Problém s vysílačem Futaba FC-16

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
mnov

Problém s vysílačem Futaba FC-16

#1 Příspěvek od mnov »

Dnes jsem vyrazil polétat s modelem Alien a se starou FC-16. Natankoval jsem model a začal zkoušet RC ovládání. Zde však nastal záhadný problém. Model reagoval na vysílač tak jako by byl nastaven mix mezi všemi kanály navzájem. Ovládal jsem jeden kanál a všechna serva se začala pohybovat. Sbalil jsem to tedy a odjel z letiště s podezřením na vadný přijímač. Doma jsem přijímač vyměnil a problém se opakoval. Všech pět serv chodilo najedno. Vzal jsem tedy jiný vysílač a bylo jasno. Problém byl ve vysílači FC-16. Pak mne napadlo vyzkoušet zda to bude FC-16 dělat i v modu PCM. Na stole jsem tedy zkušebně zapojil serva k PCM přijímači a vysílač přepnul do tohoto režimu. Vše fungovalo bez problémů. Vzal jsem tedy původní PPM přijímač a provedl další zkoušku v režimu PPM, ale i v tomto režimu již vše fungovalo bez problémů. Nesetkal jste se někdo s něčím podobným?
Jozef_A

#2 Příspěvek od Jozef_A »

Mne sa stalo niečo veľmi podobné minulú sezónu, po vypnutí a následnom zapnutí vysielača to prestalo, takže som to ďalej veľmi neriešil. Za sezónu som mal ale niekoľko krízových situácií a aj zopár havárií, pri ktorých som mal silné podozrenie, že sa čosi nedobré deje s vysielačom, na zemi všetko fungovalo a prípadné výmeny prijímača nič neodhalili. Nopokon som vysielač otvoril a s prekvapením som zistil, že jeden z tých plochých káblov, ktoré prepájajú mikroprocesorovú dosku s VF časťou atď, bol uvoľnený... Ako sa to stalo netuším. Odvtedy ale všetko funguje, ako má.

Jozef
zz
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od zz »

Jak je ten vysílač starý?
mnov

#4 Příspěvek od mnov »

zz píše:Jak je ten vysílač starý?

Tak to přesně nevím, ale asi hodně. Je to ještě verze bez EXP.
zz
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od zz »

mnov píše:
zz píše:Jak je ten vysílač starý?

Tak to přesně nevím, ale asi hodně. Je to ještě verze bez EXP.

Závada může být klidně v plošňáku, závislá na teplotě...
mmmichal

Re: Problém s vysílačem Futaba FC-16

#6 Příspěvek od mmmichal »

Měl jsem podobný problém s FC-16. Rozbil jsem několik letadel, než jsem na problém přišel. Chyba byla v přelámaném plochém vodiči mezi deskama. Při zavírání vysílače se občas stane, že se ten kabel přimáčkne a vodiče nalomí. Potom to začne zlobit. Doporučuji odnést do servisu a nechat vyměnit a zkontrolovat.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“