Diferenciace výchylek u souměrného profilu?
- Dolfa
- Kontaktovat uživatele:
Můj laický názor - křidélko vychýlené směrem dolů vyvíjí vztlak , ale zároveň brzdí a proto je třeba diferencovat tento rozdíl na druhé polovině křídla. Jsou modely citlivější , a méně citlivé na toto nastavení. Létám jenom malé poletuchy ale už jsem se setkal se strojem- křidélka do prava a éro šup do leva. Výchylka na levém křídle tak přibrzdila , že se éro stočilo do leva. A o tom je zalítávání ér. Každé chce svůj čas , i výchylky.
-
kral_vzduchu
diferenciace
I pro 100% symetrické letadlo má diferenciace často smysl: důvodem je nejen změna odporu profilu při výcjylce křidélka, ale i (nebo hlavně)indukovaný odpor, který při výchylce křidélka dolů na patřičné polovině křídla roste díky rostoucímu vztlaku a při výchylce křidélka nahoru (opět na své polovině křídla) klesá díky klesajícímu vztlaku. Díky této asymetrii vzniká moment kolem svislé osy, proti kterému mohu zasáhnout směrovkou. Jedinou výjimku tvoří let s nulovým vztlakem (např.kolmý klesavý let), při kterém jsou výhodnější symetrické výchylky křidélek.
Do celkového chování stroje ale zasahuje jěště víc parametrů, které se navzájem ovlivňují, někdy oslabují, někdy zesilují, takže zkoušet, zkoušet, ladit.
Do celkového chování stroje ale zasahuje jěště víc parametrů, které se navzájem ovlivňují, někdy oslabují, někdy zesilují, takže zkoušet, zkoušet, ladit.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Diferenciace je třeba u nesouměrných i souměrných profilů, pokud je třeba osovosti výkrutů. To, že to není třeba u souměrných profilů není pravda.
Setkal jsem se s tím, že byla potřeba diferenciace jiná pro výkrut z letu na zádech než z normálního letu.
Rozhodně doporučuji seřídit diferenciaci i u halového akrobata !! Já to testuji v obrácené kubánské osmě, kdy po půlvýkrutu nesmí letadlo uhnout.
Setkal jsem se s tím, že byla potřeba diferenciace jiná pro výkrut z letu na zádech než z normálního letu.
Rozhodně doporučuji seřídit diferenciaci i u halového akrobata !! Já to testuji v obrácené kubánské osmě, kdy po půlvýkrutu nesmí letadlo uhnout.
- Bohuslav Kyjánek
Re: diferenciace
kral_vzduchu píše:I pro 100% symetrické letadlo má diferenciace často smysl: důvodem je nejen změna odporu profilu při výcjylce křidélka, ale i (nebo hlavně)indukovaný odpor, který při výchylce křidélka dolů na patřičné polovině křídla roste díky rostoucímu vztlaku a při výchylce křidélka nahoru (opět na své polovině křídla) klesá díky klesajícímu vztlaku. Díky této asymetrii vzniká moment kolem svislé osy, proti kterému mohu zasáhnout směrovkou. Jedinou výjimku tvoří let s nulovým vztlakem (např.kolmý klesavý let), při kterém jsou výhodnější symetrické výchylky křidélek.
Hezký ! Tomu říkám teoretické zdůvodnění. Takže fakt asi co letadlo to originál a pak jen zkoušet a zkoušet
Bob K