Ahoj,
před pár měsíci jsem založil modelářskou prodejnu (a nově i vznikající eshop
http://www.modelar-spk.cz ) po předvánočním úspěchu vrtulníčků storm IV a Fire strike od firmy revell jsem hledal nějakou cenově zajímavou náhradu (velkosladu došly) dost mě zaujaly vrtulníky ze servru RCzona a protože jsem zjistil že servisní technik velkododavatele bydlí nedaleko Šumperka zavolal jsem mu a domluvil se na prohlidce sortimentu. Vyzkoušel jsem si vrtulníčky z produkce firem syma a nine-eagle které mě i vzhledem k dostupnosti náhradních dílů a možnosti přestavby, jak inzerují zahraniční kutilové, zaujaly nejvíc a následně objednal celý sortiment těchto dvou společností. Dvourotorový Vision S010 a Apache AH-64M jsou výborné hračky do místností, ale mě nadchl hlavně Free Spirit, zavisel jsem si s ním, obletěl kolečko a tělem mi koloval adrenalin že se mi to vůbec povedlo, navíc jsem si už netroufl, ale zároveň se mě držel ten nádherný pocit nadšení naučit se sním pořádně lítat!
V pátek mi přišla objednávka, ale nestíhal jsem, a tak jsem vybalil svého free spirita až v sobotu po práci a začal si ho chystat, byl jsem přesvědčenej že ho stačí vcelku jen dotrimovat aby visel a podle toho posléze upravit táhla aby trimy nebyly v krajních polohách, za 3200,- mi to přišlo jako skvělá příležitost přiblížit se lítání venku, dobil jsem baterku, zkontroloval vyvážení, otočil jsem baterku konektory dozadu aby sem dostal těžiště co nejvíc dopředu, zdálo se mi hodně vzadu... mno zbytek zvládnou trimy "řekl jsem si" a šel jsem to otestovat na terasu

nad zemí mi spiritek pořád couval a letěl mírně doleva tak jsem trimoval doprava a dopředu až jsem se odvážil trochu nastoupat, problém byl prostor a mírné poryvy větru, ale zdálo se že to půjde, tak jsem vyběhl ze zahrady na pozemek souseda kde je místo a zkoušel viset a trošku poletovat spíš jsem to řídil jen cyklikou... až jsem vybil baterku, pak ještě jednu a ještě třetí

už bylo pozdě tak jsem spirita schoval, celkem nadšenej, pořád ale nervózní, přišel mi vcelku nestabilní, ne že by padal, ale prostě se mi stejně vždycky někam rozletěl a byl problém ho otočit, ovšem přikládal jsem to zkušenostem s řizením. dneska jsem chvíli poletoval v parku, postupně přicházel na kompletní ovládání ale vítr mě nakonec vyhnal, když jsem dorazil domů, zdálo se že nefouká a tak jsem se rozhodl vybít baterku u souseda, odstartoval jsem, asi třikrát zavisel a přistál, pak jsem začal pletovat, dva tři pokusy o souvrat, pak něco jako kostrbatá osmička trošku mi uletěl dál, ale hned jsem se vrátil a přitom si všiml jak se dá krásně proletět zatáčka s náklonem dopředu a do boku a otáčením se ve stejném směru, obtočil jsem tak dvě kolečka a protože se mi čas zdál tak akorát před vybitím baterky chtěl jsem zaviset pár metrů před sebou a následně raději už přistát, rychle jsem přiletěl s měrem k plánovanému místu, a když jsem se snažil zabrzdit podfoukl mě vítr, jak to tak bejvá foukat nepřestal, během pár sekud boje vysoko nad střechama jsem byl rád že jsem se snesl na vedlejším pozemku na terasu sousedů, kam jsem jakž takž viděl, ale bylo to dost tvrdé přistání, kde je spirit jsem přes stromky neviděl, a když jsem tam doběhl seděl na kachličkách jak kdyby tam byl zaparkovanej, mno ale podle stromků jsem mu vypnul rotor tak 3 metry nad zemí

, trošku nakřápnutá kapota a zlomená noha podvozku mě neděsily, zkusil jsem motory, běžely... i visel, hehe odolnej kousek
důvod k opravě mě donutil abych si spirita pořádně prohlédl, nohu jsem zatím vystužil tak snad ještě vydrží, než objednám nové, kapota je s trochou vteřiňáku taky v pohodě... co mě ale zaujalo a chtěl bych zdůraznit!
Zprvu jsem to považoval za spávně, ale řídící jednotka je nalepena v levo, což mě přesvědčilo že to bude souviset s uhýbáním vlevo, odlepil jsem ji a nalepil doprostřed,a vlepil kousek balzy aby držela pevně, dopředu je stejně potřeba víc váhy! Následný test ukázal že trim musí z prava zpátky doprostřed a upravením táhla jsem ubral i trimu dopředu, vrtulníček je hned mnohem stabilnější, takže doporučuju tuhle úpravu hned před prvním zalétáním!!!
jinak se chystám co nejdřív oddělat kastlík a přidělat suchý zip a taky se těším na 1000mAh baterky, ale jinak si myslím že je Spirit super vrtulníček na pochopení principů letu než si člověk začne s větší mašinkou, (mám přichystaný LOGO 10 GRAUPNER), každopádně po úpravě vyvážení se spirit řídí skvěle a druhý den létání s vrtulníčkem tohoto tipu (doposud jsem nejlepší vrtulník řídil dvourotorový 4 kanál) musím říct že mi příde jako skvělá volba pro začátečníka, ale i jako skvělá mechanika pro přestavbu na brushless a pěkný kabát, jen přemýšlím jakou karosérii objednám a jestli tam motor z CDcka nacpu předtím a nebo až potom

každopadáně přidám nějaký fotky a snad i videa
zatím ahoj Thorr@Petr Šandera