Jak zalétat akrobata?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

Jak zalétat akrobata?

#1 Příspěvek od Billy Bob Bean »

Ahojte. Omlouvám se, že se na to ptám. Viděl jsem na stránkách někoho z rc manie perfektní návod jek zalítat akrobata. Nevíte kdo to byl? Nemůžu si vzpomenout a ani to najít.

Mám Ultimate 1000 od VA a chová se na akrobata až příliš nestandartně. Je to tak šíleně hodný letadlo, že bych na tom mohl učit lítat děcka.
Když ho pustím kolmo dolů z velké výšky tak se mi srovná do vodorovnýho letu. Při letu kolmo nahoru se to taky snaží dorovnat do vodorovna. Let břuchem nahoru tak nějak jde ale musím tlačit skoro aji očima.

děkuju.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Mirek12 »

nevzpomenu si ale hejbej z motorem :lol: těžište je OK??
tohle mám od mistra LV
-V prvom rade daj ťažisko na prednú hranu odporúčanú výrobcom.
- Model vytrimuj pre vodorovný let
- Nastúpaj do cca 200m stiahni plyn a model vytrimuj aby letel kolmo k zemi
Opakuj tak dlho, až poletí kolmo k zemi (nebúraj )
- vyrovnaj do vodorovného letu na plný plyn a plynule prejdi do vertikálneho letu a pusti páky. Model keď začne strácať rýchlosť, začne sa kloniť na stranu poprípade za podvozkom či kabínou... Uhýbanie odstrániš vyosením motoru proti bočeniu. teda ak vo vertikále bočí doprava, motor vyosíš doľava a opačne... ak uhýba za podvozkom motor zdvihneš ak za kabínou tak potlačíš.
- Opakovať tak dlho, až model naučíš lietať.
Ja obvykle zalietavam +- 20 štartov

Pokial to budeš mať zalietané s ťažiskom v predu a budeš chcieť postupne model "uvoľniť", tak ťažisko posúvaj po 2-3mm dozadu a skúšaj čo to bude robiť. Keď nájdeš optimum pre teba tak to zafiksuj...

Ale hlavne po tom strmhlavom vytrimovaní (dolu) už nešahaj do trimu a vyosuj motor... Až keď motor nebude ťahať do strán, potom môžeš postupovať od bodu jedna
LV
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zalétat akrobata?

#3 Příspěvek od LV »

Billy Bob Bean píše:Ahojte. Omlouvám se, že se na to ptám. Viděl jsem na stránkách někoho z rc manie perfektní návod jek zalítat akrobata. Nevíte kdo to byl? Nemůžu si vzpomenout a ani to najít.

Mám Ultimate 1000 od VA a chová se na akrobata až příliš nestandartně. Je to tak šíleně hodný letadlo, že bych na tom mohl učit lítat děcka.
Když ho pustím kolmo dolů z velké výšky tak se mi srovná do vodorovnýho letu. Při letu kolmo nahoru se to taky snaží dorovnat do vodorovna. Let břuchem nahoru tak nějak jde ale musím tlačit skoro aji očima.

děkuju.

Ultiho mám a aj keď použiješ uvedený postup zalietavania, nikdy z neho nebude 100% presný akrobat. To vyrovnávanie do vodorovného letu tam vždy zostane aj keď mizivé. Je to asi dané uhlami nábehu krídel a výškovky. Ale to už by bolo na dlhšie laborovanie. Ulti aj tak lieta veľmi dobre.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Billy Bob Bean »

LV: no tak to je škoda. Právě, že když to pustim k zemi, tak se mi to srovná prakticky okamžitě.
Ale jinak je to zatím to nejlepší letadlo co jsem kdy řídil. Zajímavý je, že teď jak na něm mám hodně flašek purexu a křivě slepený křídla tak to lítá ještě líp jak nový :D .
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
petr-powder
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od petr-powder »

LV
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od LV »

Billy Bob Bean píše:LV: no tak to je škoda. Právě, že když to pustim k zemi, tak se mi to srovná prakticky okamžitě.
Ale jinak je to zatím to nejlepší letadlo co jsem kdy řídil. Zajímavý je, že teď jak na něm mám hodně flašek purexu a křivě slepený křídla tak to lítá ještě líp jak nový :D .

Postupuj podľa toho čo bolo vyššie a zaletíš to tak na 97%. To čo to robí tebe je extrém. Mne sa zo 100m výšky keď ho pustím kolmo dolu odkloní +- 15°. Nikdy sa nevyrovná...
www.elektromodely.sk
Wendelin
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Wendelin »

Jak tak na to koukám tak co kus to originál,no nic musím sebrat odvahu a půjdu ho zalítnout,akorát to bezvětří bude asi trošku problém.
FW 190A LM model
Bendy 400 http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=267
http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=298
Lepší tužka za uchem než lopata v ruce.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Abu »

Pokud se ta "EPP skatule" prudce srovnava ze stremhlaveho letu a na zadech musis moooc tlacit, tak mas na 100% teziste hodne vepredu a vyskovku natrimovanou na pritazeno. Mam Sharka 1000 a chova se vicemene podobne jak popisuje LV. Mam ho serizeneho tak, ze na zadech i na brichu musim lehounce tlacit/tahat za vyskovku (zhruba stejne na obe strany).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Billy Bob Bean »

uvidím o víkendu. Přes týden jsem v brně na vysoké a éra mám doma v olomoucu.
Zatím jsem vyosil motor. Pořád mi to zatáčelo na jednu stranu a tak jsem to měl to měl vyřešený trimem směrovky.
Ještě posunu těžiště víc dozadu. Jak nejvíc daleko by mělo být těžiště od náběžné hrany spodního křídla? Já mám ulti z druhé ruky, tak že o tom moc nevim, vim, že má být zhruba 5cm od hrany.
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Mirek12 »

zkus pohledat návod http://www.va-models.com/
LV
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od LV »

Billy Bob Bean píše:Ještě posunu těžiště víc dozadu. Jak nejvíc daleko by mělo být těžiště od náběžné hrany spodního křídla? Já mám ulti z druhé ruky, tak že o tom moc nevim, vim, že má být zhruba 5cm od hrany.

Ťažisko zistíš pri zálete... Ťažiko môžeš posúvať až pokým ti model po ubratí plynu nebude plávať
www.elektromodely.sk
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“