krátká táhla u EPP Elektro Trenéra od Recharda

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
LiPe

krátká táhla u EPP Elektro Trenéra od Recharda

#1 Příspěvek od LiPe »

Objednal jsem si u Reicharda stavebnici Elektro Trenéra z EPP. A vzal jsem rovnou oba typy křídla, "ušaté" i křidélkové.
Pár předem vyřezaných dílů, myslel jsem si, že to bez problémů během chvilky poskládám. Ale mýlil jsem se.
Jestli ho někdo máte, můžete mi prosím poradit - jednak mám problém, určit, které páky jsou na ocasní plochy a které na křidélka.

Obrázek

Z návodu to nevyčtu, xerokopie má mizerný fotky. Myslím to správně, že ty kratší páky jsou na křidélka? Mám do křidélek udělat jen malý zářez a vetknout je tam?

Větší problém mám s táhly k ocasním plochám. Buď jsem pako a nerozumím tomu, nebo jsou ty táhla krátký. Na jednom z obrázků v návodu je vidět páka kormidla vlepená do výškovky, prakticky těsně na hranu pohyblivé části. Když ale položím táhlo na výškovku, přibližně do těch míst, co na obrázku, tak mi k výřezu pro servo stále ještě chybí aspoň 25mm (viz foto, délka táhla je 414mm)

Obrázek

Nejde o ty táhla, mám nějaká náhradní. Ale potřebuji vědět, jestli jsem fakt blbě pochopil stavební návod, nebo se při kompletaci spletli a dali mi špatný díl.
Zkoušel jsem napsat i o radu k Reichardům, ale ani za měsíc nepřišla žádná odpověď :(
trey
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od trey »

zavolej tam :wink: myslim že ty delší budou na křidýlka
kribo

#3 Příspěvek od kribo »

ET mám a táhla měří 46cm, na směrovku a výškovku patří ty krátké páky a to ze strany výřezu!!! né ze strany lepící pásky, to proto aby to v konečném důsledku hodilo delší páku.kdyby se dala ze strany pásky pak bude kratší o sílu depronu.
Naposledy upravil(a) kribo dne čtv 06.11.2008 21:47, celkem upraveno 1 x.
Farky
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Farky »

Delší páky jsou na křidélka
(foto zde), kratší na ocasní plochy (fotku nemám) a to s těma táhlama se ti nezdá. U modelu co jsem kupoval před dvěma roky byla táhla i s bohatým přesahem. Loni koupený kus měl délku jen tak tak. No a letos už to tam asi ani nedosáhne :oops:
kroxigor

#5 Příspěvek od kroxigor »

Doplň si bydliště, třeba se tu najde modelář z tvého okolí a koukne na to osobně.
Oprvdu ty malé páky patří na VOP a SOP velké na křidélka. Osa táhla (ta dírka do které se dá pak drát) by měla být s osou otáčení (tedy pantem křidélka)
Zdá se mi, že máš málo vetknutou VOP v trupu podle vzdálenosti konce trupu od "pantu" VOP.

Koukni na fotogalerii u Farkyho má tam spoustu fotek a to by ti mohlo pomoct. Je fakt, že ten návod je dost stručnej na to, že to má být pro začátečníka.
Pokud bys to ke mě neměl daleko rád ti pomůžu i osobně.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
LiPe

#6 Příspěvek od LiPe »

To Farky - díky moc, jedna pořádná fotka je lepší než několik stran textu.
Ač to tak nevypadá, nejsem úplný modelářský začátečník, jen jsem se vrátil k modelům asi po 20-ti leté přestávce. Celou tu dobu jsem nechtěl uvěřit tomu, že nedokážu poskládat (je to skládačka, ne stavebnice) tak jednoduchou věc. Zkoušel jsem na ocas dávat malé i velké páky, ale ani s jedněmi jsem díky krátkým táhlům nedosáhnul na serva.
Jo mimochodem, dneska mi po druhé urgenci odpověděli od Reiharda, že se spletli při kompletaci a že mi posílají nová, delší táhla :)
Měsíc jsem pochyboval o své manuální zručnosti - tak jsem mezitím sestavil TORO se stříďákem a minulý týden ho rozmlátil ho při letu na zádech. Spletl jsem si u země výchylky :(

Farky píše:Delší páky jsou na křidélka
(foto zde), kratší na ocasní plochy (fotku nemám) a to s těma táhlama se ti nezdá. U modelu co jsem kupoval před dvěma roky byla táhla i s bohatým přesahem. Loni koupený kus měl délku jen tak tak. No a letos už to tam asi ani nedosáhne :oops:
Farky
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Farky »

To s tím Torem mne mrzí, ale tak už to u modelů bývá :)

Tady je fotka ze stavby, když si Qéčko stavěla moje prítelkyně (foto). Jsou tam vyfocené pozice umístění pák i na výškovce a směrovce. Není to moc výrazné, ale snad ti to pomůže. Na směrovce je to ze strany pantu a u výškovky je to na spodní straně, číli proti pantu.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“