PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
m@rtin
Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice

#676 Příspěvek od m@rtin »

cassiopeus píše:Nevíte, dá se koupit náhradní regulátor k Cessně? Díval jsem se na stránky Pelikána, a tam jsem jej nenašel.

Na stránkách Pelikána jsem ho nenašel, ale třeba Houška ho má v ceníku za 581 Kč.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Luky-plane

prasklé motorové lože (vibrace)

#677 Příspěvek od Luky-plane »

Ahoj piloti,
děkuju za radu s tím prasklým uložením motoru (ty praskliny nejsou totiž na první pohled vidět). Je ale pravda, že to není příčina závady, protože jsem prasklinu slepil, vyměnil jsem a 100% vystředil vrtuli, dal jsem nový "sklíčidlový" unašeč a zkontroloval hřídelku motoru. Vše jsem smontoval a vyzkoušel plný plyn doma v bytě. Všechno bylo naprosto v pořádku, tak jsem dnes ráno (bylo fakt nádherně) vyrazil na zalétnutí. Na první baterku (10 min.) bylo všechno perfektní - rychlé průlety, přemety, výkruty, lety na zádech, "nic moc" souvraty (nevím jak na souvrat, letadlo se mi stáčí do výkrutu) to vše tak 50% 1/2 plynu a 50% plný plyn.
Už jsem si říkal jak se mi to povedlo opravit. Pak jsem tam dal druhou baterii, odstartoval a asi po 30 sek. letu se ozvalo opět drnčení a nastaly vibrace. Dolétal jsem 10 min. na 1/2 plynu (naprosto bez vibrací) a jel jsem domů opravovat. Doma jsem zjistil opět prasklý držák motoru (v jiném místě) a začal jsem s podrobnou kontrolou. Vše OK až na jednu "maličkost", která má asi ty zmíněné fatální následky - házivost rotačního statoru motoru (to stříbrné s červeným puntíkem :roll: ) asi 0,2 mm. Hřídelka, která vychází z motorku je rovná. Nevím jestli se nejedná o vadný motorek. Je mi však divné, že by se to projevilo až nyní (po asi 30 letech). I když možná byl kamenem úrazu ten střemhlavý let.

Až pojedu do Pardubic, zkusím motorek u Pelikána reklamovat. Zatím si koupím jiný, protože tento nemá cenu dávat zpátky.

Co se týče toho "zlobivého" serva na levém křidélku, je to zatím v pořádku, tak ho měnit nebudu a uvidíme.

Mějte se a šťastný let přeje Luky
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
Luky-plane

vibrace motoru

#678 Příspěvek od Luky-plane »

Ahoj všichni,
tak jsem ráno vyrazil s demontovaným motorkem do modelářské prodejny na radu. Pán mi vysvětlil, že takováhle drobná házivost (0,2mm) je normální i u nových motorků a že to tím být nemůže. Tvrdil mi, že příčinou je asi nějaké horší přistání "přes vrtuli" - a že jich bylo :roll: - a tím bylo motorové lože "načaté". Dal jsem na jeho radu a náhradní motorek jsem nekoupil. Prasklý držák motoru jsem slepil vteřinovým lepidlem jako posledně a navíc jsem ho zevnitř i zvenku zpevnil dvousložkovým epoxidem ("tekutým kovem"). Všechno jsem smontoval a navečer vyrazil na letiště. Čekal tam na mě kamarád modelář, který mi "éro" zkontroloval a neshledal na něm cokoli zvláštního. Musím říci, že oba lety proběhly normálně (2x 10min.) a že se žádné vibrace nedostavily. Takže, jestli s tím máte někdo problém, tak víte jak na to.

Někde tady v diskuzi je napsáno, že se někomu z vás oddělila pravá půlka výškovky od levé. Všichni si to prosím zkontrolujte, protože ten "vinglík" co půlky spojuje vůbec nedrží. Dnes jsem ho zalepil PUREXEM a je to v pohodě.

Věčné téma PODVOZEK - Spousta z vás létá bez něj. Praktické, ale nevzhledné. Já jsem si vyrobil komplet nový a jsem s ním nadmíru spokojený. Přední kolečko jsem odpojil od serva a zaaretoval ho v přímém směru (kovové úchyty místo plastových a jedno cvaknutí na bodovačce). Drát jsem využil původní, jen jsem na něj umístil kolečko o průměru 50mm. Zadní podvozek jsem naohýbal z pružinového drátu tak, abych mohl využít původní uchycení (i kyž je nic moc). Rozchod koleček jsem udělal cca 30cm a osadil průměrem 55mm. Co se týče vzhledu tak maketová podoba modelu je ta tam. Ale to přece nevadí, letadlo má rozdílů proti originálu mraky. A myslím si, že nám všem jde hlavně o to jedno - HLADKÉ PŘISTÁNÍ. Dnes jsem to testoval na čerstvě posekané trávě (žádné golfové hřiště, normální travnatá plocha) a musím se pochválit, protože se mi povedlo 6 nádherných přistání s cca 3m dlouhým dojezdem.

Mějte se fajn, Luky
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
m@rtin

Re: vibrace motoru

#679 Příspěvek od m@rtin »

Luky-plane píše:Někde tady v diskuzi je napsáno, že se někomu z vás oddělila pravá půlka výškovky od levé. Všichni si to prosím zkontrolujte, protože ten "vinglík" co půlky spojuje vůbec nedrží. Dnes jsem ho zalepil PUREXEM a je to v pohodě.

Jojo, to se stalo mně. Vinglík ulítnul bůhví kam za letu, tak jsem to vyřešil vytvarovaným drátem z větší kancelářské sponky a skelnou lepicí páskou, zatím to drží fest a funguje to skvěle. Až budu někdy kupovat novou výškovku, preventivně to zalepím.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Luky-plane

krásné létání

#680 Příspěvek od Luky-plane »

Ahoj kolegové cessnaři,

dnes byl den zrozený pro létání. Doufám, že jste toho všichni využili jako já a zašli svou cessničku prohnat "luftem". Já byl létat ráno a nemělo to chybu. Motorové lože vydrželo i dnešek, tak doufám, že mám vyhráno a že nebudu muset nový motorek kupovat. Na "mém letišti" byla dnes čerstvě osekaná tráva, takže jsem si mohl opět vychutnat hladká přistání.Éro jsem honil asi 25min po obloze (2 baterie) na plný plyn a divil jsem se jako blázen co si nechá Cessna líbit.

Po celou dobu letu mě sledovalo publikum asi 10 modelářů a nestačili se podivovat nad tím, co letadlo za 3000 Kč dokáže. Korunu tomu nasadil jeden projíždějící cyklista, který mě oslovil - co prý stojí takový letadlo? Já mu odvětil - kolik myslíte?. A on mi vyrazil dech a zároveň mě ohromně potěšil, když odpověděl - no to bude určitě aspoň 15 000 Kč. Když jsem mu řekl pravdu o ceně, zajásal a hned se ptal kde se to dá sehnat, že to musí koupit klukovi.

Laik se diví a odborník žasne, 15 000 Kč, to máme ale krásný éro za "pár" korun. :D

Krásné létání přeje Luky.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#681 Příspěvek od cassiopeus »

Ahoj,

nevíte někdo, dá se někde na netu najít, co to jsou a jak se létají základní akrobatické prvky?

Díky
feek

#682 Příspěvek od feek »

fokusak

#683 Příspěvek od fokusak »

Zdravím kolegové
Chci se s Vámi podělit o můj čerstvý zážitek z víkendu.Byl jsem na chalupě kde tak často nelítám a nemám perfektně zmapované prostředí,ale vyrazil jsem na podlouhlý kopec který z jedné strany cca 100m obklopuje začátek lesa,horizont kopce je tak na ůrovni špiček stromů a z druhé strany a stejné vzdálenosti prasečák,takže podmínky nic moc ale lítat se dá,přistání je náročnější ale taky při příznivém větru přistání podaří.
v sobotu večer tak v 8h jsem se chystal na poslední přistání a chtěl jsem si dát záležet,taže jsem si chtěl nalítnout z větší dálky, ale ouha zapadající slunce a velká vzdálenost při otočce udělala své a já už na cessnu neviděl a ztrácel kontrolu.Viděl jsem jen jak zoufale jde nahoru,dolu zase nahoru a to vše za stromy a za vesnicí,tak jsem dal neutrály a modlil se ať nejsou následky katastrofální.
Bohužel realita byla ještě horší...... :x vůbec jsem cessničku nenašel!!! :x
Hledáním jsem strávil ještě hodinu než byla úplná tma a další tři hodiny druhý den ráno s nulovým výsledkem.A to jsem poctivě křižoval pole po 7metrových pruzích,kdy je rašící obilí vysoké asi 30 čísel.
Takže jsem se s cessnou důstojně rozloučil (a se zármutkem)přemýšlel jaké nové letadlo si budu moct dovolit koupit..
Ale závěr víkendu má přeci jenom happy and,při odjezdu jedeme kolem pole kde jsem hledal a moje drahá polovička povídá že něco bílého v poli vidí,poklepal jsem si na čelo a povídám že jsme 1,5km od místa kde jsem v sobotu lítal,ale nedalo mi to ,zastavil jsem a šel se podívat,asi 30m od silnice úplně na druhém konci pole než jsem hledal ležela moje nemilejší
cessnička.
Takovou radost už jsem neměl fakt dlouho,byla akorát ruplá vrtule jinak bez újmy.Jen baterka vzala za své chuděra,při měření měla 3V.Takže odešla na odpočinek,ale to neřeším to,je to adakvátní cena za mojí blbost.
Takže lítejte a mějte z toho takovou radost jako já. :lol:
CESSNA ARF 4 kan. Pelikan
Luky-plane

Úprava akumulátorů

#684 Příspěvek od Luky-plane »

Zdar kolegové piloti,

škoda té baterie, ale jinak to muselo být docela zábavné pro manželku, když si toho všimla a uvědomila si, že ty jsi tam běhal po poli jak "motorová myš" a nic nenašel.

Taky jsem už ocenil "čínskou" kvalitu tohoto modelu, protože co vydrží při pádech je až zarážející. Všechno je takové vachrlaté a přehnaně pružné, ale to je právě ku prospěchu věci. Při jednom z mých prvních letů mi Cessna spadla asi ze 40m v ostrém klesání pod úhlem 45° asi na 1/2 plynu (uletěla mi z dosahu vysílače) do oranice a odnesl to pouze podvozek, vrtule,konec křídla a plastový úchyt předního podvozku (tenkrát jsem měl ještě původní podvozek).

Mám nový poznatek s akumulátory do cessničky.
Málem jsem si za letu prorazil spodní stranu baterie o konektor napájecího kabelu. Ještě pár průletů s vysokým přetížením a bylo by s ní "ámen". Všiml jsem si toho až doma při nabíjení. V baterii jsem měl v místě, kde se konektor dotýká spodní strany vytlačený důlek. Vyřešil jsem to jednoduše, nalepil jsem na akumulátor ze spodní strany proužek tvrdé folie (stejnou jsem použil i na křídlo v místě styku trupu s křídlem) a je to. Teď si tam může konektor "šmejdit" jak chce.

Mějte se fajn a krásné létání přeje Luky
m@rtin

Re: Úprava akumulátorů

#685 Příspěvek od m@rtin »

Luky-plane píše:Mám nový poznatek s akumulátory do cessničky.
Málem jsem si za letu prorazil spodní stranu baterie o konektor napájecího kabelu. Ještě pár průletů s vysokým přetížením a bylo by s ní "ámen". Všiml jsem si toho až doma při nabíjení. V baterii jsem měl v místě, kde se konektor dotýká spodní strany vytlačený důlek. Vyřešil jsem to jednoduše, nalepil jsem na akumulátor ze spodní strany proužek tvrdé folie (stejnou jsem použil i na křídlo v místě styku trupu s křídlem) a je to. Teď si tam může konektor "šmejdit" jak chce.

Zdar, mně se tam ten konektor vždycky blbě skládal tak, aby se pak dala zaklapnout krytka. Po pár pokusech jsem to vyřešil tak, že po propojení konektoru ho strčím do jednoho z bočních otvorů a tak se tam neplete a nedělá do baterky ďoury. :)
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Alladin

#686 Příspěvek od Alladin »

Ahoj. Tak až mě bude někdo tvrdit, že ta osička nová z CD-Romky nejde ohnout, že je tvrdá jako blázen, tak se mu vysměju. Podařilo se mě jí ohnout ja víno, ani nevím jak. Hází o dobrých 0,5mm což je sakra hodně. Ale tvrdá ta tyčka je, to se musí nechat :lol: uřezat jí je docela namáhací práce. Jinak se vás, co jste jí měnili, chcu pozeptat, jak jste do ní udělali drážku pro segerovku? U první jsem myslel, že umřu a nakonec jsem jí udělal o 2mm vedle :-( Páč po přistání na čumák a nárazu (i mírného) na vrtuli, se jakoby celý rotační obal i s oskou a vrtulí posune dozadu a pak se motoru nechce moc spolupracovat. Za letu, táhne vrtule, takže to zase tak moc nevadí.

Zatím čau a snad brzy ve vzduchu až bude bezvětří. Nejlépe už dneska.
Cessna 480 / Timber / Blade 120S / T-rex 500 / Mini 210 / E010S
DX5e + DX6
Phoenix V6.0 / LiftOff
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#687 Příspěvek od cassiopeus »

Alladin píše:Ahoj. Tak až mě bude někdo tvrdit, že ta osička nová z CD-Romky nejde ohnout, že je tvrdá jako blázen, tak se mu vysměju. Podařilo se mě jí ohnout ja víno, ani nevím jak. Hází o dobrých 0,5mm což je sakra hodně. Ale tvrdá ta tyčka je, to se musí nechat :lol: uřezat jí je docela namáhací práce. Jinak se vás, co jste jí měnili, chcu pozeptat, jak jste do ní udělali drážku pro segerovku? U první jsem myslel, že umřu a nakonec jsem jí udělal o 2mm vedle :-( Páč po přistání na čumák a nárazu (i mírného) na vrtuli, se jakoby celý rotační obal i s oskou a vrtulí posune dozadu a pak se motoru nechce moc spolupracovat. Za letu, táhne vrtule, takže to zase tak moc nevadí.

Zatím čau a snad brzy ve vzduchu až bude bezvětří. Nejlépe už dneska.

Ahoj,

řeším to tak, že posílám motorek na opravu do Pelikána. Stojí to cca 135 Kč (i s dobírkou) a je to ok (už 2x). Jediná nectnost je, že to trvá tak 14 dnů :?
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

Motor

#688 Příspěvek od Bizon »

Alladin

#689 Příspěvek od Alladin »

cassiopeus píše:Ahoj,

řeším to tak, že posílám motorek na opravu do Pelikána. Stojí to cca 135 Kč (i s dobírkou) a je to ok (už 2x). Jediná nectnost je, že to trvá tak 14 dnů :?

No kdyby se dala sehnat samostatně, klidně si jí vyměním sám, to problém není. Ale dík za radu. Už jsem tam zase nabastlil z CD-Romky. :D :wink:

Bizon píše:Vyřešil bych to takhle: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _Outrunner

Řešit to výměnou celého motoru, se mě nezdá, že by pomohlo, jednou mě to náhodou zase ulítne a padne po vrtuli a můžu obědnávat znovu :-( Nehledě na to, že nikdo přesně neví, kolika "A" je ten regl, co je právě v setu. Jinak ty s tímhle motorem máš zkušenosti v tomhle éru? Někdo dřív psal, že tam zkoušel nějaký jiný, že to bylo skoro to samé, jen o malinko míň výkonné, ale že to moc nevadilo. Jen už si nepamatuji kdo to byl.
Cessna 480 / Timber / Blade 120S / T-rex 500 / Mini 210 / E010S
DX5e + DX6
Phoenix V6.0 / LiftOff
Bizon
Bydliště: Jižní Morava(Veseli n. M.); Praha 10 (Chodov-Kunratice)

#690 Příspěvek od Bizon »

To byl jen návrh na o něco silnější pohon... Máš pravdu že zezačátku když s tím člověk dost padá se to nevyplatí, ale časem příjde chvíle kdy člověk padat skoro přestane(i když už jsem vzdával naději..) A pak už se nový(=silnější) motor a regl sakra hodí. Výkon toho setového motoru změřím až tak za 2 týdny, ale pak objednám něco znatelně výkonnějšího aby to bylo co nejvíc akrobatické!

Jasně že na akrobacii by bylo lepší jiné letadlo, ale já už to jiné letadlo mám (Toro 900-doporučuju), a stejně mám chuť Cessnu na prázdniny trochu zbrutálnit...=)

EDIT: už jsem našel vhodného kandidáta, tah přes 1000g, takže půjde kolmo do vzduchu: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _Outrunner

a regl klasiku: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... Controller

Pak už jen stačí naučit se viset=/
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“