Jakou nabíječku?

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
LEXA

#61 Příspěvek od LEXA »

Je toho zde napsáno dost,ale všechny příspěvky se okamžitě "zvrhnou" a řeší spoustu problémů,které mi při výběru nepomáhají .Moje představa o nabíjení je ,že zapnu dle pokynů a o nic víc se nestarám.Neřeším za jak dlouho se aku nabije,jak atd.Chci přístroj,který kvalitně umí nabít Li-pol tříčlánek a je napájen ze sítě a n i c v í c ! děkuji
Sali

#62 Příspěvek od Sali »

Sali
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od RiMr »

tks píše:Tak naposledy - měl jsem tady Accucell, iCharger, imax, gtpower a všechny ostatní stroje z HC co se prodávají pod různými jmény a jsou furt stejné (icharger je dejme tomu vyjímka, ale softwarově je to skoro stejné).
Například imax doslova rozbalancvával, ačkoliv na displeji zobrazoval naprosto stejné hodnoty na článku - prostě neuměl měřit napětí na článku. Firmware těchto nabíječek (user interface) je otřesný, ale chápu, že to mnohým vyhovuje. Mi to nevyhovuje - já si nastavím jedním tlačítkem program 3C, připojím jakoukoliv LiPol a zmáčknu druhé tlačítko (víc jich tam není). A po půlhodince mám naprosto spolehlivě nabitou sadu (nebo dvě, pokud zvolím nabíjení dvou sad najednou). O takových věcech jako upgrade FW a kompletní nastavování přes pc se nezmiňuji, to považuji za samozřejmost. :wink:
Ale to je fuk - jak říká Dalibor (Graup15): "Musí nám to dělat radost, to je to nejdůležitější".

No tak podívej, tak jsi měl asi smůlu, já používám tyto srágory a accu mají po nabití takové napětí, jaké udává nabíječka, měřeny ihned po nabití jednotlivé články... A přestože jsem hračička, studium grafů a výstupů do excelu, na to už fakt čas nemám. Nabíjím abych lítal, nelítám/nemodelařím abych nabíjel. Ale rozumím, a to čistě a jasně, tomu, že pokud má někdo X accu paků v hodnotě několika tisíc za jeden, tak se snaží jim maximálně prodloužit životnost a chová je jako v bavlnce. Ale já se svými Zippynami, max. 3S2200 a 2S4300 do lodi, v hodnotách několika set korun, výdaj několika tisíc za nabíječku před sebou samým neobhájím... Leda bych byl fakr fanda do nabíjení, ale já jsem spíš fanda do lepení a lítání/ježdění... :)
A stejně jako ty sděluješ své zkušenosti s levnými nabíječi, které jsou pro tebe v důležitých parametrech nepoužitelné, já ti sděluji své zkušenosti: obyčejná 50W Accucell dělá všechno, co pro své asi nízké modelaření potřebuju:

NABÍJÍ
- max 5A, pro mě naprosto dostačující
- měří nabitý náboj, do konk. accu nacpe asi o 5% míň než Ultramat
- při nabíjení balancuje, kontrolováno ze začátku kontrolním měřením, teď už na to prdím a nabíječce věřím, prostě nabíjím lítám nabíjím lítam...
- poskytuje dopl. nesmysle jako Storage nabíjení, fast nab., používám tak ten Storage...

VYBÍJÍ
- měří vybitý náboj, s dostačující přesností - srovnáváno s Infinity

DÁLE
- cykluje (používám u NiCd do lodí)
- nabíjí luxusně NiMh i NiCd
- ochrana (resp. upozornění) auto accu před vybitím
- ochrana před přepólováním - zkoušeno :twisted:
- něco na co jsem zapomněl :)

Takové jsou zase moje zkušenosti. Čili když mi tvrdíš že to NEFUNGUJE a já vidím že mě to FUNGUJE... :)
Co mi přinese nabíječ za několik tisíc navíc? Přesné balancování - problémy s rozbalancováním se mě zatím vyhnuly - na začátku kontrolováno měřením. Větší proudy - s mými kapacitami a 1P nepotřebuju. Uživatelské rozhraní - sekvenci "LiPol - Balance - 1,5Ah - 3S - skutečně 3S" zvládám asi tak za 5 vteřin. Šetrnější a sofistikovanější "plnění" accu - zase, po mých levných accu chci aby vydržely jednu až dvě sezóny, což zatím drží, až na jeden 2S, který jsem vyzkratoval vinou vlastní blbosti...
A to prosím všechno u nabíječe, který v létě stál cca 600 korun českých plus doprava.
Ale ano, až (a to není o tom jestli, ale až) se dopracuju k velkým accu pro velká éra, které jsou i v Číně drahé, pak budu řešit silnější a lepší nabíječ. A je docela možné, že si koupím nějaký značkový nabíječ za pár tisíc (třeba Infinity, kterou jsem měl jako v1 jako svůj první mod. nabíječ). Ale stejně tak je možné, že si na základě cizích zkušeností a kontrolních měření koupím zase "čínu", pokud míra "rizika" bude vyvážena dostatečnětisícovým rozdílem.
Jednoduše - ty máš zkušenosti že ti levný nabíječ nebyl schopný články zbalancovat a je špatně ovladatelný, já tyto zkušenosti nemám... :) :) :) A výstupy do grafů a tabulek - čučím do toho celý den v práci, tak mi to (u těch levných) nechybí, to jdu radši lítat :)
Je to jak píšeš prostě o tom "Musí nám to dělat radost, to je to nejdůležitější"

:) :) :)
tks
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od tks »

Přesně todle bych napsal před rokem, možná dokonce i před půl rokem. Fakt. :wink:
Jo, jen pro upřesnění - moje CP10 stálo myslím 2400Kč. 4litry bych si před sebou taky obhajoval mnohem složitěji.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od AR1 »

Marek71 píše:Nabíjanie 3C práveže nabíjač zvládne v pohode, skoro každý. Si zober napr. baterku 3s kapacitou 500mAh. Aj nabíjač so smiešnym výkonom 50W ti umožní do tejto baterky narvať povedzme 3A a to je 6C ! Tu nejde o to, že by to nabíjače nezvládali... zvládajú, navolíš kapacitu, alebo nab. prúd a nabíjaš akýmkoľvek C, akým len chceš. Ide o to, že CellPro si zistí podľa stavu baterky bezpečnú hranicu nabíjania v tebe zvolenom maxime (1C, 2C, 3C ?) a tú použije. Čiže nebude natvrdo nabíjať unavené baterky prúdom 3C, ak si to nastavíš... stačí sa pozrieť na grafy, čo sem dával jiraka pochopíš.

PS:
Teda, aspoň ja to takto chápem. Ak sa mýlim, majitelia CellPro ma uvedú na správnu mieru :-)

AR1 píše:Z toho mě neplyne, že můžu prát do Lipo 3C proud. Jestliže mám na Lipolkách varování, že můžu nabíjet max 1C, tato nabíječka to nijak nemění, resp. tak jak je to pospáno tak to neznamená, že těch 3C můžu do Lipo prát - z hlediska baterek, a to je hledisko prvořadý. Spíš to vidím tak, že většina nabíječů 3C nezvládne, tato ano, je otázkou co na to Lipolky.

Marku, samozřejmě že u 0,5Ah zvládně kdejaký nabíječ 3C (v kolika modelech máš tuhle kapacitu žes ji použil jako argument? V nějakém halovém modelu?). Já mám nejmenší kapacitu 4,15 Ah, standard 4,9 Ah, tj cca tak kolik nabíječů umí 15A pro tří, u mě resp 4článek?
Já jen opakuju, že ta možnost nabíjet Lipolky 3C mě z návodu neplyne, není tam nic uvedeno ve smyslu - nabíjejte Lipo proudy 3C , vzhledem k SW v nabíječi Vám garantujeme nepoškození baterií. Ale ať to tam je a já si to hned objednám, uvažuju o další nabíječce ale nejsem blázen, abych v bytě nabíjel Lipolky 3C jen proto, že to někdo psal na internetu na foru. Abys rozuměl, nechci se hádat že to nejde, já chci mít důkaz že to jde :D
http://ar1.rajce.idnes.cz/
tks
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od tks »

Já to tak nabíjím a zatím jsem nevyhořel. CellPro nejprve sadu očichává a zkouší, po pár minutách postupně přidává a stále testuje, jak to ta sada zvládá. Takže se nenabíjí konstantním proudem - proud se mění podle aktuální kondice sady. Navíc je max. 10A, takže u Tvých sad se stejně přes 2C nedostane.
Ale pro zachování objektivity - tato inteligence hlídání stavu sady je asi poměrně obtížná a občas se objeví nový FW, který řeší nějaký problémek (třeba pro sady s vysokými C to mělo problém).
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od Marek71 »

AR1:
Jasne, chápem. Ale to je potom o výkone nabájačky a nie o inteligencii. Ja len tvrdím, že nabíjať prúdmi 3C dokáže hocijaká výkonná nabíjačka a v tomto smere nie je Cellpro žiadny preborník. Jeho sila by mala práve spočívať v tom, čo ty požaduješ. Aby teda nabíjala 2C, príp. 3C baterky bezpečne a odlišne od iných nabíjačov, ktoré tam naperú bez "premýšľania" 3C a nestarajú sa, či to pack zvládne. Ale to už objasnil Tomáš...
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
AR1
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od AR1 »

Já to beru že to tak je jak říkáte, jen bych to chtěl někde vidět ofiko :D
Stejně si jí asi koupím, z venku vyjde docela dobře resp. potom asi nemá ani konkurenci a jak správně píšeš, stejně 3C do svých sad nedostanu.
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

Nabíječky

#69 Příspěvek od Bizon »

Mám zkušenosti s oběma nabíječkama, Turnigy mám já a tu druhou brácha, a jsou UPLNĚ STEJNÉ!!! Takže si hoď mincí (nebo spíš podle ceny a poštovného...) Jinak já jsu spokojený, i kdyby měřily o 0.05 V mimo, tak se ještě nic moc nedějě (Li-po těsně vydrží i 4.3V), takže jestli máš pár levných baterek na rekreační létání tak bych se nebál.

Jo, kdybych měl osmičlánkové značkové paky nad 5Ah za tisíce korun tak bych koupil něco jiného, ale to podle mně patří do jiného vlákna, tady je to tak trochu spam...
AR1
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od AR1 »

Marek71 píše:AR1:
Jasne, chápem. Ale to je potom o výkone nabájačky a nie o inteligencii. Ja len tvrdím, že nabíjať prúdmi 3C dokáže hocijaká výkonná nabíjačka a v tomto smere nie je Cellpro žiadny preborník. Jeho sila by mala práve spočívať v tom, čo ty požaduješ. Aby teda nabíjala 2C, príp. 3C baterky bezpečne a odlišne od iných nabíjačov, ktoré tam naperú bez "premýšľania" 3C a nestarajú sa, či to pack zvládne. Ale to už objasnil Tomáš...

Marku, jasný, to je to co přesně říkám, že tak jak jsem si přečetl návod, to mě působí popisem výkonu, nikoli inteligence. Ale neříkám, že to tak není. Já to fakt nevím, jen se toho chci dopátrat.
tks
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od tks »

AR1 píše:Já to beru že to tak je jak říkáte, jen bych to chtěl někde vidět ofiko :D
Stejně si jí asi koupím, z venku vyjde docela dobře resp. potom asi nemá ani konkurenci a jak správně píšeš, stejně 3C do svých sad nedostanu.

Za kolik a kde ji teď venku nejlevněji pořídíš?
AR1
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od AR1 »

tks píše:
AR1 píše:Já to beru že to tak je jak říkáte, jen bych to chtěl někde vidět ofiko :D

Za kolik a kde ji teď venku nejlevněji pořídíš?

Zkusím Singapur na kolik vyjde, jen se nějak - nechápu proč - nemůžu dostat přes registraci (a přitom je to jednoduchý).
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od Marek71 »

Máš nejaký tip, kde ju výhodne kúpiť ? Pretože čo som naposledy sondoval, tak to bola bieda :-( Dolar stúpa a tak je paradoxne lacnejšie ju kúpiť v ČR ako napr. priamo u FMA... a v Singapure už vyjde tiež cca. 3.400 KČ.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
tks
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od tks »

Já ji mám ze Singapuru, stála mě 2400 myslím (v létě). Při dnešních kurzech bych už jednoznačně volil domácí nákup, za těch pár stovek ty starosti nestojí (viz můj web).
AR1
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od AR1 »

Hm, tak to tedy potom už není žádná sranda, počítal jsem s tím Singapurem..
Ale mě nepřišlo ani na další pokus s jiným emailem heslo, takže zatím nevím.

Edit - přišlo heslo. Stránka se zablokovala při zadání adresy. Asi se na to vykašlu :D
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“