První model - 2000kč - 3000kč

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Albeda

Re: Poradíte?

#136 Příspěvek od Albeda »

Dertoas píše:Ahoj, nezlobte se, lezu uz do rozjete diskuze, ale celou jsem si precetl a vzal snad i nejake ponauceni. Chtel jsem jit puvodne do setu RC cessna od Pelikana, ale kdyz to tak ctu, tak je mozna lepsi jit rovnou do neceho lepsiho. Musim hlavne rict, ze jsem nikdy neletal. Chci poradit, co vsechno potrebuju (nejlepe presne podle nazvu z nejakyho obchodu). Predbezne jsem se rozhodl pro RC Spektrum DX6i, stridavy motor a lipol baterie, ale se zbytkem si moc nevim rady. Potrebuju neco pevnyho, aby to mohlo padat bez velkych nasledku na zem. Chtel bych neco i s kridelky (zbytecnost?) a rad bych neco trochu kvalitnejsiho, abych to mohl pripadne pouzit i nadale do jinych modelu. Snad by se to mohlo vejit do 3-4 tisic + RC souprava.
Dekuji za jakekoliv rady.

Čau já bych to viděl, tak jak mě tady radili, takže ta vysilajda je určitě dobrá a k tomu si kup model letadla Easy star, ale s elektronikou ti neporadim to at nekdo zkusenejsi ...
mart
Kontaktovat uživatele:

#137 Příspěvek od mart »

Albeda píše:Čau já bych to viděl, tak jak mě tady radili, takže ta vysilajda je určitě dobrá a k tomu si kup model letadla Easy star, ale s elektronikou ti neporadim to at nekdo zkusenejsi ...

streva ES - staci hledat, popsano mraky v jinych tematech http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=search
zdzd

#138 Příspěvek od zdzd »

Dertoas píše:Dekuji za jakekoliv rady.

Ivančice u Brna? Zajdi k Reichardům v Brně u Semilasa. Kluci ti určitě poradí.

P.S: Pozdravuj je.
Dertoas

#139 Příspěvek od Dertoas »

Tam se chystam, je to asi 50m od moji prace, ale chtel jsem tam jit uz s nejakou konkretnejsi predstavou. Asi se tam v pondeli po praci vydam na zkusenou :-) Nechystate se nekdo behem tydne proletet nekde v okoli? Rad bych se prijel podivat a nabrat zkusenosti.
Diky
Albeda

#140 Příspěvek od Albeda »

Co myslite ... kdyz si sezenu nekoho zkusenejsiho myslite, ze bych mel po te sanci uridit tenhle? http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=34016 zda se, ze je lepsi nez wild hawk, tak se rozhoduju ...
mart
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od mart »

Albeda píše:Co myslite ... kdyz si sezenu nekoho zkusenejsiho myslite, ze bych mel po te sanci uridit tenhle? http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec=product&id=34016 zda se, ze je lepsi nez wild hawk, tak se rozhoduju ...

jak si prisel na to ze je lepsi nez cokoli? podle popisu vyrobce? vsichni se ti snazili nescislnekrat poradit, o tomhle eru se tu uz psalo, je celkem neozkousene, urcite to nebude ideal pro zacatecnika. naposled: pokud si chces nechat poradit, uz tu bylo probrano vse. pouzivej tlacitko hledat a cti.
nehledej porad co jak obejit .. ja nemam moc odletano, posledni 2-3 mesice tak hodku denne, zcasti za to mohla vysilacka ze setu focuse, z velke casti ruce, ale ES je dneska zralej na celkovou obmenu ... prisla mi pred asi třemi tydny DX6i a lousknul sem s nim asi jednou vlastni hlouposti, pri nastavovani dodelanych kridelek, zkousel sem klapky a blbe nastavil vyskovku, zazmatkoval sem a pod plynem sem ho rozlozil na pet kusu, leve kridlo na dva ... je to o zvycich a letani .. kazda minuta ve vzduchu je znat .. nekdo je sikovnejsi, nekomu to trva dele, ale podstata bude asi stejna, vetsina ze zacatku lepi a pada a lepi ... vyber ero, ktere ma dostupne nahradni dily, je relativne snadno opravitelne ... porad dokola, ideal je ES .. pocitej ze budes padat, potom musis opravovat .. nehledej porad neco jineho, nebo proste neco jineho kup, ale proc se potom porad dokola ptas na to same, a zase hledas neco jineho, a zase a zase ...
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od Marek71 »

A na to si ako prišiel ???
Konkrétne mám na mysli tú časť "na 2.4 tak od 1400". Cena prijímačov na 35 (40) MHz a na 2,4GHz je zrovnateľná. Aj na 2,4 sa dajú zohnať prijímače okolo 500 KČ.

To ja len tak, aby si náhodou niekto nemyslel, že to čo si napísal, je pravda...

pate píše:...jinak přijímače na 35 sou už od nějakých 700 6ti kanál a na 2.4 tak od 1400...
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Albeda

#143 Příspěvek od Albeda »

Vyresil jsem to tak, ze si koupim Wild hawka ano vysilac muzu potom vyhodit a kolik ztratim kolik mohl stat ten kvalitni vypinac od Wild hawka asi moc ne ze? Takze tolik neztratim ... Pokud Wild hawka koupim za 3000, tak myslim ze ztratim pozdejsim prodejem nebo vyhozenim, tak 2000 ... no a az ho budu vyhazovat v nejlepsim to bude za rok (nebo za pul roku s tim ze bych pul roku pockal). A kolik bude stat treba DX6i? Myslite ze porad stejne? Blbost, protoze jednak se ji vsichni budou zbavovat, protoze budou chtet lepsi a jednak proto, ze elektronika jde stale a stale dolu, takze ta ztrata 2000 na Wild hawku ty vlastne potom nazenu tim ze si koupim elektroniku za ten rok. Sice tam bude stale nejaka ztrata, ale ne zas tak takova. A kdybych si ted koupil nejakou kvalitni vysilacku a k tomu nejaky normal letadlo jak me radite, tak sice bych tu vysilacku mohl pouzit na dalsi modely, ale je to sami jako kdyz tu vysilacku koupim pozdeji, rozdil je jen v tom, ze bych ji musel zaplatit ted.

Toto je muj nazor a myslim, ze neni zas tak od veci
mart
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od mart »

Albeda píše:Vyresil jsem to tak, ze si koupim Wild hawka ano vysilac muzu potom vyhodit a kolik ztratim kolik mohl stat ten kvalitni vypinac od Wild hawka asi moc ne ze? Takze tolik neztratim ... Pokud Wild hawka koupim za 3000, tak myslim ze ztratim pozdejsim prodejem nebo vyhozenim, tak 2000 ... no a az ho budu vyhazovat v nejlepsim to bude za rok (nebo za pul roku s tim ze bych pul roku pockal). A kolik bude stat treba DX6i? Myslite ze porad stejne? Blbost, protoze jednak se ji vsichni budou zbavovat, protoze budou chtet lepsi a jednak proto, ze elektronika jde stale a stale dolu, takze ta ztrata 2000 na Wild hawku ty vlastne potom nazenu tim ze si koupim elektroniku za ten rok. Sice tam bude stale nejaka ztrata, ale ne zas tak takova. A kdybych si ted koupil nejakou kvalitni vysilacku a k tomu nejaky normal letadlo jak me radite, tak sice bych tu vysilacku mohl pouzit na dalsi modely, ale je to sami jako kdyz tu vysilacku koupim pozdeji, rozdil je jen v tom, ze bych ji musel zaplatit ted.

Toto je muj nazor a myslim, ze neni zas tak od veci

hodne stesti ..
pate
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od pate »

Marek71 píše:A na to si ako prišiel ???
Konkrétne mám na mysli tú časť "na 2.4 tak od 1400". Cena prijímačov na 35 (40) MHz a na 2,4GHz je zrovnateľná. Aj na 2,4 sa dajú zohnať prijímače okolo 500 KČ.

To ja len tak, aby si náhodou niekto nemyslel, že to čo si napísal, je pravda...

pate píše:...jinak přijímače na 35 sou už od nějakých 700 6ti kanál a na 2.4 tak od 1400...

tak to jsem rád neb to byl zatím důvod proč sem do toho nešel mohl by jsi být konkrétní ovšem neberu pokud napíšeš objednej z usa a pod beru domácí trhy jako relevantní zdroj součástek
mart
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od mart »

pate píše:
Marek71 píše:A na to si ako prišiel ???

tak to jsem rád neb to byl zatím důvod proč sem do toho nešel mohl by jsi být konkrétní ovšem neberu pokud napíšeš objednej z usa a pod beru domácí trhy jako relevantní zdroj součástek

co je nerelevantniho na objednani z usa, anglie nebo ciny? :))))
batman

#147 Příspěvek od batman »

Ahojte, jsem taky začátečník, tak zkusím popsat svoji volbu prvního letadla.
Původně to měl být dárek - letadlo pro 10-ti letého kluka.

Cca 1 měsíc jsem strávil jako čtenář tady na fóru, a následně zavrhl jsem sety kolem 3 tisíc a skončilo to pod stromečkem následovně.

EasyStar stavebnice, vysílačka/přijímač DX5e/AR500, 2x servo HS-81, regulátor JES012, 8 článek NiMH/1100, nabíječka SHARK 10 v2.0, Purex, 5min Epoxid, pár drátů, konektory a to je snad vše...jo ještě jsem z kabelu k mikrofonu udělal kabel k propojení vysílačky do FMS. Cena za vše cca 6500,-

Přiznám se, že to bylo částečně i pro mě samotného, ale třeba zrovna ta nabíječka se hodí doma na cokoliv.

Jak to dopadlo:
Letadlo jsme s klukem dávali dohromady dva dny, následně jsem porušil pravidlo se zkušenějším modelářem a po tréninku ve FMS jsme se rozhodli k letu. Navíc ten den docela foukalo i lehce padal sníh. Nicméně letadlo létalo, i když ve větru jsem s ním bojoval o život. Dnes ráno jsme létali za skoro bezvětří a je to úplně něco jiného. I kluk už zvládne start když mu ho hodím a pohodový let samostatně. Na přistání musí ještě pilovat, samozřejmě i já. Občas mě potká krizovka i za letu, ale zatím bez větší havárie. Na jednu baterku tak 30 minut ve vzduchu a to bylo dnes -5.

Nikdy jsem nelétal. Zatím se to obešlo bez jakéhokoli lepení, jen některá přistání nejsou úplně jak bych si představoval, ale to snad přijde. Letadlo jsme postavili tak že na trimy na vysílačce nebylo nutno šáhnout.
Původní motor s 8-mi článkem je na nás až až a většinou lítáme tak na 1/4 plynu.

To je snad vše, rozhodně nelituju a díky všem co mi tady s touto volbou svými dřívějšími příspěvky pomohli. Snad toto pomůže někomu dalšímu.

Ještě snad jen dodám že mě tu příjemně překvapila vysoká kvalita příspěvků i ceklová kultura diskuse.

Honza
scarabeus

#148 Příspěvek od scarabeus »

pate píše:tak to jsem rád neb to byl zatím důvod proč sem do toho nešel mohl by jsi být konkrétní ovšem neberu pokud napíšeš objednej z usa a pod beru domácí trhy jako relevantní zdroj součástek

Trhy, kde si prodejci masti kapsu na nicem, neberu jako relevantni.

Priklad:

Astra prodava prijimac AR6100 za Kc 1500,-.
Z USA te vyjde na Kc 1000 presne (999,57, ted jsem to schvalne kalkuloval). A to vcetne postovneho a pojisteni.

Rozdil je Kc 500.

V cem je vlastne rozdil? Ve 3 vecech, pokud vim. Prodavac v CR to sem musi nejak dovezt. Chapal bych, ze si prihodi kilo. A to je i tak moc, kdyz vezmes v uvahu, ze si nechava posilat velkou krabici plnou zbozi, ne po 1 ks jako my.

Druhy rozdil je, ze musi udelat preklad. Jenze preklad dela vyhradni dodavatel, coz je prave Astra. Mno, taky bych to chapal, rekneme 50 Kc, prelozi se to jednou, za drobny peniz, protoze jsou to dve male stranky. A i to je sakra moc.

Stale vidim rozdil Kc 350,-.

Pokud byste nekdo poztracel polozku jmenem zisk pro prodejce, zamerne ji ignoruju, protoze i prodejce v USA uz ma zisk zakalkulovan uvnitr ceny.

Treti rozdil - moznost reklamace. Ano, skutecne, reklamovat do zamori je trosku slozitejsi, nicmene ne nemozne. Bohuzel na tohle se nasi prodavaci vymlouvaji nejcasteji - ze moznost reklamace se musi "nejak" zaplatit.

Tohle je maly, jednoduchy priklad. Vy, co nakupujete v CR, nechtejte vedet jak si mastej kapsu u velkych modelu a vysilacek.

A to uz radsi nekomentuju, kdyz z lidi delaji blbce:

AR6100 - Kc 1500,-
AR6100e - Kc 1700,-

Rozdil je pouze v umisteni pinu, v zahranici cena stejna, ale u nas... vypada to jinak, tak tam hodime 200 navic, sup ;-)
pate
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od pate »

dobře 1000 je pořád dost daleko od 5OO apropo byla v tom doprava?
scarabeus

#150 Příspěvek od scarabeus »

batman: gratuluju k zodpovednemu pristupu, aspon nekdo nebere zdejsi rady na lehkou vahu :-)
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“