Tulix

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Maaarty

#61 Příspěvek od Maaarty »

Tak jsem zde znovu a se mnou prisel Tulix. V patek jsem si ho konecne vyzvedl na prodejne.

Po rozbaleni krabice me velmi prekvapilo, ze soucasti je i 1300mAh Li-Pol, balancer a Y-Kabel. (To kdybych vedel tak jsem usetril 3000,- za dobyjecku a baterii).
Co se tyce krabice, tak ta bohuzel neni konstruovana k preprave, coz se taky projevilo na Tulixovi. Hrany kridla jsou mirne promackle a pod kokpitem mam nejake tri skrabance. Jo a zespodu krabice je dira (na prodejne jsem si toho nevsiml :cry:)

Sestaveni modelu, nalepeni nalepek, sparovani a nastaveni vysilacky mi zabralo asi 3 hodiny (jsem amater, musel jsem procist vsechny manualy). Jinak pokud je vysilacka nastavena a vse zapojene, tak prisroubovani kridel a vyskovky nezabere vic jak pet minut.

No a ted k dotazum. Chtel bych se vas zeptat ohledne serv. Kdyz vychýlím pácky kridelek do krajnich pozic tak v servech jakoby cvaka (je to takovy neprijemny zvuk). Vyskovka ani smerovka to nedela. Dela to nekdy i velke servo pro vyklapeni motorku. Je to v poradku? Nevite cim by to mohlo byt?

Co se tyce toho vyklapeciho mechanismu, tak se mi podari zasunout pohonnou jednotku do trupu vzdy az tak na dvacaty pokus, pokazde se mi vzprici vrtule a nejde zaklopit. (Mam zapojeny jejich mixer na to vyklapeni). No kazdopadne v manualu rikaji ze je to v poradku, ze ve vzduchu to bude pry fungovat. Prosim vas jake s tim mate zkusenosti, mam z toho celkem strach.

Neni prosim vas nahodou nekdo z Brna nebo od Luhacovic kdo by si ho chtel vyzkouset a zaletat mi ho? :lol:

A jeste takova lamacka otazka. Nastavil jsem mix na DX6i na brzdy ale kdyz je zapnu tak se mi kridelka daji nahoru. Nemelo by to byt obracene?

Omlouvam se za lamacke dotazy a dekuji za odpovedi.
coro

#62 Příspěvek od coro »

Cvakanie v servách nebude nič dobré, hádam nepreskakujú zuby na vylámanom pervode, a je to len vrčanie pri zablokovaní na mechanickom doraze. Prípadne BEC obmedzuje prúd a padá napájanie.? Uisti sa že servá nejdu na doraz, a prípadne by sa na vysielači mala dať obmedziť výchylka (ATV? ja presne tie skratky nepoznám)

Brzdí sa krídelkami hore, to máš dobre. Ak sa vyklopenie prejaví zdvihnutím alebo potlačením, potom sa oplatí pridať mix do výškovky aby to vyrovnala.
Pristávať sa oplatí aj s krídelkami len pár milimetrov hore, ono to potom nemá tendenciu padať do vývrtky. U EPS modelu asi nemá význam, ale ako návyk by to do budúcna mohlo byť dobre.
Maaarty

#63 Příspěvek od Maaarty »

Mas pravdu. Serva jsou uplne nadoraz a mozna jeste trosku dal :oops: . Musim nekde zjistit, jak na radiu nastavit omezeni tech serv aby nesli do takove vychylky.

Co se tyce toho brzdeni kridelek jsi me potesil :D, ale stejne musim zase nekde najit omezeni tech serv protoze jsou vychylene dovrchu co to da.

Jinak tady je video toho sklopneho mechanismu: http://www.youtube.com/watch?v=dq-w0O6c3oM

Diky za odpoved
martin z

#64 Příspěvek od martin z »

Ahoj, koukám tady na to video zasouvání pylonu a myslím že nahoře v luftu se to opravdu bude chovat jinak, tady chybí odpor proudícího vzduchu, podle mě tu volně protáčející se vrtuli bez brzdy právě on přirazí k té gumové zarážce a přidrží ji u ní a zasune se to ve správné poloze. Nebo aspoň by měl... :lol:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od Abu »

Ano, je to tak jak pise Martin z.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Jiri

#66 Příspěvek od Jiri »

Maaarty píše:Po rozbaleni krabice me velmi prekvapilo, ze soucasti je i 1300mAh Li-Pol, balancer a Y-Kabel. (To kdybych vedel tak jsem usetril 3000,- za dobyjecku a baterii).
Co se tyce krabice, tak ta bohuzel neni konstruovana k preprave, coz se taky projevilo na Tulixovi. Hrany kridla jsou mirne promackle a pod kokpitem mam nejake tri skrabance. Jo a zespodu krabice je dira (na prodejne jsem si toho nevsiml :cry:)

Kupoval jsi ho ve verzi i s vysílačem, nebo bez něj? Koukal jsem u Pecky na verzi ARF (bez vysílače) a baterky v ní nebyly :-(.
A od koho jsi kupoval?
Jinak, ve vzduchu se ta vrtule určitě srovná, ale výchylky musíš upravit tak, aby serva v krajních polohách neblokovaly. Pokud to nedovolí rádio, přehodit na koncovce blíž ke středu. Nebo zjistit, co dělá doraz - bejvaj tam různý otřepy apod.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Maaarty

#67 Příspěvek od Maaarty »

Tulixe jsem kupoval v ARF verzi bez vysílače. Na krabici píšou ze stačí dokoupit jen vysílač a přijímač a můžete letět. Kupoval jsem to zde:

http://www.radiem-rizene-modely.cz/store/goods_pel-4ST14132_0_.html

Maji to trosku dražší než kdekoliv jinde, ale kamennou prodejnu mají v Brně. To kvůli reklamacím.

Udělám fotku krabice, až ho budu mít znova doma. Letadlo je bohužel ve špitále.

Jsem to dal profíkovi na zalétaní a ten to moc nedal :x . Tulix spadl z pěti metru rovnou na čumák.

První let byl ukázkový. Vyklopena vrtule po celou dobu letu. Nádherně klouzal. Dokonce chytil i stoupák a pěkně ho to unášelo :lol: . Po přistání se ještě poupravily výchylky ze servisního menu vysílače a hurá znovu do vzduchu.
Po chvíli letu jsme otestovali záklopný mechanismus. Ve vzduchu funguje opravdu bezvadně. Nicméně po zaklopení šel Tulix do kolmého stoupaní a jak padla rychlost tak do pádu. Jak nabral rychlost tak zase kolmo nahoru a potom už čumákem rovnou na zem :cry: .

No havárie vypadala strašně. Po bližším ohledání místa nehody vyšlo najevo, že pád nezpůsobil moc velké škody. Je trosku pokřivené plexisklo kokpitu, čumák je prasklý na dvou místech (vepředu kde drží kokpit) a v pulce (kde jsou uchyceny serva). Nic co by nezpravil sekunďák. Dvě závažíčka jsem našel tři metry od místa nehody. Bohužel baterka to asi odnesla. Narazila do závaží a je promáčklá jak už jsem někde tady ve fóru četl (proto bych budoucím majitelům Tulixe doporučil dát mezi závaží a baterie molitan nebo nějakou tlumící vložku)

Příští víkend uvidíme. Doufám že tentokrát si už zalétám i já. :wink:
Surgical

#68 Příspěvek od Surgical »

Já tomu tolik nerozumím, školy nemám, ale nemá to éro na kluz být vyváženo se ZATAŽENÝM motorem ???? Kluz s vytaženým motorem se přeci nepředpokládá....
Protože to chování po zatažení motoru odpovídá éru silně těžkému na ocas ..... a jestli zkušený pilot nebyl schopen zvládnout letový režim ani potlačením výškovky, pak holt byla čenichovka neodvratná.....
Maaarty

#69 Příspěvek od Maaarty »

Vyvážené letadlo bylo přesně podle návodu. Citace z návodu: " Se zataženým pohonem musí být těžiště 53mm od náběžné hrany křídla."

Ale dopadlo to jak to dopadlo. Tak doufam ze příště už to bude lepší. Jen mě štve že jsem s tím ještě ani neletěl a uz je bouchlé.

PS: Spadl čumákem přímo na betonovou plochu letiště.
Surgical

#70 Příspěvek od Surgical »

Jasně, takže natažená výškovka.....
Abu
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od Abu »

Jak pise Surgical... ten "pan profik" asi nebyl nic moc pilot. Naseho testovaciho Tulixe bezproblemu zalital 17ti letej klucik, mirne pokrocily (akorat jsem mu to hodil). A reakci na zaklopeni pylonu a s tim spojeny posun teziste zvladnul jednoduse - mirnym potlacenim a pretrimovanim vyskovky :wink:

Mimochodem, momentalne leta Tulix s odebranym jednim zavazickem z cumaku, teziste se posunulo asi na 55-56mm, o neco lepe to klouze. Ale to radeji az po zvladnuti zakladu letu.

A jeste neco - v motorovem letu je nejen teziste vic vepredu, jeste navic klopivy moment vrtule na pylonu tlaci nos modelu k zemi. Proto je potreba pri letu na motor stale trochu pritahovat a pri prechodu do kluzu a zaklopeni pylonu potlacit (nebo si to namixovat na vysilacce, tak to mam ja).
creagel

Tulix a hmotnost

#72 Příspěvek od creagel »

Ahoj,

ta udavana hmotnost 750g je prazdneho era nebo te RTF verze (tedy vcetne dodavaneho akumulatoru, prijimace, ...)?
Abu
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od Abu »

Vaha RTF verze je 820-830g, vcetne vseho (krome nabijecky a Tx, samozrejme :D )
hraničák

#74 Příspěvek od hraničák »

Pečlivě to sleduji, v sobotu jsem se stal také majitelem Tulixu ARF (díky p. Bidovskému :) ) Natrápil jsem se o víkendu nastavením pylonu. Ačkoliv mám Optica a v návodu je příklad, nehlásil se mi po nabití a zapojení baterek motor (pípnutím) a mixér ukazoval blikáním chybu. Po vypojení mixéru ale servo na kanále 6 pracovalo a pylon se vyklápěl a sklápěl. Přišel jsem na to až druhý den, chyba byla v počátečním navolení spodní výchylky vysílače na plynu v kombinaci s trimem plynu (ten jsem ještě nikdy dřív nemusel stahovat a všechny regly se chytly na výchylky -100/100.)
Motor se připojil až při výchylce -125 (maximál u Optica), a pak i při dalších pokusech při -100, ale se zcela staženým trimem plynu (tuším -50). Při vracení zpět se opět objevila chyba. Navíc jsem málem upálil regl a servo, když jsem trimoval plyn "v zapojení" ACU a vysunutém pylonu. Manuální chod zcela bez mixéru je lepší, ale start zkusím s ním, abych na to při sklápění nemusel myslet. Pár postřehů k tomu:
-Brzdu se mi nepovedlo změnit při zapojeném mixéru. Napřímo bez problémů.
- Po vyjetí pylonu v automatu se někdy motor roztočí silněji, než odpovídá výchylce plynu. Příčinu neznám, při korekci páky se to spraví.
-Neodvážil jsem se dát plný plyn, začalo to mírně vibrovat. Spoléhám na starty na 3/4, kdy to bralo kolem 10A.
-Jak regl tak servo pylonu se dost hřeje, zkusím na radu udělat k reglu zespod trupu díru.
Manuál mám na levém otočném ovladači (kanál 6), kde se snadno nastaví krajní výchylky, aby servo v žádné poloze nebručelo. Spoléhám na to, že až se naučím "manuál", tak při zaklápění nejprve sjedu do půlky (jako u klapek) a až vrtule dorazí, tak doklopím. Prodleva na automatu je dost dlouhá.
Nakonec jsem se odvážil a jelikož servo s mixérem vrčelo prakticky pořád, nastavil jsem zkusmo na mixéru šroubováčkem ty krajní polohy tak, aby to nebzučelo - kupodivu to fungovalo. Zatím jsem nevymyslel, jestli nějak mixem např. Crow zajistit ještě ovladač a přechod na manuál přepínačem, Optik je tady dělaný spíš na letové režimy klapek a změny odtokové hrany. To má ale čas, až jak to poletí.
Mám pouze obavu z rozběhu vrtule (aby mě to nemajzlo vibrací nějak do hlavy) a z hřání reglu a serva (to by se pak muselo řešit). Klopící moment, jak tady čtu, se snad dá výškovkou za letu zvládnout.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od Abu »

Hazet doporucuju zhruba na 1/2 - max 2/3 plynu, cim vic plynu tim vetsi nebezpeci, ze se to sklopi cumakem k zemi driv nez nabere rychlost.

Vibrace pylonu jsme zda se vyresili vlepenim balzove pricky zhruba do pulky pylonu, zatim asi 6 baterek vylitano bez vibraci.

Zahrivani reglu je problem, obzvlaste pak nebezpeci upeceni BECu pri trvale "vrcicim" servu pylonu.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“