Edge TX a F5J

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Edge TX a F5J

#1 Příspěvek od graup15 »

Radši jsem pro to založil nové vlákno, protože do ELRS to nepatří.
Zajímá mi jestli máte někdo zmáknutý program pro F5J (neboli 4 servové křídlo) a Normal nebo V ocasní plochy.?
A to tak aby to bylo jednoduché, nebo logicky přehledné.
Přiznám se, že jsem koukal na netu na pár šablon, ale to mi přijde jako, že autorovi jeblo a vrstvil+vrstvil..až to nějak funguje, ale je to bordel.
Postupně si dávám program dohromady a sdílím myšlenky Tady toho borce
https://www.facebook.com/pavel.marek.9615
Že tři letové režimy fakt bohatě stačí...
pepin

Re: Edge TX a F5J

#2 Příspěvek od pepin »

Já to mám nastavený v mixech. Vždy pro konkrétní kormidlo
Jedna řádka normál
Druhá termika
Třetí speed
Čtvrtá buterfly

Je to vázaný na přepínače a daná poloha přepínače je pak přiřazená letovýmu režimu kuli ruznému trimování.

To samostatné nastavení každého kormidla mi přijde pak přehlednější bo když potřebuji doladit stejnou velikost třeba levý klapky vuči pravý klapce hrabu se jen v jedný klapce abych ji doladil s tou druhou.

Asi je to v mixerech podstatně víc řádek ale když pak něco upravuji tak se v tom vyznám a nemám problèm něco cokoli předatlovat třeba při záletu v rámci mezipřistání.
graup15

#3 Příspěvek od graup15 »

Díky...každý názor mne zajímá.
Super !!
Louda

#4 Příspěvek od Louda »

Ja myslím že pro mechaniku křídla s letovými režimy přepinanymii spinaci nejednodušší mít v hodnotě mixéru pro křidélka a klapky globální proměnné a ty nastavovat v letových režimech
A serva seřídit pomocí křivek s servech (outputs) pokud je třeba dvojité výchylky tak ve vstupech (inputs)
kokeš

#5 Příspěvek od kokeš »

Není to F5J .Mám omotorovanej větroň s klapkama a bez véčka. Mám režim start , termiku a přistání. Vše na jednom třípolohovém přepínači s akustickou hláškou.Samozřejmně můžeš mít režimů víc a na přepínačích jaký chceš. Je to o tom na co je jeden zvyklej. Na F3F mám motýla a tři režimy . V edge jsou na vstupu 4 základní věci ,ale na vstup můžeš dát další zdroje odvozený z toho základu .Třeba s vlastní křivkou jinou váhou atd.Pak to v mixech použít jako zdroj.Něco tak mám nastavenýho i když jsem někde čet že je lepší to ( kroutit) v mixech.Na výstupu se díváš jak se ti to vlastně pohybuje , tam už se dělají třeba reverzy nebo upravuje váha.Požil jsem taky na některý křivky logické funkce . Na akrobatu se mi motor po aktivaci motoru rozběhne až poté když páku plynu dám na plno a ztáhnu ji zpět.Našel jsem na to na netu dlouhou sekvenci příkazu složenejch z kombinace logických funkcí a speciálních funkcí. Vůbec tomu nerozumím ,jen jsem to oprásk a je to dokonalá pojistka proti náhodnému spuštění motoru. Jo a ještě taková poznámka možná už je to opravený ale pokud jsem vytvořil na něco vlastní křivku tak ona na výstupu šla obráceně . Nešlo to nijak reverzovat a vždy jsem musel to křivku obráceně vytvořit.Možná už se to neděje . V EDGE letu zdar. :D
koksák
pepin

#6 Příspěvek od pepin »

Louda píše: pát 06.03.2026 22:08 Ja myslím že pro mechaniku křídla s letovými režimy přepinanymii spinaci nejednodušší mít v hodnotě mixéru pro křidélka a klapky globální proměnné a ty nastavovat v letových režimech
A serva seřídit pomocí křivek s servech (outputs) pokud je třeba dvojité výchylky tak ve vstupech (inputs)
Takhle jste mi to radili, to si pamatuju, ale to mi právě přišlo že se v tom utopim pokud chci jít cestou že teda jednou hold jeden model s 4 servovym křídlem si teda oddatluji, ale pak už ten model mohu vždy kopírovat jako šablonu, v letových režimech pak mám jen k přepínačum letový fáze, tedy možnost vždy jiného dotrimování, v servech jen velikost výchylky plus reverzy ale v mixerech motor, křidelka, klapky, nebo misto klapek brzdový štíty, když pak zkopíruji nový model, jen všechno v let režimech, trimech dám do středu, v servech vyresetuju subtrimy, v mixerech nastavim všude nula a kormidlo po kormidlu pak nastavim na novém modelu co potřebuju a pokud je ten model pouze s křidélkama, bud máznu v mixerech klapky, nebo se na to vyprdnu bo je to uplně jedno, ale na přepínačich mi furt zustanou ty letový režimy, takže i když nemám klapky, tak si ale mohu pro termiku na tom přepínací třeba jen přitrimovat výškovku, pro speed jen odtrimovat výškovku a když mám místo klasickýho ocasu motýla, jen v mixeru přiřadim směrovce misto páky směrovky výškovku a směrovku si ve výškovce pořeším dalsí řádkou vlož za.
Jako je to možná divný, ale já se v tom vubec neztrácím.
Naposledy upravil(a) pepin dne sob 07.03.2026 8:19, celkem upraveno 1 x.
prikrylm

#7 Příspěvek od prikrylm »

Na ASW-17 mám 3 režimy - start, let, přistání.
Start má plyn na plynové páce, let má plyn na potenciometru/slideru, na plynové páce odtokovku a přistání má na plynové páce od půlky nahoru plyn a od půlky dolů brzdu (motýla), všude je funkční přepínač na klapky - nula, rozumně na start, řízeno pravým sliderem...

Ve zdrojích/vstupech mám A,E,T,R, odtokovku, klapky, brzdy - tedy 7 "zdrojů", které se různě ovládají podle režimu letu.
Mixer pak řeší, co dělají zdroje, tedy např levé křidélko je ovlivněno A + odtokovka + brzda/motýl, nebo třeba výškovka E + kompenzace klapek + kompenzace odtokovky....
Serva řeší jen mechaniku (smysl, rozmezí)
Pak blbiny kolem telemetrie, LS, SF
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
HONZIK 22

#8 Příspěvek od HONZIK 22 »

To bych musel mit na vysilaci nalepeny listecek ,kde co mam. :D
kokeš

#9 Příspěvek od kokeš »

Myslím že lze pokračovat obecně kdo jak co v Edge má nastavený. Aby se diskuze pohla mohl by Graup tu otázku víc konkretizovat.To že má letový režim jméno je jedna věc druhá pak že má každej jinou představu jak by chtěl aby ten konkrétní letový režim mněl pro uživatele fungovat.
koksák
graup15

#10 Příspěvek od graup15 »

kokeš píše: sob 07.03.2026 11:52 Myslím že lze pokračovat obecně kdo jak co v Edge má nastavený. Aby se diskuze pohla mohl by Graup tu otázku víc konkretizovat.To že má letový režim jméno je jedna věc druhá pak že má každej jinou představu jak by chtěl aby ten konkrétní letový režim mněl pro uživatele fungovat.
Jo..., já to musím trochu promyslet. Dělám teď tři věci najednou a nechci v tom mít děsivej bordel.
Program bych chtěl mít rozdělený na 4 věci
1) letový režim start...motor na plyn páce, křídlo v rovině (4 serva vše v nule). V tail klidně jen jako VOP (nemusí to být mixované i jako SOP)
Diferenciace křidélek , trimy pro vop separátní
2) Termika...fixně zakřivenou celou odtokovku o např 2mm, motor stále na plyn páce, Vtail již mixovaný i jako sop a ideálně i jeho diferenciace.
Diferenciace křidélek, trimi pro Vop separátní
3) Přistání..plyn již není plyn, ale butterfly . mix do potlačení Vtailu při vytahování Butterfly. Vtail nemusí být mixovaný jako SOP

4) Telemetrie a zvukové hlášení přepnutých režimů a ruzné kraviny s telemetrií a lua skripty. Stopky...
prikrylm

#11 Příspěvek od prikrylm »

Proč by se měl V-tail chovat v každém režimu jinak?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Louda

#12 Příspěvek od Louda »

Asi kvůli diferenciaci motýlka pro termiku graupner jistě upřesní. Já bych jen doplnil otázku jaká je priorita mezi režimy je defaultní start nebo termika?
pepin

#13 Příspěvek od pepin »

Dalibore jen pár postřehu z edge co se týče telemetrie, třeba pokud použiji přijimač frsky tak se v čidlech třeba pro přijimačovou baterku zobrazuje položka V1.

Pokud ale použiju elrs, tak se v menu nabídky zobrazuje rxbat. Takže nefunguje nějaký přesný návod kde co nastavit bo pak záleží jestli to nastavuješ na frsky, elrs, flysky, systém nastavení je asi stejný, ale položky se zobrazují a jmenují jinak.
A asi bych než začneš nastavovat alespon v základu ero doporučil si v klidu ujasnit co kde a čím budeš přepínat a čím budeš a kolik potřebovat ruzných hlášení.

Prvně si vytvořit obrazovku třeba se stopkama atd a teprve potom řešit motýla a kormidla.

Myslim si že je asi lepší být ze začátku skromější a do složitějších věcí se pustit až ti postupně začne to menu připadat logický.

Pokud budeš na kormidla přidávat v mixeru k přepínačum ruzné další funkce těch kormidel přez položku VLOŽ ZA

Rozhodně doporučuju než přiřadíš přepínač vynulovat přednastavenou hodnotu plus 100 mínus 100 bo jinak po přiřazení přepínače se funkce okamžitě aktivuje na nějakou plnou výchylku 100 plus nebo 100 mínus.

Místo těch číselných hodnot se dá i nastavit bud položka max, nebo min a pokud chci aby v další funkci dělala klapka třeba jen něco dolu, v tom mixu výchylku nahoru resetuju bud dif 100 nebo dif mínus 100.

Když si v tom mixu dáš prvně ty výchylky 100 plus 100 minus do nul tak si pak od nuly kdy po přepnutí přepínače klapka nic neudělá zvyšováním té hodnoty zvolna dojedeš na velikost kterou chceš ale bez té diferenciace pak po přepnutí přepínače zpět ta klapka přepne zrcadlově na druhou stranu. To je pak docela zásadní problém třeba u klapek který vubec mechanicky neumožnují výchylku nahoru. Na to fakt bacha.

U motorového času je i položka motor %. Tak nějak plus minus běží pak vteřiny rychleji pomaleji podle toho v jaké poloze je plynová páka.
ellet

#14 Příspěvek od ellet »

pepin píše: sob 07.03.2026 21:33 ... co se týče telemetrie, třeba pokud použiji přijimač frsky tak se v čidlech třeba pro přijimačovou baterku zobrazuje položka V1. Pokud ale použiju elrs, tak se v menu nabídky zobrazuje rxbat....
Pepine, co se týče EdgeTX rád vidím, že už k tobě může jít ledaskdo do učení. S tou telemetrií FrSky to je ale trochu jinak. Ty máš asi jen starý FrSky přijímače D8 (ty mě minuly, v tý době jsem měl FASST a HoTT) . U novějších FrSky D16 je taky RxBt (jen pro upřesnění).
pepin

#15 Příspěvek od pepin »

ellet píše: ned 08.03.2026 9:59 Pepine, co se týče EdgeTX rád vidím, že už k tobě může jít ledaskdo do učení. S tou telemetrií FrSky to je ale trochu jinak. Ty máš asi jen starý FrSky přijímače D8 (ty mě minuly, v tý době jsem měl FASST a HoTT) . U novějších FrSky D16 je taky RxBt (jen pro upřesnění).
Ok. Ale mi právě až ted mi došlo že pokud přez modul 4in v radiomasteru poruznu používám ruzné přijimače je potřeba při kopirováni modelu si pak v čidlech ohlídat a změnit položky který mají logický spínače a speciální funkce zobrazovat.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“