Směrovka a dvoumotorová letadla
- Bohuslav Kyjánek
Směrovka a dvoumotorová letadla
Zdravím chlapi,
stavím Lockheed Lightning od FMS, kde jsou pro řízení použita křidélka a výškovka. Uvažoval jsem i o směrovce, ale je to komplikované, protože směrovky jsou dvě, takže dvě serva, více váhy, atd.
Máte někdo zkušenosti s řízením směru pomocí změny otáček motorů ? Budu tam mít dva regulátory takže po elektrické stránce žádný problém. Chová se ovládání tahu motorů stejně jako směrovka ? Zajímají mě jak praktické zkušenosti, tak teoretické zdůvodnění.
Díky
stavím Lockheed Lightning od FMS, kde jsou pro řízení použita křidélka a výškovka. Uvažoval jsem i o směrovce, ale je to komplikované, protože směrovky jsou dvě, takže dvě serva, více váhy, atd.
Máte někdo zkušenosti s řízením směru pomocí změny otáček motorů ? Budu tam mít dva regulátory takže po elektrické stránce žádný problém. Chová se ovládání tahu motorů stejně jako směrovka ? Zajímají mě jak praktické zkušenosti, tak teoretické zdůvodnění.
Díky
Bob K
- sgames
- Kontaktovat uživatele:
hehe, P38 lighting stavime taky, ale vlastni a trosku vetsi nez ze stavebnice,uz ho mame skoro hotoveho a tak nad tim taky uvazujeme ... jako ve vzduchu mit smerovky je na prd, jedine jsou dobre na zemi,ale to jde vyresit koleckem ve predu zeano,takze si myslim ze to nema smysl ....
Stoupak.cz - Portál pro všechny větroňáře, házedláře a jiné maníky :-D
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Směrovka a dvoumotorová letadla
Mixovani tahu motoru u dvoumotraka se stridaky je samozrejme mozne, ale delal bych to radej opatrne, pri vetsim rozdilu v otackach motoru to muze jit dost rychle do vyvrtky, specialne takovahle stihacka. (zkousel jsem to s pomerne hodnym hornoplosnikem a reakce byly ostrejsi nez jsem cekal).
Na smerovky bych se asi vykaslal uplne, pokud nebudes mit podvozek, tak je temer nevyuzijes (nepredpokladam ze s P38 budes litat nozaky
)
V praxi u modelu tohoto typu a velikosti uplne vystaci kridelka a VOP.
Na smerovky bych se asi vykaslal uplne, pokud nebudes mit podvozek, tak je temer nevyuzijes (nepredpokladam ze s P38 budes litat nozaky
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
- sgames
- Kontaktovat uživatele:
souhlas, kridekla jsou na nic, spise mi dela problem zabudovat vsechny tahla /hlavne vyskovka) do trupu (prece jen jsou pomerne tenke a aby neslo videt ani tahlo a vubec nic (maketovep rovedeni) tak to je trosku problem,nu uvidime
Stoupak.cz - Portál pro všechny větroňáře, házedláře a jiné maníky :-D
- Bohuslav Kyjánek
sgames píše:hehe, P38 lighting stavime taky, ale vlastni a trosku vetsi nez ze stavebnice,uz ho mame skoro hotoveho a tak nad tim taky uvazujeme ... jako ve vzduchu mit smerovky je na prd, jedine jsou dobre na zemi,ale to jde vyresit koleckem ve predu zeano,takze si myslim ze to nema smysl ....
Jak velký stavíte ? A jak jste s tím daleko ? nemáte nějaký fotky ?
Bob K
- Bohuslav Kyjánek
Abu píše:Mixovani tahu motoru u dvoumotraka se stridaky je samozrejme mozne, ale delal bych to radej opatrne, pri vetsim rozdilu v otackach motoru to muze jit dost rychle do vyvrtky, specialne takovahle stihacka. (zkousel jsem to s pomerne hodnym hornoplosnikem a reakce byly ostrejsi nez jsem cekal).
Na smerovky bych se asi vykaslal uplne, pokud nebudes mit podvozek, tak je temer nevyuzijes (nepredpokladam ze s P38 budes litat nozaky)
No jo, ale když já jsem si vymyslel, že u toho udělám zatahovací podvozek. Takže řízení směru by se hodilo. Souhlasím s tím, že ve vzduchu je to "o hubu", ale korekce před přistáním, případně pojezd se bez toho skoro neobejde. Takže do doporučení je opatrně zkoušet ?
Bob K
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Me se velice osvedcila ovladana predni podvozkova noha (mechanicky sprazena se smerovkou na jedno servo), na zemi to krasne zataci. Ale nevim jestli to spolu se zatahovacim podvozkem uz nebude moc komplikovany a tezky v tyhle velikosti. Pojizdet na zemi zmenou tahu motoru urcite pujde, ale asi bych si to mixovani dal na nejaky prepinac (treba dual rate) a ve vzduchu prepnul na mnohem mensi pomer, kolik, to je treba vyzkouset. Prozacatek bych zkusil na zemi 100% mix (pri plne vychylce jeden motor naplno a druhy stoji), ve vzduchu tak 10-15% (to mi taky kdysi doporucil nekdo od FreeAiru kdyz jsem u nich kupoval motory na dvoumotoraka).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz