Lepení dýhy na polyš dnes
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Lepení dýhy na polyš dnes
Už jsem asi 8 let nedělal křídla s polystyrénovým jádrem. Naposled jsem balzu na polyš lepil PU-čkem ale přišlo mě to dost těžký. PU na balzu, rozšmidlat Visa kartou, poliš narosit a smáčknout ve výřezech a pár hodin čekat. Kdysi jsme to dělali metylem ředěným epoxydem a do vakuovýho pytle. A kdysi dávno byla technologie s kontaktním lepidlem LA-tmel, ta byla naprosto suprová, jen se to namázlo, chvilku počkalo, připláclo a ihned to drželo a dalo se na křídlech hned makat dál. Pak ten LA tmel zmizel a objevilo se nějaký čalounický lepidlo, co nežralo polyš a smrdělo jako čerstvá smůla ze stromů. Taky dobrý, ale horší než LA tmel.
Je dnes nějaký třeba sprejový kontaktní lepidlo, který nežere polyš a nemuselo by se čekat než uschne/vytvrdne?
Nebo obecně, čím dnes plachty na polyš lepíte vy?
Je dnes nějaký třeba sprejový kontaktní lepidlo, který nežere polyš a nemuselo by se čekat než uschne/vytvrdne?
Nebo obecně, čím dnes plachty na polyš lepíte vy?
Re: Lepení dýhy na polyš dnes
La tmel žije dál, jen se teď jmenuje Unilep LA
https://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/unilep-la-0-25-l
Používám ho na jiné věci, polyš ale neleptá a lepí a je levnější než silnější Uhupor.
Zas na druhou stranu, prodává se k němu i speciální ředidlo, odhaduji že na to co ho potřebuješ použitelný je.
https://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/unilep-la-0-25-l
Používám ho na jiné věci, polyš ale neleptá a lepí a je levnější než silnější Uhupor.
Zas na druhou stranu, prodává se k němu i speciální ředidlo, odhaduji že na to co ho potřebuješ použitelný je.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Díky za odkaz, nevěděl jsem, že to ještě existuje jinak pojmenovaný. Na ředění by měl stačiy líh nebo metyl.
Akorát je divný, že tam není cena a když to hodím do košíku tak CZK=0,- Buď rozdávaj, nebo jim blbne e-šop.
edit: maj to i jinde, 220 kaček za půl kila. To mám nadosmrti. LA Tmel stačila jedna malá zubní pasta na 1,7 m křídlo.
Akorát je divný, že tam není cena a když to hodím do košíku tak CZK=0,- Buď rozdávaj, nebo jim blbne e-šop.
edit: maj to i jinde, 220 kaček za půl kila. To mám nadosmrti. LA Tmel stačila jedna malá zubní pasta na 1,7 m křídlo.
No asi nebude naprosto stejný jako ten starý, ale když jsem před pár lety sháněl LA tmel já, našel Unilep LA co by následníka.
A když si trochu zagooglíš zkušenosti s ním jsou vesměs dobré, drží i na lodích trvale ponořený do vody. Možná o něco málo pevnějnější alternativou je Uhupor.
Jenže je výrazně dražší a na celoplošné lepení mi konzistencí víc vyhovuje Unilep LA. Jen na to ředění používám zbabělě raději originální ředidlo
A když si trochu zagooglíš zkušenosti s ním jsou vesměs dobré, drží i na lodích trvale ponořený do vody. Možná o něco málo pevnějnější alternativou je Uhupor.
Jenže je výrazně dražší a na celoplošné lepení mi konzistencí víc vyhovuje Unilep LA. Jen na to ředění používám zbabělě raději originální ředidlo
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
To je mizérie, místní chemická drogérie/barvy laky od Stachemy sice bere z jejich velkoskladu ale Unilepa v nabídce velkosklad nemá. Tak asi budu muset na nějakej e-šop.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Unilep LA dorazil a hned jsem ho zkusil naředit lihem cca 1:1, namazat na kus dýhy a fasádního polyše. Po doporučovaných 7 minutách jsem to připlácl a hned zkusil, jestli to opravdu kontaktně drží. A nic moc, odlepovalo se to za vzniku "lesu nudlí". Asi moc naředěný a tím pádem málo lepidla po vyprchaní ředícího lihu.
Druhá zkouška byla ředěná jen 4:1. Štětcem se toho nanášelo mnohem víc a hůř se to roztíralo. Počkal jsem až když byl povrch prstem skoro nelepivý, připlácnul, pojezdil rukou a trochu zatížil. Po cca 2 hodinách jsem zkusil dýhu odloupnout a buď se lámala, nebo se z polyše vytrhávaly kuličky.
Volal jsem Vekovi, jestli má s LA zkušenost a dozvěděl jsem se, že Wawa, kterou jsme kupovali společně, mu asi po roce na křídlech začala po létech praskat. Tak jsem místo dýhy radši slepil a vybrousil na 1,2 mm balzový plachty. Byly asi o 1/4 lehčí než stejný plachty z Wawy 0,6 mm. Zítra, až Unilep pořádně zaschne (doporučuje se 24 hodin) zkusím polepený křídla zvážit kolik přibylo váhy z Unilepu LA.
Druhá zkouška byla ředěná jen 4:1. Štětcem se toho nanášelo mnohem víc a hůř se to roztíralo. Počkal jsem až když byl povrch prstem skoro nelepivý, připlácnul, pojezdil rukou a trochu zatížil. Po cca 2 hodinách jsem zkusil dýhu odloupnout a buď se lámala, nebo se z polyše vytrhávaly kuličky.
Volal jsem Vekovi, jestli má s LA zkušenost a dozvěděl jsem se, že Wawa, kterou jsme kupovali společně, mu asi po roce na křídlech začala po létech praskat. Tak jsem místo dýhy radši slepil a vybrousil na 1,2 mm balzový plachty. Byly asi o 1/4 lehčí než stejný plachty z Wawy 0,6 mm. Zítra, až Unilep pořádně zaschne (doporučuje se 24 hodin) zkusím polepený křídla zvážit kolik přibylo váhy z Unilepu LA.
Stachema přejmenovala, lepidlo nyní BP800, složení viz.technický list, ředidlo RE530, složení viz.bezpečnostní list.
pro Celerona - 20.1.2026 13:26 ve vlákně F3A Mini.... nespokojenost, 24.1.2026 Lepení dýhy ..... už spokojenost? Zkus to rozepsat.
pro Celerona - 20.1.2026 13:26 ve vlákně F3A Mini.... nespokojenost, 24.1.2026 Lepení dýhy ..... už spokojenost? Zkus to rozepsat.
Valenta (MO 72-3), Svíčka (AR 76), Modela 6 AM, Prism 7, FC-16, DC-16
Oprava GP800 lepidlo
Valenta (MO 72-3), Svíčka (AR 76), Modela 6 AM, Prism 7, FC-16, DC-16
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Upresneni nekterych informaci z probihajici debaty.... muzu potvrdit,ze dyha wawa , penetrovana zredenym lakem C1038, vybrousena a vakuove olaminovana , pokud neni vcas prilepena na tvarove stabilni podklad ,ma tendenci k deformovani a prasklinam podel vlaken, viz fotky v priloze.
Podobna situace , nebo odlepovani a tvorba podpovrchovych bublin muze vzniknout pri kombinaci, mekke PS jadro a pruzne lepidlo, napr. LA tmel, kontaktni 3M, pripadne UHU lepidla ve spreji ... overeno v realu.
Mozna by asi pomohlo olaminovat vnejsi povrchovou ,barevne a strukturalne upravenou vrstvu na vhodne podlozce a pozdeji epoxid vnirni vrstvy vyuzit i k prilepeni potahu na polystyrenove jadro.
Oboustranne uzavreni tenke dyhy mezi dve vrstvy skla o gramazi 30-50g/m2, by mohlo praskani dreva dost omezit.Soucasne se znatelne zlepsi tvarova stabilita tenkeho zakrivenho potahu. Bohuzel overene mam pouze olaminovani vnejsi strany dyhy.
Pozn.k jadru neprilepene , olaminovane balsove plachty na rozdil od wawa dyhy nepraskaji, ani pri dlouhodobem volnem skladovani ( nekolik let)
veka1
Podobna situace , nebo odlepovani a tvorba podpovrchovych bublin muze vzniknout pri kombinaci, mekke PS jadro a pruzne lepidlo, napr. LA tmel, kontaktni 3M, pripadne UHU lepidla ve spreji ... overeno v realu.
Mozna by asi pomohlo olaminovat vnejsi povrchovou ,barevne a strukturalne upravenou vrstvu na vhodne podlozce a pozdeji epoxid vnirni vrstvy vyuzit i k prilepeni potahu na polystyrenove jadro.
Oboustranne uzavreni tenke dyhy mezi dve vrstvy skla o gramazi 30-50g/m2, by mohlo praskani dreva dost omezit.Soucasne se znatelne zlepsi tvarova stabilita tenkeho zakrivenho potahu. Bohuzel overene mam pouze olaminovani vnejsi strany dyhy.
Pozn.k jadru neprilepene , olaminovane balsove plachty na rozdil od wawa dyhy nepraskaji, ani pri dlouhodobem volnem skladovani ( nekolik let)
veka1
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Už je to dobrý, pokusy se špatným výsledkem byly s příliš naředěným (asi 50/50%) Unilepem LA. Tady 24.1. píšu, že s ředěním 3/4 Unilepu, 1/4 lihu maká dobře.sibcat píše: pon 26.01.2026 7:04 ve vlákně F3A Mini.... nespokojenost, 24.1.2026 Lepení dýhy ..... už spokojenost? Zkus to rozepsat.
Kdybych nehonil každej gram, tak bych to našmidlal stěrkou neředěným jak doporučují na pixle, odzkoušel jsem to s dýhou na polyši a tam to funguje jako kontaktní lepidlo hned, stačí připlácnout a pojezdit rukou nebo válečkem a drží to suprově. Ještě zkusím dvojí natření jak se doporučovalo u Alkaprénu pro porezní povrchy. Unilep LA se sice po uschnutí lihem rozpouští ale Alkaprén toluenem taky, tak to snad bude fungovat stejně. Taky mě překvapilo, že štetec od Unilepu vypranej v lihu a zdánlivě čistej po namočení do teplý vody téměř ihned ztuhnul. Ale po namočení do lihu krásně povolil. Zato aceton se s ním nekamarádí, asi ho rozkládá.
Petře, vytáhnul jsem polystyrénový křídla potažený dýhou co jsem získal jako náhradní "zmetkový" od jednoho bývalýho zaměstnance Modela na Akrobata 6,5, co kdysi dělali. Možná jsou 30 let starý. Co je na tom za dýhu netuším ale rozpraskaná není. Je na polyš lepená epoxydem, nevím kterým. na povrchu nic. Ten problém s praskáním je podle mě tím, že ta olaminivaná strana je naprosto stabilní a nepovolí a ta spodní neolaminovaná reaguje na vlhkost a roztahuje a stahuje se a pak popraská.