Supermarine Spitfire Mk.V z http://www.rcspitfire.cz/

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
valajda
Kontaktovat uživatele:

#106 Příspěvek od valajda »

měřítko to je cca 1:8 a ne deklarovaných 1:10... :lol:
Jean12

#107 Příspěvek od Jean12 »

Mě se to třeba líbí, ale 200 za číslo je zlodějina, jedině když tam píšou že jim můžu číslo vrátit když se mi nebude líbit, tak si obkreslím všechny části na balsu překližku nebo do cadu.... kolečka a takové věci si koupím v prodejně a mám spitfire skoro zadarmo :D :D
Albeda

#108 Příspěvek od Albeda »

[quote="Jean12" ...jedině když tam píšou že jim můžu číslo vrátit když se mi nebude líbit [/quote]

Veris tomu? :lol:
encorz

#109 Příspěvek od encorz »

Dobré ráno,
moc pekně tu komentujete ten model s toho časopisu. Sem jeden z těch, pro některé z "hlupaku", který važně uvažoval o pravidelném kupování toho časopisu. Sem si vědom že to bude stat cca. 14k a to bez motoru atd. Ale když se na to podíváte očima člověka, který z výplaty moc neušetří, tak je pro něj lepší dávat něco málo pod 800kč mesíčně než třeba 6-8k najednou.
Mě osobně to nadchlo, sem taková hračička. Strašně rár se bavím s modelama z plastu a papíru a nevadí mě u toho sedět celé dny, a tenhle model je příjemná změna. Jiný materiál jiné pracovní postupy atd.
RC modelům sice absolutně nerozumím, ale díky tomu mě ten projekt ukázal že to může byt vcelku zajímavá věc která stojí za odskoušení.

Peníze vladnou světem, prot by jsem byl rád kdyby me někdo dal nějakou alternativu k tomuto modelu. Čekám že se tu spousta lidí napíše, že si mám koupit něco pro začátečníka. Ale prostě ja se chci i stavbou bavit nechci jen slepit 4 časti dohromady a létat.

Jak říkam jsem amatér, absolutní, ale chci mít radost z práce. Proto mě dejte nějakou radu jak třeba na nějakém internetovém obchodě poznám že ten model je stavebnice a ne skoro hotové letadlo.

PS:včera došla výplata tak by na nějaky model za 6-8k bylo ;-)

moc děkuji
zdzd

#110 Příspěvek od zdzd »

Nebuď naivní. Z toho nikdy nic pořádného nevzejde.

Člověk, který modelařit a létat umí, do toho nikdy nepůjde. Má mnoho lepších způsobů jak si pořídit model.

Člověk, který neumí nic, nemá šanci si Spifire užít, ani kdyby ho dostal na stůl hotového a seřízeného. Stíhačky z WWII jsou obecně dost špatně ovladatelné modely. Spifire obzvlášť. Dolnoplošník s eliptickým křídlem má letové vlastnosti, které rozhodně nejsou pro začátečníka. Nehledě na obtížnost stavby.

Můj názor je ten, že celý projekt ani do konce nedojde a jeho autoři jsou si toho celkem vědomi. Mediální masáž na začátku, velký prodej počátečních dílů, pak zájem půjde dolů. Málokdo vydrží kupovat celou řadu, sem tam mine jeden díl, bude mu něco chybět, bude mít jiné zájmy, něco zlomí, ztratí a tak dále. O poslední díly bude pár desítek zájemců. Těm navíc dojde, že motor a rádio se kupuje zvlášť, navíc předražený ksindl. Výsledkem bude několik nedodělaných modelů visících pod stropem jako dekorace, ve vzduchu ani jeden a plné kapsy vydavatele. A žádný problém s reklamacemi za nefunkční éro. Protože to 99.99% lidí vzdá dobrovolně ještě před koncem, a to "úspěšné promile" si je vlastnoručně rozmlátí během prvních 3 vteřin pokusu o let... :cry:

Celkem rád bych se mýlil, ale jsem realista. Jediné plus vidím snad v tom, že po pár číslech a při nastavených cenách se někteří zadrápkují, navnadí se, pochopí situaci a půjdou rovnou koupit něco vhodného a za rozumný peníz.

P.S. I ty už jsi k tomu nahlodaný. :wink:
kf

#111 Příspěvek od kf »

Stejný efekt dosáhneš koupí stavebnice v tzv. rozsypu - je to uvedeno ( ARF znamená prakticky hotové letadlo ) Dobré jsou stavebnice od firmy SIG - jsou na stránkách rcmpelikan - a pořídíš to najednou za třetinu ceny. U toho časopisu, pomineme-li cenu a další nectnosti je riziko, že ho přestanou vydávat, ale rozhodně si myslím, že s klesajícím zájmem budou snižovat náklady. A stavět to éro 2 roky ? - mít to rozhrabaný někde na stole ? Rozestavěnou konstrukci do šuplíku neschováš. A pokud chceš stavět zrovna Spitfira a mít ho vystavenýho - proč né . Ale rozhodně s ním nechoď do vzduchu, pokud jsi s ničím nelétal. Já létám desítky let, a když jdu do luftu s letadlem kategorie Spitfire ( stihač WWII ), tak mám vždy poněkud stažený svěrač :) . Jinak ale tímto způsobem se stavějí i éra pro začátečníky - zdaleka všechny nejsou hotové - pohledej např. ve firmách na www.modelarstvi.cz
Teď koukám, že mě Zdeněk předběhl.
Kovboj

#112 Příspěvek od Kovboj »

zdzd píše:Nebuď naivní. Z toho nikdy nic pořádného nevzejde.

No já bych z toho příspěvku řekl že Encorz není někdo kdo vážně uvažuje že si to letadlo koupí a postaví, ale spíš někdo kdo je prodává.
Jednak je ten styl odpovědi až moc nadšený - je to takový ten text který dokáže vymyslet jen marketingvé oddělení nějaké firmy, a druhak pokud by sem opravdu zavítal někdo kdo o koupi uvažuje tak po přečtení příspěvků by si to hodně rychle rozmyslel.

Takže co se mě týče tak nemá cenu to Encorz rozmlouvat. :wink:
encorz

#113 Příspěvek od encorz »

Kovboj píše:

No já bych z toho příspěvku řekl že Encorz není někdo kdo vážně uvažuje že si to letadlo koupí a postaví, ale spíš někdo kdo je prodává.
Jednak je ten styl odpovědi až moc nadšený - je to takový ten text který dokáže vymyslet jen marketingvé oddělení nějaké firmy, a druhak pokud by sem opravdu zavítal někdo kdo o koupi uvažuje tak po přečtení příspěvků by si to hodně rychle rozmyslel.

Ano jsem nadšeny, nadchlo mě to. Diky tomuhle sem se začal o RC zajimat a je to špatné? Ano na začatku jsem byl na 100% rozhodnut že to budu kupovat. Pak jsem ale našel tohle forum. Podle mě je to jediné forum kde se tohle pořádně rozebírá. Možna jsem jen o5 špatně hledal.
Pravě tohle forum mě začlo velmi hlodat at si to nekupuju.
A to že sem duchem ditě a mám možnost si pořídit novou hračku, sem s toho nadšeny, to je tak špatné?
Po 8 hodinovém seděni v kancelaří a dělaní něco na počítači je to prostě pro mě nejlepší odreagování.
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od mikvalik »

Kovboj píše:

No jasně, pokud je člověk trochu soudnej, tak se na to vyprdne. Podle mě je ten časopis úplna trotlovina. Tuším jak psal zdzd, sem tam jedno číslo nekoupíš, tu něco zlomíš, ztratíš a máš po ptákách. Jediný plus je snad v tom, že se o rc začne zajmat více lidí. Jen doufám, že si to všichni pořádně promyslí a vyhledají nejbližší Rc shop. Když chce někdo stavět, prosím. od toho je tu SIG, ale lítat bez jakýchkoli zkušeností? :roll:
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od mikvalik »

To encorz:

Hele chlape, pokud ti nejde o prachy, nevadí ti že to budeš stavět 2 roky a že možná ani nedostaneš všechny díly tak prosím :lol:

Pokud chceš mít jistotu, že dostaneš kompletní létajicí stavebnici, tak zvol něco v rozsypu od SIGU a pak si to stav klidně pět let, ale budeš mít jistotu, že máš všechny díly.

Takový éro tě i se základní výbavou (vč. motoru, rádia) vyjde do těch 13k.
Navíc to jejich "ovládátko" bych nedal ani do lodičky :lol: No, do lidčky možná jo, ale ne do 1.5metrovýha éra na 6apůlku motor :lol:
kf

#116 Příspěvek od kf »

To encorz:
Tvoje nadšení jen vítáme a chválíme, dobrých kamarádů na letišti není nikdy dost. A právě proto by nám bylo líto, abys to zabalil díky tomuto projektu, který je jen o penězích - ta cena se musí někde odrazit, když vezmeme v úvahu i jen to, co stojí taková TV reklama.
Pokud chceš začít, postupuj, jak říkáme a každý z nás Ti bude radou nápomocen. Co se týče Spitfiru, je to nádherný stroj ( ve škole mě učili chlapi, kteří na něm ve válce létali ), ale byla to především zbraň, a to velmi složitá, určená pro nejzkušenější. A to platí i pro model, protože zmenšenina skutečného éra nemá takřka nikdy lepší vlastnosti než originál. Na začátek modelaření je spousta krásných cvičných letadel - viz odkaz v mém předchozím příspěvku.
Kovboj

#117 Příspěvek od Kovboj »

encorz píše:Ano jsem nadšeny, nadchlo mě to. Diky tomuhle sem se začal o RC zajimat a je to špatné? Ano na začatku jsem byl na 100% rozhodnut že to budu kupovat. Pak jsem ale našel tohle forum. Podle mě je to jediné forum kde se tohle pořádně rozebírá. Možna jsem jen o5 špatně hledal.
Pravě tohle forum mě začlo velmi hlodat at si to nekupuju.
A to že sem duchem ditě a mám možnost si pořídit novou hračku, sem s toho nadšeny, to je tak špatné?
Po 8 hodinovém seděni v kancelaří a dělaní něco na počítači je to prostě pro mě nejlepší odreagování.

Duši dítěte které mají radost z každé nové hračky tady máme všichni :-) Jinak se vůbec nezabýváme modely ale děláme 'něco seriozního'.

Pokud je to tak jak píšeš tak ti rozumím. Zažil jsem to sám před několika lety kdy jsem v náhodou v trafice objevil časák RC Revue a na obálce bylo něco ve smyslu že je konečně na trhu kompletní RC set vhodný pro začátečníka. Chvíli to ve mě hlodalo, pak jsem to chvíli vysvětloval manželce a pak jsem neodolal a koupil ho - a asi po 20 letech se tak vrátil k modelům. Přestože mi to těch 20 let nijak nechybělo, tak po zahlédnutí toho časopisu jsem to prostě MUSEL MÍT ;-) Přesně jak píšeš ty, prostě jsem musel dělat něco co nemá nic společného s počítači.

Teď jsem konečně měl LETADLO NA VYSÍLAČKU a snažil se létat. Ale na začátku to nebylo létání ale jen neustálé padání. To letadlo rozhodně nebylo tak skvělé jak se psalo v časopise a nebýt hodně odolné konstrukce a s možností dokupovat relativně levně nová křídla a vrtule tak by nelétalo nikdy. Ale nakonec jsem ho ve vzduchu udržel a začalo mě poslouchat a i při tom opravování a zjišťování proč to nelítá jsem se hodně naučil.

Být to ale klasická balzová konstrukce, tak dneska nelítám - po prvním pokusu o let by zbyla hromada třísek. V mém případě by to myslím byla hromada třísek asi za 4 tisíce, ale ve tvém skoro za 20 - to není zrovna ideální relax. Navíc já létal hned potom, co jsem se rozhodnul s tím začít - ty budeš muset čekat DVA ROKY než budeš mít všechny díly! Což je prostě doba, kterou NEJDE vydržet čekat pokud tě to chytne.

Takže za měsíc, možná za 1/4 roku to už nevydržíš a koupíš si nějaký model - ať už hotový nebo klasickou stavebnici - a začneš na něm intenzivně pracovat. Žádná práce typu čekání na časopis ve kterém bude 5 dílů které sestavíš za 10 minut a pak budeš zase 14 dní čekat na pokračování, ale práce typu že k tomu v sobotu ráno sedneš a do večera nevstaneš :-) A zatímco budeš takhle stavět nějaký model tak ti stále budou chodit díly na Spitfire. Ze začátku budeš možná dělat oboje najednou, ale až začneš létat tak se ti čím dál tím víc ten časopisový Spitfire začne zdát jako předražená hovadina.

Pokud i přesto vydržíš, tak za dva roky budeš mít dostavěné letadlo, které ti bude k ničemu. Protože mezitím jsi už stejně rok-dva létal s jinými modely a tenhle tě bude nudit. Navíc třeba mezitím přejdeš jen na větroně, třeba na akrobaty, třeba na vrtulníky a nebo třeba zjistíš že tě nebaví věčně seřizovat spalovák a shánět drahé palivo a budeš lítat na elektriku. Nebo dokonce po půl roce létání zjistíš že tě to vlastně vůbec nebaví. No a ze slavného Spitfire se stane jen VELMI drahá dekorace tvé dílny :-(

Jestli jde jenom o peníze tak se klidně ozvi s soukromé zprávy, vymyslíme nějaké letadlo které ti rodinný rozpočet nezruinuje a přitom si s ním zalítáš.
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od Marcos »

encorz: Kup si toto: http://www.rcshop.eu/basic-200-kit-p-2655.html
U stavby si taky užiješ, nevznikne z toho ale krásná maketa z 2.sv.v, ale letadlo, které by mělo být na létání jednodušší, odolnější a hlavně tě to vyjde na zlomek ceny.

Za polovinu ceny spitfiru budes mit osazeny litajici model, o ktery se nebudes tolik bat. A vybavu si muzes kupovat postupne.

1.měsíc model 2. a 3.měsíc serva 4. a 5. měsíc motor 6.měsíc zbytek a máš to dřív, ušetříš 12 dalších splátek a pokud si pak ještě seženeš nějakou bazarovanou soupravu, tak můžeš "hned" do vzduchu.
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
zdzd

#119 Příspěvek od zdzd »

encorz píše:Ano jsem nadšeny, nadchlo mě to. Diky tomuhle sem se začal o RC zajimat a je to špatné? Ano na začatku jsem byl na 100% rozhodnut že to budu kupovat. Pak jsem ale našel tohle forum. Podle mě je to jediné forum kde se tohle pořádně rozebírá. Možna jsem jen o5 špatně hledal.

http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1058334
zdzd

#120 Příspěvek od zdzd »

kf píše:Co se týče Spitfiru, je to nádherný stroj ( ve škole mě učili chlapi, kteří na něm ve válce létali ), ale byla to především zbraň, a to velmi složitá, určená pro nejzkušenější.

Ve dnešní době je složitější a sofistikovanější kdejaké auto:
http://zd.wwwcity.cz/Spit2Manual.pdf
http://zd.wwwcity.cz/SPIT9MANUAL.pdf

Nicméně Spitfire je nádherný kousek. Měl jsem možnost vidět motor Rols-Royce Merlin bez deklů a v polořezu. Nádhera. Když si člověk pomyslí na ty tisíce kusů, které byly ve WWII vyrobeny (byl i v Mustangu a bombardérech), tak mu teprve začne docházet jaké úsilí a náklady byly do války investovány...
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“