Směrovka u větroně s křidélky

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
libor2009

Směrovka u větroně s křidélky

#1 Příspěvek od libor2009 »

Omlouvám se předem za toto vlákno, ale sám to nevyřeším. Mám model větroně ARCUS od Robbe. Podobný Easy G. Větroň s el. pohonem je tupý na směrovku. Když ji vychýlím jen trochu, tak model nereaguje a když ji přetáhnu, tak padá do vývrtky (k zemi)?! 8O Zkoušel jsem létet s těžištěm podle návodu, ale tak je model velmi pomalý a náchylný k propadání se. Teď létám s těžištěm trochu vpředu, ale tak i tak je model tupý na směrovku. Na křidélka je reakce okamžitě, ale směrovka to je děs. Je to normální, že některý model na směrovku reaguje dobře a některý hůře? Já jen jestli se mám dál snažit kroutit kniplem směrovky, nebo to mám předem vzdát?! :oops: Nebo co udělat, aby se to zlepšilo?! Možná je to tím, že je to tzv. "houbo" let a ne pořádné konstrukční éro?!
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Vigo »

Modely s křidélky mají většinou menší vzepětí. Z toho plyne tupější reakce na směrovku. V tvém případě bych asi použil mix křidélka-směrovka. Zatáčky pak budou plošší než jen s křidélky. Měl jsem Elektrojuniora od Graupnera a na směrovku se choval podobně jak popisuješ.

Těžiště více vzadu obecně zvyšuje náchylnost modelu k pádu po křídle. Taky model letí "více natažený" takže se sníží pronikavost proti větru a trochu i rychlost. Nadruhou stranu je pak model citlivější na termické závany. Ideál je někde uprostřed. Doporučuji použít údaj z návodu jen jako orientační a dále testovat pomocí Dive testu.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Abu »

Vigo musim s tebou dost silne nesouhlasit !!!
Mix kridelka - smerovka nijak neovlivni ucinnost samotne smerovky. Nejlepsi by bylo, kdyby se Libor rovnou naucil litat zatacky pekne jak se u vetrone ma = za pouziti kridelek i smerovky zaroven.
To s tim vzepetim a spol je pravda, navic pokud ma Arcus mensi plochu smerovky, tak je jasne ze na ni bude mene citlivy. Ale opakuji, zataci se pomoci kridelek a smerovky, pokud pouziju jen jednu z techto funkci, bude ta zatacka napytel.

K tomu tezisti = BLBOST !!! Model s tezistem vic vzadu NEpoleti vic natazeny, ale presne naopak. To same s pronikavosti proti vetru. Pises to presne opacne. Model ktery je tezky na cumak leti vic natazeny, tim padem vic brzdi a hur pronika, jedina vyhoda je, ze je pak klidnejsi, vic blbuvzdorny, mene citlivy na vyskovku. Coz ale neni casto ten kyzeny stav (viz ta citlivost na termiku). Ale teziste podle me nema s tou smerovkou zase tak moc spolecneho.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
libor2009

#4 Příspěvek od libor2009 »

Omlouvám se, jsem jen začátečník, ale více dávám za pravdu Vigovi?!
Arcus má směrovku velkou jako vrata od stodoly a nějak se mi nedaří s ní zatočit. Když použiji křidélka a přidám směrovku, tak je to lepší, jak bez, ale létat jen se směrovkou bez křidélek je hrůza. I s tím těžištěm souhlasím s Vigem. Včera jsem létat a dost to foukalo. když bylo těžiště dle návodu, tak model proti větru skoro stál a každou chybu v řízení trestal ztrátou výšky, protože lítal hodně pomalu.Možná více potlačit, ale sám v tom mám guláš.Když jsem posunul těžitě mírně dopředu, tak pronikavost proti větru se zlepšila i stabilita a skoro žádné propadání. Nejhorší je, že nevím, jak tu směrovku zmáknout?! Model se třepe, máchá křídly a sotva letí. Zatáhnu za směrovku nic....přitáhnu nic...přitáhnu víc a po křídle padá. mám jen obyčejné setové rádio a nemohu mixovat křidélka a směrovku dohromady.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Abu »

Precti si o nastaveni vetronu neco treba tady, je tam popsano i rizeni smeru i serizeni spravne polohy teziste.
http://www.pina.cz/2009/03/19/nastaveni ... o-vetrone/
http://www.pina.cz/2009/04/10/nastaveni ... etrone-ii/

Kdybys slysel nektere Vigovy dotazy, ktere musim zodpovidat, mozna bys mu tak bezmezne neduveroval.... :D

A taky je mozne, ze to nutis litat za podminek, kdy to uz je proste moc na tohle letadlo. Nevim kolik to vazi, ale pokud trapis nejaky 800g EPP ve vetru 11m/s, tak se nediv ze to couva. S malym plosnym zatizenim a velkym celnim odporem to nebude pronikat proti takovymu vetru nikdy.
libor2009

#6 Příspěvek od libor2009 »

Létal jsem až k večeru a vítr slábnul. Váží to skutečně do 800g. V křídle jsem měl zátěž pro zlepšení pronikavosti. Viděl jsem video s modelem Arcus a ten dotyčný létal na svahu při dvakrát silnějším větru jak já?!
Jsem z toho "daněk".
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od lubo1 »

libor2009 píše:.

Nechcem sa mieśať do odborných sporov.....
Krídelkový eroplán - pokiaľ je krídelkový už v návrhu má obyčajne menej účinnú smerovku...
Neviem síce aký je rozdiel medzi zatáčaním smerovkou + krídelkami alebo krídelkami mixnutými so smerovkou.... ale nikto tu nespomenul, že pri zatáčaní smerovkou je potrebná aj máličko pritiahnúť výškovku. Koľko to je máličko, záleží od konštrukcie smerovky.
Máš možnosti
1/ zvečšiť smerovku - prédlžiš ju dozadu kúskom balzy, kartónu, EPP.. prilepíš to aj lepiacou páskou - teda aspoň na skúšku..
2/ Pri zátačke smerovkou máličko pritiahneš aj smerovku a ak je to v náklone, potom smerovku už môžeš pustiť - skúšaj to aspoň v 50 m...
3/ naučíš sa lietať krídelká + serovka + výškovka
4/ body 1+2+3
5/ dáš to do ruky niekomu skúsenejšiemu, aby zistil čo s tým...
Ono to niekdey vyzerá, že model je nelietavý, ale občas to je rukami.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Abu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Abu »

Ja bych hlasoval pro body 5 + 3 :wink:
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od lubo1 »

Abu píše:Ja bych hlasoval pro body 5 + 3 :wink:

Nepoznám Arcusa, ale zalietaval som viac strojov zúfalým zzačiatočníkom, ktorý sa divili, čo som s tým urobil, keď to začalo lietať.. a odpoveď nič ich večšinou šokovala...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Abu »

Naprosto souhlasim.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od lubo1 »

libor2009 píše:Létal jsem až k večeru a vítr slábnul. Váží to skutečně do 800g. V křídle jsem měl zátěž pro zlepšení pronikavosti. Viděl jsem video s modelem Arcus a ten dotyčný létal na svahu při dvakrát silnějším větru jak já?!
Jsem z toho "daněk".

Ešte ma napadá taká zvrhlosť - koľko máš výchylku smerovky - ja dávam obyčajne 30 st na každú stranu a utiahne ti servo plnú výchylku bez problémov?
Obyčajne EPP pánt ide stuha a po zapnutí to aj servo horko ťažko premôže, ale za letu to nemusí už utiahnúť... Poznáš to podľa zvuku serva, ak zakvedláš kniplom
libor2009

#12 Příspěvek od libor2009 »

Toto je už druhý model Arcuse. ten první jsem za záhadných okolností poslal k zemi, ale létal daleko lépe. Cítil jsem se s ním jistý, ale tenhle nový je jeko "kůzle" poskakuje a křepčí. Možná jsem špatně přilepil VOP, ale není tam moc prostoru, jak to přilepit špatně! V prvním bylo asi více olova, protože jsem měl přijímač vpředu a teď ho mám v zadu a tím jsem ušetřil na olovu. Četl jsem to zalétání viz odkaz, ale asi to budu muset přečíst vícekrát, než to pochopím, a než budu vědět jak letový projev napravit. Podkládat odtokovku křídla nejde, protože je to nasouvací bez korekcí a VOP je natvrdo přilepená. Nejvíc mne deptá to, že si nevím rady. :oops:
libor2009

#13 Příspěvek od libor2009 »

Výchylky SOP jsou minimálně 30 °neměřil jsem to. Servo je super Hitec 82MG .Nalétl jsem v malé výšce nad hlavu a jasně jsem viděl SOP vychýlenou do krajní polohy. Pak jsem měl co dělat, abych vybral pád po křídle. Možná jsem ji držel moc dlouho, nebo jsem přidal málo VOP. Kurňa, to je tak citlivé, že nevím, nevím, jestli to kdy zvládnu?! 8O
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Vigo »

2Abu:
Ne že bych chtěl Flame ale tak tvrdou kritiku si líbit nenechám :)

1) Napsal jsem že já bych to řešil mixem křidélka směrovka a to proto že upáčkovat to mám problém. Na škodu to nebude.

2) Popis reakce na posun těžiště jsem vyjádři asi nejasně. Neměl jsem použít výraz natažený, ale model s těžištěm více vzadu má při stejném nastavení výškovky tendenci více zvedat čumák (nemluvím o dive testu). Letí tedy jakoby byl více natažený. Z tohoto stavu pokud se přežene pak vyjde horší pronikavost proti větru. Spoustu věcí jsem okoukal od tebe ale tohle jsem si sám i mnohokrát odzkoušel takže to zvolání "BLBOST" se mě dotklo 8)
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od lubo1 »

libor2009 píše:Výchylky SOP jsou minimálně 30 °neměřil jsem to. Servo je super Hitec 82MG .Nalétl jsem v malé výšce nad hlavu a jasně jsem viděl SOP vychýlenou do krajní polohy. Pak jsem měl co dělat, abych vybral pád po křídle. Možná jsem ji držel moc dlouho, nebo jsem přidal málo VOP. Kurňa, to je tak citlivé, že nevím, nevím, jestli to kdy zvládnu?! 8O

Pokiaľ nemáš problém s vlastným egom, potom skús niekoho v okolí, kto to vezme do ruky ... Je to najrýchlejšie a najlacnejšie rieěnie.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“