Vlies x Oracover
Vlies x Oracover
Ahoj,
získal jsem plánek na elektrovětroň http://www.rcrevue.cz/objednejte-si/planky&page=%27.50.%27&planek=bel-ami%5B71%5D
Je celý potažen Vliesem. Dosud (a rád) jsem pracoval s folií Orcover nebo Solarfilm. Nechce se mi opět do "papíru" a lakování.
Lze tyto materiály jednoduše zaměnit?
Počítám že hlavní problém bude asi váha?
získal jsem plánek na elektrovětroň http://www.rcrevue.cz/objednejte-si/planky&page=%27.50.%27&planek=bel-ami%5B71%5D
Je celý potažen Vliesem. Dosud (a rád) jsem pracoval s folií Orcover nebo Solarfilm. Nechce se mi opět do "papíru" a lakování.
Lze tyto materiály jednoduše zaměnit?
Počítám že hlavní problém bude asi váha?
Můžeš čekat problém s chováním na nízkých rychlostech, to záleží na použitém profilu. Vlies není tak hladký a obtékání profilu bývá turbulentní. Na rychlý model bych dal folii, na pomalý vlies (navíc ten rozdíl hmotností je opravdu markantní).
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
lubo1 píše:eee - takú mám skúsenosťkofejn píše:lubo1 píše:Navyše Oracoverom potiahnuté krídlo je menej gumovité, ako s vliesom...
To si se upsal, že?
mohol by si prosím napísať , ako si k takej skúsenosti prišiel?
Napiš aké krídla si porovnával(či mali stejné konštrukčné prevedenie) a ako si ich zaťažoval ( ohybom , krutom, iba v rukách , alebo si meral zaťaženie a deformácie...).
Samozrejme , doplň ako si postupovl pri potahovaní Vliesom a tiež ako je urobená konečná povrchová úprava ,Vliesom potiahnutého krídla.
Myslím si , že za určitých podmienok može byť tvoja skúsenosť pravdivá , preto by som chcel vedieť ten postup včítane toho či si porovnával identické krídla .
ps. Vlies nemá stejné parametre ako poťahový papier(Modelspan, Japan, Mikelanta..),ktorý krídlo skutočne zpevní.
veka1
[quote="veka1[/quote]
Jednoduché dvojdielné krídlo vetroňa - nábežka - hl nosník - odtokovka.
Poťah Vliesom.
Krídlo sa celé krútilo. Ani som to nezaluetaval a rovno vyhodil....
Možno to len s lakmi neviem a s fóliou som borec, ale podobná konštrukcia - môj Scamp - potiahnuté fóliou - x krát pevnejšie v krute.
Druhá príhoda s chémiou - Big Swing od Kostku - pôvodne fólia. Ako experiment som to potiahol Icarexom. Rozdiel podobný - krídlo gumovuté, málo pevné v krute.
Letové vlastnosti - znížila sa minimálka, dalo sa aj v slabšej termike "vylizovať", ale už v miernom vetre sa zhoršila prenikavosť... niečo podobné ako turbulátor...
Takže Icarex šiel dolu a fólia nazad. Krídlo je pevnejšie. Ďaľšie pokusy som už s potahom nerobil.
Ale opakujem, možno to len neviem s vliesom a podobnými materialmi.
Edit
Vlies lepený lepiacim lakom, vypnutý teplovzduškou, asi 5x vypínací lak, potom neaký vrchný...
Icarex - epený chemoprénom, vypnutý teplovzduškou, + 1x neaký lak.
Jednoduché dvojdielné krídlo vetroňa - nábežka - hl nosník - odtokovka.
Poťah Vliesom.
Krídlo sa celé krútilo. Ani som to nezaluetaval a rovno vyhodil....
Možno to len s lakmi neviem a s fóliou som borec, ale podobná konštrukcia - môj Scamp - potiahnuté fóliou - x krát pevnejšie v krute.
Druhá príhoda s chémiou - Big Swing od Kostku - pôvodne fólia. Ako experiment som to potiahol Icarexom. Rozdiel podobný - krídlo gumovuté, málo pevné v krute.
Letové vlastnosti - znížila sa minimálka, dalo sa aj v slabšej termike "vylizovať", ale už v miernom vetre sa zhoršila prenikavosť... niečo podobné ako turbulátor...
Takže Icarex šiel dolu a fólia nazad. Krídlo je pevnejšie. Ďaľšie pokusy som už s potahom nerobil.
Ale opakujem, možno to len neviem s vliesom a podobnými materialmi.
Edit
Vlies lepený lepiacim lakom, vypnutý teplovzduškou, asi 5x vypínací lak, potom neaký vrchný...
Icarex - epený chemoprénom, vypnutý teplovzduškou, + 1x neaký lak.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Pre lubo 1, ale i pre všetkých ,ktorých to zaujíma.
Tak to vidíš. Tvoje skusenosti potvrdzujú, že lietadlo, je vždy kompromis všetkého.
Je to tak. Použitie folie, Vliesu (netkaná textilie) , Ikarexu predpokladá navrhnúť samonosnú kostru krídla, dostatočne tuhú a pevnú v ohybe i krutu.
Poťah z uvedených materiálov prenesie minimum zaťaženia = má velkú prieťažnost. Výhodou je pomerne vysoká odolnosť proti poškodeniu, jednoduchá aplikácia,prakticky žiadna povrchová úprava, jednoduché opravy.
Ak by si potiahol krídla stejnej konštrukcie papierom ( Modelspan, Japan, Mikelanta, Kablo ....) ,tuhosť v krútení by vzrástla niekoľkokrát.
Papierový poťah , správne vypnutý, dostatočne vylakovaný (cca 5-7krát) , má minimálnu prieťažnost ,preto krídlo "ztuhne" . Nevýhodou je pracné potahovanie , lakovanie (dlho to trvá,než krídlo uzreje,aby sa nekrútilo, smrad...) a malá odolnosť proti poškodeniu, pretože vylakovaný papier je sice pevný ale krehký.
Na volných modeloch sme odolnost proti prerazeniu potahu spodnej strany krídla riešili kombináciou monofilu a papiera, ,pozdejšie foliou nažehlenou na papier. Dnes sú kostry krídel s uhlíkovou torznou skriňou dostatočne tuhé , preto na zbytku krídla stačí ikarex, ktorý má vysokú odolnosť proti prepichnutiu, ale nikdo po nom nechce aby zpevnil konštrukciu.
Ps. otázku povrchu a kvality prúdenia na roznych povrchoch už rozoberať nebudem.
veka1
Tak to vidíš. Tvoje skusenosti potvrdzujú, že lietadlo, je vždy kompromis všetkého.
Je to tak. Použitie folie, Vliesu (netkaná textilie) , Ikarexu predpokladá navrhnúť samonosnú kostru krídla, dostatočne tuhú a pevnú v ohybe i krutu.
Poťah z uvedených materiálov prenesie minimum zaťaženia = má velkú prieťažnost. Výhodou je pomerne vysoká odolnosť proti poškodeniu, jednoduchá aplikácia,prakticky žiadna povrchová úprava, jednoduché opravy.
Ak by si potiahol krídla stejnej konštrukcie papierom ( Modelspan, Japan, Mikelanta, Kablo ....) ,tuhosť v krútení by vzrástla niekoľkokrát.
Papierový poťah , správne vypnutý, dostatočne vylakovaný (cca 5-7krát) , má minimálnu prieťažnost ,preto krídlo "ztuhne" . Nevýhodou je pracné potahovanie , lakovanie (dlho to trvá,než krídlo uzreje,aby sa nekrútilo, smrad...) a malá odolnosť proti poškodeniu, pretože vylakovaný papier je sice pevný ale krehký.
Na volných modeloch sme odolnost proti prerazeniu potahu spodnej strany krídla riešili kombináciou monofilu a papiera, ,pozdejšie foliou nažehlenou na papier. Dnes sú kostry krídel s uhlíkovou torznou skriňou dostatočne tuhé , preto na zbytku krídla stačí ikarex, ktorý má vysokú odolnosť proti prepichnutiu, ale nikdo po nom nechce aby zpevnil konštrukciu.
Ps. otázku povrchu a kvality prúdenia na roznych povrchoch už rozoberať nebudem.
veka1
[quote="veka1"][/quote]
Do tá moja poznámka išla skôr na Kofeina...
Obecne som všade čítal, že termický vetroň je najlepšie potiahnúť Vliesom.... Ja si radšej všetko vyskúšam, než to vezmem za svoj názor....
Suma sumárum... čo sa týka letových vlastností fólia vs. Vlies... keď to hodne preženiem je to ako hladký povrch (povedzme kompozit) vs EPP.
Nebiť, nekameňovať, je to môj názor (odskúšaný).
Edit
čo sa týka pevnosti - ak zpevníš kôli Vliesu konštrukciu krídla - ztrácaš výhodu nižšej váhy.
To isté tvrdím aj o turbulátoroch... U zle navrhnutého proilu to môže zachrániť minimálku na úkor iných vlastností, ale dobre vybratý profil to len totálne zmrší....
Do tá moja poznámka išla skôr na Kofeina...
Obecne som všade čítal, že termický vetroň je najlepšie potiahnúť Vliesom.... Ja si radšej všetko vyskúšam, než to vezmem za svoj názor....
Suma sumárum... čo sa týka letových vlastností fólia vs. Vlies... keď to hodne preženiem je to ako hladký povrch (povedzme kompozit) vs EPP.
Nebiť, nekameňovať, je to môj názor (odskúšaný).
Edit
čo sa týka pevnosti - ak zpevníš kôli Vliesu konštrukciu krídla - ztrácaš výhodu nižšej váhy.
To isté tvrdím aj o turbulátoroch... U zle navrhnutého proilu to môže zachrániť minimálku na úkor iných vlastností, ale dobre vybratý profil to len totálne zmrší....
Já nejsem větroňář, mám jen jednoho potaženého oracoverem a byla pro mně velkým zklamáním hmotnost fólie. Zase jsem se vrátil k laku a papír nahradil Vliesem. Stavím především skoromaketky prvoválečníků a tam si ani folii nedovedu představit. Nižší pevnost v krutu jsem nezpozoroval, po potahu vliesem se křídlo naopak dost zpevnilo. Bohužel na stejném křídle jsem folii nezkoušel.
Malé elektolety, zatím do 1kg
kofejn píše:Já nejsem větroňář, mám jen jednoho potaženého oracoverem a byla pro mně velkým zklamáním hmotnost fólie. Zase jsem se vrátil k laku a papír nahradil Vliesem. Stavím především skoromaketky prvoválečníků a tam si ani folii nedovedu představit. Nižší pevnost v krutu jsem nezpozoroval, po potahu vliesem se křídlo naopak dost zpevnilo. Bohužel na stejném křídle jsem folii nezkoušel.
OK moja chyba....
Pod pojmom lieadlo, hovoríme automaticky každý o inom lietajúcom stroji. To čo som písal, mám samozrejme odskúšané na termickom vetroni okolo 2m rozpetia...