Nine Eagles Free Spirit - zkušenosti?

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
off
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od off »

Baloo píše:...listy z dvourotoru...

Jaký to má význam?
Pro aerodynamiky - mají o dost menší délku (o 2 cm), podstatně větší zakřivení ("úhel náběhu"), jsou podstatně lehčí - co by to melo znamenat pro letové vlastnosti?
Teď jsem to zkoušel prohazovat a zaviset (bohužel venku je hnusně tak nemůžu vyzkoušet jak to dooprady lítá) a zdálo se mi to v podstatě stejný...
Naposledy upravil(a) off dne sob 18.04.2009 12:28, celkem upraveno 1 x.
off
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od off »

Jo a ještě jeden dotaz na vaše názory - má cenu prohazovat orig JST konektory u baterky za něco lepšího?
Baloo

#63 Příspěvek od Baloo »

Menší ,slabší a lehší listy = menší odpor a setrvačné sily to znamená menší kroutící moment a lepší záběr vrtulky , vyšší manevrovatelnost za vrtulkou ,vyšší otáčky rotoru a rychlejší reakce na plyn ,ale zase stabilita se o trochu zhorší , je potřeba mít upgrade na stříďák jinak se menší listy nedají použít. Nejlepší je použít originální listy a ty zkrátit cca o 1,5-2cm a důsledně je vyvážit , ale to je zbytečná práce , listy z dvourotoru jsou pohodlnější cestou.
DH-100 Vampire 1450mm, P-40 Warthog 2500mm, T-Rex 600 MD500
Jirka Kučera

to Baloo

#64 Příspěvek od Jirka Kučera »

Můžeš prozradit cos tam dal za střídák a regl a jak jsi jej nastavil? díky
Letu zdar
Jirkaskalka
Baloo

#65 Příspěvek od Baloo »

Stříďák a regl z rczony ,ale může to být jakýkoli 35W , já jsem se nechtěl hrabat a hledat co by tam pasovalo, tak jsem koupil konverzní kit - cena 950,kč obsahem je regl,stříďák, pastorek 8 zubů , a převaděč řídícího signálu na stříďák . Ještě to ofiko neprodávají je totiž nutný zásah do orig elektroniky a to připojení reglu na baterku. Udělal jsem si to sám a přišel o záruku :-).
off
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od off »

Baloo píše:...listy z dvourotoru...

Tak jsem ho dneska trochu prohnal a z hlediska manévrovatelnosti se mi zdá, že hlavní důsledek je opravdu v menším reakčním mometu hlavního rotoru a tudíž jde přesněji řídit jinak dost tupá vrtulka. A zásadní posun je v tom, že se dramaticky omezily vibrace - nové listy jsou jednak lehčí a jednak asi i vyváženější :-) (u těch orig. jsem to - přiznávám - nějak detailněji neřešil, ale i kdyby, prostě každý "zásek" do nich je daleko větší změna a komu by se to chtělo převažovat po každém škobrtnutí :-) ).
Takže jednoznačně zůstávám u těchhle (navíc cenově se dají 300 listy sehnat ani ne za polovic, i když je fakt, že už jsem dlouho žádný nezrušil - že bych se to konečně aspoň torochu naučil??? :-) hahaha).
scaly

#67 Příspěvek od scaly »

a na kolik ten free spirit se tak dá rozletět?jakej zvládne vítr? Jinak pls mohli by jste mi někdo poslat link na nějaké video...? na youtube nic neni..=/
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od Jetson »

scaly píše:a na kolik ten free spirit se tak dá rozletět?...

42,7 km/h, ale mám Kestrela 500SX. Spirit udělá tak 50km/h. :lol:
Rotvík

#69 Příspěvek od Rotvík »

off píše:Abych se přiznal, pořád tomu nerozumím - táhla od desky cyliky brnkají o šrouby, co drží ten plastový díl hlavy na hřídeli? To přece technicky nejde - vždyť se točí spolu a jsou vzájemně otočené o 90 stupňů... "brnkání" při plném přitažení po rozjetí mi dělají závažíčka co štrejchají o kabinku :-O naštěstí mají gumový potah tak to jen špiní :-)

No to bude asi tím že jsi nečetl dost soustředěně :) já psal že drhne DESKA cykliky o šroub závlačky a ne táhla.Dokonce i kdybych se já ,,přepsal " tak v tom odkazu je to uvedeno taky a správně.
Cituji : .....V původní konstrukci je křížový šroub s hlavou, v nové konstrukci je již zapuštěný imbus 2x2mm. Změnou vodítek z "H" na "I" totiž dojde ke snížení cykliky a její drhnutí o šroub závlačky. Tento negativní efekt se projevoval i u některých starších typů "H"...........

A závažíčka? Ta by u Kestrela zřejmě spolehlivě kapotáž rozbila :D :D perník je proti ní beton. :)
Rotvík

#70 Příspěvek od Rotvík »

Baloo píše:Stříďák a regl z rczony ,ale může to být jakýkoli 35W , já jsem se nechtěl hrabat a hledat co by tam pasovalo, tak jsem koupil konverzní kit - cena 950,kč obsahem je regl,stříďák, pastorek 8 zubů , a převaděč řídícího signálu na stříďák . Ještě to ofiko neprodávají je totiž nutný zásah do orig elektroniky a to připojení reglu na baterku. Udělal jsem si to sám a přišel o záruku :-).

No to je právě ta potíž,na Rczoně píšou hezky o tuningu jenže v prodeji nic zatím není.Potřeboval bych tam udělat objednávku i na H.B.K2 a chtěl bych to vzít najednou.
Baloo

#71 Příspěvek od Baloo »

Musíš zajít přímo do prodejny RCzony a ukecat je , pak ti ten upgrade prodají , ale tím že si ho namontuješ sám ,příjdeš o záruku. Podle mě je jen otázka chvilky než vyřeší nějaký propojovací kablík k reglu a pak to budou prodávat volně a neztratíš záruku. Složitější cesta je koupit nejaký malý stříďáček (stačí si vybrat u číňanů) 35w apod. , k tomu odpovídající regl taky tam a v RCzoně konvertor a pak si to dát sám dohromady. Jo a v RCzoně když je ukecáš a prodají ti to pak jsou i ochotni ti to namontovat, ale počitej že jim to bude pár dní trvat.
Baloo

#72 Příspěvek od Baloo »

Ještě jak je to propojený
regulátor je napájený přímo z baterky spolu s řídící jednotkou 3v1
napájení stejnosměrného motoru z 3v1 je napojeno na konvertor
z konvektoru je vyveden řídící signál do regulátoru
a z regulátoru je poháněn střídavý motor. :-)
off
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od off »

scaly píše:Jinak pls mohli by jste mi někdo poslat link na nějaké video...?

Zaregistroval jsi o starnku driv tohle? http://www.lkpr.info/heli/FreeSpiritUpgrade.mpg
off
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od off »

Baloo píše:Ještě jak je to propojený

Jo a napájení nového reglu se dá ideálně a bezbolestně vytáhnout z desky původní řídící jednotky - prostě z druhý strany tišťáku z míst, kam vedou původní kabely.

Na tom taky váznou ty "oficiální" dodávky - ve finální verzi by to mělo končit "baterkovým" konektorem a zapojovat se to bude do konketoru baterky a baterka teprv do tohole mezikusu.
off
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od off »

A ještě detail - k programování regulátoru, pokud by měl někdo roupy měnit nastavení od RC zóny. Vysílačka totiž nevysílá signál plynu, pokud není nejprv plyn stažený na minimum - jenže vstup do progamovacího módu se dělá právě přes "plný plyn". Fígl jak to obejít je banální ale funguje - zapojit regulátor dočasně do konektoru jednoho ze serv.
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“