Propojení regulátoru s motorem.

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Arny_CZ

Propojení regulátoru s motorem.

#1 Příspěvek od Arny_CZ »

Kamarád by potřeboval zapojit elektroniku v modelu, kde má střídavý elektromotor. Regulátor a vše další potřebné si dokoupil. Osobně nemám se střídavými motory zkušenosti, proto bych chtěl raději poradit. Z motoru vedou tři vodiče: černý, žlutý a červený. Z regulátoru na straně výstupu na motor jsou vyvedeny sice také tři vodiče, všechny ale mají černou barvu, proto nevím, kam který zapojit. Mám se orientovat podle toho, jak jsou na druhé straně regulátoru vyvedeny napájecí vodiče? Všiml jsem si totiž, že podobné regulátory, které mají vývody k motoru barevně odlišeny, jsou řešeny tak, že soubežně s + napájení (červený vodič) je na druhé straně vyvedený červený vodič k motoru, souběžně s - napájení (černý vodič) je na druhé straně vyvedený černý vodič k motoru a pak už jen zbývá třetí (střední) vodič k motoru, který je žlutý.
Je to tak? Děkuji moc za rady.
liborius
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od liborius »

tiez mam kabliky jednej farby, tak som to zapojil, zapol som motor a ukazalo sa, ze sa vrtula tocila opacne, tak som jeden par vymenil a zase sa tocil opacne, tak som vymenil inu kombinaciu a vsetko bolo v pohode, takze podla tohto by to malo byt jedno...dalo by sa orientovat podla vodicov, len si treba potom vsimnut, ci sa toci vrtula na spravnu stranu....
Abu
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Abu »

Na poradi tri vodicu mezi reglem a motorem nijak nezalezi, nic nelze preolovat, nic se neznici. Jedine co se muze stat, ze se motor bude tocit opacne. Potom staci prohodit libovolne dva vodice mezi sebou a uz se toci spravne. Ja si to vzdycky spojim na zkousku (pozor na mozne zkraty, odizolovat!!) a az po overeni smeru otaceni to sletuju napevno.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
qwawsed

#4 Příspěvek od qwawsed »

Na barvě nezáleží, sletuj je k sobě tak jak ti to prostorově vyjde v trupu. Pokud poběží motor obráceně stačí prohodit (překřížit) libovolné dva vodiče a nebo lépe přeprogramovat v reglu.
Arny_CZ

#5 Příspěvek od Arny_CZ »

Děkuji moc za rychlé rady. Také jsem přemýšlel o tom, že přehazováním vodičů asi lze měnit směr otáčení. Ale jak uvádím výše, se stříďáky nemám žádné zkušenosti, takže se raději zeptám. Na vývodech k motoru z regulátoru a i na ¨vývodech motoru jsou konektory, takže nebude problém s případnými zkouškami zapojení.
qwawsed

#6 Příspěvek od qwawsed »

Těch konektorů je lepší se zbavit a sletovat vodiče rovnou k sobě, ušetříš si v budoucnu problémy.
Arny_CZ

#7 Příspěvek od Arny_CZ »

Také jsem o těch konektorech uvažoval. Ale na motoru už byly naletovány z výroby a protikusy byly přibaleny v příslušenství, tak jsem jich využil. Jsou to takové pozlacené potvůrky a vypadá, že celkem solidní a drží v sobě pevně, tak snad to bude OK. Jaké problémy by se event. v budoucnu mohly vyskytnout? Myslíš třeba špatná vodivost vlivem oxidace, či unavení konektoru?
qwawsed

#8 Příspěvek od qwawsed »

Je na nich zbytečný přechodový odpor který se může zvětšovat, za provozu může dojít k rozpojení jednoho vodiče a pak k poškození reglu.
LV
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od LV »

liborius píše:tiez mam kabliky jednej farby, tak som to zapojil, zapol som motor a ukazalo sa, ze sa vrtula tocila opacne, tak som jeden par vymenil a zase sa tocil opacne, tak som vymenil inu kombinaciu a vsetko bolo v pohode

8O 8O 8O
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
m2
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od m2 »

qwawsed píše:Těch konektorů je lepší se zbavit a sletovat vodiče rovnou k sobě, ušetříš si v budoucnu problémy.

Z druhej strany - ani nevieš ako budeš ďakovať konektorom, keď sa Ti motor vytrhne za letu z lietadla.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
liborius
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od liborius »

LV píše: 8O 8O 8O

no to je tak, ked zapojim motor a reg a potom to dam do lietadla. no a ked zistim, ze sa toci vrtula opacne, tak musim jedine skusat vselijak, ked uz sa tam neda dostat a ked sa mi to nechce davat cele von...
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od JirkaA »

liborius píše:
LV píše: 8O 8O 8O

no to je tak, ked zapojim motor a reg a potom to dam do lietadla. no a ked zistim, ze sa toci vrtula opacne, tak musim jedine skusat vselijak, ked uz sa tam neda dostat a ked sa mi to nechce davat cele von...

A co ti brani v tom zkusit to bez vrtule jeste nes narves motor do modelu?
OK2WY
liborius
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od liborius »

nebrani mi nic, ale nejak som na to pozabudol vyskusat to :oops: ked som zapojil kabliky, ktore boli proti sebe....
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Nakadah »

Taky sem zatim, krom jednoho letadla, nechal vsude konektory. Je to praktictejsi, kdyz me nekdo pozada o promereni pohonu s urcitou vrtuli a nebo chci prehazovat motory, regulatory, atd.

Pajet to natvrdo to bych udelal az pro vyssi proudy, rekl bych tak >50-60A. I tam bych se ale treba koukal po lepsich konektorech. Nak
m2
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od m2 »

No mne sa ukrútilo teleso statora Megy 16/25 od predného čela, ktorým je motor uchytený o prepážku (je to len lepené) a nebyť konketorov, čo sa vyšklbli, vytrhne to regler s BECom z prijímača...

Do 70A som na (kvalitných) Goldoch 3,5mm problém nezaznamenal.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“