Dílna a vybavení
Dílna a vybavení
Prohledával jsem témata a nikde jsem nenarazil kdo a jak má zařízenou dílnu
Tak honem se chlubte. Ať je také nějaká inspirace.
Re: Dílna a vybavení
deathhand píše:Prohledával jsem témata a nikde jsem nenarazil kdo a jak má zařízenou dílnuTak honem se chlubte. Ať je také nějaká inspirace.
no vono to taky zalezi jaký letadla vyrábíš, jestli minimakety na gumovej pohon nebo nějaký benzínový obry
Ahoy, mám klasickou lupenkovou rámovou pilku ruční, jednu elektrickou, vrtačku alá Dremel, jednu stolní (čínskou), několik lámacích nožů různých velikostí, jeden modelářský nůž Maxx od Pan Airu s výměnnými plátky, hromadu dřevěných špalíčků na smirek a pracovní stůl, na něm smrkovou desku 1200 x 400 x 28 jako pracovní. K tomu trafo (bez krytu
) s rámem jako tesařské pily s řezacím drátem na PS. Jó a zapomněl jsem, že jsem si pořídil hořák na tvrdé pájení (na podvozky).
Žádné CNC obráběcí centrum, žádný speciální laserový plotr na řezání, žádná výrobní hala velikosti Mladoboleslavské Škodovky, žádná prototypová dílná s aerodynamickým tunelem poblíž VZLÚ
.
Opravdu jde o to co děláš. Jistý kolega, který nyní staví 2 makety WW I bude potřebovat větší vybavení, ten který skládá ARF z krabice nepotřebuje skoro nic. Můžeš mít doma v případě potřeby dřevo- i kovoobráběcí dílnu a stačít to nebude.
Žádné CNC obráběcí centrum, žádný speciální laserový plotr na řezání, žádná výrobní hala velikosti Mladoboleslavské Škodovky, žádná prototypová dílná s aerodynamickým tunelem poblíž VZLÚ
Opravdu jde o to co děláš. Jistý kolega, který nyní staví 2 makety WW I bude potřebovat větší vybavení, ten který skládá ARF z krabice nepotřebuje skoro nic. Můžeš mít doma v případě potřeby dřevo- i kovoobráběcí dílnu a stačít to nebude.
Hitec Aurora 9X
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jsem si vzpomněl, že do vybavení "dílny" může patřit (paradoxně!!!) třeba šicí stroj. Když budeš dělat velké makety s pilotem, bude třeba ho obléknout, hadříky na panenky asi nebude ta správná móda
Hoblovka s pásovou, či kotoučovou pilou na dlouhé nosníky a další stroje a nástroje. Viděl jsem v jednom časopise model, jehož kostra byla svařena (či spájena?) z tenkostěnných ocelových trubek - byl to nějaký obřík, takže svářecí souprava, nejlépe mikro MIG, TIG.
Odlévači detailů mohou používat vakuovou pumpu (není to taková ta speciální pánská
) na vysátí vzduchu z odlévací hmoty. K tomu např. gravírovací frézku na výrobu forem.
Dá se modelařit opravdu s málem.
Hoblovka s pásovou, či kotoučovou pilou na dlouhé nosníky a další stroje a nástroje. Viděl jsem v jednom časopise model, jehož kostra byla svařena (či spájena?) z tenkostěnných ocelových trubek - byl to nějaký obřík, takže svářecí souprava, nejlépe mikro MIG, TIG.
Odlévači detailů mohou používat vakuovou pumpu (není to taková ta speciální pánská
Dá se modelařit opravdu s málem.
Hitec Aurora 9X
Je pravda že se dá modelařit s málem např. papírové modely ale jen sem chtěl toto téma nakousnout. Sám teď stavím DROMADERA od Moravce r.1180mm a na to není opravdu velké místo a ani výbava (dělám to v pokoji na stole 80/120cm)
(Tedy to letadlo )
ale při stavbě ARF Cesny 210 cm. jsem se tam už nevešel a nezbylo mi než utect do garáže a trochu ji poupravit (mezipatro)
to deathhand, tady je jiný problém. Modelařit se dá skutečně jen s pilkou, vrtačkou a kusem smirku. Tady je problém ve stavebním prostoru. Já stavím ve sklepě a když otáčím křídlo, musím vyjít ven, otočit a vlézt zpátky
Můj pracovní stůl není o nic větší, spíš menší, než ten tvůj. To je jeden z důvodů proč nechci dělat obříky. Mám Pipera 1,8m a je ho plný sklep. K tomu pár dalších eroplánů a nevejdu se tam ani já.
. A to plánuju postavit dvouplocha R cca 1200 - 1300mm. Tyhle potvory se těžko skládají
. Už jednoho mám (až příjde čas dám ho do galerie) a ten je velmi neskladný i při velikosti 1120 x 990 mm.
Hitec Aurora 9X
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
Jasan že se to musí dělat kde to jen jde
Ale celé moto mojí otázky bylo jen aby se modeláři ukázali ne jen jako stavitelé modelů.
Třeba má někdo naklizeno a někdo binec.
Na podobném diskuzním foru plastikových modelářřů je taková sekce vybavení dílny - různé udělátka ,domácí stroje a přípravky,odtud můj zájem.
Ale celé moto mojí otázky bylo jen aby se modeláři ukázali ne jen jako stavitelé modelů.
Třeba má někdo naklizeno a někdo binec.
Na podobném diskuzním foru plastikových modelářřů je taková sekce vybavení dílny - různé udělátka ,domácí stroje a přípravky,odtud můj zájem.
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
Tady máš kopu dílen
http://dilna.aeroomni.com/html/galerie_dilen.html
http://dilna.aeroomni.com/html/galerie_dilen.html