RC Spínač

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

RC Spínač

#1 Příspěvek od blesk »

Nazdar,postavil jsem si RC spínač podle návodu z webu ( http://jmasnik.sunware.cz/page/rc-spinac.php )

první kus po drobných dětských nemocích funguje spolehlivě (chyběly propojky)

druhý kus ovšem dělá stále neplechu,při připojení hned propouští 2,5V,při sepnutí pouští 3,5V napětí na baterii je 3,6V.

Jediný odlišnost je 56k odpor místo 50k - to je ovšem ještě před trimem kterým se nastavuje impulz sepnutí,takže tím to není-ověřeno.

spíš bych se bál že v druhém spínači je osazen IO 4013BE místo 4013BP v prvním spínači(funkčním)

Má někdo nějakou radu?
hanz

#2 Příspěvek od hanz »

Ahoj.
Co tak znizit hodnotu na delici R2/R3. Cize bud znizit R3 alebo zvysit R2.
Mozno je ten FET citlivejsi ?
Dobrá nálada nevyřeší všechny vaše potíže, ale nasere tolik lidí, že stojí za to si ji udržet . JAN WERICH
blesk
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od blesk »

FET je stejnej...
scarabeus

#4 Příspěvek od scarabeus »

Tak se zeptej primo Jirky, kdyz uz to mas dle jeho navodu, treba poradi ;-)
rakos
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od rakos »

stejnej může být (číselné označení) ale rozptyl parametrů muže způsobit větší citlivost a tudíž je stále pootevřený ... jak je psáno, zkus polaborovat s tím děličem. . .
dzus

#6 Příspěvek od dzus »

Změř napětí VGS (gate - source - tzn. mezi piny 1 a 3 toho tranzistoru) ve stavu, kdy má být vypnutý a ve stavu, kdy má být sepnutý.
Pokud to funguje správně, tak ve "vypnutém" stavu by tam mělo být napětí blízké 0V a v "zapnutém" stavu zhruba 5V (pokud je napájení logiky 5V).

Pokud to tak nebude, tak zkus tranzistor odpojit (vypájet) a opět změřit napětí mezi piny 1 a 3 bez zapojeného tranzistoru. Pokud ani teď nebude odpovídat tomu co jsem napsal výše, tak máš něco v nepořádku se samotným řízením spínání tranzistoru.
Pokud bude bez tranzistoru napětí na gate ok, tak je s největší pravděpodobností v háji tranzistor. Prorazit izolační vrstvu na GATE MOSFETu není takový problém - stačí si při manipulaci s ním svléci svetr ... :)
Já to hádám na vadný tranzistor, ale těžko říct takhle na dálku :)

Jo a ještě jedna věc - v tom článku se píše, že tranzistor snese až proud 5A. To je sice pravda, ale ne pokud jej spínáš pouze napětím 5V! Tedy chvíli to vydrží, ale bude na něm tak velký úbytek napětí, že ho za chvíli upečeš.
Viz. http://www.irf.com/product-info/datashe ... irf510.pdf
(strana 3 - typical output characteristics).
Sky Lady II, Toro 900, WASP V3 CP (servis), CAP 232
blesk
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od blesk »

no proud na upečení není problém.... jako jediná tam byla napojená LED dioda,která brala maximálně 30mA
blesk
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od blesk »

tak jsem měřil ten tranďák a přišel jsem na tom,že v obou režimech (on/off) je na něm něco kolem 0,08V.

Pak jsem měřil napětí a proud na výstupu (zátěž tvořil rezistor) a výpočtem mi vyšlo že odpor na výstupu je 600kilo ohmů.

No,co tomu je fakt nevím :-(
mnov

#9 Příspěvek od mnov »

To napětí 0,08V jsi naměřil na gate vůči zemi (mezi vývody 1 a 3)? Pokud ano tak vyzkoušej to co radil kolega dzus a změř to samé bez tranzistoru.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od blesk »

jj 1 a 3 doufám že to byly ty krajní....
mnov

#11 Příspěvek od mnov »

Tak pak je tranzistor KO :(
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“