Nějaký fígl na práci s 25g skelnou tkaninou?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Nějaký fígl na práci s 25g skelnou tkaninou?

#1 Příspěvek od RiMr »

Zdravím!
Nemáte někdo nějaký fígl na "zkrocení" tenoučké skelné tkaniny? Jak ustřihnu kousek, třeba 10x10cm, tak se mi "zruluje" a je to potom při laminování docela opruz... Na laminování třeba křídel nebo jiných relativně rovných ploch kde si můžu udělat dost velké přesahy můžu použít postup s lemem z lakýrnické pásky (střihané s tkaninou), ale u tvarově složitých dílů, kde potřebuju klást malé kousky s přesahy (u tak tenké tkaniny neznatelnými) to nejde, bo lakýrnická páska nepruží, že...
Říkal jsem si použít nějaké lehce lepivé čtvrtky, které bych nastříhal s tkaninou a po přiložení bych papír či co by to bylo odstranil a tkaninu přilíplou na dílu už stětcem dotvaroval (něco na způsob přenášečky), ale obávám se, že by to dopadlo bídně a "rudým viděním" :twisted:
protože ta tenká tkanina je fakt jak živá..:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/Al ... directlink
Tož ogaři, poraďte amatérovi... :-)
Streader
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Streader »

Někde jsem viděl, že na to nalepujou malířskou maskovačku jako ochranu při stříhání a manipulaci. Nechali to s ní zaschnout a dokonce i pak šla bez problémů strhnout.
Ale bez záruky, nikdy jsem to nezkoušel.

Edit: ÁAA sorry - nedočetl jsem tvůj příspěvek až do konce. O tomhle tam píšeš, takže sorry za spam.
"Never argue with an idiot - he'll drag you down to his level and beat you with experience!"

Frekvence: 35 Mhz Kanál: 64
Abu
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Abu »

Ehm, cetl jsi vubec co psal tazatel? Konkretne druhou polovinu treti vety ? :roll:

Edit - aaa sorry, uz sis vsimnul sam... :wink:
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
JENDA01

Re: Nějaký fígl na práci s 25g skelnou tkaninou?

#4 Příspěvek od JENDA01 »

RiMr píše:Zdravím!
Nemáte někdo nějaký fígl na "zkrocení" tenoučké skelné tkaniny? Jak ustřihnu kousek, třeba 10x10cm, tak se mi "zruluje" a je to potom při laminování docela opruz... Na laminování třeba křídel nebo jiných relativně rovných ploch kde si můžu udělat dost velké přesahy můžu použít postup s lemem z lakýrnické pásky (střihané s tkaninou), ale u tvarově složitých dílů, kde potřebuju klást malé kousky s přesahy (u tak tenké tkaniny neznatelnými) to nejde, bo lakýrnická páska nepruží, že...
Říkal jsem si použít nějaké lehce lepivé čtvrtky, které bych nastříhal s tkaninou a po přiložení bych papír či co by to bylo odstranil a tkaninu přilíplou na dílu už stětcem dotvaroval (něco na způsob přenášečky), ale obávám se, že by to dopadlo bídně a "rudým viděním" :twisted:
protože ta tenká tkanina je fakt jak živá..:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/Al ... directlink
Tož ogaři, poraďte amatérovi... :-)

Ahoj,
já to řeším podlepováním ne na tkaninu ale pod tkaninu na díl který chceš lamininovat.Prostě si lepící páskou vymezíš prostor který chceš
laminovat natřeš ho epoxidem nebo čím laminuješ a přiložíš tkaninu a zaválečkuješ nebo zatahneš stěrkou.Důležité je částečně natřít i tu pásku
to je z důvodu aby ti to po zaschnutí vytvořilo pevný homogení celek i na okrajích laminovaného dílu.Ty okraje pak odřízneš podsazenou žiletkou do hoblíku pod okraj tkaniny kde končí vnitřní okraj tý pásky.
Jde to docela snadno .Já jsem takhle olaminoval celý model(maketa Kawasaki KI-61 HEIN. Vůbec nepoznáš kde je tkanina nastavovaná.
Ještě k tý tkanině. Já jsem narazil na tkaninu myslím taky 25g/m.Ale ta byla k nepoužití. Po jedný straně měla tendeci se rolovat ale po druhý byla velice nepodajná, když to přeženu tak jako prkno.Ta se na sférické plochy vůbec nehodí.

Tady ta KI-61 HEIN po olaminování:

http://jenda01.rajce.idnes.cz/FOTO_DILNA/#album
http://jenda01.rajce.idnes.cz/Maskovaci_paska_Profi/

Jenda
Naposledy upravil(a) JENDA01 dne stř 22.04.2009 18:14, celkem upraveno 2 x.
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Polynom »

abych řekl pravdu tak ja s 23g tkaninou takový problémy nemám... musí je s ní pracovat opatrně ale že by se mi rolovala... to teda vůbec...
Mirek J.

Praní v acetonu...

#6 Příspěvek od Mirek J. »

Perete tu tkaninu (obecně jakoukoli skelnou tkaninu) před použitím v acetonu? Před mnoha a mnoha lety jsem to četl v nějakém Modeláři, že se tak zbavuje impregnace z výroby, lépe se pak prosycuje pryskyřicí a možná by se ani nemusela kroutit... Nevím.
JENDA01

#7 Příspěvek od JENDA01 »

Ahoj ,
je to protimluv ale ta tenká tkanina má silnějsí vlákno než například 33g/m. A je to na omak i rozpoznatelné. Poznáš to i okem .

Jenda

http://jenda01.rajce.idnes.cz/TKANINA_NA_LAMINOVANI/
diablotin

#8 Příspěvek od diablotin »

vem si kus igelitu.na ten se natři vrstvu pryskyřice.do toho polož vrstvu tkaniny větší než jaký kus potřebuješ a přikryj to druhou vrstvou igelitu.celé to převálečkuj suchým válečkem(aby se tkanina pořádně prositila) a z toho vystřihni kousek jaký potřebuješ.strhni jednu vrstvu igelitu a tkaninu polož na místo kam ji chceš dát.pořádně to přiválečkuj a strhni druhou vrstvu igelitu.potom v případě potřeby vem štěteček a přitupováním dorovnej tkaninu
Naděje umírá až po nás.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od RiMr »

Kluci, děkuju moc!
Oba postupy vypadají super, já jsem věděl že mi poradíte! :-)
Díky moc, jdu na to...
blacksmith
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od blacksmith »

To Diablotin, dobrej nápad! Tohle se vlastně používá i při průmyslový výrobě kompozitů, říkají tomu prepreg. Nakupuje a skladuje se to zachlazený a vydrží to i roky připravený k použití.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=129
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od RiMr »

JENDA01 píše:Ahoj ,
je to protimluv ale ta tenká tkanina má silnějsí vlákno než například 33g/m. A je to na omak i rozpoznatelné. Poznáš to i okem .

Jenda

http://jenda01.rajce.idnes.cz/TKANINA_NA_LAMINOVANI/

Prosím tě Jendo,
ta 33g na tvých obr. je od Havla, nebo kýho čerta? :)
JENDA01

#12 Příspěvek od JENDA01 »

Ahoj ,
jestli si dobře pamatuji tak jsem to koupil u HOUŠKA MODELÁŘ (odebírá zboží od PELIKÁNA).

Jenda
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od RiMr »

Super, dík!
Zrovna k němu dneska jdu pro sklopku a Eneloopky :-)
JENDA01

#14 Příspěvek od JENDA01 »

RiMr píše:Super, dík!
Zrovna k němu dneska jdu pro sklopku a Eneloopky :-)

Ahoj,
ještě k té tkanině.Nechtěl bych nosit dříví do lesa ale třeba se to někomu hodí.Některé poznatky při zpracování respektivě formátování tkaniny.Mě se osvědčilo formátování na podložce kousku PVC(zbytek podlahoviny bez nějakého hrubého vzoru. Já používám vzor jemný korek.cc-1000mm/400mm.)na kterém jsou staré noviny. Dva listy na sobě, na to dám tkaninu,a naformátuji ostrou žiletkou (do hoblíku NAREX).Ty noviny jsou tam pro to že při manipulaci s nařezaným dílem ta tkanina tkz.-necestuje- a netřepí se jako když ji vezměš jako takovou. Když ji přenášíš na těch novinách tak drží požadovaný tvar který jsme si zvolily.
s pozdravem
Jenda
geo
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od geo »

Ahoj, to co píše Mirek je pravda. To funguje, nevím sice zda od všech výrobců tkaniny u nás na trhu, ale tuhle radu jsem já dostal od profesionálního laminatéra a lepiče - bohužel na svou práci již umřel. Tkanina se lépe sytí - už jen z toho důvodu, že ji to dokonale odmastí. Teda ale používám čistý aceton, nikoliv ředidlo :lol:
geo
Odpovědět

Zpět na „Dílna“