PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan
- m@rtin
- Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice
Já jsem zatím vyvážení neměnil, ale jak s podvozkem, tak bez podvozku mi přijde letadlo spíše těžší na čumák, takže mám trimem neustále Cessnu trochu přitaženou, na neutrál má tendenci dost rychle klesat i na půl plynu. Přijde mi, že také hodně záleží, jak se povede který výlisek trupu - usazení výškovky a lože křídla a tedy výsledné úhly náběhu výškovky a křídla.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Takto, sedliacky a zjednodušene::
Všetko sa najprv nastavuje a ladí bez motora - nastúpať a vypnúť motor.
- keď je ťažisko moc vpredu, aby model letel rovno je potom tomu adekvátne natiahnutá výškovka. (to je jedno či je celá dohora alebo len servom vytlačené kormidlo). Potom to na zmenu rýchlosti reaguje skoro hneď, čiže napríklad po potlačení sa model sám hneď zoberie hore a ak je to príliš prehnané, tak sa až zdvihne čunák a po strate rýchlosti model znovu prepadne smerom nadol - tomu sa hovorí že "húpe".
- Naopak ak je ťažisko blízko neutrálneho bodu, výškovka takmer nemusí tlačiť chvost smerom dolu, a model v podstate letí tým smerom kam sa nasmeruje - ak dolu, tak dolu a zrýchluje,, ak hore, tak hore až spomalí a prepadne. Tým že výškovka netlačí smerom dole, v podstate je let menej brzdený potrebou zvýšeného vztlaku aj na krídle, rovnako ako na zaberajúcej výškovke. Vetrone sa dovažujú týmto smerom, menej opadajú.
Toto nastavenie má aj ten efekt, že poryv vetra nezdvihne modelu čumák, ani model neprepadá smerom dole v prestávkach medzi nárazmi.
Ešte navyše nereaguje až takým vzpínaním ani na motor (motor aj zrýchli model, aj ofukuje výškovku tak ak nie je natiahnutá tak to skoro nič nerobí).
-Tesne za neutrálnym bodom začína nestabilný model, ak začne padať, začne aj kloniť čumák ešte viac k zemi, ak sa pritiahne do roviny, zase začne čumák sám zdvíhať až spomalí a spadne. Ak náhodou omylom niekto s takým modelom odštartuje (pri hodení sa posune aumulátor dozadu, napríklad), tak je čo robiť aby človek slušne pristál a nerozflákol to.
Keď to je v poriadku (=ťažisko správne a trimom nastavená výškovka aby to plachtilo rovno akurátnou rýchlosťou), môžte sa snažiť doladiť motor.
To znamená vyosiť ho smerom dolu tak aby po pridaní model príliš nezdvíhal čumák. Podkladá sa niečo pevné medzi motor a prepážku na ktorej je namontovaný. Dá sa to zjednodušiť a len namixovať do výškovky potlačenie podľa nastavenej páky plynu, ale to vždy pri prudkom pridaní najprv model na moment potlačí dolu (to môže naštvať, pri pristávaní).
Rovnako sa motor podkladá zboku, vyosuje sa doprava, aby po pridaní model neklonil doľava.
Podvozok trošku brzdí pod modelom, takže funguje ako mierne potlačenie výškovky. to by mal urobiť nejaký ten zúbok na trime.. Ale samozrejme vlastnosti modelu trochu zmení.
Všetko sa najprv nastavuje a ladí bez motora - nastúpať a vypnúť motor.
- keď je ťažisko moc vpredu, aby model letel rovno je potom tomu adekvátne natiahnutá výškovka. (to je jedno či je celá dohora alebo len servom vytlačené kormidlo). Potom to na zmenu rýchlosti reaguje skoro hneď, čiže napríklad po potlačení sa model sám hneď zoberie hore a ak je to príliš prehnané, tak sa až zdvihne čunák a po strate rýchlosti model znovu prepadne smerom nadol - tomu sa hovorí že "húpe".
- Naopak ak je ťažisko blízko neutrálneho bodu, výškovka takmer nemusí tlačiť chvost smerom dolu, a model v podstate letí tým smerom kam sa nasmeruje - ak dolu, tak dolu a zrýchluje,, ak hore, tak hore až spomalí a prepadne. Tým že výškovka netlačí smerom dole, v podstate je let menej brzdený potrebou zvýšeného vztlaku aj na krídle, rovnako ako na zaberajúcej výškovke. Vetrone sa dovažujú týmto smerom, menej opadajú.
Toto nastavenie má aj ten efekt, že poryv vetra nezdvihne modelu čumák, ani model neprepadá smerom dole v prestávkach medzi nárazmi.
Ešte navyše nereaguje až takým vzpínaním ani na motor (motor aj zrýchli model, aj ofukuje výškovku tak ak nie je natiahnutá tak to skoro nič nerobí).
-Tesne za neutrálnym bodom začína nestabilný model, ak začne padať, začne aj kloniť čumák ešte viac k zemi, ak sa pritiahne do roviny, zase začne čumák sám zdvíhať až spomalí a spadne. Ak náhodou omylom niekto s takým modelom odštartuje (pri hodení sa posune aumulátor dozadu, napríklad), tak je čo robiť aby človek slušne pristál a nerozflákol to.
Keď to je v poriadku (=ťažisko správne a trimom nastavená výškovka aby to plachtilo rovno akurátnou rýchlosťou), môžte sa snažiť doladiť motor.
To znamená vyosiť ho smerom dolu tak aby po pridaní model príliš nezdvíhal čumák. Podkladá sa niečo pevné medzi motor a prepážku na ktorej je namontovaný. Dá sa to zjednodušiť a len namixovať do výškovky potlačenie podľa nastavenej páky plynu, ale to vždy pri prudkom pridaní najprv model na moment potlačí dolu (to môže naštvať, pri pristávaní).
Rovnako sa motor podkladá zboku, vyosuje sa doprava, aby po pridaní model neklonil doľava.
Podvozok trošku brzdí pod modelom, takže funguje ako mierne potlačenie výškovky. to by mal urobiť nejaký ten zúbok na trime.. Ale samozrejme vlastnosti modelu trochu zmení.
Takze aj ja sa po dlhsom case pripajam:
Nabijacku mam tu istu ako Luky.boy,ale pouzivam inu setovu od vrtulniku LAMA V3,ta je stavana pre aku 7,4V aj 11,1V, takze akoby 2v1.
A co sa tyka tej pouzivania smerovky a vyskovky,tak ja do zatacky samozrejme pouzijem kridelka (na naklonenie modelu) a neskor pripojim vyskovku (pre lepsiu zatacku),model krasne leti v zatacke.
LETU ZDAR!
Nabijacku mam tu istu ako Luky.boy,ale pouzivam inu setovu od vrtulniku LAMA V3,ta je stavana pre aku 7,4V aj 11,1V, takze akoby 2v1.
A co sa tyka tej pouzivania smerovky a vyskovky,tak ja do zatacky samozrejme pouzijem kridelka (na naklonenie modelu) a neskor pripojim vyskovku (pre lepsiu zatacku),model krasne leti v zatacke.
LETU ZDAR!
- Luky-plane
problém s ovládáním
Zdar piloti,
cessnu 480 od Pelikána jsem dostal od Ježíška a začal s ní létat tak před měsícem. Dnes jsem objevil toto fórum, tak jsem se rozhodl přispět. S Cessničkou jsem nic zvláštního nedělal, až na výrobu nového podvozku a aretaci předního kola na pevno (původní podvozek naprosto nepoužitelný).
Model je to za ty peníze velice povedený a velice dobře ovladatelný. Vůbec bych neměnil. Ale toto už tu bylo zmíněno mnohokrát.
Mám dva dotazy.
1) Občas se mi stane, že se za letu levé křidélko samo vychýlí dolů (pravá zatáčka) a model je téměř neovladatelný. Při pohybu s páčkou na vysílači se křidélko normálně hýbe, pouze má jinou "nulovou" polohu. Problém se nevyřeší ani odpojením a opětovným připojením akumulátoru. Závada poté však z ničeho nic sama zmizí a křidélko se srovná. Pak zas můžu třeba 15x létat než se znovu objeví.
2) Létáte bez pultu na vysílač, nebo s ním. Případně s jakým. Ten v nabídce od Pelikána stojí 700 Kč, to je hrůza.
Díky za odpovědi
cessnu 480 od Pelikána jsem dostal od Ježíška a začal s ní létat tak před měsícem. Dnes jsem objevil toto fórum, tak jsem se rozhodl přispět. S Cessničkou jsem nic zvláštního nedělal, až na výrobu nového podvozku a aretaci předního kola na pevno (původní podvozek naprosto nepoužitelný).
Model je to za ty peníze velice povedený a velice dobře ovladatelný. Vůbec bych neměnil. Ale toto už tu bylo zmíněno mnohokrát.
Mám dva dotazy.
1) Občas se mi stane, že se za letu levé křidélko samo vychýlí dolů (pravá zatáčka) a model je téměř neovladatelný. Při pohybu s páčkou na vysílači se křidélko normálně hýbe, pouze má jinou "nulovou" polohu. Problém se nevyřeší ani odpojením a opětovným připojením akumulátoru. Závada poté však z ničeho nic sama zmizí a křidélko se srovná. Pak zas můžu třeba 15x létat než se znovu objeví.
2) Létáte bez pultu na vysílač, nebo s ním. Případně s jakým. Ten v nabídce od Pelikána stojí 700 Kč, to je hrůza.
Díky za odpovědi
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
Re: problém s ovládáním
Luky-plane píše:Mám dva dotazy.
Díky za odpovědi
1) Asi bude vadné servo. Pokud v něm "nelupe" (to by byly převody), zkusil bych otevřít a prostříknout potenciometr nějakým sajrajtem alá konkor.
2) Tohle si musí rozhodnout každý sám. Já létám bez pultu, ale myslím, že pokud Ti chybí, je na netu hafo návodů na výrobu samodomo.
- m@rtin
Luky-plane píše:1) Občas se mi stane, že se za letu levé křidélko samo vychýlí dolů (pravá zatáčka) a model je téměř neovladatelný. Při pohybu s páčkou na vysílači se křidélko normálně hýbe, pouze má jinou "nulovou" polohu. Problém se nevyřeší ani odpojením a opětovným připojením akumulátoru. Závada poté však z ničeho nic sama zmizí a křidélko se srovná. Pak zas můžu třeba 15x létat než se znovu objeví.
Díky za odpovědi
Vítej v "klubu"!
ad 1) Pokud to dělá jenom jedno křidélko, bude to v servu. Kdyby to bylo v přijímači nebo vysílači, dělala by to obě serva (proti sobě, jsou na stejném kanálu).
ad 2) Já létám bez pultu, jen jsem si za cca 150 korun koupil popruh na krk.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
- Luky-plane
Děkuju za radu, až bude čas zkusím to prostříknout, snad to pomůže.
Jak jsem se tady dočetl, hodně z Vás cesnařů má problémy s regulátorem. Nevím jestli do těch pozdějších RC sad nedávali už jiný, protože já s ním zatím žádný problém nemám. Létal jsem už asi tak 30x a žádné výpadky motoru se nekonaly, i když to honím skoro pořád na plný plyn.
Ještě se chci zeptat na nabíjecí zdroj. Nabíječku používám setovou (mám dvě originální baterie, nabíjel jsem je asi tak 15x a zatím v pohodě), v průběhu nabíjení měřím napětí a zdá se vše v pořádku. Plně nabité baterky mají 12,6 V. Létám asi 10 min. na každou (pro jistotu) to znamená, že začínám nabíjet při cca 11,4 V. A nyní to čemu moc nerozumím. V návodu je napsáno, že se má nabíjet z autobaterie. Je známo, že napětí akumulátoru v autě je cca 12,5V. Jak je možné, když si odpočítám ještě nutné ztráty, dosáhnu výsledné napětí 12,6V??? Dále je v návodu napsané, že je možné použít stabilizovaný zdroj 13,8V. To už vůbec nechápu. Vždyť baterie z auta má 12,5V a zdroj 13,8V????? Asi to nevadí, ale prosím vysvětlete mi to, nechápu.
Mějte se a šťastný let.
Jak jsem se tady dočetl, hodně z Vás cesnařů má problémy s regulátorem. Nevím jestli do těch pozdějších RC sad nedávali už jiný, protože já s ním zatím žádný problém nemám. Létal jsem už asi tak 30x a žádné výpadky motoru se nekonaly, i když to honím skoro pořád na plný plyn.
Ještě se chci zeptat na nabíjecí zdroj. Nabíječku používám setovou (mám dvě originální baterie, nabíjel jsem je asi tak 15x a zatím v pohodě), v průběhu nabíjení měřím napětí a zdá se vše v pořádku. Plně nabité baterky mají 12,6 V. Létám asi 10 min. na každou (pro jistotu) to znamená, že začínám nabíjet při cca 11,4 V. A nyní to čemu moc nerozumím. V návodu je napsáno, že se má nabíjet z autobaterie. Je známo, že napětí akumulátoru v autě je cca 12,5V. Jak je možné, když si odpočítám ještě nutné ztráty, dosáhnu výsledné napětí 12,6V??? Dále je v návodu napsané, že je možné použít stabilizovaný zdroj 13,8V. To už vůbec nechápu. Vždyť baterie z auta má 12,5V a zdroj 13,8V????? Asi to nevadí, ale prosím vysvětlete mi to, nechápu.
Mějte se a šťastný let.
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
Luky-plane píše:.
Mám dva dotazy.
Díky za odpovědi
1) Rekl bych, ze ti pomalu ale jiste odchazi servo...
2) Litam s pultem. Bez nej si to uz nedovedu predstavit. Dnes bych si ho mozna udelal sam.. ale jinak mam kousek ktery mne stal tusim neco kolem 1500 (tomu se teprve rika hruza)
- m@rtin
Já, kromě asi úplně prvního nebo druhého letu, kdy jsem baterku vylétal skoro do dna, jsem žádné náhlé poklesy výkonu motoru nezaznamenal. Zdá se, že do novějších sad se již dávají "silnější" regulátory.
Pokud jde o nabíjení, tak v tom se také moc nevyznám. Používám stabilizovaný zdroj 13,8V od Graupnera a nabíječka ani baterky si nestěžují.
Pak bych měl jeden dotaz do pléna. Jak jsem tu nedávno psal o "nafouklé" baterce, tak minulý víkend se mi po jednom létání zase zdálo, že je malinko bachratější - možná sem moc paranoidní
, ale do držáku v trupu už se teď vejde docela na fest. Oproti druhé baterce je opravdu o něco větší, ale jedna byla přímo ze setu, druhou jsem dokupoval zvlášť a od začátku se mi zdálo, že nejsou rozměrově úplně stejné. Nicméně napětí na všech článcích je stále OK, na baterku v pohodě nalétám 15 minut a stále má dostatek šťávy, s nabíjením také nejsou problémy (mám jen setovou nabíječku, která nabíjí poměrně nízkým proudem). Kdyby odcházel některý článek, tak by se to muselo projevit i jinak, než jen nafouknutím, nebo ne?
Od doby, kdy jsem to nafouknutí pozoroval poprvé, jsem si všimnul, že při nabíjení, když přestane LEDka blikat červeně, tak pár minut bliká zeleně a až pak se rozsvítí zeleně trvale. U druhé baterky to přechází z červeného blikání rovnou do trvale zelené. Začíná mi to být podezřelé a uvažuju o reklamaci, akorát nevím, zda se na tyhle baterky vztahuje standardní dvouletá záruka nebo je to jen půl roku, jako třeba na baterky do mobilu. Pokud je B správně, pak mám smůlu, protože Cessnu i baterku jsem kupoval v září.
Napíšu do krámu, jak je to s tou zárukou, ale zajímalo by mě, co si myslíte o tom nepatrném nafukování? Už jsem se na to ptal a dostal jsem odpověď, že nafukování svědčí o vzniku plynu v článcích, což je jednoznačně špatně. Ale je normální, že když odchází LiPol článek, tak stále má dostatečné napětí, dává plný výkon a lze jej opakovaně nabíjet? Měl jsem pocit, že napětí je u LiPolek hlavním (orientačním) indikátorem jejich zdraví. Díky ještě jednou za vaše názory a zkušenosti.
Pokud jde o nabíjení, tak v tom se také moc nevyznám. Používám stabilizovaný zdroj 13,8V od Graupnera a nabíječka ani baterky si nestěžují.
Pak bych měl jeden dotaz do pléna. Jak jsem tu nedávno psal o "nafouklé" baterce, tak minulý víkend se mi po jednom létání zase zdálo, že je malinko bachratější - možná sem moc paranoidní
Napíšu do krámu, jak je to s tou zárukou, ale zajímalo by mě, co si myslíte o tom nepatrném nafukování? Už jsem se na to ptal a dostal jsem odpověď, že nafukování svědčí o vzniku plynu v článcích, což je jednoznačně špatně. Ale je normální, že když odchází LiPol článek, tak stále má dostatečné napětí, dává plný výkon a lze jej opakovaně nabíjet? Měl jsem pocit, že napětí je u LiPolek hlavním (orientačním) indikátorem jejich zdraví. Díky ještě jednou za vaše názory a zkušenosti.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Luky.Boy píše:Nazdars Cessnaci, počujte aj vy máte k Cessne takúto nabíjačku?
http://img26.imageshack.us/my.php?image=p1010200y.jpg
Bo keď som kupoval Cessnu predavač mi povedal že mi dal inú ako má byť. Ak nemáte túto akú teda máte? Nech sem niekto hodí foto.
Diki moc .
Ahoj,
to je nabíječka z novějších setů (aspoň tak mi to říkali v prodejně). Mám cessnu rok a nabíječku mám jinou (má přepínaný nabíjecí proud 0,5A / 1A)
Luky-plane píše:Ještě se chci zeptat na nabíjecí zdroj. Nabíječku používám setovou (mám dvě originální baterie, nabíjel jsem je asi tak 15x a zatím v pohodě), v průběhu nabíjení měřím napětí a zdá se vše v pořádku. Plně nabité baterky mají 12,6 V. Létám asi 10 min. na každou (pro jistotu) to znamená, že začínám nabíjet při cca 11,4 V. A nyní to čemu moc nerozumím. V návodu je napsáno, že se má nabíjet z autobaterie. Je známo, že napětí akumulátoru v autě je cca 12,5V. Jak je možné, když si odpočítám ještě nutné ztráty, dosáhnu výsledné napětí 12,6V??? Dále je v návodu napsané, že je možné použít stabilizovaný zdroj 13,8V. To už vůbec nechápu. Vždyť baterie z auta má 12,5V a zdroj 13,8V????? Asi to nevadí, ale prosím vysvětlete mi to, nechápu.
Ahoj. Jak je známo, napětí akumulátoru v autě, by mělo být větší, než 13V, pokud je baterka relativně "zdravá" a hlavně nabitá. Nabíjí se na 14,2V, takže tvá doměnka není správná. A i když to vezmeš do praxe, tak alternátor v autě, dává oněch minimum je 13,8V a max 15V (pokud neodejde regulátor, to se pak může vyšplhat až na 18V a to je špatně, ale to jsem odbočil). Taky záleží na tom, jak to měříš? Páč nezatížený zdroj, jakož i baterka, má jiné "měřitelné" napětí, než zatížený. A i kdyby bylo nižší, ona ta setová nabíječka nabíjí každý článek zvlášť (jsou tam 3) takže jestli nabíjí článek na nějakých 4,2V proč by se to nenabilo tak, aby to při 12V zdroji, nabíjelo na 4,2V a pak ti to dohromady dá oněch 12,6V
Jinak na to, že mám cessničku doma už celkem dlouho (celý měsíc), ještě jsem neletěl, pořád fouká chjo.
Cessna 480 / Timber / Blade 120S / T-rex 500 / Mini 210 / E010S
DX5e + DX6
Phoenix V6.0 / LiftOff
DX5e + DX6
Phoenix V6.0 / LiftOff
- Luky-plane
vibrace
Děkuju za vysvětlení,
mám zdroj, který mi vyrobil známý a dá se libovolně regulovat od 12V do 14V. Já tam mám nastaveno 13,6V (nezatížený stav) a vše funguje jak má (alespoň se mi to tak jeví).
Mě se nezdá, že by dnes zas tak strašně foukalo. Dnes jsem byl s Cessnou v "luftě" a úplně v pohodě. Když jsme u toho větru, v návodu píšou, že je to éro do větru hluboko pod 5 m/s. Já jsem si sám vyzkoušel, že to není pravda, protože se s ním létá docela dobře i při nárazech kolem 8 m/s. Vítr je u Cessny velice vhodný na přistávání z důvodu katastrofálně řešeného podvozku. Ve větru 5 m/s a víc se s ní dá přistát téměř jako s vrtulníkem.
Jak píšu nahoře, dnešní létání bylo nádherné, ale jedna patálije mě přece jen postihla. Asi tak po 8 min. letu (2 min. před koncem - naštěstí), jsem vystoupal do výšky cca 40 m, provedl docela povedený přemet na plný plyn a zakončil ho parádním prudkým sestupem s pomalým vyrovnáním (to vše na plný plyn). Až sem je to v pořádku, ale při dalším průletu jsem si všiml, že má motor divný zvuk. Přistál jsem tedy a zjistil, že při 1/2 plynu až plném dochází k nebezpečným vibracím vrtule a celého motoru. Budu se na to muset zítra podívat. Jsem přesvědčen, že to je způsobeno "přetočením" motoru při prudkém klesání. Nikdy dřív jsem totiž takový manévr nedělal.
Poradíte mi někdo jaká může být závada? Dočetl jsem se někde výše, že je možné na tomto motoru vyměnit unašeč vrtule za kuželový. Máte s tím někdo zkušenosti? Nerad bych aby mi vrtule za letu frnkla do "zaječích".
Mějte se fajn a šťastný let přeje Luky.
mám zdroj, který mi vyrobil známý a dá se libovolně regulovat od 12V do 14V. Já tam mám nastaveno 13,6V (nezatížený stav) a vše funguje jak má (alespoň se mi to tak jeví).
Mě se nezdá, že by dnes zas tak strašně foukalo. Dnes jsem byl s Cessnou v "luftě" a úplně v pohodě. Když jsme u toho větru, v návodu píšou, že je to éro do větru hluboko pod 5 m/s. Já jsem si sám vyzkoušel, že to není pravda, protože se s ním létá docela dobře i při nárazech kolem 8 m/s. Vítr je u Cessny velice vhodný na přistávání z důvodu katastrofálně řešeného podvozku. Ve větru 5 m/s a víc se s ní dá přistát téměř jako s vrtulníkem.
Jak píšu nahoře, dnešní létání bylo nádherné, ale jedna patálije mě přece jen postihla. Asi tak po 8 min. letu (2 min. před koncem - naštěstí), jsem vystoupal do výšky cca 40 m, provedl docela povedený přemet na plný plyn a zakončil ho parádním prudkým sestupem s pomalým vyrovnáním (to vše na plný plyn). Až sem je to v pořádku, ale při dalším průletu jsem si všiml, že má motor divný zvuk. Přistál jsem tedy a zjistil, že při 1/2 plynu až plném dochází k nebezpečným vibracím vrtule a celého motoru. Budu se na to muset zítra podívat. Jsem přesvědčen, že to je způsobeno "přetočením" motoru při prudkém klesání. Nikdy dřív jsem totiž takový manévr nedělal.
Poradíte mi někdo jaká může být závada? Dočetl jsem se někde výše, že je možné na tomto motoru vyměnit unašeč vrtule za kuželový. Máte s tím někdo zkušenosti? Nerad bych aby mi vrtule za letu frnkla do "zaječích".
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Re: vibrace
Luky-plane píše:Děkuju za vysvětlení,
Ahoj,
takováto věc se mi stala už několikrát a většinou byla doprovázena sníženímm tahu motoru (z počátku jen mírným). Důvodem u mě bylo vždy prasklé lože motoru. Naposledy pod šrouby pro přichycení motoru. Takže doporučuju zkontrolovat celé lože motoru a taky demontovat motor a zkontrolovat jeho uchycení, jestli je celé lože v pořádku.
Důvodem u mě bylo vždy prasklé lože motoru.
Dôvodom by mala vždy byť nevyvážená vrtuľa, (to znamená napríklad aj ak sa ohne oska motoru, ale môže to byť hocičo vrátane a nevynímajúc..).
Prasknuté motorové lože, odídené ložiská motoru, a podobne, nie sú príčinou, ale dôsledkom.
Presne vyvážená zostava motor-unášač-vrtuľa-kužel, ak je to naozaj presne, pobeží hladko a bez vibrácií aj keby visela na pol závite posledného šroubku.. Ale taký stav sa dosiahnuť v praxi a doma na kolene, skoro určite nedá.. Dá sa však udržať všetko rovné - vymeniť osku ak treba, narovnať tak aby bola presne sa nepodarí, vymeniť unášač, a vyvážiť aspoň samotnú vrtuľu kde je hmota ďalej od stredu otáčania a tým aj sily pri nevyvážení výrazne najvyššie.
Jo a pokles výkonu na polovicu, to nie je pokles príkonu - vibrácie spotrebúvajú energiu, je to ako chôdza do schodov, motor sa zaťaží a strašne žerie akoby mal trojnásobne ťažšiu vrtuľu. Môže zhorieť motor, hlavne regulátor, a ani aku sada to nemusí dlhodobo udržať.
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele: