JETI 2,4GHz bez zdzd a graup15

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

#271 Příspěvek od coro »

Posielať si príjmač na upgrade firmware do čiech, to je teda terno ktoré ma nenadchlo. Myslím že už aj najzákladnejšie procesoríky majú hw podporu pre sťahovanie nového firmware, stačí napísať loader a firmware zakódovať.
Pre profíkov je jednoduchšie prečítať fw z procesora, než odkódovávať to. Pre všetkých ostatných, by nutnosť posielať to do jeti bola podobná buzerácia ako prepisovanie 40-miestnych kódov do Windowsu (slušných otravuje, zlodej si to dá jedným klikom vygenerovať stiahnutým crackom).

Inak tie časy čo som spomenul, by ma zaujímali. Za ako dlho nabehne spojenie po reštarte TX, po reštarte Rx, po zatienení (faradayova klietka alebo odchod mimo dosah), a po zahltení (nejakou rušičkou).
A ešte jedno čo mi zatiaľ uniklo - do akého napätia spoľahlivo funguje príjmač, a do akého ešte drží dohodnuté hodnoty (ak tam je citeľný rozdiel, a je rozdiel v čase obnovenia riadenia)?
A spotreba samotného príjmača?

Čo sa týka obojsmerného prenosu, tipujem že smer z modelu k pilotovi sa rozpadne (pri spoločnej prevádzke s viacerými pilotmi na letisku vedľa seba) oveľa skorej, než by začalo mať problémy samotné riadenie modelu, tak by som ani nechcel aby niečo pípalo, ale kvoli evidencii by bolo zaujímavé na niečom vidieť či dáta z modelu chodia. Napr. pozrieť si štatistiku alebo nejaký log, možno nejaký graf napätí aku za letu z Gabiny s časovými značkami aby boli vidieť medzery, alebo aspoň na JetiBoxe?
pastyrik

#272 Příspěvek od pastyrik »

omlouvam se i na tomto vlakne sgames ze jsem snizoval duveryhodnost jeho informace.
neco podobneho se stalo.
mozna pro upresneni : pokud se jedna o Jardu Š. tak v JETI jiz jednou po problemu byl na zjisteni zavady. Zavada se nasla - byl to vymackany silovy konektor akumulatoru ktery sem tam kontakt mel, sem tam ne.
nyni je znovu nahlasen problem. ktery se ma snad dnes resit.

to co jsem psal o fw je jen muj nazor, nevim jak si to nakonec udelaji. ale jsme male zemicky s nizkym postovnym a kdyby se v tom mel kazdy vrtat .... ne kazdy modelar je programator
co se tyka casu pro obnoveni spojeni, system naskakuje prakticky ihned. presneji - teoreticky nejdelsi cas pro obnovu spojeni u JETI pri desetikanalu je jestli si to dobre pamatuji 24 milisekund.
coro

#273 Příspěvek od coro »

pastyrik píše:...
co se tyka casu pro obnoveni spojeni, system naskakuje prakticky ihned. presneji - teoreticky nejdelsi cas pro obnovu spojeni u JETI pri desetikanalu je jestli si to dobre pamatuji 24 milisekund.

To je nejaké čudné, ale ak je to pravda aj prakticky, tak je to úplne super.
Teda hlavne, ak je to tak aj prakticky keď model letí aspoň 300m ďaleko, okolo vysielača sa motá X ďalších pilotov každý s iným systémom na 2,4, a ešte sa tam niekde motá nejaký vrtuľník s kamerou.. a je tam navyše nejaký dôvod toho prerušenia spojenia, povedzme v nejakej polohe modelu sú antény zatienené.
Len mi nie je jasné na akých 5-tich frekvenciách začne čerstvo zapnutý vysielač vysielať, čo sa stane ak zrovna tie sú už zahltené, a ako vlastne nájde príjmač ten svoj vysielač (nemôže počúvať naraz všade, tak musí skúsiť raz tam raz tam.. za 24ms to nestihne prepočúvať celé). Určite to nezávisí na tom koľko kanálov je v PPM signále. Žeby aj Jeti bol tak trochu FHSS?
pastyrik

#274 Příspěvek od pastyrik »

to jsou dotazy spise primo na JETI. obavam se, ze nemam tolik informaci, abych mohl vycerpavajicim zpusobem a hlavne bezchybne odpovedet. tech 24 ms je cas, ktery potrebuje system od zacatku komunikace po uplne spojeni - kazdy dalsi kanal +2 ms. vse za predpokladu normalniho signalu tam i zpet
sgames
Kontaktovat uživatele:

#275 Příspěvek od sgames »

AD PRoblem s jeti
tak ...

vypada to na spatny bek u regulatoru,nebo opet a podruhe spatne konektory....na 99,9 %

cili to opravdu vypada,ze jeti je ok !
konektory neustale blbnou

proto omluva pro firmu jeti,ze jsem siril poplasnou zpravu

pro poradek
Stoupak.cz - Portál pro všechny větroňáře, házedláře a jiné maníky :-D
zdzd

#276 Příspěvek od zdzd »

coro píše:Dlho a zbytočne píšem to stromu kde sa vyskytujú takéto --:
Opět obrazně řečeno! Neohleduplná filozofie FASSTu je silně v kontrastu s filozofií JETI a podobných systémů. A i když v principu pracují stejně, některé systémy dávají "nezarušený prostor" i ostatním. A zde by měla zasáhnout ta slavná legislativa, aby k něčemu dobrému opravdu sloužila!

Smerovanie Jeti k 5 rôznym "kanálom" zabraným jediným modelom, naznačuje teda naozaj ohľaduplné nezaberanie pásma... Preboha, ako niečo takéto môže niekto vyplodiť.

Ještě ti doplním několik další citací k doplnění celkového smyslu. Jo, autor je stejný:

Já vždy cítím, že legislativa je jen hnojivo pro úředníky a právníky, které NEMÁM z principu rád. Poctivý a slušný modelář legislativu nepotřebuje,(ta je jen pro vychcánky a potenciální nepoctivce) jen mu kazí dobrý pocit ze svého koníčku.

Ale v komunikaci mezi námi zde na fóru to již dávno takto dopadá. Především "legislativci" si stále dokola melou své a vůbec nekoukají na skutečné potřeby opravdových modelářů.

Zasahovat? Nezasahovat? Jako z Hamleta. :wink:
pastyrik

#277 Příspěvek od pastyrik »

uz zase chlapi zacinate?
zasahovat proti nazoru jineho neni z hamleta ale ze sovetskeho svazu
zdzd

#278 Příspěvek od zdzd »

Sorry, ale nedalo mi to. Co si z toho mám vlastně vybrat? Rád bych to věděl.

Tu se nejedná o žádný zásah do nějakého názoru. Jen jsem dal k sobě několik citací. Nezměnil jsem ani písmenko. Pokud se ti na obsahu něco nelíbí, nelze to řešit se mnou. Mě to k sobě neštymuje...
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#279 Příspěvek od pavelh »

zdzd píše:Sorry, ale nedalo mi to. Co si z toho mám vlastně vybrat? Rád bych to věděl.

Tu se nejedná o žádný zásah do nějakého názoru. Jen jsem dal k sobě několik citací. Nezměnil jsem ani písmenko. Pokud se ti na obsahu něco nelíbí, nelze to řešit se mnou. Mě to k sobě neštymuje...

Tak já to upřesním. Ne vždy se člověk vyjádří přesně a ne vždy je správně pochopen. Každý totiž k (ne)pochopení dochází jinou cestou, Vyplývá to z rozdílného pohledu na základní životní filozofii. Někdo jde spíše agresivní cestou a někdo je umírněnější a ohleduplnější. Tak to prostě je!
A nyní k tomu výpadu o Cora: Smerovanie Jeti k 5 rôznym "kanálom" zabraným jediným modelom, naznačuje teda naozaj ohľaduplné nezaberanie pásma... Preboha, ako niečo takéto môže niekto vyplodiť.
No mohu, protože logika mi říká, že: Jestliže je systém JETI stejně agresivní (chová se stejně jako FASST) ale jen na části pásma, a v této "obsazené" části (ne)dává všem ostatním stejnou šanci na žití jako FASST (občas někoho dloubne loktem), pak ve zbývající části pásma nechá všechny žít bez toho dloubání loktem. A to je ten zásadní rozdíl minimálně v té filozofii!

A co se týče zdánlivého rozporu v názoru na legislativu v mých příspěvcích, tak je asi třeba pro někoho upřesnění. Když jsem napsal: "A zde by měla zasáhnout ta slavná legislativa, aby k něčemu dobrému opravdu sloužila!", pak jsem asi měl napsat: "A zde, když už se do toho(často proti vůli slušných a poctivých modelářů) ti legislativci motají (slušně řečeno) a dělají zle, by měli zasáhnout, aby to k něčemu dobrému bylo! "
Nesrozumitelná legislativa a zákony jsou totiž živnou půdou pro lidi s nedobrými úmysly a mají, dle mě, mnohem destruktivnější účinky, než minimální srozumitelná legislativa (tzv. zdravý selský rozum) ve zdravém ohleduplném prostředí. A zvýšenou mírou agrese, (což se děje zpětně v důsledku nejasných zákonů a legislativy), která je nejen zde již naprosto normální (stává se normou), dosáhneme jen dalšího zhoršení situace, což jistě není správná cesta.
Předpokládám, že jsem vše jasně vysvětlil a že to, co jsem chtěl říci, správně pochopil nejen coro, ale i zdzd :D
Naposledy upravil(a) pavelh dne úte 02.09.2008 22:34, celkem upraveno 1 x.
zdzd

#280 Příspěvek od zdzd »

Raději pět ohleduplně zastřelíme, než abychom do osmdesáti agresívně šťouchli...

Nicméně o to vůbec nejde. CORO tím konstatováním chtěl říct jen to, že pokud někdo argumentuje tímto způsobem, tak absolutně nepochopil jak rozprostřené spektrum funguje. To je jako bavit se s hodinářem Rakouska-Uherska o digitálkách.
m2
Kontaktovat uživatele:

#281 Příspěvek od m2 »

pavelh píše:Někdo jde spíše agresivní cestou a někdo je umírněnější a ohleduplnější.

Skús prosím na nejaký čas prestať používať slová "agresívny" a "ohľaduplný", Tvoje príspevky sa tým stanú podstatne zrozumiteľnejšie.

Takto sa začínam strácať v terminológii - predstava, ako agresívny FASST vystreľuje z brokovnice zákerne komprimovaný G3 signál smerom na ohľaduplný XPS prijímač, ktorý sa snaží uskočiť, ale akosi sa mu to nie a nie podariť, ma v sne desila celú minulú noc - a teraz to už používaš aj voči ľuďom, brrrrrr, zimomriavky, asi si dám Noxyron s Bellasponom...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#282 Příspěvek od pavelh »

zdzd píše:Raději pět ohleduplně zastřelíme, než abychom do osmdesáti agresívně šťouchli...

Nicméně o to vůbec nejde. CORO tím konstatováním chtěl říct jen to, že pokud někdo argumentuje tímto způsobem, tak absolutně nepochopil jak rozprostřené spektrum funguje. To je jako bavit se s hodinářem Rakouska-Uherska o digitálkách.

Tak pokud napíšeš tohle: Raději pět ohleduplně zastřelíme, než abychom do osmdesáti agresívně šťouchli... tak jsi opravdu nic nepochopil ani ty, ani coro!
Přeci jsem jasně napsal, že JETI se tak agresivně jako FASST chová též, ale jen na těch pěti kanálech!!! Ostatní pásmo nechává být a to dokonce tak, že se nejdříve přesvědčí nasloucháním, zda je "kanál" volný a pak teprve tam případně skočí.O jakém zastřelení na pěti kanálech tu mluvíš? Přeci je mně i tobě jasné, že ve skutečnosti k obsazení(ve smyslu jako na pásmu 35MHz) nedojde, ale jde jen vždy o to šťouchnutí, které se buď trefí do druhého, nebo ne, a pak je přenos uskutečněn bez ztráty květinky. Když se ale do sebe trefí, může být přenos problematický.
pavelh
Kontaktovat uživatele:

#283 Příspěvek od pavelh »

m2 píše:
pavelh píše:Někdo jde spíše agresivní cestou a někdo je umírněnější a ohleduplnější.

Skús prosím na nejaký čas prestať používať slová "agresívny" a "ohľaduplný", Tvoje príspevky sa tým stanú podstatne zrozumiteľnejšie.

Takto sa začínam strácať v terminológii - predstava, ako agresívny FASST vystreľuje z brokovnice zákerne komprimovaný G3 signál smerom na ohľaduplný XPS prijímač, ktorý sa snaží uskočiť, ale akosi sa mu to nie a nie podariť, ma v sne desila celú minulú noc - a teraz to už používaš aj voči ľuďom, brrrrrr, zimomriavky, asi si dám Noxyron s Bellasponom...

Vždy se snažím, aby se téma rozebralo od základu, protože čím dál více se stává, že mnozí začínají stavět a též kritizovat na nesprávném základě a pak není možná jakákoliv domluva a dochází tak k mnoha nedorozuměním a nesmyslným hádkám.
Říkej si co chceš, ale pokud se mají lidé na něčem shodnout a nepohádat se, musí mít minimálně v konečné fázi stejný názor alespoň na základní životní filosofii. No, a na utlumení zvláště agresivní životní filosofie se patrně používají ty jedy(pordon "léky"), které jsi tu jmenoval a které sis měl asi vzít před tím, než jsi to napsal. :D Ale nic ve zlém, jistě bude mít někdo jiný úplně opačný názor a bude tvrdit, že jsem si "léky" nevzal já, jak již se to tu též objevilo.
LV
Kontaktovat uživatele:

#284 Příspěvek od LV »

pavelh píše:Ale nic ve zlém, jistě bude mít někdo jiný úplně opačný názor a bude tvrdit, že jsem si "léky" nevzal já, jak již se to tu též objevilo.

tak, tak :lol:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
zdzd

#285 Příspěvek od zdzd »

Tady nemůže být žádná řeč ani o trefení, ani o volném kanále. Nic takového neexistuje. Pořád je to jen o úrovni šumu. Nevybírá se volný kanál, ale kanál s nižší úrovní šumu.

FASST vysílá 500x za sekundu. Rozhodí to do 80 kanálů. Šest a kousek paketu za sekundu v kanálu širokém 1MHz (při standardním kanálovém rastru by tam vlezlo 100 najednou zapnutých MHz vysílačů). To není šťouchnutí loktem, to je neznatelné dýchnutí. Obzvláště v porovnání s tím že ve stejném kanále přenáší třeba Spectrum kompletní informaci (tedy přibližně osmdesátkrát více dat) a na stejném kanálu jich může být cca. osm aniž by si vadily. Hrubě odhadnuto je to provoz 640x vyšší, než od jednoho FASSTu. Zapnutím FASSTu se provoz na kanále zahustí o 15 promile. A to nepočítám další signály, které v etéru běhají. V reálu to bude ještě mnohem menší úroveň zvýšení šumu. A to se bavíme o množství vyslaných informací. Když se k tomu ještě přidá schopnost 2,4GHz technologií zpracovávat data pod úrovní šumu, tak jako by tam FASST ani nebyl. Ostatní systémy ho vůbec nepostřehnou, i kdyby jich bylo čtyřicet.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“