Zlin 50L - HaiKong Model (Kostka model cetrum)

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tks
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od tks »

venry píše:
Doktor píše:>venry

Nevim do jaké míry to ovlivní obtékání, ale dobře to určitě není! Mezera by měla být minimální!

Taková akademická
Proč to není dobré :lol: Bavíme se o mezeře cca2mm,nebo si myslíš že při tak nizkých Re dochází k přefukování či dramatickému zvýření v tý spáře? Mnohem větší neplechu dělá právě ten možný zub díky nestejnému úhlu skosení

Na mojehobby se o tom nedávno psalo. Pokud máš zájem, pohledej. Ale je fakt, že tam uváděné důsledky byly až překvapivé (například že stačí myslím o třetinu menší výchylka na kormidle při zalepené spáře).
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Doktor »

>venry

Jestli mi paměť dobře slouží, tak v modeláři hodně let na zpátek, vyšel seriál o modelech F3A od "pana" pilota Ivana Čányho, kde přesně popisoval chování modelu s takto zhotoveným závěsem. Podle něj při takové mezeře dochází ke znatelnému snížení účinnosti kormidla.

P.S.: Možná by ses divil, co dokáže 3mm fuka mezi napojením Vop na stabilizátoru Sop ve tvaru T u ultralightu! :wink:
venry

#48 Příspěvek od venry »

Jestli mi paměť dobře slouží, tak v modeláři hodně let na zpátek, vyšel seriál o modelech F3A od "pana" pilota Ivana Čányho, kde přesně popisoval chování modelu s takto zhotoveným závěsem. Podle něj při takové mezeře dochází ke znatelnému snížení účinnosti kormidla.

P.S.: Možná by ses divil, co dokáže 3mm fuka mezi napojením Vop na stabilizátoru Sop ve tvaru T u ultralightu! :wink:

Proč myslíš že jsem psal o Re ? Jinak článek řešil zapuštění pohyblivých částí VOP a SOP ohledně účinnosti kormidel tam není pochyb.O dospělých letadlech a jejich konstrukci pravda něco málo vím.Jak jsem již psal výše větší chyba je ono nestejnoměrné skosení.
Jiří Kolář-BAN1

#49 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN1 »

Pro venry:

Jako první jsem začal s SOP a VOP nechtěl jsem použít čínské panty a tak jsem použil klasické.
Bohužel jsem narazil na problém, Haikong nechal tak málo místa na panty že to dopadlo takhle.
No nic se nedá dělat už je to slepené. Na křídle budu muset použít plastové ohebné panty,pořád lepší než papírové.

Takže ještě jednou. Normální panty zadlabat, mezeru(u zalepené SOP VOP) přelepit. O špatném skosení nečeho někam tam není ani slovo. Takže na křídle zase normální panty zadlabat, mezera skoro žádná a vše v pohodě. :lol:
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od RadimHnilica »

venry píše:

Proč myslíš že jsem psal o Re ? Jinak článek řešil zapuštění pohyblivých částí VOP a SOP ohledně účinnosti kormidel tam není pochyb.O dospělých letadlech a jejich konstrukci pravda něco málo vím.Jak jsem již psal výše větší chyba je ono nestejnoměrné skosení.

Přelepením spáry mezi kordmidlem a stabilizátorem zvětších učinek řízené plochy o tom netřeba debatovat to je odzkoušené....fakt. neříkám ale že je to nutnost!
Radim
venry

#51 Příspěvek od venry »

RadimHnilica píše:
venry píše:

Přelepením spáry mezi kordmidlem a stabilizátorem zvětších učinek řízené plochy o tom netřeba debatovat to je odzkoušené....fakt. neříkám ale že je to nutnost!

Jde o to jakou spáru myslíš,jestli tu mezi dvěmy profily(plochami - pohyblivou,pevnou částí SOP,VOP) tady není pochyb o zvýšení účinnosti.nebo konstrukční vnitřní (mezi těmito plochami vzniklou odsazením panty cca 2mm ) zde při Re číslech jakých se model pohybuje nevidím nějaké rapidní zlepšení.Spíš estetické zhoršení tou páskou která se různě krčí atd.Ale to je můj názor a moje zkušenost v dnešních brusech se tento typ navázání kormidel nepoužívá,vše je již zapuštěné
kf

#52 Příspěvek od kf »

Tak co, lítali jste s ním už někdo ?
Já jsem si ho chtěl původně nacpat pod stromeček, ale pak jsem si vyčůraně řekl, že si počkám na reference.
ARNOLD
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od ARNOLD »

tks píše: Mimochodem si myslím, že ta averze vůči "papírovým" je zbytečná, ale zase chápu, že se mnohým nelíbí. Ale v tom případě to je potřeba předělat a udělat to kvalitně.

http://www.akroforum.cz/viewtopic.php?f=4&t=612
ChluppCZ
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od ChluppCZ »

taky jsem toho Zlína zahlídl, a vypadá báječně, myslím že to bylo na http://www.hobbyarena.cz mají ho ve dvou velikostech .25E a .70E Kdybych ted' nekoupil EDGE .25E od stejného výrobce, tak bych už bral toho zlína :) A přeji jejich majitelům at' to lítá :)
Spektrum DX7 aneb briketa bez kristalů ?
T-Rex 450S/SE (430L, BLC-40, GY401)
F3P Clik! (HCS C 40W, LiteStorm 300mAh)
Decathlon Art-Tech (AXi2208/34SL, 3S LiPol)
HK EDGE 540t .25e ( Turnigy 35-42, HXT900 )
zinke
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od zinke »

Dnes jsem ho doskládal je bez vrtule,paliva,a výfuku,protože ten předělávám.
Váha 2300gr :D
Obrázek
Baloo

#56 Příspěvek od Baloo »

Ahoj dneska jsem Zlinku dostavel - udelal jsem ho na elektriku - letova vaha me vysla na 2,2kg ale trochu me prekvapilo ze abych ho spravne vyvazil musim pridat do cumaku skoro 500g to se me zda skoro dost. Vsechno mam v predu ,motor, 5slife hned za motorem , regl . Udavana CG je 118 od nabezky kridla. Museli jste to taky tak dovyvazovat ? Jak ti to vychazi s tim spalovakem ?
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Nakadah »

Sakra 8O pul kila olova to je vazne nejak moc. Teziste pouzivas dle manualu? Nechces si ho radeji vypoctem overit? Nak
Baloo

#58 Příspěvek od Baloo »

Bohuzel mam pocit ze tech 118mm bude asi spravne , nepocital jsem to , ale vychazi to priblizne cca do 1/3 kridla. :(
DH-100 Vampire 1450mm, P-40 Warthog 2500mm, T-Rex 600 MD500
Penty

#59 Příspěvek od Penty »

Nevím jaký tam máš motor, ale možná by stálo za uvážení dát tam silnější,a tím těžší, motor. Nemusel bys potom tolik dovažovat.
Baloo

#60 Příspěvek od Baloo »

Pčesně touhle cestou jsem se dal. Než vozit 500g olova tak ať radeji vozim něco užitečnýho - koupil jsem motor arrowind 4020/8 celkem slušnej macík , na 3D by měl utáhnout 2,6kg ero , tak jsem zvědavej - jo a baterky 6sLiFe , tak večer to tam namontuju a uvidim co budu ještě muset přidat do čumáku.
DH-100 Vampire 1450mm, P-40 Warthog 2500mm, T-Rex 600 MD500
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“