Souprava do 2500?

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Zpráva
Autor
prikrylm

Re: Souprava do 2500?

#16 Příspěvek od prikrylm »

Hiesbok píše: čtv 05.02.2026 19:07 "Proč kupovat Kavan, když si za stejné peníze můžu koupit "originál"?"

Z mého pohledu je to vícero důvodů.
Pro mne nejdůležitější je pojištění.
Mám poměrně drahou pojistku pro to, abych mohl bezpečně zalétávat své prototypy (jako firma).
I tak je to pouze do cca 4 mil Kč.
Pokud mi selže v Evropě homologovaná (zakoupená) elektronika, jsem na to pojištěn.
Pokud mi ale selže elektronika, kterou jsem si lacino dovezl z Asie, platím si škody sám.
Je to stejné jako s autem.
Selžou li mi nehomologované atrapy brzdových destiček a já díky tomu způsobím nehodu, jsem v řiti.
Já zejména proto, že (jako provozovatel) jsem právnická osoba.
Tam jsou tresty o pár nul „širší“.
Chápu, že pro soukromou osobu to může být nepodstatné, ale já si to nemohu dovolit.
Přeji hezký den.
rh
Omlouvám se. Špantě jsem TO napsal, takže znovu a lépe: :)

Proč kupovat překrabicované FrSky "Kavan" (co jsem zaslechl, tak ne úplně super mechanicky - možná JPP*), když si můžu koupit originál FrSky přímo v RC Studio se zárukou a lokálním servisem?

RadioMastery, FlySky a další, se taky dají nakoupit z lokálních obchodů - Rotorama, BigHobby,...
---
* rozuměj - "jedna paní povídala"
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Hiesbok »

„Omlouvám se. Špantě jsem TO napsal, takže znovu a lépe :D “.
V poho.
Je pravda, že RC studio mne v podstatě minulo.
Nejspíš jsme se potkali někde na veletrhu, ale v praxi jsme asi nikde nekooperovali.
V mojí praxi mě minuli. Určitě mají vše na jedničku, nemám jedinou pochybnost.

Kavána beru ne jen jako českou firmu, ale jako evropskou.
Jako evropská firma má své výrobky ve svém jednotném „stylu“ a své kvalitě. Prostě jsou asi vidět víc.

Před cca pěti lety jsem měl tendence něco vozit od čínského výrobce (sem debil) a požadoval jsem od něj evropský certifikát
(měření, zdůvonění, razítko zkušebny z EU). Nevykopal jsem to z nich. Pouze jsem dostal písemné ujištění, že ho mají.
Jsou to zmetci (číňani). Vzdal jsem to. Chlapci z obchodní inspekce mi vysvětlili , že pokud se něco podělá ujištění mi stačit nebude.
(Není papír, jde to zamnou.) Jen pro sichr, nejednalo se o elektroniku , ta má své konkrétní předpisy, které úplně neznám (všeobecné jsou stejné).

Kaván je oficiálně (papírově) výrobce. Se vším všudy co to obnáší . Když si to koupím od Kavána, budu klidnější. Ale je to jen můj subjektivní pocit.
Ale už se těším, až si to děvče omakám :D . Abych měl ty informace z první ruky :D .

„Především bych řekl, že když jako firma s drahou pojistkou řeším rádio, asi se v oblasti rádia do 2 500kč nebudu pohybovat...“
Samozřejmě, ale to, že je laciné neznamená, že by neměla splňovat to, co by dle předpisů splňovat měla.
Vzhledem k tomu, že vyrábím převážně pro dětské modeláře je pro mne laciné rádio, které mohu ke stavebnicím doporučit poměrně zásadní. (viz. výše)
přeji hezký den
rh
DAF
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od DAF »

hrábě píše: pát 06.02.2026 11:45 Především bych řekl že když jako firma s drahou pojistkou řeším rádio, asi se v oblasti rádia do 2 500kč nebudu pohybovat...
Ale ta firma něco vyrábí a ke svým výrobkům doporučuje nějaké vybavení. Vzhledem k tomu, že kolega Hiesbök vyrábí stavebnice převážně pro mládež, asi bylo nebylo moudré k tomu doporučovat vysílačky Hi-end (za desítky tisíc), ale spíše Low-end za (pro rodiče) přijatelný peníz. Nám se stalo, že jsme postavili model, osadili a na stole mi to fungovalo, na letišti ne, s jiným přijímačem to zase perfektně fungovalo, s jiným Rx a jiným Tx to zase zlobilo. Závadu jsme odstranili úpravou instalace. Asi bys nebyl rád, kdybys koupil stavebnici, podle výrobce dokoupil doporučené vybavení a ono to v praxi zlobilo, případně (nedej bože) dokonce nefungovalo. Už vidím ty hejty na výrobce.
A v souvislosti s touto diskuzí by mě zajímalo, jak by to bylo s případnou pojistkou, pokud bych mimo EU zakoupil přístroj, konkrétně vysílačku, který(á) se ale jinak běžně v EU prodává. Nepočítám, že je tu nějaký pojišťovák, který by mohl poskytnout relevantní odpověď.
Hitec Aurora 9X
hrábě

#19 Příspěvek od hrábě »

DAF píše: pát 06.02.2026 20:40 Ale ta firma...
Takhle mě to nenapadlo, dík za upřesnění ;)
HONZIK 22

#20 Příspěvek od HONZIK 22 »

Pod cim pojede ten zmineny KAVAN klon pro uplne zacatecniky? Pod Open Tx?
Pan Hanyg ma v podpisu ..provozu-Miles Magister 3,2 m,ZDZ50ng, Ka6e 4200mm, Avia BH3 2700mm a ruzne poletuchy +Aurora9.
Bude se muset seznamit a pochopit ,,Open,, A naucit to i adepta zacatecnika.
U nej nepochybuji ze to pujde . Adept bude zahceny hned od zacatku.
Naposledy upravil(a) HONZIK 22 dne sob 07.02.2026 9:24, celkem upraveno 1 x.
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Hiesbok »

Mám kamaráda pojištováka (30 let se známe).
Pokud je škoda malá do cca 10 tisíc a budu tvrdit, že jsem nezvládl řízení modelu, nikdo se v tom vrtat nebude a bude vše v pohodě.
Pokud budou škody větší, nebo na zdraví, někdo se v tom rejpat bude.

„A v souvislosti s touto diskuzí by mě zajímalo, jak by to bylo s případnou pojistkou, pokud bych mimo EU zakoupil přístroj, konkrétně vysílačku, který(á) se ale jinak běžně v EU prodává.“

Nechci se rozepisovat,ale… Od konce roku 2024 platí nařízení GPSR. Hrubé rysy jsou třeba tu.
https://www.havelpartners.blog/nove-nar ... i-trh?utm
Zjednodušeně : Výrobce který není z EU si v EU domluví jednoho svého zástupce pro celou EU zkráceně proto, aby byl dohádatelný.
Zástupce pak tvoří prostředníka mezi všemi úřady EU a zahraničním výrobcem. Zároveň je výhradním distributorem pro EU.
V případě nějakého renoncu a v případě, že na tyto skutečnosti výrobce dostatečně nereaguje pak onen zástupce plně odpovídá za vše jako by byl výrobce on
(včetně platby pokut, stažení výrobků z trhu, vrácení peněz zákazníkům, odpovědnosti za škody atd.atd.)
Nevěděl bych to, kdyby mne přítel z anglie nepožádal, abych je pro Evropu zastupoval.
Byl bych do smrti zajištěný, denní obrat byl minimálně 2500 liber. Ale po pečlivém prostudování všech materiálů
za co vše bych ručil, komu všemu bych byl odpovědný a za co, bych do toho nešel ani kdyby mě platili zlatem.
A to byla Anglie a relativně bezpečné zboží.
V případě výše uvedeného dotazu bych odhadoval, že zmíněný zástupce pro EU poskytne informaci,
že přístroj zakoupený mimo EU nebyl určený pro evropský trh.

Proto Kavan. V tu chvíli nic z výše uvedeného nemusím řešit a můžu být v naprostém klidu s čistou hlavou.
Pokud způsobím větší škodu, buď je to moje chyba – na to jsem pojištěný, nebo je to chyba elektroniky a tam mám díky GPSR krytá „záda“
(pojišťovna opět hradí). Pokud pojišťovna zjistí, že jsem si vše poslepoval z temu či aliexpresu …….

omlouvám se za své texty, jsem už takový
Přeji hezký den
rh
HONZIK 22

#22 Příspěvek od HONZIK 22 »

Takto je to pochopitelne. Ta gilotina visi nad kazdou fy ,dokud se nic nestane je klid. Vcera jsem mel na obchode zakaznika fy ,ze pry kupuje za stovku pilove retezy na motorovou pilu z Ciny.
Ja mu uz ve dnerich rikal,ze ja je, takove prodavat nemuzu a nechci. Uz jsem videl prorezanou stehenni tepnu od roztrzeneho a ze zije jednou nohou v base paklize je dava k praci zamestnancum.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od DAF »

Hiesbok píše: sob 07.02.2026 9:22 ...V případě výše uvedeného dotazu bych odhadoval, že zmíněný zástupce pro EU poskytne informaci,
že přístroj zakoupený mimo EU nebyl určený pro evropský trh.....
rh
Paradoxní je, že přístroj- vysílačka, zakoupený ve zdejším e-shopu, je identický s tím, zakoupeným "venku". Konkrétně se u mě jednalo o flysky-fs-i-6 X zakoupenou přes Banggood, ale sklad EU. Takže v odkaze na vaše informace by to mělo být v oukeji. Tu druhou (vlastně koupenou jako první) si pořídil kluk z kroužku, v jakém českém e-shopu si už nepamatuju. Ale vím minimálně o čtyřech, které ji mají v nabídce.
Hitec Aurora 9X
prikrylm

#24 Příspěvek od prikrylm »

HONZIK 22 píše: sob 07.02.2026 9:14 Pod cim pojede ten zmineny KAVAN klon pro uplne zacatecniky? Pod Open Tx?
Pan Hanyg ma v podpisu ..provozu-Miles Magister 3,2 m,ZDZ50ng, Ka6e 4200mm, Avia BH3 2700mm a ruzne poletuchy +Aurora9.
Bude se muset seznamit a pochopit ,,Open,, A naucit to i adepta zacatecnika.
U nej nepochybuji ze to pujde . Adept bude zahceny hned od zacatku.
Kavan jsou "přebalená" FrSky rádia (X20, ...), co jedou na ETHOSu.
Hanyk
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Hanyk »

Tak jsem vybral ,https://www.jino.cz/vysilac-t12d-s-prij ... r12f_16271 uvidíme jak to bude fungovat.Do epp větroně dostačující.
Naposledy upravil(a) Hanyk dne pon 09.02.2026 11:44, celkem upraveno 1 x.
v provozu-Miles Magister 3,2 m,ZDZ50ng, Ka6e 4200mm, Avia BH3 2700mm +Aurora9,Tandem x20
prikrylm

#26 Příspěvek od prikrylm »

Ten jsem měl taky v ruce. :)
Viz ..Hledám vysílač do budoucna.. a dál.
HONZIK 22

#27 Příspěvek od HONZIK 22 »

https://profimodel.cz/cs/pakove/935729- ... koQAvD_BwE
Ten vypada alespon pekne nez ten krabiciozni ocekavany Kavan. :D
Me ten odkaz na vybrany T12 nefunguje.
Hanyk
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Hanyk »

v provozu-Miles Magister 3,2 m,ZDZ50ng, Ka6e 4200mm, Avia BH3 2700mm +Aurora9,Tandem x20
DaliborJ

#29 Příspěvek od DaliborJ »

Hiesbok píše: čtv 05.02.2026 15:39 Chvilku bych počkal.
Není to oficiální informace ale
jestli jsem to dobře pochopil mohli by být od března.
https://www.instagram.com/p/DPN69v0AuCx/?img_index=1
za Vámi požadovanou cenu.
Zajímal jsem se o to, protože potřbuji dobré a laciné radio do další z našich příručky (Gino pro pokročilé modeláře).
Obrázek jsem našel přes google, pravděpodobně je to návrh, netuším jestli takto bude vypadat finální verze.
Jen doufám, že jsem něco předčasně nepropích :)
Přeji hezký den
rh
Radio pěkné, jen bych řekl, že pro začátečníka zbytečně drahé přijímače
DAF
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od DAF »

Hiesbok píše: čtv 05.02.2026 15:39 Chvilku bych počkal.
Není to oficiální informace ale
jestli jsem to dobře pochopil mohli by být od března.
https://www.instagram.com/p/DPN69v0AuCx/?img_index=1
za Vámi požadovanou cenu.
Zajímal jsem se o to, protože potřbuji dobré a laciné radio do další z našich příručky (Gino pro pokročilé modeláře).
Obrázek jsem našel přes google, pravděpodobně je to návrh, netuším jestli takto bude vypadat finální verze.
Jen doufám, že jsem něco předčasně nepropích :)
Přeji hezký den
rh
Určitě nepropích. Pořádně jsem se podíval na poslední stránku RC Revue č. 2 (únor 2026) a to rádio tam je v reklamě s poznámkou "Již brzy k dostání".
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“