Jak přijít o skoro 20 tisíc...

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Jak přijít o skoro 20 tisíc...

#1 Příspěvek od Celeron »

Jak přijít o skoro 20 tisíc na fungl novým letadle aniž bych ho vytáhl na letiště.
Možná si někdo vzpomenete, že jsem v červnu minulýho roku rozsekal 2,1m Jaka 54 (Janáček) v barvách Groupe Tranchant. Závada na instalaci, roztekl se velkým proudem od digitálních serv a pak zkratoval napájecí konektor, který jsem blbec nezparalelnil. Digitální serva od 18 do 28 kg si něco vemou a je jich tam 5. Motor, regl, serva vše přežilo, s přijímačem REX7A jsem už letěl asi 3 hodiny, takže taky dobrej.
Přes zimu jsem postavil novýho, tentokrát není 2 x potaženej Vliesem a lakovanej nitrolakama, plničem a finál autolakama ale Kavan fólií. Kupodivu je lehčí jen o 15 deka, což mě a nejen mě dost překvapilo.
Dnes jsem napípával rádio a telemetrii do novýho přijímače REX10A. Vše chodilo včetně motoru bez vrtule. Namontoval jsem vrtuli a zkusil jestli má správnej směr, jen na malý otáčky, podle MUI150 cca 14A. Ještě jsem doladil spouštění časovače motorovýho letu od plynový páky, párkrát jsem zkusil rozběh na malé otáčky jestli časovač správně spíná. Při asi třetím rozběhu se ozvalo zarachocení a z reglu vyšlehl asi 10 cm dlouhej plamen. Honem jsem odpojil baterku 6S4P 8Ah a začal bádat co se stalo. MUI 150 ukazovalo 155A, což je maximum, co dokáže zobrazit. Baterka měla 0V, měřením na balančním konektoru jsem zjistil, že mezi třetím a čtvrtým článkem není napětí. Musel tam týct obrovskej proud, všechny 4 články v tom čtvrtým patře jsou přerušený, nevydržely to ty nevratný pojistky, co mají 18650 pod čepičkama. Kdybych to měl napájený LiPolkou 6S1P 8Ah, tak ta by dala ještě podstatně větší proud a musel bych nejspíš hasit. Bádal jsem dál, a zjistil, že ta přerušená bateka vzala s sebou i jeden vstup MULI6S, asi nějaká pulzní napěťová pecka. V reglu Dualsky je místo dvou fetů vypálená díra, takže na vyhození. Problém je, že netuším, jestli příčinou je motor a nebo regl. Na motoru není vidět poškození vinutí, ale může být proseknutý smalt vinutí zezadu na hrany statoru jak to dostalo při havárce pecku a cívky měly snahu jít dopředu. Asi se jednomu nebo druhýmu při tý havárce něco stalo a projevilo se to až při zatížení motoru a reglu větším odběrem při namontovaný vrtuli. Takže jsem to posčítal a .., radši nemluvit. Kdyby se to stalo za letu, tak kdoví jak by to skončilo, možná v plamanech. Samostatný napájení přijímače, co tam mám, by asi moc nepomohlo, nejspíš by to schořelo dřív, než bych stihl přistát.

edit: Tak motor rozebrán, nikde nic poškozenýho. Megmetem 1000V vinutí proti kostře nekonečno. A měření odporu vinutí pomocí YR1035+ ukázalo, že odpor cívek všeho proti všemu má 11,5 až 11,8 mΩ, takže mezizáviťák asi taky nemá. YR1035+ měří napětím 1 kHz a to by se snad poznalo. Když jsem měřil motor vcelku, tak rozdílný odpory, nebo spíš impedance byly ale záleželo to na natočení magnetů oběžky proti cívkám statoru. Takže příčinou bude asi na 90% regl.
jirkacbx
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak přijít o skoro 20 tisíc...

#2 Příspěvek od jirkacbx »

Nezávidim takovýhle leknutí.
Když jsem kdysi jezdil rallycross s Novak reglem,stalo se mi něco trochu podobnýho.
Auto normálně jezdilo,zastavil jsem na chvíli na pokec a najednou jdou z auta čoudíky.
Trochu rychle sundat kastli,odpojit aku. Odeslaný na servis,motor a regl.Ještě to bylo v záruce a "neznámá příčina" a nula náhrady.
Prostě to z aku "nějak" koplo přes regl do motoru a zpátky do aku. Sice na 2S1P,ale i tak.
mior
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od mior »

Celeron píše: pát 03.04.2026 16:01 .... Při asi třetím rozběhu se ozvalo zarachocení a z reglu vyšlehl asi 10 cm dlouhej plamen. Honem jsem odpojil baterku 6S4P 8Ah a začal bádat co se stalo.
Zažil som to - u stíhačky Viper.

Vyhorela polka modelu z EPO, hasil som to vodou zo psej misky.

Model som v podstate "dopracoval" až k letuschopnému stavu. Motoru v EDF nebolo nič - prosto regulátor.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JirkaA »

Nemas nahodou dlouhy draty od reglu k baterce?

to co popisujes vypada na shoot-through, oba FETy v halfbridge sepnute najednou. K tomu muze dojit nekolika zpusoby, od prurazu jednoho z nich pres parazitni sepnuti jednoho z FETu treba pres necistotu nebo vlhko pripadne parazitni sepnuti pres Millerovu kapacitu kdy rychle sepnuti horniho fetu nebo prechodovy dej s velkou strmosti narustu napeti dU/dT pres Millerovu kapacitu (kapacita mezi G a D) nabiji hradlo takovym proudem, az na nem naroste napeti nad prah sepnuti i v dobe, kdy ma byt vypnuty.
Indukcnost privodu s kapacitou DC-linku (pokud tam nejaky je, obvykle tam ale nejaky Elyt byva) se taky muze trefit do nasobku spinaci frekvence PWM coz pri nezatlumeni umi delat nehezky rezonancni jevy kde napetova spicka muze snadno prekrocit maximalni napeti FETu..
OK2WY
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Celeron »

Zkoumal jsem ten vyhulenej Dualskyho regl. Na velký desce Fetů je připláclá asi poloviční deska s řízením, procákem, stabilíkama a třema driverama Fetů. Celá deska vypadala v pořádku ale u jednoho driveru byl prasklej SMD kondík. Když jsem na netu v jednom podobným zapojení našel co to je, tak je to asi nějaká zpětná vazba kondíkem 2M2 z fázovýho vývodu reglu (z prostředka fetů) zpět na nohu 8 driveru IR2101. Ten kondík asi prasknul při předchozí havárce a já si toho nevšiml. Bez vrtule na malý zatížení to makalo, ale s vrtulí při proudu nad 10A to už bouchlo. Vývody jsou u toho Dualskýho reglu dlouhý asi 2 x 30 cm, přidával jsem tam jen asi 5 cm co potřebuje MUI150 a 2 x 5 cm co má baterka. Na reglu jsou 3 elyty 390M/65V. Než jsem s tím reglem havaroval, tak odlítal asi 45 minut a žádný problém. Kabeláž je vlastně stále stejná, původní. K tý dýlce přívodů ještě jedna věc. 2003-2010 jsem dělal sérii 24 ks spelooscooterů pod vodu. Byl v tom regl MGM Compro trochu upravený TMM11024, baterky olovo 24V/28Ah, později 6S44P 18650 2,5Ah. Přívody dlouhý cca 2 metry a kondíků tam bylo 8 ks 220m/50V. Žadnej problém s tím nikdy nebyl až na jeden parádní rozvar při zatečení slaný mořský vody. Smrdí to chlorem ještě dnes.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od warhawk »

Ten kondenzátor byl nejspíše pro nábojovou pumpu (nevím jak to napsat česky, je to bootstrap capacitor www.ti.com/lit/an/slua887a/slua887a.pdf ).
Prasklý MLCC se projevuje tak, že je zkratovaný. Prakticky je možné jej propípnout ohmetrem.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Celeron »

Jo je to tak, ta dokumentace na stránce 2 to potvrzuje. A ohmetrem není zkratovaný ale přerušený, ta prasklina je cca 0,3 mm široká. Halířová součástka a tolik škody...
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“