Začátek s F3K a malým rozpočtem
Re: Začátek s F3K a malým rozpočtem
Jinak já nikdy s f3k nelítal, právě proto se tady i ptám bo o tom vim vcelku prd, že to nejde jen tak mrsknout do vzduchu mi jasný je, ale jak náročný je tu celkovou techniku odhozu zvládnout to samo netušim.
Pepine,
asi se mnou nebude většina lidí souhlasit, ale taky přispěju.
A tak říkám F3K zatím ne ale ne kvuli hodu ne kvuli složitosti, ale protože to je křehké.
Sám jsi někde napsal, že tě pěna neuráží protože má řadu výhod a toho bych se držel.
Druhá věc: určitě pomůže když to bude akční, konec konců možá i proto má kluk zájem o házedlo. Říkáš že Betu už vodí, vlnu na jihozápad má za barákem tak jen překonat obavu ze svahu. Za mne kombatácké samokřídlo Tornado Tomahawk a podobně.. Je to živé, je to nerozbitné zvlášt když je to postaveno pro kombat, EPP plus skelná páska izolepa, nestojí moc, kluk se naučí koordinovat křidélka a vyškovku, ploché i ostré zatáčky. Muže s tím na hraně mlátit beze škod a až to dostane do ruky troška té akrobačky a výlety do předpolí i do termiky.
Třetí věc: Sice má svah tu nevýhodu že potřebuješ vítr a ten není vždycky ale když to fouká tak je to létání a učení intenzivní . A samokřídlo pokud to není těžký šutr se spokojí i se slabým větrem.
Stavebnici Tomahawka jsem dostal k narozeninám od kamarádů modelářů a nějak ho zbastlil. Je se mnou 25 let s původními standardními servy původním potahem, potřeboval by generálku ale pořád lítá a pořád si s ním rád skočím. Nároky na radio minimální akorát delta mixer. Můj Tomahawk už zažil pár začátečníků a když si to někdo chce zkusit tak se nebojím mu dát vysílač do ruky protože vím že z toho nebudou třísky.
Jasně Easy glider by byl univerzálnější nepotřebuje vítr a je tam motor jako záchrana. Moje volba po té Betě, pokud kluk fakt nechce na svah. Taky snese dost, ale je náchylnější než samokřídlo už kvůli tomu motoru a trupu a je to víc peněz a víc komplikací.
Poslední varianta za mne pokud by kluk chtěl do motoráku, a do bezvětří - malý EPP akrobat. 80 cm až metrovka. Dokáže to být neuvěřitelně hodně i neuvěřitelně živé je to jen o práci s plynem a o výchylkách. Větší stroje jsou sice hodnější ale tady vítězí malá hmotnost.
Prostě v téhle fázi bych vynechal všechny konstrukční a kompozitové stroje. Házedlo je supr je akční bez nároku na motorizaci ale zranitelné. EPP odpustí skoro všechny chyby.
PS nevím jestli to je ještě aktuální ale před časem jsem videl na modelbazaru prodávat přířezy na samokřídlo a nějaké příslušenství za 500.
asi se mnou nebude většina lidí souhlasit, ale taky přispěju.
A tak říkám F3K zatím ne ale ne kvuli hodu ne kvuli složitosti, ale protože to je křehké.
Sám jsi někde napsal, že tě pěna neuráží protože má řadu výhod a toho bych se držel.
Druhá věc: určitě pomůže když to bude akční, konec konců možá i proto má kluk zájem o házedlo. Říkáš že Betu už vodí, vlnu na jihozápad má za barákem tak jen překonat obavu ze svahu. Za mne kombatácké samokřídlo Tornado Tomahawk a podobně.. Je to živé, je to nerozbitné zvlášt když je to postaveno pro kombat, EPP plus skelná páska izolepa, nestojí moc, kluk se naučí koordinovat křidélka a vyškovku, ploché i ostré zatáčky. Muže s tím na hraně mlátit beze škod a až to dostane do ruky troška té akrobačky a výlety do předpolí i do termiky.
Třetí věc: Sice má svah tu nevýhodu že potřebuješ vítr a ten není vždycky ale když to fouká tak je to létání a učení intenzivní . A samokřídlo pokud to není těžký šutr se spokojí i se slabým větrem.
Stavebnici Tomahawka jsem dostal k narozeninám od kamarádů modelářů a nějak ho zbastlil. Je se mnou 25 let s původními standardními servy původním potahem, potřeboval by generálku ale pořád lítá a pořád si s ním rád skočím. Nároky na radio minimální akorát delta mixer. Můj Tomahawk už zažil pár začátečníků a když si to někdo chce zkusit tak se nebojím mu dát vysílač do ruky protože vím že z toho nebudou třísky.
Jasně Easy glider by byl univerzálnější nepotřebuje vítr a je tam motor jako záchrana. Moje volba po té Betě, pokud kluk fakt nechce na svah. Taky snese dost, ale je náchylnější než samokřídlo už kvůli tomu motoru a trupu a je to víc peněz a víc komplikací.
Poslední varianta za mne pokud by kluk chtěl do motoráku, a do bezvětří - malý EPP akrobat. 80 cm až metrovka. Dokáže to být neuvěřitelně hodně i neuvěřitelně živé je to jen o práci s plynem a o výchylkách. Větší stroje jsou sice hodnější ale tady vítězí malá hmotnost.
Prostě v téhle fázi bych vynechal všechny konstrukční a kompozitové stroje. Házedlo je supr je akční bez nároku na motorizaci ale zranitelné. EPP odpustí skoro všechny chyby.
PS nevím jestli to je ještě aktuální ale před časem jsem videl na modelbazaru prodávat přířezy na samokřídlo a nějaké příslušenství za 500.
-
Jirka Schifi Zatec
Ahoj ano s timto souhlasim i Ja.
nejdrive se kluk musi skutecne naucit letat,na tom svahu by se naucil prave diky rozumnemu vetru reagovat.Naopak at se svahu neboji i mensi vitr ho tam udrzi.
Loudo to samobrko mi vubec nenapadlo, to káčko je zatim opravdu nesmysl, dnes jsem s nim o tom mluvil a sám to zhodnotil že rozmastit ero za 5 tisíc opravdu blbost.
Jinak dnes jsem mu právě i přivezl epp akrobatky aby měl ze začátku s čim levně mlátit o zem plus se na tom naučil jak to opravovovat.
Jinak dnes jsem mu právě i přivezl epp akrobatky aby měl ze začátku s čim levně mlátit o zem plus se na tom naučil jak to opravovovat.
Tady toho soutěžního speciála jsem mu ted přivezl, jsou k němu troje křídla, puvodně to bylo cosi jako Luci ale s křidélkama a na soutěž jsem tehdy postavil křidla s větším rozpětím. Tehdy jsem to první kolo s tim bastlíkem vyhrál a přiložím i pamnětní foto kde pozorní poznají veliké modelářské legendy 
A kdyby to nebylo tak úplně F3K, ale něco, co se podobně háže? Třeba Alula? Nebo třeba "Cumul" nebo něco podobného?
Třeba s Alulou se dá vyblbnout i na svahu. Navíc je extrémně skladná.
Třeba s Alulou se dá vyblbnout i na svahu. Navíc je extrémně skladná.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
-
Jirka Schifi Zatec
Ahoj no taky je to moznost,a cenove by to bylo o hodne min. 
Ta alula by možná byla super, ale kde se dá koupit?
Já ji na netu nenašel.
Ale ted zatim s čím létat má, navíc jsem se ted včera dozvěděl že z vesnice o cca 15 km od vinařic je jeden soused mého kámoše modeláře vedoucím modelařského kroužku. Jde ale o to kde ten kroužek je, bo to by se mu libilo chodit do modelářského kroužku.
Já ji na netu nenašel.
Ale ted zatim s čím létat má, navíc jsem se ted včera dozvěděl že z vesnice o cca 15 km od vinařic je jeden soused mého kámoše modeláře vedoucím modelařského kroužku. Jde ale o to kde ten kroužek je, bo to by se mu libilo chodit do modelářského kroužku.
Myslím že nebyla. Je to jen na svah a má nic moc letové vlastnosti, žádný zázrak (jak to popisujou v reklamách).
Rozlítal jsem ji s motůrkem v čumáku. Neumím si ale představit jak to hodit kruhovým hodem, ale možná to někdo praktikuje.
jyrry.webnode.cz
Tak nic moc letové vlastnosti potvrzuju (zvlášť když má blbě těžiště
) a vzhledem k tomu, že ji (zatím) nemám omotorovanou, tak většinu letů startovala právě kruhovým hodem. Takový std letový čas tím hodem je ~30s, občas se povedlo i chytit nějakou bublinu a malinko si užít v termice. Se std F3K se moc srovnávat nedá. Krom těch "std F3K" jsem zkoušel ještě Sling od Pelikána, což bylo délkou letu srovnatelné s Alulou, Takže spíš trochu zklamání. Výše linkovaný Cumul by mohl být o třídu lepší.
Alulu jsem kupoval právě u Lindingera. Není to úplně láce, navíc v tom, co je vidět není ani baterka, ani serva. Rx pochopitelně taky ne.
Alulu jsem kupoval právě u Lindingera. Není to úplně láce, navíc v tom, co je vidět není ani baterka, ani serva. Rx pochopitelně taky ne.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Já myslim že ted zatim s čim létat a mlátit o zem má. Příští tyden mu maji dorazit dva přijímače plus dva 3 čl 800 ma tak už muže vyzkoušet jednoho toho větrunka a epp akrobata co jsem mu přivezl a pak se časem uvidí jestli ho bude víc bavit větron nebo motorák.