PBY Catalina z Hobbycity

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
powder
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od powder »

Abu píše:No asi bych zacal experimentovat s tezistem, za bezvetri !!

...pak pujde usoudit jestli je potreba neco delat s uhlem serizeni.

Jsem nedočkavec a že fouká, bylo jasné až na místě, tak jsem to "musel" zkusit :oops:
Ladění už dám za vhodnějších povětrnostních podmínek :)

Díky za tip - postup bych zvolil stejný, jen mi nedošlo, že vlastně z výsledného neutrálu výškovky je cokoli patrné :( Už trochu chápu...
powder
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od powder »

koko píše:Nedaj se ty motory trochu potlacit? Jak se to chova v kluzu?

Jak jsem už psal, teď musím počkat na bezvětří a možná by i mohlo trochu přestat pršet...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Abu »

Nojo, tuhle nedockavost dober znam, tohle - http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&id=56 jsem zaletaval na vanoce a "trochu" foukalo, takze na plny plyn jsem stal zhruba na miste a po ubrani plynu me to zafouklo dozadu a byl jsem rad ze to "pristalo" kdesi za krovim... ale overil jsem si ze to nejak leti a druhy den jsem si uz za bezvetri krasne uzival - http://www.rcalbum.com/photoView.php?id=56&nr=5
:D
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
powder
Kontaktovat uživatele:

PBY Catalina z Hobbycity - parametry

#19 Příspěvek od powder »

Ještě doplňuji některé neuvedené parametry, protože na Hobbycity mají soudruzi chybně uvedené rozměry...

délka trupu: 870 mm
rozpětí na náběžné hraně: 1370 mm
plocha křídla: 24,4 dm^2
hmotnost bez/s akumulátorem: 656 g / 760 g
plošné zatížení: <30 g/dm^2

Odběr s uvedenou konfigurací (AX-2308N, "APC-E" 8x3,8 ) je 19A na zemi. "Maketový" let je tak na 1/3 plynu, odběr kolem 8A.

Taky jsem laboroval s těžištěm za úplného bezvětří - velice stabilní je při těžišti 48 - 50 mm od náběžky. Při záletu (viz video v prvním příspěvku) jsem měl těžiště podle doporučení výrobce na cca 58 mm. Při bezvětří ovšem je poměrně dobře řiditelná i s tímto nastavením - tedy "mávání" a nekoordinovaný let byl spíš způsoben silným větrem a turbulentním prouděním v úzkém kaňonu Liberecké přehrady.

Také jsem vypozoroval, že za bezvětří se musí z hladiny "utrhnout" poměrně razantním přitažením výškovky. Pomůže zde posun těžiště dozadu, ovšem za letu pak není tak stabilní v obratech.

Až seženu kameramana, natočím video z letu a přistání - už neskáču žabičky :), zvládne trochu utažený přemet a něco jako výkrut :wink:
coro

#20 Příspěvek od coro »

Catalina je srdcovka.. Aj keď to je polystyren, je to super.
Ako sa ale polystyren chová v spojení s vodou?

Niekto zaznáva penové modely, ale pre začiatok a hlavne začiatok s vodou to vyzerá dobrá voľba..
A komu nestačí, je aj cesta ďalej na základe penového modelu - dá sa vyšperkovať a potiahnuť polyuretanovým lakom a papierom, letový prejav bol tak rozhádzaný možno len vďaka nízkej hmotnosti a turbulencii.
Čo by som radil - hrana "zubu" po ktorom model kĺže pred štartom musí byť ostrá ako nôž, aby sa nelepil. Ťažisko posunuté dopredu síce model stabilizuje, ale poryvy vetra ho majú tendenciu zdvíhať, lepšie by malo byť ťažisko presne tam kde má byť, takmer v neutrálnom bode, náraz vetra potom model zabrzdí ale neodkloní... Opatrne, bolo by jej škoda.

Tento link mám odložený že raz by som aj ja tak chcel doladiť penovú hračku - no nie je to výzva?:?:
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... tid=893521
pre lenivých - to lieta, a má na povrchu škrupinu, žiadne guličky (len vnútri):
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=1467212
http://www.rcgroups.com/forums/attachme ... id=1987136
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=717464
powder
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od powder »

Už jsem dno vzal čtyřmi vrstvami laku - je tak pevnější dno a lépe to vypadá. Taky se zacelily spáry a do trupu nesákne voda. Lak tedy ještě přebrousím tak, aby se zdůraznila ostrá hrana uprostřed dna trupu...

Trochu mě zlobí plováky na křídlech. Budu muset přepracovat jejich uchycení. Teď jsou vlepeny do křídla jen na dvou kouscích překližky 6x7 mm.
coro

#22 Příspěvek od coro »

Hranu som myslel tú odtokovú, kolmú na smer.. nejak nejasne sme s vyjadrili.
A na Cataline od HVP, váži mi cez kilo, mám plaváky každý na dvoch tyčkách, takých tenkých laminátových, priemeru 1mm alebo možno 0,8mm? - pruží to ale udrží čokoľvek. Originál Catalina má ale plavák na takmer plnej ploche, len také "V" je vystrihnuté.. chcel som tam niečo lepiť ale nikdy sa mi tam nič rozumné nehodilo.
powder
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od powder »

Dnes jsem konečně poskládal pár záběrů z méně rozcuchaného letu... Catalina je opravdu dost citlivá na turbulentní proudění. V klidném povětří jsem mohl trénovat starty i přistání bez stresu z kolize s hladinou... :wink:
Zde video k nahlédnutí...
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Jetson »

Nádhera.
jigr

#25 Příspěvek od jigr »

powder píše:Dnes jsem konečně poskládal pár záběrů z méně rozcuchaného letu... Catalina je opravdu dost citlivá na turbulentní proudění. V klidném povětří jsem mohl trénovat starty i přistání bez stresu z kolize s hladinou... :wink:
Zde video k nahlédnutí...
Přistání už super ale co nato ti rybáři naproti? 8O :roll: :evil:
jigr
powder
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od powder »

jigr píše:Přistání už super ale co nato ti rybáři naproti? 8O :roll: :evil:

Rybáři jsou v klidu - alespoň si zatím žádný nestěžoval. Na přehradě se chytá na těžko, takže co se děje na hladině nebo dokonce ve vzduchu je rybám a tudíž i rybářům putna.
To je asi víc dráždí, když jezdíme kolem na kánoích nebo kolem krouží kajakáři...
No, je to jejich voda, stejně jako naše 8)
Abu
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Abu »

Parada, ted uz je to mnohem lepsi na pohled. Mas to dabelsky omotorovany, ve stejne velkym a tezkym Canadairovi mam odber 12A s vrtulema 7x5 a uplne to staci. Ty pristani a mezipristani jsou super, ale ty starty vetsinou moc prudce utrzeny, pridavej pomaleji plyn at se pekne maketove odlepi... :wink:

Co manevrovani na vode? Mas kormidylko, nebo ruzny tah motoru, nebo jen smerovka? Me Canadair na smerovku moc nechtel, tak dostal nemaketove kormidlo (jeste s nim nebyl na vode).
powder
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od powder »

Abu píše:...Mas to dabelsky omotorovany...

Je pravda, že takový tah jsem ani nečekal - ne u čínských zvonků za stovku :P

Abu píše:...ale ty starty vetsinou moc prudce utrzeny, pridavej pomaleji plyn at se pekne maketove odlepi... :wink:
Co manevrovani na vode?

Utržených startů jsem si vědom - souvisí to s horší manévrovatelností na vodě, než nabere rychlost... Jak se mi při rozjezdu opře plováčkem o hladinu, tak to většinou končí "smykem" - plovák nabere vodu a éro o něj zakopne...
Takže jsem už taky přemýšlel o doplnění kormidla - zatím řídím pojezd změnou tahu motorů (směrovka je dost neúčinná).
Jen nevím jestli "maketové", ale neřízené kormidlo - to bylo na konci ještě nezúžené části trupu (jakoby před ocasem). - To by mohlo stačit pro udržení rovného pojezdu... Nebo jestli mám prodloužit osu směrovky a připevnit malé kormidlo na ni... :roll:

Už si začínám připadat jako "AbuPlaneFanoušek" - nejdřív kopíruju Tvůj Swamp rat, teď opožděně řeším u hydroplánu kormidlo a už dlouho licituju jestli od Reicharda Mefisto nebo Variant II... :oops:
Jano
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Jano »

uploadol som vam video čo som natočil v HR hasili tam požiar a ten lietajúci čln /neviem ako sa to aero vola/ pred nami naberal vodu . Je to z ruky 20x optic. zoom vo formate mp2 full pal trochu to sem tam šklbne ale ak by niekto chcel alebo by sa mu hodilo tu sú linky
veľkosť : 180Mb
http://rapidshare.com/files/153221000/l ... .part1.rar
http://rapidshare.com/files/153221012/l ... .part2.rar
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=309
Abu
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Abu »

Zakopavani o plovacky mi taky dela problem, ale pri rozjezdu to neni tak hrozne, nejhorsi bylo dojet ke brehu kdyz trochu foukalo, pak si to keclo na jeden plovacek a neslo to smerovkou preprat. Zmenu tahu motoru jsem nezkousel, mam tam jen 5ti kanalovej Rx. Ted uz tam mam pres pul roku to kormidylko, ale jeste jsem to nevyzkousel, pres leto "se to nestihlo" a ted uz s tim na vodu nejdu, nerad bych pro to plaval. Takze nevim jestli bude kormidylko fungovat. Mam ho rizeny = spojeny osickou primo se smerovkou.

Jano - video jsem jeste nevidel, ale vloni mi kolega natocil v HR oranzovyho Canadaira v akci, takze si myslim ze to bude on.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“