PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan
cassiopeus píše:Ray69 píše:Přemejšlím nad touto nabíječkou Accucel-6.
A teď mě hlava nebere orig setovka nabíjí pouze přes ten servisní konektor. Jak to funguje klasicky? Co sem pročítal návod tak psali u tý co chci koupit že se to zapojuje přes ty silový kabely a přes servisní konektor, aby to mohlo tlačit vyšší proudy do baterky a přes ten servisní se to jen tak dobija aby to bylo vybalancovaný.
Z toho mě vyplynulo že ta setovka je tak akorat na pikacu. Je to debilní dotaz ale co![]()
Pochopil jsem to dobře??
Ahoj, funguje to tak, jak píšeš. U "lepších" nabíječek se nabíjí skutečně přes silové přívody a přes servisní konektor se jen hlídá - balancuje - stejné napětí na jednotlivých článcích. Je tam paralelně ke kařdé baterce připojený hlídací obvod. Nicméně krajní dráty servisního konektoru (červený a ten na druhé straně) jsou spojeny se silovámi vývody. Tudíž, pokud nabíjíš malými proudy (tak do cca 1A - při vyšších proudech by se již negativně projevily tenké dráty k servisnímu konektoru a tudíž by vznikaly úbytky napětí), můžeš nabíjet jen přes servisní konektor (toho využívají setové nabíječky - méně děr, méně šroubků, méně konektorů, méně káblů = nižší cena). Takže setovka není na Pikacu, ale na baterky, které se nabíjí malým proudem.
když teď tu baterku nabíjím pouze přes servisní konektor tak to snad musí jít nechci tam tlačit velký proudy. takže to musí stačit. Jakou redukci teda?
PC cessna 480(krycí jméno traktor)HYPE FOX(rev 1.1)TX - Hitec Optic 6 SPORTRX - Hitec HFD-08RD
uvidíš , ja aj keď chcem nabijať a balancovať prudom 0,1A 3s Lipo tak nabijanie sa nespustí pokiaľ silové nie sú pripojené na B106
pri nabijačke ti pišu :
This charger has a JST-XH charge plug, which makes it compatible with Zippy, HXT, Loong Max and any pack with a JST adapter.
Takže ten druhý koniec si musíš vybrať podľa tvojich bateriek.
prevažne všetky lipoly na hobbycity majú servisáky JST-XH.
čo majú tvoje musiš vedieť ty a podľa toho kupiť adaptér.
pri nabijačke ti pišu :
This charger has a JST-XH charge plug, which makes it compatible with Zippy, HXT, Loong Max and any pack with a JST adapter.
Takže ten druhý koniec si musíš vybrať podľa tvojich bateriek.
prevažne všetky lipoly na hobbycity majú servisáky JST-XH.
čo majú tvoje musiš vedieť ty a podľa toho kupiť adaptér.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=309
Niektoré nabíjadlá nabíjajú cez servisný konektor, hlavne tie jednoduché čo silový konektor ani nemajú.
Skoro všetky normálne nabíjadlá čo silový výstup majú, fungujú ako normálny nabíjač cez silové konektory a cez servisný konektor len vybíjajú vyššie články (zrovnávajú = článok s vyšším napätím sa vybíja daným prúdom, napr. 75mA, na balanceri pritom svieti jeho príslušnýá led). Spolupráca nabíjacej časti a meracej/zrovnávajúcej časti, občas býva u šmejdovejších nabíjadiel minimálna až žiadna - t.j. majú len spoločnú krabičku ale nič viac. U tých lepších samozrejme celé riadenie beží na základe napätí na servisnom konektore.
Ale bez pripojených silových vodičov, väčšina nabíjať nebude, na tom konektore nemá zapojenie čo by to umožnilo, len meranie a vybíjacie tranzistory..
Skoro všetky normálne nabíjadlá čo silový výstup majú, fungujú ako normálny nabíjač cez silové konektory a cez servisný konektor len vybíjajú vyššie články (zrovnávajú = článok s vyšším napätím sa vybíja daným prúdom, napr. 75mA, na balanceri pritom svieti jeho príslušnýá led). Spolupráca nabíjacej časti a meracej/zrovnávajúcej časti, občas býva u šmejdovejších nabíjadiel minimálna až žiadna - t.j. majú len spoločnú krabičku ale nič viac. U tých lepších samozrejme celé riadenie beží na základe napätí na servisnom konektore.
Ale bez pripojených silových vodičov, väčšina nabíjať nebude, na tom konektore nemá zapojenie čo by to umožnilo, len meranie a vybíjacie tranzistory..
Takže to asi nakonec udělám tak že si objednám všechny 3 redukce co jdou. Nestojí to svět a budu aspoň vybavenej.
Tak že zapojovat i ty silový kabely. to docela koukám, že se to zapojovat musí. Ta setová nabíječka nabíjí cca 1hod 30min To znamená že tlačí proud cca 1A.
Tak že zapojovat i ty silový kabely. to docela koukám, že se to zapojovat musí. Ta setová nabíječka nabíjí cca 1hod 30min To znamená že tlačí proud cca 1A.
PC cessna 480(krycí jméno traktor)HYPE FOX(rev 1.1)TX - Hitec Optic 6 SPORTRX - Hitec HFD-08RD
- Luky-plane
Zlin 50L od Haikongu
Luky-plane píše:Čau,
kdyby měla náhodou moje Cessna nehodu (doufám, že ne moc brzo), dám ti vědět. Už bych ji asi nespravoval, protože jsem na webu objevil toto a jsem z toho úplně vedle.
http://www.modelflight.com.au/haikong_m ... in_50l.htm
Letu zdar - Luky
Ahoj přátelé cessnaři,
napište mi Váš názor na tenhle model Zlin 50L od firmy Haikong. Cessničky se zatím vzdát nechci - nebojte. Hodně mě naučila a já jsem jí za to vděčný.
Krásná a hladká přistání přeje Luky
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
Re: diody na vysílači
Luky-plane píše:Luky.Boy píše:Nazdar takže ja môžem potvrdiť že môj setový ovládač funguje čo sa týka indikácie stavu batérií v úplnom poriadku! Batérie sú naozaj vybité ako ukazuje zelená LED-ka na vysielači!
Ahoj Luky.Boy,
mě už cessnička z dosahu vysílače uletěla. A můžu ti přísahat, že ten pocit nikomu nepřeju. Ta bezmoc, když nemůžeš další let modelu ovlivnit, je nepopsatelná. Kdo to nezažil, neuvěří.
To nejpodstatnější však je, že obě diody na vysílači svítily po celou dobu naplno.
Nyní tě určitě napadlo, že jsem byl s Cessnou moc daleko. Nebyl. Cessnička mi uletěla zhruba 60-70m ode mě ve výšce cca 20m.
Ale neber to tak že ti nevěřím. Já jen popisuju svoji zkušenost s mojí vysílačkou. Třeba mám smůlu a mám pouze já kus u kterého nefunguje zelená dioda.
Měj se Luky-plane
Nazdar no tak viem si predstaviť ten pocit, pretože keď sa mi nedávno odpojil konektor od batérie kôli zlím kontaktom, (ktoré som teraz vymenil za gold 2mm na aku aj na regulátore) a lietadlo sa takisto stalo neovládateľným už vtedy som mal dosť akurát tá výška naštastie nebola veľká a tráva pod ním bola dosť vysoká takže pád nebol až taký tvrdý a lietadlo prežilo a nič sa mu nestalo. Predsa len to čo si zažil ty je oveľa horšie a tiež to neprajem nikomu. A nevedel by si mi ty alebo niekto tu z fóra povedať dosah tejto setovej vysielačky? Dikx moc vopred.
http://www.youtube.com/watch?v=B9uI-NEP6Zg
http://www.youtube.com/watch?v=SfeUZQBlQWU
http://www.youtube.com/watch?v=SfeUZQBlQWU
- Luky-plane
Dosah vysílače
Luky.Boy píše:A nevedel by si mi ty alebo niekto tu z fóra povedať dosah tejto setovej vysielačky? Dikx moc vopred.
Čau Luky.Boy,
zkoušeli jsme to se známým na zemi a nebylo to více jak 100m. Ve vzduchu je to samozdřejmě asi 2x více. To však platí, pouze když široko daleko není žádné jiné vysílání, byť na jiném kanále. Naší setovou vysílačku nám může rušit úplně všechno - to mi bylo řečeno servisním technikem u Pelikána.
Toto je moje zkušenost. Ostatní cessnaři mají třeba jinou.
Měj se Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Ray69 píše:Sem se asi blbě vyjádřil potřebuju vědět jakej konektor je k balanceru.
chci kupovat tuto nabíječku
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7028
a nevim jakou redukci k balanceru
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7349
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7350
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7351
Pro setovou baterku to podle klíčů na adapteru vypadá na http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7350
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dosah vysílače
Luky-plane píše:Luky.Boy píše:A nevedel by si mi ty alebo niekto tu z fóra povedať dosah tejto setovej vysielačky? Dikx moc vopred.
Čau Luky.Boy,
zkoušeli jsme to se známým na zemi a nebylo to více jak 100m. Ve vzduchu je to samozdřejmě asi 2x více. To však platí, pouze když široko daleko není žádné jiné vysílání, byť na jiném kanále. Naší setovou vysílačku nám může rušit úplně všechno - to mi bylo řečeno servisním technikem u Pelikána.
Toto je moje zkušenost. Ostatní cessnaři mají třeba jinou.
Měj se Luky-plane
Ahoj,
mám zkušenost ze včerejška. Tři ëra ve vzduchu, z toho dvě se setovými vysílači 52, 66 a nějaký 70 kanál a všichni jsme létali ok s vzdálenosti cessny od vysílače cca 100mm s 30 m výšky a Ten 52 kanál byl mezi mnou a cessnou a někdy jdem mu přelétal nad hlavou a bez rušení.
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
stal se mi zajímavý problém s motorem z cessny. Měl nalétáno cca 60 min. a byl po dvou opravách zlomené hřídele (po poslední měl nalétáno cca 30min. - oparava v servisu). Jeden den jsem normálně dolétal a vše bylo ok. Druhý den šlo éro celkem ztuha a nemělo výkon. Třetí den už motor viditelně drhnul (už jsem raději nevzlétl). Po rozebrání motoru jsem zjistil, žr mám na magnetech piliny (z magnetů), které se dřom mezi statorem a rotorem. Po vyčištění pilin už dnes vše letšlo jak má.
stal se mi zajímavý problém s motorem z cessny. Měl nalétáno cca 60 min. a byl po dvou opravách zlomené hřídele (po poslední měl nalétáno cca 30min. - oparava v servisu). Jeden den jsem normálně dolétal a vše bylo ok. Druhý den šlo éro celkem ztuha a nemělo výkon. Třetí den už motor viditelně drhnul (už jsem raději nevzlétl). Po rozebrání motoru jsem zjistil, žr mám na magnetech piliny (z magnetů), které se dřom mezi statorem a rotorem. Po vyčištění pilin už dnes vše letšlo jak má.
cassiopeus píše:Ahoj,
Tak to je dobra skusenost a je dobre ze si to dal aj sem. Musim to aj ja skontrolovat, sice motor este taha, ale istota je istota. Co sa tyka straty ovladatelnosti, patrim medzi tych, ktorym to uz "uletelo". Asi som vyletel do velkej vysky (cessnu som uz videl len ako malu bodku), tam mi ju ukradol vietor a ja som uz len tlacil packu dole,nech len dopadne kde chce ako chce, len nie na blizku, dost frekventovanu cestu. Nechcem si ani predstavit co by sa stalo keby spadla niekomu priamo na auto