PC zdroj

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
Luky.Boy

PC zdroj

#1 Příspěvek od Luky.Boy »

Nazdars tak som zo starého PC vybral zdroj a podľa návodu z internetu som si z neho spravil 12 V zdroj pre nabíjačku. Všetko vyzerá byť OK, len mám tam dva výkonové rezistory 2,2 ohmu 8W,a hneď po zapnutí o cca pol minúty sú horúce jak oheň,preto teraz neviem či je to normal a či vôbec môžem nechať zapnutý ten zdroj pretože batéria sa nabíja cca 2, 5 hod lenže tie rezistory sú pekelne horúce už za pár sekúnd. Čo poviete? Diki moc za rady. :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=B9uI-NEP6Zg
http://www.youtube.com/watch?v=SfeUZQBlQWU
MYSAK

#2 Příspěvek od MYSAK »

to je ta uprava kde das odpory na 5V vetev zejo? poves je v tom zdroji pred vetrak, topit budou ale nemusis se bat
Luky.Boy

#3 Příspěvek od Luky.Boy »

MYSAK píše:to je ta uprava kde das odpory na 5V vetev zejo? poves je v tom zdroji pred vetrak, topit budou ale nemusis se bat

Nazdars ano ano presne tak jak pises, tak tie rezistory som dal pred ten ventilator aby kus chladilo. A čo myslíš trebalo by tie rezistory vymenit za silnejšie aby sa toľko neprehrievali alebo nie? :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=B9uI-NEP6Zg
http://www.youtube.com/watch?v=SfeUZQBlQWU
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od j3nda »

ja pouzivam brzdovou zarovku do auta 12V 21W - nehreje se tolik, ale zase je treba obcas kouknout jestli nepraskla - je to velmi nepravdepodobne ze by praskla, pac ji vlastne provozujes na 5V - takze jede na min nez polovinu - ale radsi to obcas skouknu - to vis paranoia

nedavno jsem se dozvedel, ze u moderniho zdroje je potreba zatizit i vetev 3.3V - takze idealni je dvouvlaknova :lol: a nizsi odpor dat tam kde je potreba vetsi zatez
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od JirkaA »

Jak ktere zdroje.. Chce to vyzkouset, ja pouzivam jakysi 450W noname a slape uplne v pohode bez zatizeni 5 i 3V vetve.
OK2WY
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od j3nda »

ja mam forton 350W a mel jsem zatizenou jenom 5V vetev, zdroj fungoval normalne, ale pri zatizeni 3.3V vetve mam na vystupu 12V vetve ted dava skutecne 12V namisto 11,8V, takze jisty smysl to ma

pry se k vetsine zdroju daji sehnat tabulky s minimalni zatezi - ja ji skutecne k memu zdroji sehnal a vetev 3.3V by se zatizit mela minimalne 0.5A, 5V - 0.3A (vyreseno dvouvlaknovou zarovkou) a obe 12V vetve 2A - takze kdyz dobijim, je to ok, ale kdyz nabijec omezi proud, tak stejne nesplnuju podminku zatizeni na 12V vetvi, ale nema cenu to zas tak resit - kdyz odejde, odejde - zatim rok bez problemu a dava 12V 27A - obe 12V vetve jsem spojil paraelne vcetne vetve pro grafiku - evidentne je to slusny zdroj, protoze dava o 60W vic, nez na 12V vetvi papirove udavaj (264W)
navic je velmi tichy a fungujou mu ochrany - jednou omylem vyzkouseno, takze kam se graupner hrabe :lol:

kdysi kdyz jsem provozoval stary zdroj bez zateze na 5V, tak mi za pul roku odesel (duvod neznamy, takze jsem to tak nejak priradil provozovani bez zateze)
na 12V vetvi daval 10.8 - po zatizeni to napeti skutecne vylezlo tam kam ma, takze 5V vetev jsem od te doby zatezoval tak nejak automaticky, ale to zatezovani vetve 3.3V pro me byla novinka - kazdopadne napeti o neco vylezlo, takze jisty smysl to ma - alespon u meho zdroje
MYSAK

#7 Příspěvek od MYSAK »

Jo diky temhle "problemum" sem vsechno nepotrebny odstranil a mam zdroj s nastavitelnym vystupnim napetim :lol:
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

Re: PC zdroj

#8 Příspěvek od Michal_N »

Luky.Boy píše:Nazdars tak som zo starého PC vybral zdroj a podľa návodu z internetu som si z neho spravil 12 V zdroj pre nabíjačku. Všetko vyzerá byť OK, len mám tam dva výkonové rezistory 2,2 ohmu 8W,a hneď po zapnutí o cca pol minúty sú horúce jak oheň,preto teraz neviem či je to normal a či vôbec môžem nechať zapnutý ten zdroj pretože batéria sa nabíja cca 2, 5 hod lenže tie rezistory sú pekelne horúce už za pár sekúnd. Čo poviete? Diki moc za rady. :wink:

Jsou ty odpory spojené sériově nebo paralelně? Z předchozích příspěvků předpokládám, že jsou na 5V větvi. Pokud jsou paralelně, tak každý bude mít tepelný výkon
P=Ua*Ua/R=5*5/2,2=11,36W - jsou přetížené.
Pokud jsou sériově, tak bude mít každý tepelný výkon
P=Ub*Ub/R=2,5*2,5/2,2=2,84W (Ub=Ua/2) a je to OK.
glid

#9 Příspěvek od glid »

dej tam misto odporů žárovku a budeš mt klid. Stačí tu větev jen trochu zatížit aby naskočila regulace... 8)
Middle Stick, Optic 6 + Assan, obě ruce levé...
Alex.Guzun

#10 Příspěvek od Alex.Guzun »

dajte prosim ten link na tu stavbu, o ktorej hovorite
mam tu nevyuzity zdroj

dakujem
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od j3nda »

pokud myslis tu jednoduchou upravu tak na to zadny extra navod nepotrebujes, u ATX zdroje spojis zelenej a cernej aby to najelo i bez PC. Pokud je na puvodni kabelazi hlidani napeti primo na konektoru spojis i to - co je na puvodni kabelazi spojene, spojene musi take zustat i po odstraneni zbytecne kabelaze. Podivas se do tabulky minimalnich proudu od vyrobce zdroje co je treba zatizit (u me to byla +3.3V a +5V vetev) a to zatizis zarovkou do auta - osvedcila se mi vicevlaknova 21/5W - jedna staci na zatizeni obou vetvi. Co kam dat, zalezi na ty minimalni doporuceny zatezi. Ale neni treba to nijak zvlast resit, regulace najizdi i pri podstatne mensi zatezi, nez uvadej. Nekdo pouziva misto zarovek odpory, ale pripada mi, ze zbytecne hrejou. +12V vetev vyvedes ze zdroje ven a pouzivas ji pro nabijecku, pokud mas vice vetvi +12V tak to vsechno spoj paraelne. Tot vse.

Existuje jeste jedna uprava, kde zasahujes do elektroniky zdroje, ale na to si netroufam, kazdy zdroj je jiny a pokud si clovek neni zcela jist...
Alex.Guzun

#12 Příspěvek od Alex.Guzun »

feek

#13 Příspěvek od feek »

Nevím jestli je toto to o čem se zde mluví, ale je to také úprava pc zdroje.
http://www.rcserver.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=40
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od j3nda »

Alex.Guzun píše:vdaka
tusim to je toto
http://www.wikihow.com/Convert-a-Comput ... wer-Supply

no je to fascinujici uprava - zvlaste me zaujal ten dodelanej prepinac kterej plni funkci tu samou jako ten namontovanej od vyrobce :lol:
tahle uprava je ponekud zbytecne slozita pokud to potrebuju jen pro nabijecku. Pokud z toho nekdo vytahne 5V - zatizena pouze 5V vetev nestaci! Pokud z toho nekdo bude brat 5V musi zatizit i 12V - je to stejne jako kdyz odebirame 12V - zatezuje se 5V. U nekterych zdroju je potreba zatizit i 3,3V u nekterych se nemusi zatezovat nic - nejlepsi je vychazet ze specifikace vyrobce. Donedavna me take nenapadlo 3,3V zatezovat, ale zjistil jsem ze smysl to ma alespon u toho meho zdroje.
Alex.Guzun

#15 Příspěvek od Alex.Guzun »

hm... to hej
ale uz ked mam zdroj tak by som rad mal aj 3.3 aj 5
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“