PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Luky.Boy

#646 Příspěvek od Luky.Boy »

Nazdar tak mám Cessnu len pár dní je to moje prvé lietadlo, tak sa chcem spýtať či je normálne že Cessna pri natočení smerovky buď doprava alebo doľava klesá hneď k zemi a musím dať hneď výškovku aby sa vrátila do pôvodnej výšky,samozrejme plyn som nechal toľko čo pri štarte ani som nepridal ani neubral. Diki moc. :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=B9uI-NEP6Zg
http://www.youtube.com/watch?v=SfeUZQBlQWU
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#647 Příspěvek od m@rtin »

Luky.Boy píše:Nazdar tak mám Cessnu len pár dní je to moje prvé lietadlo, tak sa chcem spýtať či je normálne že Cessna pri natočení smerovky buď doprava alebo doľava klesá hneď k zemi a musím dať hneď výškovku aby sa vrátila do pôvodnej výšky,samozrejme plyn som nechal toľko čo pri štarte ani som nepridal ani neubral. Diki moc. :wink:

Ahoj, pokud neklesá nějak výrazně, pak je to normální. Každé letadlo má při zatáčení tendenci ztrácet výšku (to jsou prostě aerodynamické zákony), proto se u RC modelů i skutečných letadel při zatáčení lehce přitahuje výškovka. Docela hezky jsou tyhle věci popsané v návodu k Cessně.

Pokud ale klesá nějak dramaticky i při mírné zatáčce, pak bude někde chyba... kdyžtak dej více info.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Luky.Boy

#648 Příspěvek od Luky.Boy »

m@rtin píše:
Luky.Boy píše:Nazdar tak mám Cessnu len pár dní je to moje prvé lietadlo, tak sa chcem spýtať či je normálne že Cessna pri natočení smerovky buď doprava alebo doľava klesá hneď k zemi a musím dať hneď výškovku aby sa vrátila do pôvodnej výšky,samozrejme plyn som nechal toľko čo pri štarte ani som nepridal ani neubral. Diki moc. :wink:

Ahoj, pokud neklesá nějak výrazně, pak je to normální. Každé letadlo má při zatáčení tendenci ztrácet výšku (to jsou prostě aerodynamické zákony), proto se u RC modelů i skutečných letadel při zatáčení lehce přitahuje výškovka. Docela hezky jsou tyhle věci popsané v návodu k Cessně.

Pokud ale klesá nějak dramaticky i při mírné zatáčce, pak bude někde chyba... kdyžtak dej více info.

Nazdar tak si myslím že klesá dosť rýchlo aj pri miernej zátačke (len zľahka potlačená páčka smerovky) ale ako som tak spozoroval sa mi zdá že ten stojan čo drží servá vo vnútri(od výškovky a smerovky) lietadla sa pohnutím páčky výškovky hýbe a tým zrejme potiahne aj smerovku dole. Skús sa na to mrknúť či tebe to tak nerobí alebo aj poprípade iný vlastníci nech napíšu ako sa im to správa. Neviem čo s tým no toľko môj názor na to. :wink:
coro

#649 Příspěvek od coro »

To by chcelo natočiť na video, slovami sa to blbo popisuje.
-Na smerovku by lietadlo nemalo reagovať potlačením, určite nie nejak výrazne.
-Ale po zatočení smerovkou u týchto možno príliš stabilných modelov, nastáva relatívne rýchlo náklon dnu do zatáčky. Ten sám môže spôsobiť klesanie, ale hlavne ak podrží smerovku aj potom čo model už je výraznejšie naklonený, v podstate ho tým tlačí dole (extrém by bol niečo ako súvrat).
m@rtin

#650 Příspěvek od m@rtin »

Mě se držák serv taky pohyboval, ale jenom při maximálních výchylkách směrovky. Alespoň u mého kusu se totiž směrovka vždy opřela o výškovku a síla toho serva se pak projevila v tom, že se pohnul celý držák. Vyřešil jsem to tak, že jsem spodní kousek směrovky uříznul a je po problému :D a držák se ani nehne.

Ještě vyzkoušej, jestli ti Cessna takhle klesá i při zatáčení křidélkama. Pokud ne, pak je to asi tím držákem, jak píšeš.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Alladin

#651 Příspěvek od Alladin »

m@rtin píše:Mě se držák serv taky pohyboval, ale jenom při maximálních výchylkách směrovky. Alespoň u mého kusu se totiž směrovka vždy opřela o výškovku a síla toho serva se pak projevila v tom, že se pohnul celý držák. Vyřešil jsem to tak, že jsem spodní kousek směrovky uříznul a je po problému :D a držák se ani nehne.

Čéče mě se taky dotýká, že se to při výchylkách hýbe...a nemusí to být ani maximální. Jestli ti ten plech z výškovky nevypadl díky tomu :lol: takhle ho přidržuje právě ta směrovka. Jsem si teda nemyslel, že směrovku budu potřebovat. Zatáčet můžu jen křidélka a výškovka ne? Ale asi taky předělám, nebo seříznu spíše. Předělat to přes sílu té oboustranky moc nešlo. :(

Jinak už jsem natěšenej jak malej kluk, konečně tady nefouká, ale za to zasejc prší :roll: chjo. Kdy už bude konečně hezky. :evil:
Cessna 480 / Timber / Blade 120S / T-rex 500 / Mini 210 / E010S
DX5e + DX6
Phoenix V6.0 / LiftOff
m@rtin

#652 Příspěvek od m@rtin »

Alladin píše:Jsem si teda nemyslel, že směrovku budu potřebovat. Zatáčet můžu jen křidélka a výškovka ne? Ale asi taky předělám, nebo seříznu spíše. Předělat to přes sílu té oboustranky moc nešlo. :(

No, já jsem směrovku používal pouze při pojíždění po zemi k řízení předního kola. Při běžném létání směrovku skutečně nepotřebuješ, alespoň ne u tohoto typu letadla. Ale jak sem postupem času začal dělat při létání blbinky, tak na některý dokonce směrovku potřebuješ - třeba vývrtka nebo souvrat - i když ten teda Cessně (nebo mě :roll:) souvrat moc nejde. Zjistil jsem, že při létání ve větru se občas po nebo proti větru Cessně nechce křidélkama moc točit, takže pak jí do zatáčky pomáhám i směrovkou.

Alladin píše:Jinak už jsem natěšenej jak malej kluk, konečně tady nefouká, ale za to zasejc prší :roll: chjo. Kdy už bude konečně hezky. :evil:

Tak co, dneska bylo docela dobrý počasí, byl jsi létat?
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Alladin

#653 Příspěvek od Alladin »

m@rtin píše:Tak co, dneska bylo docela dobrý počasí, byl jsi létat?

Bohužel, celý víkend jsem byl pryč a éro nechal blbec doma. Vrátil jsem se až teďka. V sobotu bylo počásko výborný, ani nefouklo (nebo aspoň tam kde jsem byl - Kněžice) Tak snad v týdnu. Jinak koukám, že píšeš že bydlíš Nymburk, Dymokury.... To je od Kněžic kousek, kdybych věděl, jsme se mohli domluvit.

Ještě k tomu řízení, neočekávám, že za měsíc budu lítat jak drak, takže to řízení směrovkou asi bude tak na podzim, nebo další rok :wink:

Přeji všem hodně zdaru a pěkné počásko a doufám, že další příspěvek už bude konečně pocit z prvního letu. Nejlépe úspěšného, i když jak jsem to tu tak pročítal, jen vyjímky s tím nepadli na zem tvrdě a bez následků. :roll:
Cessna 480 / Timber / Blade 120S / T-rex 500 / Mini 210 / E010S
DX5e + DX6
Phoenix V6.0 / LiftOff
xray2
Kontaktovat uživatele:

#654 Příspěvek od xray2 »

Já používám mix křidélka směrovka asi 50 procent a cessna jde nádherně do zatáček . Doporučuju , ale je hold potřeba rádio které to umí , já létam OPTIC 6.
Luky.Boy

#655 Příspěvek od Luky.Boy »

Nazdars Cessnaci, počujte aj vy máte k Cessne takúto nabíjačku?

http://img26.imageshack.us/my.php?image=p1010200y.jpg

Bo keď som kupoval Cessnu predavač mi povedal že mi dal inú ako má byť. Ak nemáte túto akú teda máte? Nech sem niekto hodí foto.
Diki moc . :wink:
m@rtin

#656 Příspěvek od m@rtin »

Luky.Boy píše:Nazdars Cessnaci, počujte aj vy máte k Cessne takúto nabíjačku?

http://img26.imageshack.us/my.php?image=p1010200y.jpg

Bo keď som kupoval Cessnu predavač mi povedal že mi dal inú ako má byť. Ak nemáte túto akú teda máte? Nech sem niekto hodí foto.
Diki moc . :wink:

Já jsem k Cessně dostal přesně tu, co je na obrázku...
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
koxx

#657 Příspěvek od koxx »

Jo jo taky ji mám
fokusak

#658 Příspěvek od fokusak »

Mám tu samou a zatim maká spolehlivě.Jen už nenabíjim přes autobaterii ale vyštrachal jsem v garáži regulátor z 220V na 12V (5A).Původně na domácí připojení autoledničky,jen jsem odstranil z kabelu od nabíječky "krokodýly" na baterku a naletoval zástrčku do autozapalovače.Funguje to perfektně cca1,5hodiny a je nabito, mám dvě takže 3hodiny a jde se znovu na věc. :lol:

Ještě jednou se chci zeptat jestli jste někdo dovyvažoval když lítáte bez podvozku?Mě to pořád nějak moc stoupá a když jsem lítal s podvozkem tak šla pěkně rovně.Výškovku vždy trimuju těsně před letem takže tam by problém být neměl.Mám s tím pak ve vzduchu co dělat abych to s potlačením trimu nepřehnal a nešel k zemi.Zkoušel jsem vyvažovat na zemi a to vychází cca podle návodu 5,5cm až 6,5cm od náběžné hrany.Tak fakt nevim :cry:
Dík za radu
CESSNA ARF 4 kan. Pelikan
tox232
Kontaktovat uživatele:

#659 Příspěvek od tox232 »

Tu nabíječku mám taky ale teď používám Turnigy acuccell 6.
A k tomu dovážení v případě létání bez podvozku.Puvodně jsem tam měl tři staré komunistické pětikoruny a teď jsem do motorového krytu vlepil ocel cca 30*15*4mm váhu bohužel nevím.
http://tox232.webnode.cz
koxx

#660 Příspěvek od koxx »

Taky jsem musel dovažovat,mám v motorovým krytu plastelínu
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“