prikrylm píše: pát 17.04.2026 22:28
nic proti tomu, ale už se někomu z vás stalo, že mu rádio nefungovalo a musel sáhnout po "záložním"? Co to bylo za rádio?
Tak sám jsem loni zažil, že jsem před docela velkými závody večer na letišti zjistil, že mi odešel trim výškovky u X20, bez čehož se létat moc nedá… Záložní rádio jsem neměl, tak jsem v nouzi přehodil na trim plynu (který naopak neužívám) a nějak odlétal. A co vidím kolem se na závodech, tak se občas nějaká nefunkčnost stane. Že by prostě rádio totálně “chcíplo” tuším taky, ale to je hodně výjimečné, spíš nějaké mechanické nesrovnalosti, odešlá napájecí baterie, atd.
Pokud člověk létá rekreačně anebo maximálně národní jednodenní akce, tak se prostě jednou neletí, pokud ale objíždíš i závody v zahraničí, tak už náklady na cestu a startovné jsou takové, že není úplně od věci vozit náhradní rádio (u ceny TX15 bych neváhal vůbec).
Druhá věc je, že u moderních rádií s volitelnými OS a moduly se může druhý kus hodit na testy novinek. Jak mi odešel trim, tak jsem tehdy koupil nové X20R (i kvůli reálným novinkám, ta závada byla spíš dobrá záminka, proč si koupit

), ale zrovna nyní se konečně dostávám k opravě a počítám, že do starého X20 půjde nightly ETHOS 26, mimo jiné i kvůli testům nové integrace ELRS. FrSky to nikde moc nepropaguje, ale ta nová verze má mít podporu přímo v OS, ne jen neoficiálními skripty.