ExpressLRS
Re: ExpressLRS
Mám podobný problém. RX trvale svítí modře. Jen se mi to prostě už nedaří napravit .Používám USB -TTLpřevodník přes který jsem dříve dělal aktualizace převodníku Matek .A šlo to .Když teď dělám ten přijímač tak se to zasekne že jako není ten převodník připojen .Přitom na configurátoru to ukazuje že je připojen na COM5.
koksák
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Nová verze ELRS a její nekompatibilita se starším hw. Některé přijímače už nejdou upgradovat na poslední verzi ELRS, nejsou v ELRS podporované. Já tedy zatím ten problém nemám , ale jak by se to dalo řešit?
- náhrada nekompatibilních přijímačů novými
- pořízení druhého vysílacího modulu a v každém z nich mít jinou verzi ELRS, v jednom 3.x a v druhém 4.x
- pořízení druhého vysílače
Jak by jste na to šli vy? Kolik máte přijímačů? Jak moc máte potřebu upgradovat na 4.x? (neumělý pokus o průzkum
)
moje úvaha zde: https://kolmanl.info/?show=show_txt&ali ... 0221093248
- náhrada nekompatibilních přijímačů novými
- pořízení druhého vysílacího modulu a v každém z nich mít jinou verzi ELRS, v jednom 3.x a v druhém 4.x
- pořízení druhého vysílače
Jak by jste na to šli vy? Kolik máte přijímačů? Jak moc máte potřebu upgradovat na 4.x? (neumělý pokus o průzkum
moje úvaha zde: https://kolmanl.info/?show=show_txt&ali ... 0221093248
Libor
Čekal bych spoustu "bazarovek" pro mladé, a ty málo létající.
Ale, já to mám tak, že když jsem z nostalgie neprodal včas, tak mám ve skříni funkční HITEC ECLIPSE, FC18+, DX7, FC30, FLYSKY TH-9X, JUMPER T16 - co kdyby byl ještě někdy na to třeba čas
. Ale trochu mne děsí to množství "odpadu", které mají vlastně všichni modeláři, které znám.
Ale, já to mám tak, že když jsem z nostalgie neprodal včas, tak mám ve skříni funkční HITEC ECLIPSE, FC18+, DX7, FC30, FLYSKY TH-9X, JUMPER T16 - co kdyby byl ještě někdy na to třeba čas
Jak tak čtu ty všeliké diskuze co všechno se s tím ultrasupermoderním vybavením musí dělat aby to fungovalo, myslím že ještě hodně dlouho zůstanu "bezodpadový" modelář 
jyrry.webnode.cz
Na ty samobrka létající pouze a jenom stále na stejném letišti v rozsahu +/- 200m ti fakt stačí i pojítko pro mimina...
Vyspělá technika s dosahem 30km pro tebe netřeba
Mimochodem....ono to není tak horké jak to vypadá s tím nastavením. Stačí číst návod na githubu....a pak když tak juknout na videa na trubce kde lidi nějaké problémky vždy vyřeší...
Vyspělá technika s dosahem 30km pro tebe netřeba
Mimochodem....ono to není tak horké jak to vypadá s tím nastavením. Stačí číst návod na githubu....a pak když tak juknout na videa na trubce kde lidi nějaké problémky vždy vyřeší...
Jen dávám upozornění pro ty kteří dlouho naktualizovali. Aby jste mohli uplatnit opuštění problému s AUX1 je potřeba aktializovat EDGE. Já zkrátka dva roky jen létal takže mi trochu trvalo než jsem to zas dal dohromady ,viz odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=ovBjgIuDS8M
Naposledy upravil(a) kokeš dne ned 22.02.2026 16:26, celkem upraveno 1 x.
koksák
To jo, ale jak zmínil Libor, po přechodu na verzi 4 nebudou fungovat starý elrs přijímače, já mám teda jen ty moderní, ale páč já tu aktualizaci na 4 sám provádět nechci tak si ujasnuji jestli je opravdu nutný tim zase kolegu otravovat hned ted nebo to nechat třeba až na verzi 16.kokeš píše: ned 22.02.2026 15:16 Jen dávám upozornění pro ty kteří dlouho naktualizovali. Aby jste mohli uplatnit opuštění problému s AUX5 je potřeba aktializovat EDGE. Já zkrátka dva roky jen létal takže mi trochu trvalo než jsem to zas dal dohromady ,viz odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=ovBjgIuDS8M
Je to trochu smutné ale asi příznačné době ve které žijeme že se objevují informace jako je tato... Představte si, že máte třeba dvacet přijímačů a na deset z nich už nejde tato verze nainstalovat! Co s tím? ....mě osobně selhává představivost.
Libore prosím neber to zle ale do tohoto stavu věcí se prakticky nikdo nedostane. To vše navíc už bylo několikrát dopředu avizováno a verze 3.6.2 je stále dobře použitelná.
Pro Pepina....napiš AI elrs v4 non compatible hw a pak sem napiš co z toho máš doma....Muj tip je že NIC.
Libore prosím neber to zle ale do tohoto stavu věcí se prakticky nikdo nedostane. To vše navíc už bylo několikrát dopředu avizováno a verze 3.6.2 je stále dobře použitelná.
Pro Pepina....napiš AI elrs v4 non compatible hw a pak sem napiš co z toho máš doma....Muj tip je že NIC.
Co se týče elrs tak mám jen a pouze mam pocit že 5 ks těch 8 k elrs přijimaču s variem nic jiného ohledně elrs nepotřebuji a si právě i myslim že s předešlou verzí si stále v pohodě vystačím —- že není uplně nezbytné abych okamžitě musel přejit na verzi 4.blembondo píše: ned 22.02.2026 16:03. To vše navíc už bylo několikrát dopředu avizováno a verze 3.6.2 je stále dobře použitelná.
Druhé křidélko mám hold na kanálu 9, ale páč funguje i na kanálu 9 tak je to snad jedno ne?
Re Přikrylm
S tím Arm máš pravdu..je to jen otázka TX. A v 4.0 muže být Arm ne kanál, ale switch..to jasně hovoří o tom,že je to pouze pro TX.
Jen se ti zeptám na jednu věc,než to začnu hloubkově studovat jako dál popsanou příhodu... Chodí ti telemetrie svižně?
To znamená, že např tam máš napíchnutý regulátor a otáčky tak nějak rozumně kopírují jak hýbeš kniplem plynu?
Protože mně to dělá refresh udajů cca 2s až 3s ...naprosto nepoužitelné!!
Jo ten příběh ze všera...
Pro převod Infinity Evo na ELRS musím použít dva protokoly běžící vedle sebe. Tzn rozvody musí jít na SBUS (ero bylo postavené celé na SBUS pro serva a SBUS2 pro telemetrii z reglu/GPS/Varia)
U ELRS tudíž musím konfigurovat přijímač tak, že Serial je HOTT (neb YGE regl se dá nastavit jako HOTT telemetrie) . A serial 2 na jeden pin PWM výstupu jako SBUS.
Na githubu píšou že testili mnou použitý přijímač..tzn Radiomaster ER8-GV.
Tvl...furt mi to nechodilo, ...ať jsem dělal co jsem dělal..A kde bylo isssues?
Za prvé..píšou, že u načteného RX v ELRS konfigurátoru , tam kde je položka modrá..lze konfigurovat u PWM přijímače druhý serial2 protokol.
No a u ER8-GV to bylo modré u všech 8mi PWM výstupů. Takže jsem si logicky říkal..fajn, kde to nastavím tam to bude fungovat...kulový.
Až po mnoha pokusech jsem zjistil, že konfigurovat tak aby to chodilo lze pouze 5 pin PWM...to se prostě nikde nedočteš!!!
Tohle je muj názor na ELRS.... když to porovnám s FRSKY ..kde , co nastavit v menu jde...to taky tak funguje.
Teda ještě že mam doma Gps logger3. Protože to bych hledal issues donekonečna. Problem vyřešen díky tomu, že na ten logger se da spolehnout co se Hott dat týče. No a diky tomu jsem zjistil, že ER8-GV prijimač , ma pro ten druhý serial2 alokovaný only channel5. Na jinem to nechodí...pritom konfigurátoru je to u zadku a Lua skriptu taky. Nic te nevaruje že ostatní PWM piny nejdou použít na souběžné dva protokoly...Sbus+Hott. Ach jo, alzhaimer u tohodle fakt nehrozí...a chápu proč dřív nebo později někdo Edge TX koupí...zavře to Open sw... Protože běžní users, nebudou ochotni se s tím srát kýble hodin
a bude to zase plug and play solution only with factory components....stejně jako je teď Frsky.
S tím Arm máš pravdu..je to jen otázka TX. A v 4.0 muže být Arm ne kanál, ale switch..to jasně hovoří o tom,že je to pouze pro TX.
Jen se ti zeptám na jednu věc,než to začnu hloubkově studovat jako dál popsanou příhodu... Chodí ti telemetrie svižně?
To znamená, že např tam máš napíchnutý regulátor a otáčky tak nějak rozumně kopírují jak hýbeš kniplem plynu?
Protože mně to dělá refresh udajů cca 2s až 3s ...naprosto nepoužitelné!!
Jo ten příběh ze všera...
Pro převod Infinity Evo na ELRS musím použít dva protokoly běžící vedle sebe. Tzn rozvody musí jít na SBUS (ero bylo postavené celé na SBUS pro serva a SBUS2 pro telemetrii z reglu/GPS/Varia)
U ELRS tudíž musím konfigurovat přijímač tak, že Serial je HOTT (neb YGE regl se dá nastavit jako HOTT telemetrie) . A serial 2 na jeden pin PWM výstupu jako SBUS.
Na githubu píšou že testili mnou použitý přijímač..tzn Radiomaster ER8-GV.
Tvl...furt mi to nechodilo, ...ať jsem dělal co jsem dělal..A kde bylo isssues?
Za prvé..píšou, že u načteného RX v ELRS konfigurátoru , tam kde je položka modrá..lze konfigurovat u PWM přijímače druhý serial2 protokol.
No a u ER8-GV to bylo modré u všech 8mi PWM výstupů. Takže jsem si logicky říkal..fajn, kde to nastavím tam to bude fungovat...kulový.
Až po mnoha pokusech jsem zjistil, že konfigurovat tak aby to chodilo lze pouze 5 pin PWM...to se prostě nikde nedočteš!!!
Tohle je muj názor na ELRS.... když to porovnám s FRSKY ..kde , co nastavit v menu jde...to taky tak funguje.
Teda ještě že mam doma Gps logger3. Protože to bych hledal issues donekonečna. Problem vyřešen díky tomu, že na ten logger se da spolehnout co se Hott dat týče. No a diky tomu jsem zjistil, že ER8-GV prijimač , ma pro ten druhý serial2 alokovaný only channel5. Na jinem to nechodí...pritom konfigurátoru je to u zadku a Lua skriptu taky. Nic te nevaruje že ostatní PWM piny nejdou použít na souběžné dva protokoly...Sbus+Hott. Ach jo, alzhaimer u tohodle fakt nehrozí...a chápu proč dřív nebo později někdo Edge TX koupí...zavře to Open sw... Protože běžní users, nebudou ochotni se s tím srát kýble hodin
a bude to zase plug and play solution only with factory components....stejně jako je teď Frsky.
Upřímně ...co si myslím po cca měsíci s ELRS...
Benefity
A)........cena + dnes již provedení HW. To je ukázkové
B)........Protokol LoRa + kravský výkon až 1000mW . (při použití 1W-2.4Ghz a 1W 868 Mhz je to masakr a těžko vám někdo model sundá z nebe
C) .......Mnoho nových zajímavých krávovin pro našeho koníčka a pro FPV oblast
Minusy
D) ......Dá se brát i jako benefit
Nehrozí Alzhaimer..budete z toho uplně magořit ,proč něco nejde.
A zlepšovat se v angličtině při hledání proč to kurňa nejde
C).......CRFS komunikace s přijímači pro plošníky (S PWM výstupy)je pořád zakuklená komunikace puvodně pro koptery, tzn pouze pro 4 kanály. Zbytek stačí jednobitové switche !!! A z toho vychází i hromady omezení s kterými se teď všichni perou..
Benefity
A)........cena + dnes již provedení HW. To je ukázkové
B)........Protokol LoRa + kravský výkon až 1000mW . (při použití 1W-2.4Ghz a 1W 868 Mhz je to masakr a těžko vám někdo model sundá z nebe
C) .......Mnoho nových zajímavých krávovin pro našeho koníčka a pro FPV oblast
Minusy
D) ......Dá se brát i jako benefit
A zlepšovat se v angličtině při hledání proč to kurňa nejde
C).......CRFS komunikace s přijímači pro plošníky (S PWM výstupy)je pořád zakuklená komunikace puvodně pro koptery, tzn pouze pro 4 kanály. Zbytek stačí jednobitové switche !!! A z toho vychází i hromady omezení s kterými se teď všichni perou..
Víš kde je popsaná aspoň uvěřitelná pravda.....tady
https://www.expresslrs.org/quick-start/getting-started/
Jak jsem psal..budeš ze zlepšovatv ajině..a tím nemyslím AI
https://www.expresslrs.org/quick-start/getting-started/
Jak jsem psal..budeš ze zlepšovatv ajině..a tím nemyslím AI
No, vyvracet to nemůžu, ale že by posílal TX tuto informaci pro RX zbytečně si nemyslím. Snažil jsem se něco zjistit....údajně RX upraví i priority zpracování m.j.. Snad se má info o arm dostat k RX v přenášeném paketu i v režimu Full Res 16ch Rate/2 bez omezení kanalů.prikrylm píše: ned 22.02.2026 12:57 Dokud mi TO někdo nevyvrátí, tak "arm" je z pohledu Tx - Rx jen záležitost vysílacího modulu*. Rx se chová stejně nehledě na to jestli je Tx ve stavu "arm" či "disarm". ...
Re Přikrylm
Ta rychlost vyřešena velmi rychle...je to agregací poměru vysílání/telemetrie...při 1:2 to mastí dostatečně rychle
Co se týče toho mapování Hott na pwm piny ER8GV...tak konfigurace pinú v sw jde všude...ale Hott mi funguje pouze na 5tem pinu PWM.
Obecně pro ruzne pokusy a testování před zástavbou by to chtělo nějaký elektronicky bazmek či aplikaci s převodníkem na USB co dokáže ty data z ruzných systemu zviditelnit.
Asi chápeš co tím myslím?...neb takhle jsi otrok toho, že to buď funguje...nebo to nejde a ty nevýš proč.
Si s nastavením ELRS hraju a není jedno jaký fofr versus telemetrie nastavíš, nebo co vubec leze za adresy např z YGE reglu který i když nastavíš např na Sport pro Frsky komunikaci stejně s TD přijímači nechodí korektné...překrývají se adresy a ty v tom binci blikajících adres na displeji nejsi schopen určit co je ok a co ne.
Prostě by to chtělo takový jakoby osciloskop, ale místo prubéhu by to vypsalo komunikační protokol, ID a pozici...např.
Ta rychlost vyřešena velmi rychle...je to agregací poměru vysílání/telemetrie...při 1:2 to mastí dostatečně rychle
Co se týče toho mapování Hott na pwm piny ER8GV...tak konfigurace pinú v sw jde všude...ale Hott mi funguje pouze na 5tem pinu PWM.
Obecně pro ruzne pokusy a testování před zástavbou by to chtělo nějaký elektronicky bazmek či aplikaci s převodníkem na USB co dokáže ty data z ruzných systemu zviditelnit.
Asi chápeš co tím myslím?...neb takhle jsi otrok toho, že to buď funguje...nebo to nejde a ty nevýš proč.
Si s nastavením ELRS hraju a není jedno jaký fofr versus telemetrie nastavíš, nebo co vubec leze za adresy např z YGE reglu který i když nastavíš např na Sport pro Frsky komunikaci stejně s TD přijímači nechodí korektné...překrývají se adresy a ty v tom binci blikajících adres na displeji nejsi schopen určit co je ok a co ne.
Prostě by to chtělo takový jakoby osciloskop, ale místo prubéhu by to vypsalo komunikační protokol, ID a pozici...např.