PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
mrpilot

#736 Příspěvek od mrpilot »

otompotom píše:Ahoj no já když připojím baterku tak ten motor jde taky otáčet s větším odporem ale myslím si že to není vada.

no ok, ale mne to potom ide dost slabo a lietadlo nema dost vztlaku aby vzlietlo :? vadny regler ? alebo baterka ? objednal som z HC novy akumulator... tak uvidime co to urobi....
Nemoze to byt este inou vysielackou ?? Mam inu, tiez setovu...
coro

#737 Příspěvek od coro »

To že regl keď je zapnutý, brzdí motorom, je dobre. Vrtuľa ak stojí tak brzdí model menej než keby sa pretáčala voľne.
To že máš nižší výkon ako si kedysi mal, to je zle, a na to aby si zistil čo je príčina by si potreboval hlavne vylúčiť možnosť že proste odišli lipolky - ony odídu do lipolkového neba ľahko, napríklad stačí ich nechať bez dozoru plne nabité.
Možnosť že vysielač posiela na plný plyn signál ktorý predtým zodpovedal pol plynu, a regl preto točí slabšie, nie je nemožná. Napríklad DX6 sa to stávalo.
fokusak

#738 Příspěvek od fokusak »

cassiopeus píše:
fokusak píše:Posílám odkaz na video natočené minikamerou přidělanou na podvozku.

http://www.youtube.com/watch?v=8MrIvj4MjgY

moc pěkné. Má ta kamerka nějaké označební?

je to tady ta,objevuje se na aukru od 1Kč.Mě vyšla na 620 Kč+poštovné.

http://www.aukro.cz/item639842781_mini_ ... darma.html
CESSNA ARF 4 kan. Pelikan
Luky-plane

#739 Příspěvek od Luky-plane »

otompotom píše:S těma kolečkama mě to nějak nejde a tak bych je tam chtěl mít. Prosím taky o fotky podvozku a použitých dílů. Děkuji :?

Napiš mi tvůj e-mail, a já ti na něj vše potřebné zašlu.

Ty informace nejsou nijak tajné 8) , já jen nevím, jak dát obrázky přímo sem na fórum. :roll:

8O Luky 8O
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
Luky-plane

Podvozek Cessna 480

#740 Příspěvek od Luky-plane »

Tak díky cassiopeovi to tu máte přátelé:

www.policky.eu/podvozek_cessna/podvozek001.jpg
www.policky.eu/podvozek_cessna/podvozek002.jpg
www.policky.eu/podvozek_cessna/podvozek003.jpg
www.policky.eu/podvozek_cessna/podvozek004.jpg
www.policky.eu/podvozek_cessna/podvozek005.jpg
www.policky.eu/podvozek_cessna/podvozek006.jpg
www.policky.eu/podvozek_cessna/podvozek007.jpg
www.policky.eu/podvozek_cessna/podvozek008.jpg
www.policky.eu/podvozek_cessna/podvozek009.jpg
www.policky.eu/podvozek_cessna/podvozek010.jpg
www.policky.eu/podvozek_cessna/podvozektapetacessna.JPG

Ten můj podvozek není žádný konstrukční "zázrak". Když jsem ho vyráběl všichni mi říkali že to bude to samé jako s originálním, že se bude model stejně převracet a navíc že bude příliš odpružený a bude při přistání skákat. Nic z toho se však nekoná a můžu vám přísahat, že pokud správně manévrujete při přistávání, není s podvozkem žádný problém. Drát použitý na zadní kolečka musí však být z opravdu kvalitní pružinové oceli o průřezu 2mm. Dokonce ani využití původního systému uchycení do trupu vůbec nevadí (toho jsem se obával i já, ale v rámci ujednodušení jsem neřešil nové). Co se týče letových vlastností je cessnička stejně hodná i s tímto podvozkem, který má určitě větší odpor než původní kolečka s "botičkami".

Přední kolo - 50mm
Zadní kola - 55mm
Rozchod zadních kol - 300mm

Letu zdar - Luky
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
otompotom
Kontaktovat uživatele:

#741 Příspěvek od otompotom »

Zdravím a děkuji za fotky vypadá to vážně perfektně, budu muset taky něco takového vymyslet. A hlavně se naučit přistávat :D
SIG Piper Clipped Wing - RIP Z-37A ve výstavběMeridian 10ccE-Flite TimberPrcek F3KOrca F3K
fokusak

#742 Příspěvek od fokusak »

Ray69 píše:Cessna lítá super sice vypadá trochu jako traktor ale to
nevadí. Jsem s ní velice spokojenej. Řídí se v pohodě už se těším až si i sám přistanu a odstartuju snad další víkend.A teď postřehy co jsem musel měnit:

1) okamžitě podvozek pryč sice nevypadá tak hezky ale za vorvaný letadlo to nestojí(při přistání do trávy).

2) po prvním letu jsem musel vyosit motor cca o 2mm dolů přesně podloženo kartičkou do knihovny :-D

3) sekalo se servo směrovky v krajní poloze. Zaseklo se a nešlo zpět muselo se do něj jemně klepnout, po ohledání jsem zjistil že v krajní poloze se hejbe celej domeček se servama takža výchylky na minimum zatim je mi stejně skoro k ničemu. A už to běhá v poho.

Jsem s tímto letadlem velice spokojen. Vysílač Ťuk,ťuk,ťuk taky ok. V letadle mám zatím 2 baterky ale je to nějak málo asi budu muset přikoupit.

Ray69

Mám jednu otázku co se týče toho vyosení motoru dolů,píšeš že jsi to vyřešil kartičkou z půjčovny do knihovny.Znamená to jsi podložil spodní část mezi motorem a ložem?a jak je ta kartička silná? píšeš o 2mm, ale nevím jestli 2mm na konci hřídele nebo síla té podložky(kartičky)?
Chtěl bych to taky zkusit,tak prosím o radu
Díky
CESSNA ARF 4 kan. Pelikan
mrpilot

#743 Příspěvek od mrpilot »

coro píše: napríklad stačí ich nechať bez dozoru plne nabité.

ako to ?? lipolky, ak sa s nimi nelieta, treba ich nechat nabite alebo vybite ??
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#744 Příspěvek od cassiopeus »

ako to ?? lipolky, ak sa s nimi nelieta, treba ich nechat nabite alebo vybite ??[/quote]

Někde jsem četl, že by se měly skladovat v polonabitém stavu
Luky-plane

spálený regulátor

#745 Příspěvek od Luky-plane »

Ahoj piloti,

někde tady na fóru se píše, že akumulátory Li-Pol se mají skladovat (myslí se tím určitě více jak týden) na 1/2 nabité a v chladu (lednička). Já osobně to vyzkoušené nemám, ale veřím tomu.

Včera jsem vyrazil na letiště si zablbnout s cessničkou a nedopadlo to moc dobře. Po 8 minutách letu se zastavil motor a já musel urychleně přistát (no spíš se jednalo o řízený pád do vysoké trávy :roll: ). Už když jsem byl asi 5m od letadla, tak jsem cítil spálenou elektroinstalaci. Baterka byla rozpálená, že jsem si ji přehazoval z jedné ruky do druhé jako horký brambor. No a příčina? ZKRATOVANÝ REGULÁTOR.

Doma jsem ho vyndal a budu ho muset reklamovat.

Chci se Vás zeptat přátelé : O regulátoru se zde ve fóru psalo hodně. Číňani montovali do Cessny asi více typů. Myslel jsem si, že já mám už ten novější, který se nepřehřívá (nikdy se mi motor za letu nevypínal), ale nyní jsem na pochybách. Máte s tímto regulátorem někdo také problémy?

Obrázek
Naposledy upravil(a) Luky-plane dne čtv 21.05.2009 13:07, celkem upraveno 1 x.
Peterkuk

#746 Příspěvek od Peterkuk »

Ahojte,po kratkom surfovani som nasiel clanok o skladovani Li Pol:

http://www.kolmanl.info/index.php?show=AKU_LIPOL
coro

#747 Příspěvek od coro »

Peterkuk píše:Ahojte,po kratkom surfovani som nasiel clanok o skladovani Li Pol:

http://www.kolmanl.info/index.php?show=AKU_LIPOL

Snip:

Kód: Vybrat vše

napětí článku [V]
plně nabitý článek    4.1 - 4.3
provozní
(střední vybíjecí napětí)    3.7
vybitý článek    2.5 - 2.8

Ten web obsahuje veľa perfektných informácií a návodov,
avšak tá úvodná tabuľka vlastností Lipol, je ÚPLNE ZLE.
Píše to dátum 23.02.2009, a uvádza to ako vybitý stav Lipol článku 2,5 - 2,8V.
To je úplná somarina, neplatí to ani pod prúdom natož pri meraní odpojenej sady. Chybu považujem za dosť hrubú na to aby si neznalý začiatočník alebo ne-elektronik, zničil aku po pár letoch ak nie po prvom.
Možno to platilo pred 5 a viac rokmi keď sa používali LiIonky z mobilov, alebo dnes pre A123 (LiFePO4) články.

Dnes bežné Lipolky trpia a výrazne sa znižuje ich životnosť, už ak niekto má nastavené vypnutie (skokom! čo je šetrnejšie než postupné obmedzovanie) na 3,0V. Platí pre tých čo lietajú aspoň 5 minút, nie pre nejaké extrémy, ale s vývojom a príchodom najmodernejších lipol, to platí už aj tam.
Odporúča sa nastavovať 3,2V, dokonca až 3,3V na článok. Ono to vypnutie reglom je vždy zle, aj tak niektorý z článkov čo má o pár mAh menej kapacity, bude zrazený hlbšie.

Jediný skutočný ukazateľ že Lipol článok je úplne vybitý, po hranicu kde ešte nie je poškodený, je jeho napätie naprázdno (odpojený) po oddýchnutí po lete aspoň 5 minút. Toto napätie je 3,6V pre úplne prázdny článok. Platí pre všetku bežnú chémiu Lipol s elektródami na báze uhlíka.

Rovnako maximálne napätie. Pre izbovú teplotu je 4,30V prakticky overené ako napätie, pri ktorom ak sa dokončí kompletné nabíjanie, lipo sada sa hneď ZNIČÍ. Prejaví sa to až po pár hodinách nafúknutím sady, a po prekročení určitej teploty a prasknutí obalu (prístup vzduchu) potom sada môže zapáliť. Patrím k tým čo tvrdia že neprebíjaná sada nehorí.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=443616

Je to ešte horšie v zime, sada pri bode mrazu sa správa ako prebitá a poškodí sa už pri bežných 4,20V (ak sa dodržia presne alebo dokonca prekročia, bežné nabíjače ukazujú 4,20 ale väčšinou to je ledva 4,17 alebo ešte menej).
Navrhujem upraviť tabuľku na hodnoty napríklad také ako uvádzajú výrobcovia, napr. max napätie 4,20V (+-30mV), čiže 4,17-4,23
Luky-plane

vadný regulátor cessna 480

#748 Příspěvek od Luky-plane »

Zdarec kolegové cessnaři,
tak regulátor se zítra poveze do Pardubic na reklamaci. Doufám, že to dobře dopadne a bez problémů mi ho vymění, protože jsem zřejmě našel příčinu spálení. Na dvou z těch tří kablíků co napájí motor byla proseknutá izolace na kovových konektorech (jsou tam poměrně ostré výstupky) a docházelo k občasnému zkratu. Stalo se to určitě díky častému rozpojování při lepení uložení motoru. Koukněte se na vaše cessničky, protože stačí když konektory třikrát rozpojíte a izolace je v háji.

Zkusím vyreklamovat i akumulátor, protože ten dostal taky pěkně na "frak".

Jaké používáte v Cessně neoriginální akumulátory? Já mám oba origo, tak nevím o jaký si případně u Pelikána říct. Na skladě totiž podle jejich webu žádný origo nemají.

Letu zdar - Luky
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

Re: vadný regulátor cessna 480

#749 Příspěvek od cassiopeus »

Luky-plane píše:Jaké používáte v Cessně neoriginální akumulátory? Já mám oba origo, tak nevím o jaký si případně u Pelikána říct. Na skladě totiž podle jejich webu žádný origo nemají.

Letu zdar - Luky

používám tento http://www.kostkamodelcentrum.cz/index. ... 684&styl=0 na pevno zabudovaný do letadla.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

Re: spálený regulátor

#750 Příspěvek od cassiopeus »

Luky-plane píše:Chci se Vás zeptat přátelé : O regulátoru se zde ve fóru psalo hodně. Číňani montovali do Cessny asi více typů. Myslel jsem si, že já mám už ten novější, který se nepřehřívá (nikdy se mi motor za letu nevypínal), ale nyní jsem na pochybách. Máte s tímto regulátorem někdo také problémy?

Regulátor se přehřívá, mám ještě ten v modré bužírce. Ty pitomé konektory se chystám zrušit a nahradir je normálními zlacenými. Přehřívání jsem vyřešil takto:
Obrázek
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“