Levnější model pro úplného začátečníka

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#91 Příspěvek od Jetson »

Hoki píše:
pepin píše:V tomto duchu radim i zacatecnikum pokud maji era tipu Sky Lady.Nad zemi prestan ridit a radsi se projdi,jsou velice mile prekvapeni,ze to je na zemi zase cely,kdyz vlastne vubec neridili pristani.

Většina větroňů jde seřídit tak, že přistávají bez zásahu do řízení. I se samokřídlem to jde udělat. Ale v tom je ta krása: - něco jsem si postavil, udržím to ve vzduchu a dokážu to přivést na zem. Jasně že to nejde hned, ale zas říkám žáčkům "Klidně se projdi pro éro 100m, hlavně když ho domů poneseš celý". :P

Někdy si někde vyzkoušej tu Cessnu, co za ní tak lobuju. Ona se vážně chová jak popisuješ větroně. Dneska jsem lítal s dalším člověkem, který už má dost nalítáno a byl velmi překvapen chováním (zatím byli všichni), takže možná když to uvidíš, nebo ještě lépe vyzkoušíš....
Ten kámoš měl samodomo výroba alá Sky Lady a ta Cessna byla sakra víc pro začátečníky (samozřejmě na úkor obratnosti atd.)
Jestli se zítra vydaří počasí, tak pořídím nějaké video, ať je konečně jasné o čem píšu.
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#92 Příspěvek od m@rtin »

Jen krátce k Cessně a PC simulátorům.

Jako teenager jsem modelařil - volné větroně, házedla, gumáky. Pak jsem si postavil 2-kanálový RC větroň a nalétal s ním asi 15 minut (po dvou karambolech a opravách je stále letuschopný, ale už se na něj dlouho ve sklepě práší). Pár lidí mi půjčilo na chvíli RC motorák, dohromady tak na 15 minut. To byla veškerá moje praktická zkušenost s RC.

Po 15 letech jsem si koupil Cessnu od Pelikána, za dva víkendy jsem s ní nalétal cca dvě hodiny (osm letů), bez jediného karambolu. Od prvního odlepení od země řídím křidélky a výškovkou, směrovku používám jen při startu a přistání pro korekci směru a řízení podovzku. Křidélky se řídí lépe, konkrétně Cessna je velmi hodná a nezáludná, to mohu jen a jen potvrdit. Zvládnul jsem jí naprosto bez problémů, a to skoro s žádnými zkušenostmi a bez asistence zkušenějšího modeláře. Takže to jde i s křidélky - tolik pro ty, kteří tvrdí, že začátečník letadlo s křidélky neuřídí.

Musím ale přiznat, že tak úplně bez praxe jsem do létání nešel. Nejdříve jsem létal s FMS, pak s AeroFly. Tyhle simulátory mne za pár hodin naučily například si neplést výchylky směrovky/křidélek, když letím proti sobě. Při praktickém létání se mi tento návyk vrátil v tom, že jsem investici 3200 korun nemusel odepsat po pár vteřinách letu, ale i po dvou hodinách je letadlo celé a letu schopné. Tolik pro ty, kteří simulátory odsuzují jako "hračky".
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od Hoki »

Jetson píše:Někdy si někde vyzkoušej tu Cessnu, co za ní tak lobuju. Ona se vážně chová jak popisuješ větroně. Dneska jsem lítal s dalším člověkem, který už má dost nalítáno a byl velmi překvapen chováním (zatím byli všichni), takže možná když to uvidíš, nebo ještě lépe vyzkoušíš....

Já Ti nemůžu na to dát svou odpověď, neboť tento model tady nikdo nemá a já si ho zatím pořizovat nebudu. Rád stavím vlastní. Ale pokud to tvrdíš, není důvod Ti nevěřit. Tak ať Ti lítá k plné spokojenosti.
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od Jetson »

Hoki píše:Já Ti nemůžu na to dát svou odpověď, neboť tento model tady nikdo nemá a já si ho zatím pořizovat nebudu. Rád stavím vlastní. Ale pokud to tvrdíš, není důvod Ti nevěřit. Tak ať Ti lítá k plné spokojenosti.

Tak nějaké video http://www.youtube.com/watch?v=FBJsJZITxKk
Omlouvám se za kvalitu vizuální i obsahovou. Celý den jsem čekal na počasí a nakonec jsem vyrazil večer. Někde okolo času 2:50 je krásně vidět, že kloužu bez motoru, jen jsem to nenechal dosednout do trávy, protože by to klasicky zakoplo o přední kolo a to by tady zase bylo argumentů proti..
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od Hoki »

Jo, takhle se to letově jeví jako hodný a poslušný model na lítání za barákem na plácku do velikosti hřiště. Pěkně točí zatáčky ve stejné výšce, bez viditelné potřeby let opraravovat. Do jakého pak větru se s tím dá chodit lítat a jak se chová při minimálce?
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od Jetson »

Hoki píše:Jo, takhle se to letově jeví jako hodný a poslušný model na lítání za barákem na plácku do velikosti hřiště. Pěkně točí zatáčky ve stejné výšce, bez viditelné potřeby let opraravovat. Do jakého pak větru se s tím dá chodit lítat a jak se chová při minimálce?

Vítr snáší relativně dobře díky silné motorizaci (samozřejmě má své limity váhou, rozměrem a hlavně pilotem). Ve vztahu k ES si myslím, že rozhodně ustojí víc větru. Při minimálce se chová vzorně a pokud jde rychlost ještě níž tak se propadne po čumáku a znovu nabere rychlost ke klouzavému letu. Bez řízení a motoru doklouzá vzorně až na zem.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“