Ventus 2cx Topmodel
Re: Ventus 2cx Topmodel
Vyhodilo to hlášku, že nelze doručit, zkusím z jiné adresy.
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
To házení vetronu svépomocí 4plus kg a rozpětí cca 4 m na rovině za bezvětří alespon mě to teda v poho nepřišlo.
Docela v poho to bylo na raný z boule když jsem si počkal na akurátní poryv větru a modelu se v podstatě pustil, ono ty bachratý trupy nejde ani kloudně držet v ruce, spíš je jen na jedný ruce položenej trup na dlani a druhou rukou jsem zase přidržoval křídlo, motor jsem měl na réglu nastavený na pomalý rozběh, takže start probíhla ve vhodnou chvíli zvednout model a posadit ja dlan jedný ruky, druhou rukou přidat plyn, rychle přehmátnout na křídlo kdyby třeba větší poryv větru, cosi jako rozběh a ve chvíli kdy najel motor na max se modelu pustit.
Co jsem ale přestal létat na Raný a začal zase jezdit na ruzný boule za koněprusy, tak šílenost to tady rozumě při váze 4 plus kilo startovat, přistávat a trochu kloudně polétat v termice.
Fungovalo to tak, že třeba desetkrát v pohodě, po jedenáctý nějaký problém bud při startu nebo přistání a tak pořád plus minus dokola.proto jsem se loni rozhodl bud zkusit to co už doma mám co nejvíc odlehčit, nebo na to prdim bo to bylo furt něco někde naprasklýho, nebo ohnutýho.
Alpy, Raná, udržovaná louka a střílení gumou to je ok, ale start na rovině z ruky, děs běs. Velky, těžký.
Ono že je to velký tolik nevadí, ale ty 4kg a víc tomu dát rukou nějakou dopřednou rychlost, tak pokud někdo zvedne 100 kg činku tak asi taky v poho, ale to asi většina modelářu takovou sílu v paži nemá.
Docela v poho to bylo na raný z boule když jsem si počkal na akurátní poryv větru a modelu se v podstatě pustil, ono ty bachratý trupy nejde ani kloudně držet v ruce, spíš je jen na jedný ruce položenej trup na dlani a druhou rukou jsem zase přidržoval křídlo, motor jsem měl na réglu nastavený na pomalý rozběh, takže start probíhla ve vhodnou chvíli zvednout model a posadit ja dlan jedný ruky, druhou rukou přidat plyn, rychle přehmátnout na křídlo kdyby třeba větší poryv větru, cosi jako rozběh a ve chvíli kdy najel motor na max se modelu pustit.
Co jsem ale přestal létat na Raný a začal zase jezdit na ruzný boule za koněprusy, tak šílenost to tady rozumě při váze 4 plus kilo startovat, přistávat a trochu kloudně polétat v termice.
Fungovalo to tak, že třeba desetkrát v pohodě, po jedenáctý nějaký problém bud při startu nebo přistání a tak pořád plus minus dokola.proto jsem se loni rozhodl bud zkusit to co už doma mám co nejvíc odlehčit, nebo na to prdim bo to bylo furt něco někde naprasklýho, nebo ohnutýho.
Alpy, Raná, udržovaná louka a střílení gumou to je ok, ale start na rovině z ruky, děs běs. Velky, těžký.
Ono že je to velký tolik nevadí, ale ty 4kg a víc tomu dát rukou nějakou dopřednou rychlost, tak pokud někdo zvedne 100 kg činku tak asi taky v poho, ale to asi většina modelářu takovou sílu v paži nemá.
Je tam asi důležitý i výkon motoru, pokud ti to vyrve z ruky, tak je to lepší než když to musíš fakt hodit. Vidím to u Lentuse 3 vs. 4S, když dám 4-článek, tak to musím po puštění motoru rychle zahodit jinak to bere z ruky.
http://mara126.rajce.idnes.cz/
Jasně, já měl a mám ty termický větroně podmotorovaný, já to pořizoval na Ranou tak jsem po motoru spíš jen chtěl abych měl jistotu že se vždy vrátim na přistání.Mára126 píše: pát 06.03.2026 22:35 Je tam asi důležitý i výkon motoru, pokud ti to vyrve z ruky, tak je to lepší než když to musíš fakt hodit. Vidím to u Lentuse 3 vs. 4S, když dám 4-článek, tak to musím po puštění motoru rychle zahodit jinak to bere z ruky.
Foxe už jsem omotorovanýho měl, 6čl lipol, motor už přesně nevím, ale mám pocit že to bylo snad něco ke 2 Kw a když jsem pak začal jezdit sám tady k těm koneprusum, uplně dobrý pocit jsem z tak výkonnýho motoru neměl.
Ale ono je něco jiného třeba ten 3m fox, s tím 6čl vážil cca 5kg, ale ten větron o menšim rozpětí ten motor zatáhne rychleji než 4plus m vetron. No uvidíš sám, ale kdyby to bylo na pohodu a stačilo jen dát větší motor a víc baterek, tak nikdo neřeší nějaký startovací vozíky nebo katapulty.
Mě loni bouchli saze a komplet všechny tři ty větší modely odlehčil co to šlo, všechno zbytečný letělo z modelu ven, podvozky, kokpity, menší do trupu menší serva, místo kulatin spojek křídel bud kovový trubky nebo uhlíkový kulatiny a motory plus baterky jen co nejmín aby to jen stačilo.
Foxe jsem tak dostal z 5 kg na něco výrazně pod 4 kg a ASW 28 4,2 m tušim od topmodelu taky z cca 5 kg pod 4 kg a to už bylo na start sakra znát, to už se pak dalo při startu na šikmý louce uběhnout i jen na termický poryv větru.
Ted jak jsem narouboval ty 3,8 m křídla z Asw 15 na ten epo trup swifta, 3,35 kg , to je na start i přistání uplná paráda, né sice taková pohoda jako s culárisem, ale stači už opravdu trochu protivánku a start na pohodu, určitě by to šlo i za bezvětří ale zbytečný to riskovat když vim že poryv dřiv nebo později přijde.
Zase menší posun dopředu, servo na vlečný háček na místě, připravená deska na uchycení napájecího modulu, z větší části hotový podvozek, už jen servo na jeho ovládání.
Dnes dorazil napájecí modul Dualsky a přijímač od Futaby, o víkendu se bude zapojovat 
Ještě že je dítě přes týden pryč, mám si to kde složit a poprvé zahýbat krovkama.
no je to celkem problém, ty místnosti mají do 4,5m, jenže tady je potřeba víc kvůli spojce křídla která je asi 15cm na každou stranu.
-
Erdeigyilkos
Ahoj, jak jsi lepil páky do kormidel? Naříznul ze strany pantu a zalepil matku na našroubování páky?
Ano, je tam zalepená matkaErdeigyilkos píše: stř 18.03.2026 15:23 Ahoj, jak jsi lepil páky do kormidel? Naříznul ze strany pantu a zalepil matku na našroubování páky?
Přidal sem do čumáku trochu kosmického materiálu na zpevnění, asi to není úplně ideální takhle to přilepit, ale je to na omak znát. Příště si tu vrstvu nechám dát ve formě pod vrstvu skla.
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Přesný popis, souhlas. Asi taky záleží, jestli je jeden střízlík nebo habán. Já, když s někým debatuji nad velikostmi, tak říkám, že 3 kg se na rovině dají s motorem bezpečně odhodit, na 4 kg už musí být brutálnější pohon. A když je někdo střízlík, tak je to o 2.5 a 3.5. Ono každé to půlkilo je hodně znát. Na svahu se dá v pohodě odhodit mnohem težší model, zas to tam ale člověk musí vynést!pepin píše: pát 06.03.2026 22:02 To házení vetronu svépomocí 4plus kg a rozpětí cca 4 m na rovině za bezvětří alespon mě to teda v poho nepřišlo.
Libor
Ono tam asi fakt i dost záleží vuči té váze na rozpetí, třeba ten báčovo swift 2,8 m rozpětí při váze 5 kg si to hážou všichni v poho bez pomocníka odhazovače a v podstatě bez rozběhu, ale 5 kg nebo víc o rozpetí 4 a vic metru i když kluci mají fakt smysluplný pohony, pletemberky a podobně, rozhodně nepohrdnou někým kdo to hodí za ně.Libor píše: stř 25.03.2026 19:47 Přesný popis, souhlas. Asi taky záleží, jestli je jeden střízlík nebo habán. Já, když s někým debatuji nad velikostmi, tak říkám, že 3 kg se na rovině dají s motorem bezpečně odhodit, na 4 kg už musí být brutálnější pohon. A když je někdo střízlík, tak je to o 2.5 a 3.5. Ono každé to půlkilo je hodně znát. Na svahu se dá v pohodě odhodit mnohem težší model, zas to tam ale člověk musí vynést!![]()
Já co mám ted toho bastla swiftoasw rozpetí 3,8m v origo verzi s trupem Asw 15 jsem hmotnil ponodlehčení cca 4 kg a je to fajt znát jak jsem na ty křídla prdnul ten epo swift trup čímž jsem se dostal o cca 500 g dolu, to se ani nedá řict že je to na start lepší, to je prostě uplně někde jinde totálně na pohodu jako když hážu easyglidera protože čím nižší váha tím nižši potřebná minimální rychlost při které to už letí.
Ono je sice fajn, že to třeba vyřeší výkonnější motor, ale pokud je model třeba na minimálce letuschopný při rychlosti 30 kmh to jde dát rukou i bez rozběhu, ale 50 km za hodinu z ruky nikdo nedá a i když je pohon výkonný, model vystartuje z ruky 30 km rychlostí na pádovce a pokud motor fakt nezatáhne —- velká vrtule tah na minimální rychlosti tak se sesype pokud vrtule jen rozhrabe vzduch.
Samozřejmě pak ale zase fungují věci jako že 5 kg model se blbě startuje, ale má dynamiku, 3 kg se startuje suprově ale je to pak tak max na termiku v bezvětří bo to díky nízké váze zase sotva zvládne dokončit bezmotorový přemet jen z bezmotorového rozjezdu, takže naprosto souhlas, lehká maketa větroně lítá na hovno, ale je ti hovno platná těžká dobře létající maketa když neni boha s ní odstartovat.
Já jak to odlehčuji ty vetrone ke 4 metrum tak jen proto, že tady v tom rozpetí to je na těch boulích vyjma Raný tady v čechách fakt k ničemu vyjma aerovleku, já si to kdysi pořizoval na Ranou, tam to bylo v poho, ale ted už jezdim spíš jen na ta boule okolo koneprus tak jsem to odlehčil když už to teda mám tak mit vubec nějakou alespon nejakou možnost jak to dodolítat, ale už vím že tady na to koněprusko tak max 3 metry rozpětí je pohodovější.
-
Erdeigyilkos
Ahoj, jaké jsi zvolil serva do křídla?