejmě z čehokoli čemu věříte. Poloha v stl zajišťuje vhodnou konfiguraci vrstev a perimetrů.
Použití jen na vlastní nebezpečí.
jyrry.webnode.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#174 Příspěvek od Woita »

Klucí a nebylo by jednodušší i bezpečnější místo těch různých vyráběných koncovek prostě na konec přivázat ocelovou karabinu vhodné velikosti, nebo nějaké kovové oko? Já to mám takto, a do země zapichuju šikmo, každou pod jiným úhlem, dvě dlouhé (cca 200 mm?) stanové/horolezecké skoby (mají na konci takový příčník, takže karabina nemůže sklouznout, i kdyby ty skoby nebyly šikmo - a jsou). Přijde mi to absolutně bombenfest.
01-22-2026, 07-06-43.png
Jo a u té karabiny mám ještě barevný padáček - jednak je na louce dobře vidět, takže omylem nešlápnete na ty skoby, což je dobře, a i kdyby jó ta skoba nějakým zázrakem vypadla, tak karabina s lanem doletí (bržděna padáčkem) jen pár metrů, o kolik je natažená guma a nepokračuje dál, takže ke stanovišti pilota nedoletí, jen tak do půlky vzdálenosti. Vyzkoušeno. Ten padáček považuju za dobrý bezpečnostní prvek, ona ta natažená guma není vůbec žádná prdel.

A malý padáček se mi osvědčil i na straně u šlapky. Jednak to model vystřelí kultivovaněji a jednak se ten konec pak lépe hledá na louce, když je vyšší tráva. (Gumu mám růžovou, je vidět dobře, ale když je vyšší tráva tak ten padáček je výraznější).
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#175 Příspěvek od jyrry »

Woita píše: čtv 22.01.2026 7:05 ... nebylo by jednodušší ... prostě na konec přivázat ocelovou karabinu ...
A jak ten "uzel" bude vypadat v případě gumy 10mm?
Však od toho jsem utekl a inspiroval se těmi koncovkami, kde se na gumě udělá jen jeden uzel a ten se zasekne v tej ďource :-)
Máš nějaký příklad - fotku - kdy je na karabinu/kroužek rozumně přivázaná opředená guma 10mm?
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#176 Příspěvek od jyrry »

Včera mě to ještě trochu inspirovalo k další tvorbě doplňků k mým gumám 8 a 10mm.
Filozofie je asi taková - když prdne 3D tisk, poletí jen guma (a případně malý kousek plastu) bez kovových částí, které jsou relativně nebezpečnější - třeba letící těžká karabina (případně se skobou či vrutem) a pod. může udělat víc škody, mám za to.

Tohle jsou koncovky určené pro použití větších vrutů (8-10mm, délka co kdo snese, mám 180 a 200mm); mám vyzkoušenou větší pohodu při zahánění vrutů do země (akušroubovák) než zatloukání hřebů, skob, šroubováků.
Zakopnout o to nízké provedení může opravdu jen málokdo, spíš na to šlápne.
.
01-22-2026, 08-21-07.png
.
Takhle to pak vypadá, jen tohle ční nad zem (guma 10mm):
01-22-2026, 08-30-16.png
.
Přílohy
kotva_gumy_8.stl
(328.5 KiB) Staženo 5 x
kotva_gumy_10.stl
(348.03 KiB) Staženo 6 x
jyrry.webnode.cz
Woita
Kontaktovat uživatele:

#177 Příspěvek od Woita »

jyrry píše: čtv 22.01.2026 7:33 A jak ten "uzel" bude vypadat v případě gumy 10mm?
...
...
No přeci úplně stejně jako tvůj uzel v tom přípravku. ;) Normální uzel se dá udělat na daleko tlustším laně než je 10 mm.
Jestli si vzpomenu, tak nafotím, až budu u toho mého vehementu. Vypadá to docela přirozeně.
Karabina má ještě padáček, ten je přivázaný tenčí šňůrou.

"Kotvící smyčka":
01-22-2026, 08-44-11.png
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#178 Příspěvek od jyrry »

Ještě pro úplnost, tady je původní provedení na gumě 8mm (a je i na 5 a 6mm). Pod smršťovačkou je guma omotaná režnou nití.
Funguje to, ale musí se to omotávat při opravdu hodně natažené gumě a omotávku utahovat silou, aby se to pak při provozu nepovolovalo.
.
01-22-2026, 09-36-07.png
jyrry.webnode.cz
zdzd

#179 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše: čtv 22.01.2026 8:22 .
01-22-2026, 08-21-07.png
.
Tak toho bych se trochu bál, a to kvůlí soudržnosti vrstev.

Ta deska asi OK, ale guma se bude rvát do oka, které se může rozštípnout podle vrstev. Bezpečnější by asi bylo u dělat to ze dvou kusů, kdy by vrsty v oku šly kolmo na jeho osu.

Proto třeba mám ty spojky trubek katapultu slepené z několika dílů tisknutých v různých pozicích tak, aby se jejich vrstvy křížily a celek se neštípal jako překližka.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#180 Příspěvek od jyrry »

zdzd píše: čtv 22.01.2026 10:03 Tak toho bych se trochu bál, a to kvůlí soudržnosti vrstev. ...
Souhlas.
Ta guma 10mm to má od loňska (zatím jen na konci s lankem, ode dneška i konec pro vruty) a nepozoruju nějaké negativní projevy, on tah 100N není až tak velký.
Rvát za opředení 10mm gumu s tím novým výtiskem jsem zkoušel, zrovna dneska ráno. Nebyl jsem schopen způsobit nějakou destrukci.
A i kdyby, lepší než vytržené a letící hřeby/skoby/vruty/karabiny bude jen letící samotná guma (to už jsem jaksi psal). A ta, protože mi to leží celé v trávě (rampu jsem eliminoval) a 8 i 10mm je už docela těžká, daleko nedoletí.
A ano, každý svého štěstí strůjcem.
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“