záběh motoru TT53 Red line
záběh motoru TT53 Red line
Zdravím všechny,konečně mi dorazil nový motor TT53 Red line s výfukem smoothy pipe Red line.Budu jej osazovat do heli Raptor 50 Titan.Rozhodl jsem se zabíhat přímo v heli,ale pořád se nemohu rozhodnout,čím zabíhat.Jestli ricinem 80/20 nebo přímo Cool Power 15% na který běžně lítám. Pročetl jsem si spoustu diskuzí na toto téma,všechna pro a proti,ale pořád nevím.Prosím poraďte...Spíš se přikláním k zabíhání s Cool Power s hodně otevřenou jehlou.Vůbec se mi nelíbí,že motor je po ricinu zas..ný a výfuk to samé.Myslím,že tou 15ctkou bych to měl uchladit,co??Samozřejmě standartní záběh,dvě až tři nádrže volnoběh,potom lehce přidávat otáčky a dalších pár nádrží jen vyset s bohatou směsí.Radši obětuji galon Cool Power než mít nadobro špinavý motor a výfuk.Už jen kvůli vzhledu.Jo a druhá věc,při volnoběhu jsou nutné listy nebo může být heli bez nich.Na chlazení to vliv nemá!? Díky za postřehy.
Já osobně zabíhám motory na ricinové palivo ve stojanu s normální leteckou vrtulí. Ve stojanu ho vrtule výborně chladí, daleko líp jako ventilátor v heli. Tak vyběhnu cca 4-5 nádrží na bohato s pomalým přidáváním. Teplotu držím spočátku tak 60°C, později max. do 80°C. Potom ho strčím do heli a dozaběhnu na zamýšlené palivo se syntetikou. Dle mého názoru je ricín na záběh motoru vhodnější než syntetika.Myslím, že lepší olej než ricin na tohle zatím nikdo nevymyslel. Vím, že většinou výrobci i někteří uživatelé doporučují záběh přímo na palivo se kterým bude motor provozován. Jenomže výrobci potřebují, aby motor chodil dobře a spolehlivě, není podstatné aby z motoru uživatel dostal nejvyšší možný výkon a hlavně životnost. Žádoucí je, aby byl kupec spokojen a po přiměřené době ( radši ne extrémně dlouhé) si přišel koupit nový motor za ten starý vyběhaný. Dále málokdo čte doporučení výrobců ohledně paliva. Málokterý z nich ( výrobců) doporučuje do motoru palivo s méně než 20% syntetiky. A práve těch 20% nebo více mají obvykle jenom vysoce nitrovaná ( komerční, ne doma míchaná) paliva s nitrem cca 30%. A takové palivo zase málokdo lítá, protože je drahé. Většinou lidi létají 15%. A taky proč ne, když to stačí a je to výrazně levnější.Jenom málo pilotů má doma bandasku se syntetickým olejem aby si olej přidali dle doporučení výrobce. Taky je drahý, že. Takže mi vychází, že motor takto provozovaný sice běhá dobře, ale mohl by i lépe a hlavně déle. Ty skvrny na motoru se Ti nevytvoří pokud dodržíš dvě základní věci. Aby jsi mohl mít motor flekatý od napečeného ricinu, musí být palivo s ricinem na povrchu motoru. Tam nebude pokud budeš mít těsnou palivovou instalaci a správně připevněný výfuk . Druhá podmínka je vysoká teplota. Pokud budeš zabíhat rozumně tak jak se má ne na 150°C, tak se ricin nemůže připéct. Moje motory zabíhané na ricin jsou po záběhu naprosto čisté, jako nové. V žádném případě ale netvrdím, že tohle je jediný správný postup, sice je to pracnější ale jsem pak s motorem naprosto spokojen. Tak ať se rozhodneš jakkoli, mnoho zdaru 
-
petrpetr
- Kontaktovat uživatele:
Zabíhal jsem cca před měsícem ten horší motor do rapíka (TT50H) na 80/20.
Dal jsem mu 3 litry. Vrtulník byl jako čuně ale nic co by nešlo umýt jarovou vodou.
Doporučuji ti též zabíhat někde jinde než na zámkové dlažbě před barákem. I po měsíci poslouchám doma výčitky, že jsou tam fleky jako by se nám tam zlomil zaoceánský tanker.
Dal jsem mu 3 litry. Vrtulník byl jako čuně ale nic co by nešlo umýt jarovou vodou.
Doporučuji ti též zabíhat někde jinde než na zámkové dlažbě před barákem. I po měsíci poslouchám doma výčitky, že jsou tam fleky jako by se nám tam zlomil zaoceánský tanker.
T-Rex500HK-Rex 250T-Rex 600Minititan 325SERaptor 30V2DX7