FUTABA FX-18 výškovka 2 serva

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
orry
Kontaktovat uživatele:

FUTABA FX-18 výškovka 2 serva

#1 Příspěvek od orry »

Zdravím chci se optat umí FX-18 diferenciaci každé půlky výskového kormidla ovládané 2 servama ? Pročítal jsem návod ale našel jsem tuto funkci jen u křidélek.
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od RadimHnilica »

proč nastavovat Diferenciaci na VOP???
Radim
orry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od orry »

Aha tak to jsem nevedel ze toto neni potreba pri doladovani nerovnosti akrobata.
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od RadimHnilica »

Diferenciace zpusobuje přece to že ti klapky (nastavuje se to u křidélek) nechodí stejnou výchylkou nahoru a dolů (jedna klapka má při vychýlce dolů menší vycýhylku než ta druhá a obráceně) u výškovky potřebuješ aby ti obě poloviny chodily absolutně přesně stejně.Pokud by ti jedna klapka chodila jinak než druhá mělo by to za následek přetáčení modelu.

Differenciací u křidélek se dá třeba dosáhnout odstranění sudovitosti ve výkrutech.
Radim
orry
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od orry »

U kridelek mi to je jasny. Cetl jsem si clanek o zaletavani akrobata a blbe jsem to z toho pochopil. Diky za objasneni.
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od RadimHnilica »

který článek?
Dej si pozor aby ti serva výškovky chodila stejně a tím jsi měl i stejné vychylky na obou polovinách!
Radim
orry
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od orry »

Na RC-XXL blbe jsem si to precetl moje chyba. Ale zajimalo by me jestli neajake drazsi vysilace maji tu moznost misto nastavovani delky tahla na kazde polovine vyskoveho kormidla, vytrimovani kazdeho serva zvlast.
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od RadimHnilica »

opet nevim k cemu by to bylo dobré? ty přec epotřebuješ trimovat obě poloviny zároveň. samozřejmě subtrimy exp atv mužeš nastavovat pro každou polovinu zvlášť ale musíš docílit toho aby ti obě serva chodila stejně
Radim
Kofa

#9 Příspěvek od Kofa »

Ahoj, abychom si rozuměli: Nejspíš chceš nějak nastavit střední polohu serv tak, aby obě půlky výškovky byly současně na středu a aby měly stejné výchylky. Trim pak musí působit na obě stejně.
Tím samým se právě zabývám při kompletaci nového F3Ačka. Používám TX Multiplex MC3010, kde se pro každé servo zvlášť nechá nastavit kromě jiného střed a rozsah pohybu. Každé servo se pak programově spřahne se zvoleným kniplem. Tak můžeš mít třeba 4 serva výškovky na jednom kniplu. Trimem se ovšem netrimují přímo serva, ale knipl. Jak je to u jiných vysílačů nevím.
Pozor!!! Je nutné použít přesná serva a stejnou geometrii pák na obou polovinách!!! Táhla musí být stejně dlouhá a nastavení středů serv na vysílači musí sloužit jen k jemnému doladění.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“