Jak začít?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
oskar 007
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od oskar 007 »

Moc pěkný článek... Ale v jednom s tebou já nemůžu souhlasit... Já jako student co si všechno hradím sám si nemůžu dovolit kupovat gyrobota a další stabilizátory. Ted mám bleda 400+dx6i +phoenixe a i to pro studenta byla finančně těžká záležitost. Já rači lítam na simu a taky venku. A taky za to že sem se odlepil od země vděčím filipovi a radkovi....
Rici

#32 Příspěvek od Rici »

O tom že je to moooc drahý koníček není sporu. Ale co je vlastně dneska levné. Blada 400 jsem na Phoenixu zkoušel jen jednou a choval se podstatně hůře než MT325. Nevím jak je to v reálu, ale na simu mě Blade400 odradil. Nyní bych rád přešel na TRexe 500 případně Protose, ale to bude až za odměnu až něco pořádnějšího zalétnu s MT325. Pokud jako student počítáš každou kačku tak možná budeš mít problém s opravami po ráně a jak vím, tak padají i zkušení. Přeji, aby se ti to vyhnulo.
oskar 007
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od oskar 007 »

2 pády už mám za sebou... a že jsou opravy drahé tak to opravdu jsou... ale zase na druhou stranu nekouřím , zdroj alkoholu mám. A každý má nějakého koníčka.... taky bych po prázdninách jak udělám brygády nejraději koupil protose... uvidíme jak bude vypadat konto... :lol:
cthulhu

#34 Příspěvek od cthulhu »

...tak já se taky pokusím "pochlubit", jak jsem začínal. Minulej rok v říjnu jsem si koupil Wolfa SE a asi tak za tejden, když bylo trochu kloudný počasí, jsem si šel "zalítat"... Nasadil jsem kříž - stroj jsem měl od zkušenýho pilota vytrimovanej - a hurá do vzduchu. Párkrát jsem si poskočil a skončilo to převrácením stroje na pravej bok (výměna listů, hlavního hřídele, ocasní trubky, osy pádel a držáku vodorovnýho stabilizátoru). Už jsem to chtěl vzdát a 14 dní jsem se už k lítání neměl.
Pak jsem si koupil simulátor (FMS) s ovladačem a začal jsem trénovat na něm. Až jsem uměl stroj zaviset ocasem k sobě, tak jsem si pořídil Honey Bee CP2 - Wolfa jsem se ještě bál - a začal jsem trénovat na něm. Přes zimu jsem trénoval vis doma ocasem k sobě a o 90st vlevo i vpravo.
Čumákem k sobě jsem si doma netroufnul - vlastně jen jednou a bylo skoro po stroji (listy, držáky listů, hlavní osa). Po opravě jsem se zase trošku zklidnil, ale to už jsem dostal Walkeru 4#3 a až s tou jsem se doma naučil zaviset stroj čumákem k sobě. Trénoval jsem s ní každej den.
Letos v březnu jsem konečně vytáhnul Wolfa a najednou to šlo "skoro" samo. Pohodový visení ve všech polohách (samosebou né hlavou dolu), časem se mi začaly dařit i osmičky, kruhy před sebou na obě strany (na pravou tedy o dost líp).
Jelikož jsem chtěl pokročit trochu dál, tak jsem si pořídil Mini Titana v plastu + DX6i, dal jsem to do kupy, nechal si všechno nastavit a poladit a ouha... Na stroji mám uhlíkový listy (zatím jsem měl jen dřevo), vyšší otáčky motoru ale nějak z toho mám strach (ten zvuk listů je fakt síla).
Je to nastavený jako "hodnej" stroj, ale už od startu se bojím toho přistání, protože na ty otáčky fakt nejsem zvyklej. Zatím s ním mám nalítáno jen 5 letů, ale vlastně zase začínám. Stroj jsem otočil čumákem k sobě jen 2x a nic moc a o osmičku jsem se zatím ani nepokusil (zlatej Wolf) a uvažuju, jestli si to nemám nechat nastavit ještě jinak - snížit otáčky, upravit křivku kolektivu v základním módu (teď je lineární ve všech 3 letovejch režimech), možná tam dát dřevěný listy a to HL gyro mi zatím taky nesedí (doteď jsem vrtulku pořád dorovnával a ani mi to nevadilo), nebo celou sestavu prodat a dát digitál do Wolfa, než to rozsekám... :cry:

Chci se tedy zeptat, jestli je takovej "vývoj" normální a nebo jsem jenom já takhle divnej (a nebo jestli se to časem srovná)...?
Mini Titan FBL + Align 3G + Align 3GX Compact
Aurora 9 (Mode 2)
michalval

#35 Příspěvek od michalval »

Nejsem tak daleko jako ty: osmičky jsou mi ještě zapovězeny :-) ale některé body z Tvého vývoje poznávám. Když jsem opustil lineární křivku plynu , která končila na 60% a předělal to na V-křivku s přepínáním režimů nejdříve na 80% a pak 90%, tak jsem chtěl nejdříve od heliny utéct. A teď mi to už příjde normální. Momentálně mě děsí kamarádův Protos na plný výkon a jeho už ne. Prostě: všechno je relaitivní a všechno je o zvyku..
Protos, Blade 400, Blade mCX, Spektrum DX7, Phoenix RC
Rici

#36 Příspěvek od Rici »

Koukám, že si z Prahy 9 a dle konfigurace MT325 bych to tipoval na stroj od krtka. Nevím, čeho se na MT325 bojíš. Když jsem si jej pořídil začal jsem s governorem na 80% a nyní mám 100% a kolektiv stále +- cca 11°. Nikdy jsem na nižší otáčky nelítal, tak mi to příjde normální. Jenom se divím, že sis místo wolfa pořídil MT325 což je tuším stejná velikost heliny. To mi příjde trochu zbytečné. I když jsem zatím viděl wolfa pouze 2x tak mi přišli dost jako kafemlejnky nesrovnatelné s MT325. Ale je to tvoje volba. Já osobně si myslím, že je dobré se učit rovnou na vyšší otáčky a ani se mi moc nelíbí začátečnický kolektiv cca -4 +11, který se často používá. Také nevím jaké máš 3 letové režimy, když DX6i má jen 2. Přistání se vůbec neboj. Je opravdu jednoduché a nikdy jsem s ním neměl problém. Dříve jsem přistával s motorem a nyní už jen "autorotací" z minimální výšky s téměř plným kolektivem.
cthulhu

#37 Příspěvek od cthulhu »

Rici píše:Koukám, že si z Prahy 9 a dle konfigurace MT325 bych to tipoval na stroj od krtka...

Tak to je přesný, stroj mám poladěnej opravdu od něho. Stejnou velikost jsem chtěl hlavně pro možnost polítání si i na zahradě, což bych si s větším strojem netroufnul a hlavně bych se toho bál o dost víc. Ty 3 letový režimy mám nastavený takhle (DX6i):
1) NORMAL - nižší otáčky
2) 3D - vyšší otáčky
3) AUTOROTACE
Všude lineární kolektiv asi těch +- 10° a musím si na ty vyšší točky prostě nějak zvyknout... doufám...
Aurora 9 (Mode 2)
gamer007
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od gamer007 »

Ahoj mam ted dva dny MT v uplne stejny sestave jako ty jen SE a megu motor. S wolfem se to neda srovnat to ne. Na HKcku jsem mel otaky asi 2200 lital jsem s nim osmicky v pohode, vcera jsem sel vyzkouset MT, otacky rovne na 80 a taky jsem se polekal tech tocek, takle akcni vrtas jsem v ruce jeste nemel. Takze jsem s nim jen zavisel 2 bat a sel. Dneska jsem jel na letiste znova a strach se pomalu vytraci. Zalital jsem osmicky a uz mi to prijde v pohode. Takze myslim ze do toho zase rychle prijdes a bude to ok.
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
Mikelo

#39 Příspěvek od Mikelo »

Si budete muset zvyknout. MT E325 je kolem středů výchylek dost línej i na nastavení přepákování pro 3D. Poslušnější vrtulník této velikosti najdete těžko, akorát CX480 bych viděl na kandidátce. Wolf by měl lítat +-100 otáček stejně (cca 2400~2500 obyč. 2800 akro.), neboť je skoro stejně veliký i těžký, takže poněkud nechápu co vás vlastně mohlo překvapit.
Učit se začátky s uhlíkovými listy je vyhazování peněz. Nasadit celkem kvalitní laminátové z T-Rexe, cena/výkon nesrovnatelně lepší.
sportak

#40 Příspěvek od sportak »

Já jsem začínal bez simu hned první let skončil přestřihnutym ocasem i když me P.Novotný doporučil sim než půjdu poprvý do vzduchu.Tak jsem ho pořídil a měsíc jsem trénovl na simu a když jssem to zkusil na ostro s křížem tak jsem visek v pohodě,ocasem k sobě.Po cca 100 startech jsem to zkusil na poli za vsí a šli už i osmičky,ale to jsem trénoval skoro celou zimu na simu.Sim jen mohu doporučit a taky je docela důležitej velkej prostor,protože malej dost svazuje,teda aspoň mě.
T-REX 450S ,FUTABA T6EX,sim Phoenix
Kotvik
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Kotvik »

přesně tak...malej prostor svazuje, ale to je na vrtulníku to nejkrásnější, přece! :twisted:na tréning visu ti stačí malej dvoreček za barákem:)

Já osobně na RealFlight 4.5 nedám dopustit, udělal jsem si MT do stejného barevného schématu jako v reálu a dalo by se říct, že i chováním je podobný.
Letiště používám v SIMu obyčejné a mám na tréning dopravní kužele, které shazuju lyžema.
Takže všema deseti pro sim.
Jinak lítám v pohodě s jedním režimem: gov 80% a ani start ani přistání už nejsou problém. A ten zvuk, když se rotor roztáčí 12s je prostě boží! A vo vo votom to je :lol:
Když se zdá, že jde všechno proti tobě, pamatuj, že letadlo vzlétne vždy proti větru a ne s větrem.
cthulhu

#42 Příspěvek od cthulhu »

To: gamer007, Mikelo

...tak už se to zdá bejt v pohodě... Včera večer jsem s Mini Titanem vylítal 4 baterky a už se ho tak nebojím. Ty vyšší otáčky skoro ani nevnímám, přistání pohodový, osmičky taky ujdou. Teď jen ho nerozmáznout o zem a budu spokojenej.
Aurora 9 (Mode 2)
Mikelo

#43 Příspěvek od Mikelo »

Jo, řeší se různé detaily. Nakonec je to vždy z 80% o nalítaných hodinách a všechno ostatní zbytek.
bigsam72

#44 Příspěvek od bigsam72 »

pkotatko píše:Já heliškolu vřele doporučuji. Za jednu hodinu to obnáší cca. 4 lety. Člověk za letu dostane mnoho informací co a jak. Třeba o letovém prostoru, jak nalítávat do zatáček, který obrat po větru a který proti atd.
Hlavně si to zkusí v reálu. Doporučuji ještě před nákupem první heli.
Sám jsem si tím prošel a hodně mi to dalo. Dvě hodiny visu a přesunů, pak hodina osmiček a poslední hodina přemet, výkrut. Ono zaletět osmičku opravdu pěkně ve stejné výšce, stejné poloměry zatáček, ocasní trubka vodorovně, správně vyletět se srovnanou helinou a to celé umístit do letového prostoru není až zase tak jednoduché. Na netu se to asi nenaštuduje. Ale když stojí někdo vedle mne a říká mi "moc křidélek, málo vrtulky" a navíc je na kabelu a v případě problému je za to zodpovědný on ...........
Hned se létá snadněji.
Deset lidí deset názorů. Ten můj je tento :D

Super, jsem zrovna zacatecnik kterymu se neco podobnyho hodi ... mohl bys dopporucit nejakou heli skolu kolem prahy ? Mam nalitano par hodin na CX3 poridil jsem Blade 400 a pilne trenuju na Phoenixu ale rad bych sel do "autoskoly pro piloty" :-)
bigsam72

#45 Příspěvek od bigsam72 »

flying beginner píše:pkotatko: když chce někdo začít, tak asi ještě moc neví, do čeho jde a chce si to především vyzkoušet. A mě ta tvoje cesta prostě připadá tak nějak jako s kanónem na vrabce. Podle tebe začátečník na jednu stranu neumí vzít rádio do ruky, ale na druhou stranu už má mít jasno v tom, že to chce dělat vážně a bez kompromisů a jít rovnou do mašiny za desetitisíce. Netvrdím, že to tak nejde, asi je to nejrychlejší cesta ke kvalitnímu vybavení a vysoké úrovni pilotáže. Jenže je tak nudná, že by po ní spousta začátečníků přes všechno odhodllání do cíle nedorazila. Tedy IMHO.

Jen pořídit si simulátor a k němu nějaké "cvičné" rádio (a pak ještě jedno pořádné na lítání) je hezkých pár tisíc - a za ty prachy lítáš pouze virtuálně. Podle mě by člověk měl jít postupně, začít s nějakým levným - a klidně dvourotorovým - modelem, na kterém si to vyzkouší a osahá. A když ho to bude bavit, tak koupit něco lepšího. A u toho už třeba zůstane, protože nemá víc času/peněz/chuti. Ale když mu to bude málo, zase může postoupit dál. Podle tvé cesty má jen dvě možnosti, buď to dělat na špičkové úrovni, nebo to nedělat vůbec. Nemá možnost se postupně přirozeně vyvíjet a zlepšovat a zastavit se na kterémkoliv stupni toho vývoje s tím, že "mně už to takhle stačí".

Tys popsal cestu namířenou do první ligy, ale většina z nás bude hrát spíš okresní přebor ;-). Přesto nás to může bavit stejně, možná i víc. S velkým jednorotorem v květináči nepřistaneš ;-).

Presne muj pripad, poridil jsem CX3 tu jsem nekolikrat rozmlatil ( postupne vymena spodni rotoroveh hlavy, cykliky za hlinikove misto plastu, nekolik sad listu ) a ted uz s tim letam docela obstojne. Poridil jsem si blade 400 a simulator ale zatim nemam odvahu s tim litat a tak pilne trenuju na simu a chystam se do heli skoly ..
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“