Blade 400

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
pitpaja

Blade 400

#1 Příspěvek od pitpaja »

Zdravím všechny vrtulníkáře,které tímto prosím o radu.Jsem novopečeným majitelem Blade 400 a úplný začátečník s létáním vrtulníkem.Po několika málo pokusech jsem se odhodlal zvednout vrtulník asi 40cm nad zem a mám problém v tom,že mi vrtulník letí vodorovně na levou stranu.Když jsem se znažil trimem natočit náklon listů tak mi při přistání padal na pravou stranu.Seřídil jsem proto znovu cykliku a rovnoběžnost rotor.listů jelikož z výroby to nebylo(jak to bylo uvedeno),ale vrtulník letí stále k jedné straně.Neklopí ale stále letí bokem vlevo.Prosím pokud je to jen trochu možné popsat co je třeba ještě zeřídit budu rád za každou radu.Těšil jsem se jak ho poprvé zvednu a budu viset ale zatím se musím točit kolem osy jinak by mi odletěl pryč.
mrpilot

Re: Blade 400

#2 Příspěvek od mrpilot »

pitpaja píše:Seřídil jsem proto znovu cykliku

Mas na mysli trimy alebo cyklicku dosku ? Ak ti vrtulnik "taha" do strany tak bude potrebne skontrolovat, ci je doska cykliky vo vodorovnej polohe...
pitpaja

#3 Příspěvek od pitpaja »

Děkuji za odpověď.Trim jsem použil pouze pro náklon rotoru opačně s úmyslem že se to vyrovná ale to bylo špatně.Desky cykliky jsem seřídil vodorovně proti sobě a ještě aby byly vodorovně s rotorovými listy jak jsem se dočetl na internetu.
pitpaja

#4 Příspěvek od pitpaja »

Zapoměl jsem připsat,že i po tomto vodorovném seřízení je to stále stejné vrtulník jde stále na jednu stranu,proto prosím stále o radu v čem dělám chybu.
raging

#5 Příspěvek od raging »

pitpaja píše:Děkuji za odpověď.Trim jsem použil pouze pro náklon rotoru opačně s úmyslem že se to vyrovná ale to bylo špatně.Desky cykliky jsem seřídil vodorovně proti sobě a ještě aby byly vodorovně s rotorovými listy jak jsem se dočetl na internetu.
tomu nerozumim,jak to myslis :?: desky cykliky?Deska cykliky musi byt kolmo k hlavni hrideli,jinak,pravotocivy vrtulnik normalne kloni doleva :wink:
jeste bys mel vedet,ze se jednorotorovy vrtulnik musi neustale ridit,neda se srovnavat s koaxialem :idea:
mrpilot

#6 Příspěvek od mrpilot »

pitpaja píše:Děkuji za odpověď.Trim jsem použil pouze pro náklon rotoru opačně s úmyslem že se to vyrovná ale to bylo špatně.Desky cykliky jsem seřídil vodorovně proti sobě a ještě aby byly vodorovně s rotorovými listy jak jsem se dočetl na internetu.

Skus skontrolovat tazisko...
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

Cyklika?

#7 Příspěvek od Bizon »

Ty asi předpokládáš že když je deska cykliky kolmá k ose tak by měl vrtulník víceméně viset, nebo ne?

Taky jsem si to myslel, zní to logicky, ale není tomu tak. Aspoň Wolf kterému dělám mechanika to tak nemá, když se vytrimuje aby pěkně visel tak je cyklika lehce, ale znatelně vychýlená! Někdo už to tu psal že pro určitý smysl otáčení rotoru je přirozené ujíždění do jedné strany. Takže to vytrimuj aby ti to neuhýbalo (moc), i když to bude znamenat lehce nakloněnou cykliku.

A jak už taky někdo taky psal, jednorotor nevisí nikdy přirozeně, pro vis je potřeba neustále páčkovat. Prostě chce letět...!=)
pitpaja

#8 Příspěvek od pitpaja »

Přesně tak,desku cykliky mám kolmo k ose .Není mi ale dost dobře jasné proč při uhýbání vrtulníku k jedné straně mám malinko naklánět cykliku když má za funkci let dopředu nebo dozadu(doufám že nemluvím hloupost)Na stranové uhýbání má přece vliv naklápění rotoru.Nicméně něco jsem ještě pošteloval dnes to vyzkouším a každopádně dám vědět.Nějaké rady jsem pochytil na yotube kde vrtulník krásně visel ale neviděl jsem jak to ovládá a jestliže "páčkuje" už při startu tak se mám na co těšit.
Rajny
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Rajny »

deskou cykliky ovladas uplne vsechno krome toceni, na to je zadni vrtulku, packovat se musi uz pri startu, pod listama se tvori vzduchovej polstar po kterym vrtulnik utika
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

Cyklika

#10 Příspěvek od Bizon »

Jj, naklápěním desky cykliky ovládáš klopení (dopředu-dozadu) i klonění (doleva-doprava) a jejím posunem po ose ovládáš kolektiv, takže fakt skoro všechno...

Jinak s tím páčkováním jak psal Rajny, hned jak se odlepíš od země tak je to nejhorší! Vrtulník letí na polštáři ze kterého ale pořád sklouzává. Takže až to budeš trimovat tak nad zemí jen nahrubo aby to neutíkalo moc, a doladit až výš ve vzduchu. Protože když to vytrimuješ na tom polštáři a vzlétneš výš, tak tam už to vytrimované nebude...

Ale samozřejmě vytrimování neznamená že vtrulník bude viset sám! Jen budeš muset korigovat míň a kolem středních polloh páček, což je příjemnější než to kvedlat v polovině výchylek...
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“