Konstrukční házedlo
Konstrukční házedlo
Už dlouho mne láká pořídit si nějaké házedlo a vyzkoušet i kruhový hod. Ale ceny F3K speciálů jsou poněkud mimo mé představy, proto jsem si říkal, že bych postavil klasické konstruční křídlo. Mám představu velmi zhruba takovou: http://boruvka.info/?page=eros_dlg
Laminátový trup někde seženu. Jaká by prosím měla být jeho hmotnost, když budu vybírat. Vím že co nejlehčí, ale kolik to zhruba je?
Křídlo bych předpokládal jednoduché vzepětí, křidélka přes celé rozpětí, jako nosník uhlíková trubka. Existuje nějaký ověřený profil takový, aby se to dalo postavit i klasicky (tedy ne nějaká kompozitová žiletka). Rozpětí bych viděl podle trupu, max. 150cm.
Rád bych to éro především pro kruhový hod, ale pokud by se to dalo použít i na gumicuk a nějaký malý kopec, byla by to paráda.
Pokud by tedy existoval nějaký ověřený návrh podobného éra, určitě to uvítám.
Laminátový trup někde seženu. Jaká by prosím měla být jeho hmotnost, když budu vybírat. Vím že co nejlehčí, ale kolik to zhruba je?
Křídlo bych předpokládal jednoduché vzepětí, křidélka přes celé rozpětí, jako nosník uhlíková trubka. Existuje nějaký ověřený profil takový, aby se to dalo postavit i klasicky (tedy ne nějaká kompozitová žiletka). Rozpětí bych viděl podle trupu, max. 150cm.
Rád bych to éro především pro kruhový hod, ale pokud by se to dalo použít i na gumicuk a nějaký malý kopec, byla by to paráda.
Pokud by tedy existoval nějaký ověřený návrh podobného éra, určitě to uvítám.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
a co něco jako je Quick Flick 2 nebo DL - 50?
http://www.mountainmodels.com/
DL - 50 jsem koupil komplet kit, stavebnice je nádherná a létá docela dobře, QF II mám jako short kit, ještě nesestavený. Nemusíš se potom trápit s žebry a na něch stránkách je i odkaz na plány atd
http://www.mountainmodels.com/
DL - 50 jsem koupil komplet kit, stavebnice je nádherná a létá docela dobře, QF II mám jako short kit, ještě nesestavený. Nemusíš se potom trápit s žebry a na něch stránkách je i odkaz na plány atd
- Lindbergh
- Kontaktovat uživatele:
Já bych nějaké to "házedlo" také rád pořídil, ale problém bude právě asi v tom, co píše Joker. Trochu už jsem se pídil u kolegů modelářů. Pro mě z toho zatím bohužel vyšel jen jeden závěr. Buď do toho půjdu a zaplatím si opravdu pevný a štíhlý brus, nebo si postavím nějakého "kočkopsa" a budu se akorát trápit, o vyhození peněz do kanálu nemluvě
Pro mě to bylo sice kruté zjištění, ale budu sledovat tuto debatu se zájmem, třeba někdo vytáhne nějaké to eso z rukávu a bude "brus za kačku"
Z toho co jsem zatím zjistil to však vůbec na úspěch nevypadá...
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
Lindbergh píše:Já bych nějaké to "házedlo" také rád pořídil, ale problém bude právě asi v tom, co píše Joker. Trochu už jsem se pídil u kolegů modelářů. Pro mě z toho zatím bohužel vyšel jen jeden závěr. Buď do toho půjdu a zaplatím si opravdu pevný a štíhlý brus, nebo si postavím nějakého "kočkopsa" a budu se akorát trápit, o vyhození peněz do kanálu nemluvěPro mě to bylo sice kruté zjištění, ale budu sledovat tuto debatu se zájmem, třeba někdo vytáhne nějaké to eso z rukávu a bude "brus za kačku"
Z toho co jsem zatím zjistil to však vůbec na úspěch nevypadá...
Ta DL-50, na kterou jsem dával odkaz je docela zajímavá. Křídlo je přesně vyříznuto z polystyrénu, povrch tenká tkanina, já jsem ji dokonce přilepil pouze polyuretanovým lakem. Křídlo je plné uhlíku, super pevné a jednoduché na stavbu. Trup je balsová a překližková gondola. Už jsem zažil i jednu dost drsnou nehodu (házel jsem s vypnutou vysílačkou:) a kromě nabourané balsové špičky bez následků. A to byl pád přímo na špičku tak z 15m. Věřím, že i konstrukční DLG jako třeba QFII nebo Manta vydrží rekreační provoz bez problémů
- Lindbergh
- Kontaktovat uživatele:
To JJ: No co se pevnosti týče, tak bych tomu i věřil. Na tu DL-50 ku jsem koukal a nevypadá špatně. Docela bych rád viděl vedle sebe házet třeba tu DL-50 a nějaký kompozitový brus. Cenový rozdíl v nich asi bude, ale nevím, jestli je ušetření na éru přímoúměrné rozdílu letových vlastností...fakt nevím...Bude to asi hodně o subjektivním pocitu toho či onoho pilota, co od F3K očekává 
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
Lindbergh píše:To JJ: No co se pevnosti týče, tak bych tomu i věřil. Na tu DL-50 ku jsem koukal a nevypadá špatně. Docela bych rád viděl vedle sebe házet třeba tu DL-50 a nějaký kompozitový brus. Cenový rozdíl v nich asi bude, ale nevím, jestli je ušetření na éru přímoúměrné rozdílu letových vlastností...fakt nevím...Bude to asi hodně o subjektivním pocitu toho či onoho pilota, co od F3K očekává
Přesně tak, bavíme se o letadle za 1500. Pro mě jednoznačně splnilo, co jsem čekal. Tedy zjistit, jestli by mě to bavilo. Hezky si člověk při házení zacvičí:)
Joker píše:Zdravím, víš jaké síly jdou při razantním hození do křídla? To žádné lehké konstrukční křídlo nevydrží. Když je bytelné, ztrácí výhodu váhy, když není žiletka, nevyhodíš ho vysoko
Však já nepotřebuju nějaký super stroj a házet to do 50m. Spokojím se s 15-20m a tam vím jistě, že to postavit jde. 5tisíc se mi fakt dávat nechce a nějaké otlučené éra nerad kupuju...
JJ píše:Přesně tak, bavíme se o letadle za 1500. Pro mě jednoznačně splnilo, co jsem čekal. Tedy zjistit, jestli by mě to bavilo. Hezky si člověk při házení zacvičí:)
To DL50 by mohlo být docela to, co jsem si představoval. Škoda, že to nemá křidélka. V jakém stavu ten kit dojde? Křídla jsou olaminátované a jen se slepí poloviny, nebo se to musí nějak zásadněji laminovat?
tks píše:To DL50 by mohlo být docela to, co jsem si představoval. Škoda, že to nemá křidélka. V jakém stavu ten kit dojde? Křídla jsou olaminátované a jen se slepí poloviny, nebo se to musí nějak zásadněji laminovat?
Nějaké fotky mám myslím v galerii na RC Serveru, křídla musíš sestavit a nalaminovat sám. Ale opravdu stačí ten polyuretanový lak (v USA používají Minwax Polycrylic, ale to netuším co je přesně) a přilakovat tkaninu. Návod na celé letadlo je tady http://www.mountainmodels.com/images/manuals/dl50.pdf a spousta dalších informací je třeba na rcgroups.
Křidélka by se hodily, ale snad by šly dodělat.
Jinak kvalita stavebnice fakt špičková, všechny díly přesné a kvalitní, nechybí veškerá bižuterie a dokonce ani suchý zip na baterii
Díky za inspiraci, docela nad tím přemýšlím. A je pro doplnění - co obsahují ty Short kity? To jsou jen žebra atd? Líbí se mi tam ty větší větroně (Bubbledancer atd), ale nepoředpkládám, že by součástí byl i například trup.
Zdravím, u http://lsmodel.wz.cz/ tě vyjde házedlo v ARC za 2780.- Kč a v ARF za 3830,- Kč. To už je docela slušná cena, ale letově to není současná špička.

tks píše:Díky za inspiraci, docela nad tím přemýšlím. A je pro doplnění - co obsahují ty Short kity? To jsou jen žebra atd? Líbí se mi tam ty větší větroně (Bubbledancer atd), ale nepoředpkládám, že by součástí byl i například trup.
Vždycky je to podle konkrétního modelu. Někde jsou třeba jen šablony na výřezy, jinde žebra, někde v podstatě kompletní model. Třeba u QF2 jsou veškeré balsové a překližkové díly na křídlo, trup a kormidla, není tam žádný uhlík (výztuhy ani trup), potah, bižuterie ani plán. U každého modelu je obsah popsán
A co třeba tahle Manta?
http://www.youtube.com/watch?v=54_d1tuE ... re=related
Někde byla i na RC galerii, měl jsem snad i plánek, ale ten už je v trapu.
A nelítá zas tak špatně

http://www.youtube.com/watch?v=54_d1tuE ... re=related
Někde byla i na RC galerii, měl jsem snad i plánek, ale ten už je v trapu.
A nelítá zas tak špatně