Nedá mi to a musím ještě něco napsat o seřizování motoru. Je úplně normální, že se na zemi chová motor dobře a za letu je většinou vše trochu jinak. Pohybem vzduchem se změní odpor na vrtuli, síly působící na palivo jsou taky jiné. Je nutné motor seřídit ma zemi podle obecně známých postupů (max. otáčky - povolit jehlu- NE do taroku). Potom je dobré vzít nastartovaný model a zvednout ho vrtulí kolmo nahoru. Ve většině případů zjistíte, že je motor chudý a otáčky začnou klesat (motor se dusí). Vrátíte do vodorovné polohy povolíte o dva zoubky pal. jehlu a opakujete až motor zvedlý kolmo nahoru malinko zvíší otáčky a dále běží na max. Poslední korekci bude ve většině případů nutné udělat po prvních startech, kdy už by motor neměl chcípnout. Je nutné poslouchat motor při různých obratech, když bude pokuckávat přitáhnu o jeden zoubek jehlu, když se bude dusit ve stoupavých obratech o jeden zoubek povolím. Každou úpravu vždy odzkouším za letu. S jednou nastaveným karbecem není třeba před každým letem kroutit a znovu hledat max. otáčky. Pokud použiju stejnou vrtuli a stejné palivo nic se nezmění. Drobnou korekci jehly mohu provedu po prvím startu +- jeden zoubek (podle chování motoru v závislosti na počasí). Toto vše platí i pro tlakované nádrže. Nepatrné rozdíly v nastavení jsou i mezi plnou a prázdnou nádrží, ale je třeba najít určitý kompromis kdy motor chodí. Dál bych doporučil přívodní hadičky od nádrže co nejkratší a s malou dirkou (max 1.2mm), pro motory MVVS jednoznačně svíčky Novarossi (do 6.5ccm teplé, od 6.5ccm studené)
Většina z Vás toto určitě zná, ale snad to pomůže aspoň začínajícím.
Někdy příště o seřizování volnoběhu a přechodů.....
GWSka píše:Čau lidi, taky bych přidál vlastní názor. Ve starým akrobatovi jsem měl taky problém s vynecháváním u MVVS 6,5. Než jsem ero rozstřelil. Pak se motor komplet vyčistil a dala se nová volnoběžná jehla. A ještě bych skusil tam dát svíčku přímo na 6,5 od MVVS. Teď s motorem nemám žádný problemy.
Dle tohoto příspěvku se jeví jako nejlepší volba nejdřív motor v letadle poslat pěkně z prudka do zeměkoule a po vyčištění a servisu v novém éru chodí jako čert!!! A netvrďte že ta možnost tu není!!!
Měl jsem dost podobné problémy s MVVS 8 z druhé ruky. Hodně pomohla celodenní koupel karburátoru v lihu. Stejně to ale nebylo úplně ono, tak jsem radši u Vaňoucha koupil nový karburátor. A ejhle - ono v karburátoru nebyla hlavní jehla od MVVS, ale zjevně od O.S. Maxu. S novým karburátorem bez problémů.
V provozu - Future II, Travel Air 8ccm, Easy Glider Elektro, Toro 900 III.
RIP - Tucano 15ccm
Odlozeno/zruseno/prodano - Bellanca (cinan), Toro 900 I., Excel 2000 7,5 I., Excel 2000 7,5 II., Tornado XX
Přesně jak to tady už někdo psal. Dokonale těsný palivový systém (nejlépe bez filtru, filtruji při tankování). Žádné složité vymýšlení a laborování, pouze originál svíčky doporučené MVVS, nové provedení karburátoru a v neposlední řadě kvalitní palivo. Používám od Pelikána s 5% nitra a nemám problém. Námitky, že se zadře jsou nepodložené (3 sezóny provozu). A pokud se zadře dobře mu tak. Potřebuju motor, který bude chodit. Pokud bude nespolehlivý s klasickým palivem, skončí stejně ve skříni.
Fakt je, že bezproblémový se stal až po cca 3 hodinách provozu, do té doby se "utahoval".
A je také pravda, že jsem zkusil OS Maxe a letos i ASP S91 (tam jsou vyměněna pouze nekvalitní ložiska, a za letošek má cca 20 hodin provozu). U těchto motorů jsem neměl jediný problém se startováním a spolehlivostí, mnohokrát mě vytáhly z průšvihu.
V současné době už bych MVVS asi nekoupil.
Někdo může namítat, že nevydrží tolik, kvalita materiálu .... Čína je holt Čína. Ale: píšu na počítači vyrobeném v Číně, tisknu na čínské tiskárně, telefonuju mobilem z Číny, tak proč bych nemohl mít i motor z Číny.
Přesně jak to tady už někdo psal. Dokonale těsný palivový systém (nejlépe bez filtru, filtruji při tankování). Žádné složité vymýšlení a laborování, pouze originál svíčky doporučené MVVS, nové provedení karburátoru a v neposlední řadě kvalitní palivo. Používám od Pelikána s 5% nitra a nemám problém. Námitky, že se zadře jsou nepodložené (3 sezóny provozu). A pokud se zadře dobře mu tak. Potřebuju motor, který bude chodit. Pokud bude nespolehlivý s klasickým palivem, skončí stejně ve skříni.
Fakt je, že bezproblémový se stal až po cca 3 hodinách provozu, do té doby se "utahoval".
A je také pravda, že jsem zkusil OS Maxe a letos i ASP S91 (tam jsou vyměněna pouze nekvalitní ložiska, a za letošek má cca 20 hodin provozu). U těchto motorů jsem neměl jediný problém se startováním a spolehlivostí, mnohokrát mě vytáhly z průšvihu.
Někdo může namítat, že nevydrží tolik, kvalita materiálu .... Čína je holt Čína. Ale: píšu na počítači vyrobeném v Číně, tisknu na čínské tiskárně, telefonuju mobilem z Číny, tak proč bych nemohl mít i motor z Číny.
..............no vidíš a já bych zas nekoupil nic jinýho než MVVS...... Nekupuju motor abych po pár hodinách měnil ložiska, za chvilku vytahanou ojnici a po sezóně vyjetej výbrus.... Je jasný, že se toto netýká Maxíka.
na MVVS jsou nejlepsi svicky OS max s tema puvodnima mi nikdy motory poradne nechodily na 3,5kach mam A3 a desitka s ni taky chodi dobre
jinak idealni kombinace je tak 5-10% nitra 12% syntetiky a hlavne porádná vrtule dobrá je APC jen zabeh musis delat na ricin
motory mam v kombatech takze nedostavaj prakticky zadnou peci a problemi s nima nemam jen kazdej motor chce svoji vrtuli ale to uz musis zkusit sam,me trvalo pul roku nez sem na stihacky nasel tu spravnou.
a pokud mozno hrab se v tech motorech co nejmin,kdyz si kazdej mesic rozeberes karburator nediv se ze ti pak nebude chodit
diablotin píše:.......a pokud mozno hrab se v tech motorech co nejmin...........
Tato věta co napsal diablotin platí do posledního písmenka Každé rozebrání motoru škodí .....a např. otáčení válce u zběhlého motoru nemá cenu ani komentovat.
Tak jsem to tady pročetl a moc chytrý nejsem. Mám totiž podobný problém. Zakoupil jsem ASP 6,5 u Reicharda. Při záběhu - viz "likvidátor" svíček jsem 4 ks odrovnal tím, že motor měl vysokou kompresi. Palivo od Pelikana 80/20 - nyní svíčka OS MAX 8, palivový systém bez filtru - filtruji při tankování, palivový systém jsem přetěsnil , hadičky zkontroloval. Když nastartuji - a nastavím hlavní jehlou max otáčky ( to jde ) a nechám běžet třeba 20 sec na max tah , pak uberu na polovinu a nechám běžet cca po 30 sec začne motor žít svým životem - přidá si na max, ubere si, atd stále dokola. Když ho dám na max a nechám, tak po 30 sec cca. začne se dusit a zhášet. Pokud uberu na volnoběh, většinou se zpamatuje. Většinou. Nastavení hlavní jehly na to asi nemá vliv, testoval jsem to celý den, spotřeboval cca 1,5 l paliva - bez výsledku. Zkoušel jsem i jinou jehlu, chová se to stejně. Motor má odběhnuto celkem tak 2-2,5 l paliva 80/20. Jsem přesvědčen, že to je motorem, něco tam není jak má být, proto i ta likvidace svíček. ASP 10 ccm mi chodí jak hodinky.
Napadá mě přehodit karburátor z jiného motoru a ověřit vylučovací metodou, kde je chyba, no a nebo - pokud je v záruce tak reklamovat. Fakt je, že Tvoje chyba to nebude, tyhle motory nejsou citlivý na seřízení.
A ještě bych zkusil přidat 5% nitra.
To co popisuje pepa57 vyvádí i můj ASP 7,5. Až na likvidaci svíček, tam jedu stále tu samou ASP. Přetěsnil, podotahoval jsem vše co šlo. Motor téměř nereaguje na nastavování (a že ke konci jsem s ním naštvaně kroutil jak zloděj zámkem). Ještě se pokusím komplet rozebrat karbec, tak uvidím.
výměna karbecu mě napadla taky, ale 10ccm má větší průměr. No asi ho vypláchnu petrolejem a dám ho reichardům ať ho pošlou výrobci. Když porovnám jak se chová 10 ccm ASP a nebo i 22 let stará MVVS 6,5 ccm tak nová 6,5 ASP prohrává vše. Asi nemá cenu ničit palivo a ztrácet čas.