likvidátor žhavící svíčky

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
pepa57
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od pepa57 »

HM Z VÝFUKU, KDYŽ SE TO NATOČÍ KOV NEJDE, ALESPOŇ JSEM NEVIDĚL. ČERNÝ TO JE, ALE ASI TAK JAK Z MVVS NEBO Z JINÉHO ASP.
RC Morava v Moravanech na Moravě
arda1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od arda1 »

Já bych to tipl na žhavení-od kud z Brna jsi přesně? :wink:
zdzd

#18 Příspěvek od zdzd »

pepa57 píše:žhavím zdrojem z gesu, napětí jsem kontroloval 1,5 V.

Zdroj z GESu nereguluje napětí, nýbrž proud. A to bude ta chybka. Na žhavení si vem buď žhavidlo z jednoho nikláku, nebo stabilizátor napětí.

http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... tec=903290
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... tec=344154
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... tec=344439
mnov

#19 Příspěvek od mnov »

Já to pochopil tak, že mu ty svíčky odcházejí během chodu motoru, kdy už není žhaven externím zdrojem? :?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od arda1 »

No já zase tak, že nastartuje-odpojí a po zdechnutí motoru už nenažhaví.tedy se může svíčka spálit již během žhavení-vlákno se nahřeje a žhavení do něj napere tolik V že ho přepálí. :wink:
pepa57
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od pepa57 »

arda1 píše:No já zase tak, že nastartuje-odpojí a po zdechnutí motoru už nenažhaví.tedy se může svíčka spálit již během žhavení-vlákno se nahřeje a žhavení do něj napere tolik V že ho přepálí. :wink:
VZHLEDEM k tomu, že s tím to startuji motory ASP 10ccm i MVVS a svíčka vždy přežila , a žhavil jsem mnohdy dlouho, se mi nezdá, že by ničilo svíčky žhavítko. A i pohledem na svíčku to vypadá tak, jako by tam byla velká komprese.
pepa57
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od pepa57 »

tak - vznesl jsem dotaz na dovozce - Pelikán - tak jak jsem si myslel, likvidace svíček je způsobena vysokou kompresí, doporučení dát pod hlavu navíc těsnění a po záběhu odstranit. Stavil jsem se u Reicharda v Brně, vyzvedl si těsnění a testovací, levnou svíčku a zkusím. O výsledku budu informovat.
Zao

#23 Příspěvek od Zao »

Ja jsem pri koupi sveho prvniho ASP 25 tam dal i svicku ASP a vydrzela take pouze jedno nastarovani. Nasadil jsem O.S. A8 bez nejmensich problemu drzi jiz druhym rokem. A8 mam i v ASP91 take k plne spokojenosti. Dle meho nazoru vse vyresis volbou nejlepe O.S svicky. Napr: http://www.peckamodel.cz/cz/produkt/696 ... x-no8.aspx
Arrow 3D - ASP S91AGee Bee Sportster - Saito FA6A6M5 ZERO - Saito FA65Pirat (Combat) - ASP 25A
zdzd

#24 Příspěvek od zdzd »

pepa57 píše:
arda1 píše:No já zase tak, že nastartuje-odpojí a po zdechnutí motoru už nenažhaví.tedy se může svíčka spálit již během žhavení-vlákno se nahřeje a žhavení do něj napere tolik V že ho přepálí. :wink:
VZHLEDEM k tomu, že s tím to startuji motory ASP 10ccm i MVVS a svíčka vždy přežila , a žhavil jsem mnohdy dlouho, se mi nezdá, že by ničilo svíčky žhavítko. A i pohledem na svíčku to vypadá tak, jako by tam byla velká komprese.

Svíčku může přetavit jedině žhavení. V hlavě motoru není taková teplota aby to dokázala. S největší pravděpodobností je to žhavítko příčinou. Žhavíš s regulací proudu a s proudem nastaveným na hraně. Motor chytne a svíčku začne ohřívat místo ochlazovat. Tím stoupne její odpor a poklesne proud. Stabilizace proudu přidá na napětí, svíčku nažhaví ještě více, odpor se zase zvětší, proud poklesne, stabilizace přidá na napětí a svíčka je v háji. Motor pak jede s přepálenou a znovu už ho nenahodíš.

To, že ti to v jednom motoru funguje a v jiném ne bude jen trochu odlišnými poměry ve spalovacím prostoru, nebo ochuzením motoru. Ale základní příčinou bude to žhavení. To z GESu je totiž pěkný paskvil.

Zmiňoval jsi se o kontrolce žhavení. Schválně sleduj, kdy zhasne. Na 99% po nastartování motoru, ještě před tím než žhavení odpojíš.
pepa57
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od pepa57 »

zdzd píše:
pepa57 píše:

Svíčku může přetavit jedině žhavení. V hlavě motoru není taková teplota aby to dokázala. S největší pravděpodobností je to žhavítko příčinou. Žhavíš s regulací proudu a s proudem nastaveným na hraně. Motor chytne a svíčku začne ohřívat místo ochlazovat. Tím stoupne její odpor a poklesne proud. Stabilizace proudu přidá na napětí, svíčku nažhaví ještě více, odpor se zase zvětší, proud poklesne, stabilizace přidá na napětí a svíčka je v háji. Motor pak jede s přepálenou a znovu už ho nenahodíš.

To, že ti to v jednom motoru funguje a v jiném ne bude jen trochu odlišnými poměry ve spalovacím prostoru, nebo ochuzením motoru. Ale základní příčinou bude to žhavení. To z GESu je totiž pěkný paskvil.

Zmiňoval jsi se o kontrolce žhavení. Schválně sleduj, kdy zhasne. Na 99% po nastartování motoru, ještě před tím než žhavení odpojíš.

svíčka zhasne v okamžiku, když odpojím žhavení a dle Pelikana ke zničení svíčky jak jsem uvedl dojde buď - při velmi chudé směsi a nebo, což dělá u motorů ASP 6.5 40II - při vysoké kompresi. toliko pelikán
zdzd

#26 Příspěvek od zdzd »

Pelikán prodává i powerboxy, stabilizátory to proudu. :wink:

Vyzkoušej žhavit tím niklákem nebo stabilizátorem napětí. Třeba si je půjči od kámoše, to je jedno. Pak uvidíš.
hneepy

#27 Příspěvek od hneepy »

odkaz pre zdzd: ...To z GESu je totiž pěkný paskvil...

...tak ten "GES paskvil" mne a aj mojim kamosom funguje uz hooooodne dlho bez najmensich problemov, len tolko.
zdzd

#28 Příspěvek od zdzd »

Buď rád. Jednoho dne změníš svíčku, palivo, nebo motor... A budeš na tom jako pepa57.

Tu je schéma:

Obrázek

Do svíčky pere cca. 11V nasekaných natvrdo na kousky, bez jakékoliv regulace. To, že to zrovna chodí je spíše souhra šťastných náhod, než trvale udržitelný stav.

Udělej si pokus - vem několik svíček různých typů, připoj je k tomuto žhavení a podívej se jak žhaví. Pak taky kápni do svíčky palivo a podívej se, jak si s tím svíčka poradí. Potom vezmi dostatečně výkonný niklák a vyzkoušej to znovu. Uvidíš.
hneepy

#29 Příspěvek od hneepy »

zdzd píše:Buď rád. Jednoho dne změníš svíčku, palivo, nebo motor... A budeš na tom jako pepa57.

Tu je schéma:

Obrázek

Do svíčky pere cca. 11V nasekaných natvrdo na kousky, bez jakékoliv regulace. To, že to zrovna chodí je spíše souhra šťastných náhod, než trvale udržitelný stav.

...jasne ze som rad, ale ked to funguje od 2.5ccm do 15ccm a roznych znaciek tak potom bude asi chyba niekde uplne inde, novy motor, kvalita paliva a mozno ze aj vonkajsia teplota (este na zhavenie s nicd som tiez takto odpisal par sviecok ale vonku bolo tak 2-5 st.).
pepa57
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od pepa57 »

Takže stav dnes 11/11. Těsnění pod hlavu jsem nedostal, nikdo ho nemá. To co mi dali v pondělí u Reichardů bylo malé. Nezbylo, než si těsnění udělat sám. Výsledek ? Dnes vyběhané cca 1/2 l paliva 80/20 - toho samého, z té samé plechovky , vyzkoušené tři typy svíček. Žhavení stejné - z GESu. Žádná odpálená svíčka. EVIDENTNĚ - ke zničení svíček došlo vysokou kompresí v motoru. Ale abych měl jistotu, odebral jsem těsnění, dal cca 60 mil. paliva a svíčku M3, zapl žhavení, nastartoval a vypnul žhavení, 4 minuty běhu na polovinu plynu, zastavil jsem motor, doplnil 60 mil paliva, zapl žhavení -OK nastartoval, odpojil žhavení a přidal plyn na maximum, po 50 vteřinách běhu na max plyn motor zhasnul, po připojení žhavení - svíčka nežhaví, je kaput. Takže je jasno. Asi zdroj z Gesu není to pravé, ale mě funguje.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“