PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
hendrix
Kontaktovat uživatele:

#196 Příspěvek od hendrix »

jj, stoupá rychle. Podle mě je to dáno tím, že je přemotorovaná. Reálněji vypadá stoupání na 1/2 až 3/4 plynu;) (nebo trochu potlačovat výškovku). Ale jestli foukalo, tak proti větru to jde taky rychle nahoru.
Rychlé stoupání se u RC modelů cenní a přebytek výkonu není na škodu (i když to kazí dojem z maketovosti).
S težištěm si klíďo pohrát můžem, mám to taky v plánu. Cessna pár gramů navíc unese, tak když vrznem například do motorového krytu kus "cojávímčeho" (plastelíná?), tak se určitě změní letové vlastnosti a možná že i dost k lepšímu. Na druhou stranu se vetším zatížením určitě zvýší minimální rychlost (pádová), což zas tak ku prospěchu být nemusí. Zvlášť pro nováčky;).

Letu zdar

(zajmavý poznatek:VZTLAKOVÉ SÍLY: je třeba si uvědomit, že letadlo se pohybuje vůdčí vzduchu a vůdči zemi jinou rychlostí.Příklad: Pokud nebude foukat a letadlo poletí vůdči vduchu 10m/s tak proti zemi zemi poletí taky 10m/s. Když ale BUDE foukat protivítr 10m/s a letadlo poletí stále taky 10m/s (vůdči vzduchu), ale vůdči zemi poletí 0m/s. Aby letěla v tomto větru vůdči zemi 10m/s tak bude muset letět rychlostí 20m/s, protože těch 10m/s schrábne ten protivítr.)
Naposledy upravil(a) hendrix dne úte 07.10.2008 14:01, celkem upraveno 1 x.
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#197 Příspěvek od m@rtin »

Bohužel se nemohu ještě stále podělit o poznatky z létání, ale jen o poznatky z reklamování.

Až minulý víkend jsem konečně našel volný čas na zálet a zároveň bylo i přijatelné počasí (tedy dopoledne a navečer, když nefoukalo). Takže jsem vytáhnul Cessnu, na zahradě ji ještě před odjezdem do terénu zapojil a vyzkoušel. Známý problém se ale zase projevil, při jemných pohybech levé páky okolo neutrálu se cukala serva na nšech kanálech a občas se roztočil i motor. Takže z létání znovu sešlo a v pondělí jsem zašel k prodejci. První dvě minuty vše šlapalo, jak mělo. Když už jsem začal být zoufalý, problém se projevil. Při plných výchylkách bylo vše v pohodě, ale problém se projevoval jen při malých výchylkách levé páky v okolí neutrálu nebo při pohybech trimů. Naštěstí měli na prodejně další Cessnu, prodejdce tedy vytáhnul jiný vysílač, vyměnil krystal a ejhle, ovládání teď šlape jako víno. Takže celý problém byl ve vadném vysílači, resp. kontaktech nebo potenciometrech na jedné páce.

Teď mám Cessnu doma s novým vysílačem a napjatě čekám na víkend, zda skutečně přijde to babí léto, co nám rosničky předpovídají, abych ji konečně zalétal.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
hendrix
Kontaktovat uživatele:

#198 Příspěvek od hendrix »

Přes zimu, až si pořídím vícekanálovou vysílačku a přijímač, se chystám udělat tuning naší Cessničky. "VSTLAKOVÉ KLAPKY". Má s tím někdo už zkušenost ? Můj plán: vyříznout vztlakové klapky (jsou na křídle naznačeny;)), dán je na panty a ke každé klapce připojit servo (asi HS55), která svedu v kabelem na 5 kanál přijímače. Na vysílačce bych rád měl na klapky otočný potenciometr (nebo aspoň třípolohový, přinejhorším jen dvoupolohový). Máte nějáký tip na vysílačku? Mě napadá jen Hitec Laser 6, nebo Hitec OPTIC 6 (sport/FM).
Naposledy upravil(a) hendrix dne úte 07.10.2008 20:20, celkem upraveno 1 x.
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#199 Příspěvek od Jetson »

Při ceně z UK (89,99 Liber), je Dx6i s přijímačem 6200 můj jasný favorit (a už je i na cestě).

A jdu lítat, konečně neprší ani nefouká. :)
hendrix
Kontaktovat uživatele:

#200 Příspěvek od hendrix »

Tak počítám, že dneska byly všichni lítat;), nebo ne :(? Krásný počásko.Teplo, sluníčko, bezvětří. První aku jsem si nádherně vylítal, dokonce jsem dal i největší výchylky a zkoušel akrobacii. Paráda. Dal jsem druhý aku (ze dvou:)) a už jsem byl zase nahoře. Lítám lítám a najednou škyt, škyt a do vývrtky. z ničeho nic. Pak se to chytlo, vyrovnal jsem to, ale neustále se to opakovalo. Řekl jsem a do hajz.u, asi je v prd.li přijímač. Přistál jsem náštěstí O.K., a najednou slyším. VRRR, vžuum. Kouknu kolem sebe a v dáli vydím lítat samokřídlo. Lítám na tom mým plácku celou moji modelářskou kariéru (ehm-asi 1,5 měsíce) a nikdy tam nikdo nebyl. Ani neznám nikoho, kdo by od nás z Police nad Metují lítal. No ale najednou tam někdo byl. Takže jsem si řekl a je to jasný, bylo to RUŠENÍ. Pak jsem si ale řekl, kanálů je cca 40, a že by jsme měli oba 61 kanál to by byla fakt náhoda. No nic. Hodil jsem Cessnu do auta a vydal se za ním. A co by jste řekli? Samozřejmě létá na 61 kanálu :). A to my ještě řekl, že od nás z Police lítá ještě jeden člověk a hádejte na jakém kanálu. Ano, na 61 :)))). Ale neva, koupím nějáký jiný krystaly. Jsem však rád, že jsem se poznal s prvním modelářem od nás z Police (samokřídla, větroň) a ještě jednoho poznám;).
Ovšem na to rušení si dávejte bacha. Jakmile se vám něco ve vzduchu nezdá, ihned přistaňte, dejte si cigáro (nekuřáci nemusí;)) a chvíli koukejte kolem sebe jestli opravdu náhodou někdo někde nelítá. Ta pauzička vám může zachránit model jako dnes mě i model vzdáleného RC kolegy.;)
Naposledy upravil(a) hendrix dne stř 08.10.2008 14:14, celkem upraveno 1 x.
hendrix
Kontaktovat uživatele:

#201 Příspěvek od hendrix »

Jetson píše:Při ceně z UK (89,99 Liber), je Dx6i s přijímačem 6200 můj jasný favorit (a už je i na cestě).

Myslíš, že je opravdu reálné tuhle vysílačku koupit za cca 2790.00 ? Dyť je to o polovinu levnější, než u nás? Na kolik může přijít poštovné? Jestli to tak fakt bude, tak za tu cenu není opravdu nad čím váhat;)
otompotom
Kontaktovat uživatele:

#202 Příspěvek od otompotom »

Přesně tak to bych bral všema deseti!!!!
scarabeus

#203 Příspěvek od scarabeus »

2 hendrix: Nejak nechapu (pokud te onen letec videl), jak za tebou mohl NEprijit a nezeptat se na kanal. Je tak nezodpovednej nebo b....?

Ad DX6i - to jeste nevis, ze si tady masti kapsu na nicem? Ohaneji se zarukou a ceskym navodem. Navod jsem nevidel a radsi ani nechci, protoze posledni dobou jsou to hrozny slinty s chybama. A zaruka... k cemu, dyt je to bezporuchovy a leda bys na to prisel hned po koupi a poslal to zpet, v zahranici s tim nemaji problem :-)
scarabeus

#204 Příspěvek od scarabeus »

Jetson píše:Při ceně z UK (89,99 Liber), je Dx6i s přijímačem 6200 můj jasný favorit (a už je i na cestě).

Postovny je cca 500, takze to dela Kc 3400,-.

Kdes ji nasel za 90 liber?
hendrix
Kontaktovat uživatele:

#205 Příspěvek od hendrix »

Prý mě neviděl.:( A je to dost možný. Byla mezi náma stromová alej a cca 300 m a já asi nelítal tak vysoko abych přeletěl stromy. No každopádně je to pádný důvod jít do vysílačky na 2,4 GHz. např. Dx6i-zrova ji za tu výše napsanou cenu hledám a vskutku jsem našel, např tady:

Kód: Vybrat vše

http://www.inwoodmodels.co.uk/system/index.html

Bohužel nemám zkušenosti s nákupem z ciziny. No, ale ušetřenejch 2000 Kč mě to zcela jistě naučí;).
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#206 Příspěvek od Jetson »

scarabeus píše:
Kdes ji nasel za 90 liber?

Na inwoodmodels. Navíc mi z neznámého (chybka v eshopu?) důvodu nenapočítali DPH a tak finální cena včetně poštovného byla Ł82.59. A teď už jen čekám na poštu.
hendrix
Kontaktovat uživatele:

#207 Příspěvek od hendrix »

Platil jsi to asi převodem. Mám spořku a kartu VISA, tak to snad taky půjde. Hned jak ti SPECTRUM dojde, tak dej vědět, ať víme jak dlouho sem balík šel;)
PC Cessna 480 - Pelikán / Park Zone - Focke Wulf 190 / Easy Glider / FLASH RC Factory / Thunder Tiger 40 / World Trainer 40 / Thunder Tiger EB4 S2 Pro
vysílačky: SPEKTRUM DX6i ,5e, Futaba T3TM
přijímače: Spektrum 500 sport, 6200, 6100
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#208 Příspěvek od Jetson »

hendrix píše:Platil jsi to asi převodem. Mám spořku a kartu VISA, tak to snad taky půjde. Hned jak ti SPECTRUM dojde, tak dej vědět, ať víme jak dlouho sem balík šel;)

Platil jsem kartou, ale asi je něco špatně. Blokoce byla dnes zrušena, takže asi už jim došlo, že VAT je VAT. Psal jsem maila, tak uvidím.
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#209 Příspěvek od Jetson »

A k Cessně. Stále přetrvává pozitivní dojem, jen jsem včera, když jsem nesl letadlo do auta, drgnul na schodech křídlem a oddělal servo křidélka. Je to už druhé servo na křidélku, které odešlo bez zjevné příčiny. Doufám, že stejně jako u prvního pootočím očesanou stranu převodu do nevyužité pozice a bude vše OK. Ale docela je to pruda, protože to byl nevelký náraz druhou stranou křídla (nikoli křidélkem).
hendrix
Kontaktovat uživatele:

Cukající servo

#210 Příspěvek od hendrix »

Tak já jsem včera zase dal naopak servo dokupy. V neutrální poloze na křidélku mě stále cukalo a kmitalo. Dalo se s tím sice jakž takž létat, ale pocit, že něco nefunguje jak má mě nebavil. Řekl jsem si, že prohodím ono servo křidélka se servem směrovky, kterou stejně moc nepoužívám, popřípadě směrovku nějak zafixuji v netrálu. Už jsem měl vyndané servo z křidélka, že teda začnu s prohozením, když v tom mě napadlo dát do googlu "cukající servo" a ejhle. Opět jsem se ocitl na stránkách Libora Kolmana z kterých už čepám informace skoro rok. Takže, L.Kolman (Kolbiš:)) s tím měl taky problémy, ale on ihned správně odhadl, že problém bude v potenciometru serva. Rozdělal ho tedy, sundal převody, dostal se k poťáku a ačkoliv tam nečistotu neviděl, prostříkl ho benzínem, dal servo dokupy a juchů....servo funguje. Udělal jsem tedy to samé a juchů...servo funguje jak má:). Akorát jsem neměl benzín, tak jsem do injekční stříkačky dal líh a celý poťák jsem s ním vlatně prolil:). Taková lihová lázeň :). Nechal jsem to cca 1 hodinu vyschnout, dal servo dokupy (pamatovat/načrtnout si složení převodů !!!) a bylo po problému. Akorát pozor: Já (a ani kolbiš se o tom nezmiňuje) jsem ihned po prostříknutí (lihové lázní) nezatočil s poťákem parkrát tam a zpět.Pravděpodobnost uspěšné opravy poťáku by se procentuálně ještě velmi zvýšila!

A ještě odkaz na ony Kolmanovy stránky:
http://www.volny.cz/kolmanl/radia/postupy.htm#Cukaj%C3%ADc%C3%AD%20se%20servo

a další Kolbišovy stránky
http://www.kolmanl.info/

oboje vřele doporučuji;)

Letu zdar
PC Cessna 480 - Pelikán / Park Zone - Focke Wulf 190 / Easy Glider / FLASH RC Factory / Thunder Tiger 40 / World Trainer 40 / Thunder Tiger EB4 S2 Pro
vysílačky: SPEKTRUM DX6i ,5e, Futaba T3TM
přijímače: Spektrum 500 sport, 6200, 6100
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“