záchrana letadla ze stromu pomocí hasičů

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
wroum

#16 Příspěvek od wroum »

off píše:Doufam ze nic - hasice si spolecnost plati od toho, aby zachranovali hodnoty, a tohle byla urcite docela velka hodnota! Pokud ta skoda neni zpusobena umyslnym jednanim, nevidim duvod proc za tohle platit. Nemyslim to nijak zle, mam k hasicum docela blizko a vim, ze kdyby meli dulezitejsi vec na praci, jiste by se tim nezdrzovali. Dokonce myslim, ze byli i radi, ze tu plosinu nevyndavaji jen tak cvicne na dvore (coz stejne tak jako tak obcas udelat musi), ale mohli nekomu udelat radost - aspon ti nasi by to takhle urcite brali, jak je znam :-)

hasice si clovek plati proto, aby az bude potreba zachranovat zivoty, aby mohli neprodlene prijet a ne ze nejakymu jantarovi budou sundavat hracku ze stromu. Normalne bych ho to nechal zaplatit v naprosto plne vysi, tohle je totiz nehorazna drzost to vubec po profi hasicich chtit!
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Michal_N »

Stromová přitažlivost funguje. Já jsem před 14 dny přistál na špičku 20 m akátu. Okolo byly další stromy, takže při pokusech o shazování letadla jsem vždy trefil nějakou nižší větev. Třesení s kmenem o průměru 40 cm kupodivu neúčinkovalo. :D Navíc strom neměl až do výšky 10 m nad zemí žádné větve, takže o lezení jsem se ani nepokoušel, nejsem horolezec. Nakonec jsem odjel domů a na internetu vyhledal nejbližší půjčovnu automobilových vysokozdvižných plošin. Potom ještě zbývalo zjistit přesnou výšku letadla nad zemí, protože ceny plošin se podle pracovní výšky dost liší. Vyřešil jsem to přivázáním tenisáku na silonový vlasec, který jsem raketou vystřeloval do výšky letadla a následně změřil délku odvinutého vlasce z cívky. Vycházelo mi to na 17 m. Tak jsem zavolal do půjčovny. Nejdříve říkali že by to šlo za 2-3 dny, ale podařilo se mi je obměkčit argumenty, že jsem zoufalý (což byla i celkem pravda), že budu muset sám lézt na strom a určitě spadnu (to jsem lhal) a nakonec jsme se domluvili, že přijedou za půl hodiny. :twisted: Plošina přijela dokonce už asi za 20 minut a řidič to bral úplně v pohodě, že prý jeho švagr je Hacker (fy. Hacker Model), že jim spousta modelů taky uletěla a ze stromů je prý sundávali mockrát. Vyzdvihl mě na plošině a letadlo jsem v pohodě z koruny stromu sundal. Ukázalo se, že letadlo bylo ve výšce 19 m, takže s mojí výškou 190 cm to vyšlo taktak.
Cena za plošinu mě vyšla na 1000 Kč (16 km + práce 1h). Model byl nepoškozený, jen působením sluníčka se jedno křídlo z Elaporu prohnulo, což se mi doma podařilo srovnat po nahřání IR zářičem (horské sluníčko). Je to pro mě poučení a od stromů se už snažím držet co nejdál. :D
feek

#18 Příspěvek od feek »

Nevím jak ve městech, ale na vesnicích mívají hodně takové ty výsuvné žebříky na údržbu veřejného osvětlení a občasnou prožízku stromů. Jinak souhlasím aby si to zaplatil. Koneckonců mám takový pocit, že by se to vešlo třeba do pojistky na blbost.
off
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od off »

wroum píše:hasice si clovek plati proto, aby az bude potreba zachranovat zivoty, aby mohli neprodlene prijet

Teda priznam se, ze tenhle nahled je mi ponekud cizi a z praxe tedy musim poznamnenat ze 95% zasahu hasicu nema se zachranovanim ZIVOTU nic spolecneho, jsou to technicke zasahy a zasahy na ochranu majetku. Netusim, proc by meli hasici zadarmo uklizet vrak auta, ve kterem ozraly ridic havaroval, nebo hasit obchodnikum trznici, kterou buhvikdo a buhvijak podpalil, ale nemohli pomoct pri nehode tohohle typu. Jak uz jsem psal, samozrejme kazde ma svoji prioritu a kdyz to nepujde, tak to nepujde. Ale porad je to sluzba a ja jako obcan bych chtel, aby mi pomohla a chranila, kdyz jednou za x let potrebuju pichnout... nebo jsem to zase popletl...- :-)???
wroum

#20 Příspěvek od wroum »

myslim ze existuje nejaka pomyslna hranice, kdy by si clovek sam mel rict, jestli jedna spravne. Taky samozrejme doufam, ze by mi pomohli, ale sam bych se za sebe stydel, kdybych je otravoval s takovouhle 3,14covinou a taky doufam ze jestli jednou budu potrebovat opravdu pomoct, ze nejakymu troubovi nebudou akorat sundavat hracku ze stromu...

Kdyz horela trznice, tak ji hasili kuli tomu kouri a aby nezacalo horet neco jinyho, zbozi tam uskladneny jim bylo naprosto jedno.

Kdyz vrak auta neodklidej, budou komplikace, treba prekazi v jizdnim pruhu, treba z nej vytek olej a dela kluzkou silnici, tohle je v zajmu verejnym a je jedno jestli byl ridic ozralej - pomaha se nejen jemu.

... ale jestli je potreba aby byl vyjezd kuli tomu, ze si nejakej trouba zavesil hracku na strom si teda vubec jistej nejsem. Kdyz by ji ztratil v poli, tak taky nebude asi volat kriminalku aby mu pomohla s patranim, ze?
Netusim proc bych mel ze svych dani nekomu sponzorovat sundani letadylka ze stromu - klidne at mu pomuzou, ale at to do koruny zaplati a samozrejme to nesmi byt na ukor (ani potencialne) moznosti zasahovat neprodlene v nejaky seriozni akci.

takze ano, myslim ze jsi to poletl.

PS: nebavim se o dobrovolnejch hasicich zijicich ve vesnickejch putykach, bavim se o profesionalnim hasicskym sboru, kterej svou praci bere vazne.
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Michal_N »

Modelářům z letiště Praha-Lipence jezdí sundavat letadla ze stromu hasiči a výjezd je stojí 1500,- . :(
feek

#22 Příspěvek od feek »

wroum píše:myslim ze existuje nejaka pomyslna hranice, kdy by si clovek sam mel rict,...

Plný souhlas. Navíc mám takový dojem že tomu ožralovi pak přijde faktura na výjezd. Je to tuším pár týdnů? stará novinka, která přišla s novelou služebního zákona (zřejmě).
JENDA01

#23 Příspěvek od JENDA01 »

Michal_N píše:Stromová přitažlivost funguje. Já jsem před 14 dny přistál na špičku 20 m akátu. Okolo byly další stromy, takže při pokusech o shazování letadla jsem vždy trefil nějakou nižší větev. Třesení s kmenem o průměru 40 cm kupodivu neúčinkovalo. :D Navíc strom neměl až do výšky 10 m nad zemí žádné větve, takže o lezení jsem se ani nepokoušel, nejsem horolezec. Nakonec jsem odjel domů a na internetu vyhledal nejbližší půjčovnu automobilových vysokozdvižných plošin. Potom ještě zbývalo zjistit přesnou výšku letadla nad zemí, protože ceny plošin se podle pracovní výšky dost liší. Vyřešil jsem to přivázáním tenisáku na silonový vlasec, který jsem raketou vystřeloval do výšky letadla a následně změřil délku odvinutého vlasce z cívky. Vycházelo mi to na 17 m. Tak jsem zavolal do půjčovny. Nejdříve říkali že by to šlo za 2-3 dny, ale podařilo se mi je obměkčit argumenty, že jsem zoufalý (což byla i celkem pravda), že budu muset sám lézt na strom a určitě spadnu (to jsem lhal) a nakonec jsme se domluvili, že přijedou za půl hodiny. :twisted: Plošina přijela dokonce už asi za 20 minut a řidič to bral úplně v pohodě, že prý jeho švagr je Hacker (fy. Hacker Model), že jim spousta modelů taky uletěla a ze stromů je prý sundávali mockrát. Vyzdvihl mě na plošině a letadlo jsem v pohodě z koruny stromu sundal. Ukázalo se, že letadlo bylo ve výšce 19 m, takže s mojí výškou 190 cm to vyšlo taktak.
Cena za plošinu mě vyšla na 1000 Kč (16 km + práce 1h). Model byl nepoškozený, jen působením sluníčka se jedno křídlo z Elaporu prohnulo, což se mi doma podařilo srovnat po nahřání IR zářičem (horské sluníčko). Je to pro mě poučení a od stromů se už snažím držet co nejdál. :D

Ahoj,
taky jsem tuto situaci zažil vyřešil jsem to firmou pro výškové práce.
Za 1000kč ze smrku cc-15m výška.Jsou to kluci asi horolezci co si vydělávají touto prací na expedice.Je to řádně zaregistrovaná firma.
Po zavolání jsem je tam měl do 1hod.Jsou docela ochotní lze se s nimy
domluvit.Praha a okolí.

VÝŠKOVÉ PRÁCE tel.-603 262 784
350kč- 1hod. práce
300-800kč -dopravné
Výhoda je že ti to sundají i z místa kam těžká technika nemůže.
Tato kalkulace mi byla nabídnuta dnes po ověření zda ješte existují.
(mě to sundavaly ze stromu minulou sezonu)

Jenda
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Michal_N »

JENDA01:
Díky za info, číslo si ukládám do mobilu.
off
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od off »

wroum píše:myslim ze existuje nejaka pomyslna hranice, kdy by si clovek sam mel rict, jestli jedna spravne. Taky samozrejme doufam, ze by mi pomohli, ale sam bych se za sebe stydel, kdybych je otravoval s takovouhle 3,14covinou a taky doufam ze jestli jednou budu potrebovat opravdu pomoct, ze nejakymu troubovi nebudou akorat sundavat hracku ze stromu...

To uplne urcite, v zivote jsem neco takoveho neudelal a kdyz jsme na strom povesil padak za 50.000, tak tam taky musel vydrzet pres noc a rano mi ho sundali kamaradi horolezci a ani me nenapadlo volat na to hasice... ale bejt to vedle hasicarny, tak tam asi zajdu a poprosim je, at se domluvi s operacnim, jestli by si nemohli udelat pulhodinove cviceni, navic kdyz vim, ze kdyz to neudaleji dneska, tak to o pristi smene tak jako tak budou delat cvicne... Proste dovedu si predstavit situaci, kdy by to slo.

Jinak nejake masivni placeni za ten zasah mi pride nejhorsi mozne reseni - bud teda nemuzu, pac mam praci a nebo musim byt v pohotovosti - OK, nic proti tomu - a nebo muzu, a pak asi jde vyuctovat tak maximalne projety benzin, pac zadne dalsi naklady nevznikly, rozhodne ne 12.000 nebo kolik tu nekdo psal.

Jinak jeste s tou zachranou majetku - samozrejme hasici zachranuji majetek, a zaplat panbuh jim za to - taky by mohli rict, ze cerpat vodu ze sklepa pri prutrzi mracen je problem majitele baraku, nikoho to neohrozuje, horici stoh slamy uprostred pole je taky v podstate v pohode a nikoho neohrozuje tak co, sundavani kocek... atd. - tech prikladu je milion a je dobre ze je tu nekdo, kdo v prusvihu pomuze, a stanovit nejakou ostrou hranici je hodne, hodne obtizne...
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od JirkaA »

PS: nebavim se o dobrovolnejch hasicich zijicich ve vesnickejch putykach, bavim se o profesionalnim hasicskym sboru, kterej svou praci bere vazne.

Tak za takovy kecy bys od nasich dobraku dostal pres drzku a ja bych se pridal. Loni mi pred barakem horela jakasi stara stodvacitka s pohonem na propanbutan, profici prijeli s obrovskejma fanfarama z mesta v dobe, kdy nasi dobraci se svou starou T138 meli dohaseno a uz rolovali hadice.
OK2WY
wroum

#27 Příspěvek od wroum »

JirkaA píše:profici prijeli s obrovskejma fanfarama z mesta v dobe, kdy nasi dobraci se svou starou T138 meli dohaseno a uz rolovali hadice.

njn, profici asi sundavali nekomu ero ze stromu, tak to driv neslo, zatimco dobraci byli v hospode hned vedle :lol:
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od hoblik »

Jo chlapi, u nás na vesnici je to jednoduchý, poprosíš o pomoc a je to - http://www.aarcmodel-club.wz.cz/Foto/za ... /index.htm :D :D
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
geo
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od geo »

To: Hoblik - dobrá práce a pěkná galerie, jen Ti tam chybí to pokračování večer... Aspoň u nás na venkově to funguje a co se u probírání záchranné situace musí ještě pořešit a vypít... :lol: :lol: :lol: Ale i kdyby bylo těch prací 20, tak to ani zdaleka nedosáhne na čásku pro hasiče a ještě je při tom veselo. :wink:
geo
Walhalla
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Walhalla »

JENDA01 píše:cí na expedice.Je to řádně zaregistrovaná firma.
Po zavolání jsem je tam měl do 1hod.Jsou docela ochotní lze se s nimy
domluvit.Praha a okolí.

VÝŠKOVÉ PRÁCE tel.-603 262 784
350kč- 1hod. práce
300-800kč -dopravné
Výhoda je že ti to sundají i z místa kam těžká technika nemůže.
Tato kalkulace mi byla nabídnuta dnes po ověření zda ješte existují.
(mě to sundavaly ze stromu minulou sezonu)

Jenda

I ja ukladam cislo a dekuji
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“