Externí napájení serv
- kocispavel
- Kontaktovat uživatele:
Externí napájení serv
Zdravím,
jak napájet serva z externího zdroje - viz schema-
Z lipolky se napájí motor a přes regulátor i přijímač. Z přijímače jde do serv už jenom signál a jejich napájení je z externí lipolky přes BEC nebo napřímo z Nimh.
Nebo se dá z externího zdroje napájet i přijímač a z regulátoru se do přiímače vytáhne jenom signál?
Prosím o rady.
Díky
Pavel
Z lipolky se napájí motor a přes regulátor i přijímač. Z přijímače jde do serv už jenom signál a jejich napájení je z externí lipolky přes BEC nebo napřímo z Nimh.
Nebo se dá z externího zdroje napájet i přijímač a z regulátoru se do přiímače vytáhne jenom signál?
Prosím o rady.
Díky
Pavel
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Re: Externí napájení serv
Ano, pokud máš externí BEC, resp. regulátor napětí (nejspíše je silnější, než ten v regulátoru), tak máš možnost vytáhnout červený fous ze servokonektoru a tím to napájení oddělit. Zůstane jen signál a "zem".kocispavel píše: ned 01.02.2026 22:05 Zdravím,
Prosím o rady.
Díky
Pavel
Je však trochu nestandardní to napájet ze dvou různých napájecích domén (regulátor + BEC).
Já to mám třeba tak, že vše mi jede přes BEC a mezi regulátorem a přijímačem mám jen signál (bílý/žlutý/oranžová) a zem (černá/hnědá).
PS: Je možné pomoci špendlíku vyndat ten zakrimpovaný pin a následně jej zasmrštit do tenké bužírky. Tímto způsobem nemusíš cvakat kabel.
Já jsem se naučil všude, kde mám víc než 4 serva, dávat ještě separátní SBEC a krmit rozvod paralelně jak z BECu réglu, tak ze separátního SBECu. Přes dvě Shottky diody s nízkým úbytkem napětí. Plus ještě k přijímači dávám LowESR kondík.
A od té doby byly jen dvě havárky mojí vinou na ruce při blbnutí. Napájení šlape bez problému...
A od té doby byly jen dvě havárky mojí vinou na ruce při blbnutí. Napájení šlape bez problému...
Pro kocispavel,
pokud to chceš napájet tak, jak jsi nakreslil, tak Ti na tom obrázku ještě chybí propoj mezi přijímačem a servy a to minus pól. Jen signálový vodič nestačí. To by nefungovalo. Ostatně Ti to už napsal warhawk.
pokud to chceš napájet tak, jak jsi nakreslil, tak Ti na tom obrázku ještě chybí propoj mezi přijímačem a servy a to minus pól. Jen signálový vodič nestačí. To by nefungovalo. Ostatně Ti to už napsal warhawk.
Pro Zenair,
jaký typ toho separátního SBECu používáš?
jaký typ toho separátního SBECu používáš?
Já se doma mrknu, ještě mám snad něco nezapojeného v šuplíku. Koupeno z Alíku, myslím na 7 nebo 10A. Reálně člověk musí počítat s polovinou. Když jsem jeden starší měřil, tak dokázal dát trvale z tříčlánku 4A, ale zahřátý byl nad 60 stupňů.
Mám v modelech i 3 telemetrické Frsky régly. U těch je SBEC dobrý, jeden mi krmí i 8 HXT900 serv. Na telemetrii mám teplotní varování, ještě se neozvalo... Tam nic dalšího paralelního nemám.
Jinak i když to člověk zapojí takto paralelně, tak většinou krmí vše jeden zdroj a druhý funguje jen jak záloha. A to i když oba zdroje dávají papírově stejné napětí. Ono nikdy opravdu stejné není...
U stejných réglů třeba na dvoumotoráku jdou výstupy spojit paralelně pokud se napájení připojuje na oba stejné régly najednou. Nemohu říci, že to jde vždy u všech réglů, ale mě to zatím fungovalo... A u UBECů se nemusí zajistit ani to připojování najednou.
Mám v modelech i 3 telemetrické Frsky régly. U těch je SBEC dobrý, jeden mi krmí i 8 HXT900 serv. Na telemetrii mám teplotní varování, ještě se neozvalo... Tam nic dalšího paralelního nemám.
Jinak i když to člověk zapojí takto paralelně, tak většinou krmí vše jeden zdroj a druhý funguje jen jak záloha. A to i když oba zdroje dávají papírově stejné napětí. Ono nikdy opravdu stejné není...
U stejných réglů třeba na dvoumotoráku jdou výstupy spojit paralelně pokud se napájení připojuje na oba stejné régly najednou. Nemohu říci, že to jde vždy u všech réglů, ale mě to zatím fungovalo... A u UBECů se nemusí zajistit ani to připojování najednou.
Ano, pokud jsou BECy lineární. V případě SBECů (spínaných) bych tohle (spojení paralelně) nedělal.Zenair píše: pon 02.02.2026 16:19 ...
U stejných réglů třeba na dvoumotoráku jdou výstupy spojit paralelně pokud se napájení připojuje na oba stejné régly najednou.
.
.
Tam se především musí spojit jejich výstupy přes nízkoúbytkové diody (a samozřejmě po sloučení řádný lowESR kondík), jinak může dojít k tomu, že se budou "hádat".
Pokud ovšem nemají výstupy zpodivněné jako třeba jedna řada reglů, co tam tu diodu na svém výstupu mají, za ní ale jen malý kondík.
Způsobovalo to pak neplechu při pohybu serv.
Tolik moje zkušenosti
jyrry.webnode.cz
Ono je to trochu zamotané. Mě se už dlouho tomu povedlo omylem spojit i dva stejné SBEC régly. Myslel jsem, že jsem je poslal do křemíkového nebe, ale výsledkem bylo funkční řešení. Byly to tenkrát nějaké ty červené z Hobbykingu. Zrovna tak se mi povedlo to postupné připojení napájení k UBEC réglům. Oboje doma na stole...
Což neznamená, že to doporučuji dělat u všeho. Schottky diody jsou sázka na jistotu, úbytek cca 0,3V nepovažuji za zásadní. LowESR kondíky dávám k přijímači i když tam žádné další napájení než z réglu není a éro je jen pěnový prcek. Prostě jsem tohle začal dělat ještě v 35MHz době a osvědčilo se to. Tak to dělám i teď. Navíc dnešní serva zvládnou generovat docela slušné proudové špičky a tohle pomáhá.
Napíšu to nakonec sem ať na to nedělám další položku v řadě. Koukal jsem se na nákupy a beru většinou tyto: https://www.aliexpress.com/item/1005006049299888.html nebo https://www.aliexpress.com/item/1005005635979399.html
Doporučuji jít s nákupem na modul s cca dvojnásobkem uvažovaného max proudu a doplnit LowESR kapacitou... Sichr je sichr
Což neznamená, že to doporučuji dělat u všeho. Schottky diody jsou sázka na jistotu, úbytek cca 0,3V nepovažuji za zásadní. LowESR kondíky dávám k přijímači i když tam žádné další napájení než z réglu není a éro je jen pěnový prcek. Prostě jsem tohle začal dělat ještě v 35MHz době a osvědčilo se to. Tak to dělám i teď. Navíc dnešní serva zvládnou generovat docela slušné proudové špičky a tohle pomáhá.
Napíšu to nakonec sem ať na to nedělám další položku v řadě. Koukal jsem se na nákupy a beru většinou tyto: https://www.aliexpress.com/item/1005006049299888.html nebo https://www.aliexpress.com/item/1005005635979399.html
Doporučuji jít s nákupem na modul s cca dvojnásobkem uvažovaného max proudu a doplnit LowESR kapacitou... Sichr je sichr
Jojo, právě to bylo předmětem mého amatérského výzkumu a koukání s osciloskopem. Servo je díky elektromotoru indukční zátěž a produkuje do napájení i napěťové špičky, které v některých případech dokázaly i resetovat procesor přijímače.Zenair píše: pon 02.02.2026 17:43 ... Navíc dnešní serva zvládnou generovat docela slušné proudové špičky ...
Ten kondík neuškodí a spíš prospěje, zachrání ledasco. Když vidím některé současné, obzvlášť "vrtuloidové" reglíky, vidím tam místo elytů baterie keramických kondíků, které nejsou tak moc lowESR. Ale tam nejsou serva, jejichž napěťové špičky by to mělo požírat. Jen mám za to, že by se tyhle reglíky neměly dávat do modelů se servy, nebo doplnit řádný elyt co nejblíž k přijímači.
jyrry.webnode.cz
Ano, naprostý souhlas, také jsem na to před cca 20 lety koukal na ještě klasickém osciloskopu. Bych ho snad i někde našel 
Tenkrát se dělaly odrušovací členy s několika různých kondíků na mikrodestičce a dával jsem to i velkým servům, na 35MHz to mělo smysl. Ale pak už jen dobrý LowESR elyt přímo na vývody přijímače, to funguje dodnes...
A elyty u reglu, to je kapitola sama pro sebe. Zejména ty malé mají u sebe často nedostatečnou kapacitu páč on je ten kondík přece moc velký a o 5Kč dražší...
Ty dronové regly jsou fajn, také se mi vešly do motorových gondol na EPP prckovi, kam bych standardní nedal. Ale aspoň jsem navýšil kapacitu kondíků v trupu na přívodech k nim.
Tenkrát se dělaly odrušovací členy s několika různých kondíků na mikrodestičce a dával jsem to i velkým servům, na 35MHz to mělo smysl. Ale pak už jen dobrý LowESR elyt přímo na vývody přijímače, to funguje dodnes...
A elyty u reglu, to je kapitola sama pro sebe. Zejména ty malé mají u sebe často nedostatečnou kapacitu páč on je ten kondík přece moc velký a o 5Kč dražší...
Ty dronové regly jsou fajn, také se mi vešly do motorových gondol na EPP prckovi, kam bych standardní nedal. Ale aspoň jsem navýšil kapacitu kondíků v trupu na přívodech k nim.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Spínaný BEC je snižující měnič typu buck (step down). Dneska bych očekával synchronní variantu, kdy je dioda nahrazená mosfetem. Ty kontroléry, které tu výkonovou část řídí, snímají napětí (většinou) přes resistorový dělič. Ty zdroje nikdy nebudou přesné, takže při paralelním spojení vyhraje ten s vyšším napětím. Ten s tím nižším napětím přejde do nějakého módu, většinou přestane spínat***. Bláhový je však ten, kdo si myslí, že jejich spojením dosáhl dvojnásobku proudového zatížení. Jinak já chápu, že ta dioda na výstupu a ESR kondík většině funguje, ale není to vždy bezpečný postup. Spínaný zdroj je zpětnovazební systém, který je navržený na určitou kapacitu na výstupu. Přidáváním kondenzátorů může dojít ke značné změně chování při transientech (skokových změnách proudu).
Jak moc dobrý, nebo špatný nápad to je, vám ale nikdo nepoví bez analýzy toho, co je vevnitř. Je totiž hned několik způsobu řízení (voltage mode, peak current mode, average current mode, COT,...)
https://www.ti.com/lit/an/slyt710b/slyt710b.pdf
Chápu ale, že Vám to funguje tak to neřešíte.
*** Tedy v případě, že nefunguje ve vynuceném constant conduction režimu FCM (chlapi, to se fakt nedá přeložit).
Jak moc dobrý, nebo špatný nápad to je, vám ale nikdo nepoví bez analýzy toho, co je vevnitř. Je totiž hned několik způsobu řízení (voltage mode, peak current mode, average current mode, COT,...)
https://www.ti.com/lit/an/slyt710b/slyt710b.pdf
Chápu ale, že Vám to funguje tak to neřešíte.
*** Tedy v případě, že nefunguje ve vynuceném constant conduction režimu FCM (chlapi, to se fakt nedá přeložit).
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Ještě bych si do úvah přidal variantu napájení serv bez BEC a použití HV serv.
Libor
A v takovém případě jen vytáhnout červený drát z konektoru od réglu. Jen se nesmí zapomenout nabít ta extra baterka 
Zenair píše:
"Plus ještě k přijímači dávám LowESR kondík."
Ano, vím,že se dává tento druh kondíků. Ale ptám se, co se stane, když se místo LowESR kondíku dá běžně používaný kond. Tedy bez LowESR?
Tím myslím, pomůže taky, nebo ne? Myslím, že by měl taky pomoct.
"Plus ještě k přijímači dávám LowESR kondík."
Ano, vím,že se dává tento druh kondíků. Ale ptám se, co se stane, když se místo LowESR kondíku dá běžně používaný kond. Tedy bez LowESR?
Tím myslím, pomůže taky, nebo ne? Myslím, že by měl taky pomoct.
Klasický kondík pomůže a to hlavně u špičky odběru. Ale bohužel tak dobře nesníží tu generovanou plusovou špičku. Když jsem na to před lety koukal, tak to snížení bylo cca třetinové oproti lowESR. Rozhodně je to ale lepší než nic a BECům to pomáhá. Jo a beru kondíky na 25V, aby ta špička nedělala problémy, kdyby byly na nižší napětí.
Třeba tohle tady někdo porovnával v poslední době a má aktuálnější výsledky. Fakt je, že s přechodem na 2.4GHz se ta serva začala dost odflákávat, protože na 2,4 to už přijímače neruší. Ale v napájení to bordel dělat může a také občas dělá...
Třeba tohle tady někdo porovnával v poslední době a má aktuálnější výsledky. Fakt je, že s přechodem na 2.4GHz se ta serva začala dost odflákávat, protože na 2,4 to už přijímače neruší. Ale v napájení to bordel dělat může a také občas dělá...